ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Νέα κυβέρνηση μπροστά σε παλιά προβλήματα...

Η καθιερωμένη φωτογραφία μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Associated Press

Η καθιερωμένη φωτογραφία μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης
ΣΚΟΠΙΑ.-

Η νέα, πολιτικά ετερόκλητη, κυβέρνηση εθνικής ενότητας στα Σκόπια πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι και αναλαμβάνει καθήκοντα, με κύρια αποστολή την έξοδο της χώρας από τη δίνη των συγκρούσεων με τους Αλβανούς αυτονομιστές. Αν πριν η αβεβαιότητα εστιαζόταν στο εάν θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, τώρα το ζητούμενο είναι το κατά πόσον το νέο ευρύ κυβερνητικό σχήμα με τον ίδιο πρωθυπουργό (Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι) θα αποδειχθεί βιώσιμο και αποτελεσματικό... Ολα αυτά ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ στρατού-Αλβανών αυτονομιστών επαναλήφτηκαν την Κυριακή για περίπου πέντε ώρες με επίκεντρο τα χωριά Σλούπτσανε και Οριζάνε, με την κυβέρνηση να προβληματίζεται για το εάν θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των Αλβανών αυτονομιστών βήμα προς βήμα ή εξαπολύοντας μία... ολομέτωπη επίθεση...

Ποια είναι η νέα κυβέρνηση

Οι ψήφοι των 102 βουλευτών της Βουλής των Σκοπίων έναντι μίας κατά και τεσσάρων αποχών ήταν μάλλον αναμενόμενες. Ωστόσο, η πρώτη μικρή εμπλοκή που σημειώθηκε στα πρώτα λεπτά ζωής του νέου κυβερνητικού σχήματος ήταν αρκετά χαρακτηριστική... Προχτές, πριν ακόμη δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Γκεοργκιέφσκι προκάλεσε τη δυσφορία στελεχών του αλβανικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας» επειδή αποκάλεσε τους Αλβανούς αυτονομιστές «τρομοκράτες». Η συνεδρίαση της Βουλής διακόπηκε μετά από αίτημα του «Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας», το οποίο διαμαρτυρήθηκε για το χαρακτηρισμό που απέδωσε ο Γκεοργκιέφσκι στους αυτονομιστές του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού», ζητώντας «διευκρινίσεις». Η ενέργεια αυτή έκανε τελικώς τον Γκεοργκιέφσκι να... επανορθώσει γλωσσικά, αντικαθιστώντας τον επίμαχο χαρακτηρισμό «τρομοκράτες» με «δυνάμεις που έχουν σαφή πρόθεση να καταστρέψουν το κράτος και να σπείρουν το φόβο και τον τρόμο»...

Η νέα κυβέρνηση διαθέτει τους ακόλουθους τέσσερις αντιπροέδρους: Ζόραν Κριστέφσκι (Φιλελεύθερο Κόμμα), Τζεβντέτ Νασούφι (Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών του Αρμπέν Τζαφέρι), Ιλια Φιλιπόφσκι (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας), Αμπντουραχμάν Αλίτι (αλβανικό «Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας»).

Στη 14μελή νέα κυβέρνηση Γκεοργκιέφσκι, τα δύο αλβανικά κόμματα διαθέτουν υπουργούς σε τέσσερα υπουργεία: Οικονομίας (Μπεσνίκι Φετάι - Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών), Δικαιοσύνης (Ιντζέτ Μιμέτι - «Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας»), Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Μπεντρεντρίν Ιμπραχίμι - Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών), Τοπικών Κοινοτήτων (Κεμάλ Μουσλίου - «Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας»). Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Λιούμπε Μπσκόφσκι (VMRO-DPMNE), το υπουργείο Αμυνας ο Βλάντο Μπουτσκόφσκι (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας) και το υπουργείο Εξωτερικών η Ιλίνσκα Μίτρεβα (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας)...

Τα σχόλια ανώτερων στελεχών από τις παρατάξεις που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση ήταν ενδεικτικά.

Ο Μπράνκο Τσβερνκόφσκι (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας) σχολίασε μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης: «Αυτή η νέα κυβέρνηση δεν είναι προϊόν αγάπης αλλά ανάγκης, αυτή η κυβέρνηση δημιουργήθηκε για την ήττα της τρομοκρατίας και της βίας».

Ο Μερσάλ Μπιτζάλι του «Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας» σχολίασε πως «υπό τις παρούσες συνθήκες αυτή η κυβέρνηση είναι το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε για να βγούμε από την κρίση... Ολες οι άλλες λύσεις θα οδηγούσαν στην καταστροφή».

Παρόμοια ήταν η αντίδραση του Αρμπέν Τζαφέρι, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών: «Θεωρώ πως ο νέος συνασπισμός είναι η μόνη λύση για να σταθεροποιήσουμε τη χώρα».

Ο δε πρωθυπουργός, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, μιλώντας χτες στην κρατική τηλεόραση διαβεβαίωσε πως «σφίγγει ο κλοιός» γύρω από τις αλβανικές αυτονομιστικές ομάδες που δρουν στην περιοχή του Κουμάνοβο και πως διατηρείται η ηρεμία στις περιοχές που βομβαρδίζονταν από τις 3 του Μάη από τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας. Διατύπωσε όμως και τον προβληματισμό που υπάρχει σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης των Αλβανών αυτονομιστών, που έχουν καταλάβει χωριά στο βορρά της χώρας...

«Σύμφωνα με την ηγεσία της αστυνομίας και του στρατού, σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα χωριά και το θέμα που τίθεται τώρα είναι εάν θα εξαπολύσουμε μετωπική επίθεση ή εάν θα προχωρήσουμε βήμα βήμα», είπε κατά λέξη ο Γκεοργκιέφσκι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπόρις Τραϊκόφσκι και την ηγεσία της αστυνομίας και του στρατού. Και ο ίδιος κατέληξε: «Το πρόβλημα είναι ότι, εάν εισβάλουμε στα χωριά εξαπολύοντας μία ολομέτωπη επίθεση, είναι πιθανόν να υπάρξουν απώλειες μεταξύ των μακεδονικών στρατιωτικών δυνάμεων και πολύ περισσότερο μεταξύ των αμάχων... Ολοι οι πολιτικοί ηγέτες γνωρίζουν ότι το κράτος βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο όχι εξαιτίας κάποιου από εμάς, αλλά διότι κάποιος προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο κράτος στα Βαλκάνια. Τμήματα του εδάφους του κράτους μας εμπλέκονται στο σχέδιο αυτό».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες και, μεταξύ άλλων, καταδίκασαν τη συνεχιζόμενη βία στη νότια Σερβία και απηύθυναν έκκληση στα Σκόπια για αποτελεσματικές λύσεις που θα επαναφέρουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή...

Στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί ανέφεραν πως στόχος του νέου κύκλου επιθέσεων των Αλβανών αυτονομιστών που δρουν στο βορρά της ΠΓΔΜ είναι να εμπλακεί η κυβέρνηση των Σκοπίων «σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας». Ακολούθως, καταδίκασαν τον κύκλο της βίας «μεταξύ των εθνοτήτων» της ΠΓΔΜ και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στα Σκόπια, αναφέροντας πως «ο πολιτικός διάλογος για τις εσωτερικές αλλαγές είναι ο μόνος δρόμος». Μάλιστα, κάλεσαν τη νέα κυβέρνηση και ιδιαίτερα τους πολιτικούς ηγέτες των Αλβανών της ΠΓΔΜ να δείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» για την επαναφορά της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΝΑΤΟ
Ανάφλεξη βίας στο Πρέσεβο ενόψει της απόφασης του ΝΑΤΟ...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ενα 24ωρο μετά τις νέες φονικές επιθέσεις κατά του γιουγκοσλαβικού στρατού που εξαπέλυσαν το Σαββατοκύριακο οι Αλβανοί αυτονομιστές του «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς» (UCPMB) με αποτέλεσμα δύο νεκρούς πολίτες και άλλους δύο τραυματίες, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ αποφάσισε την είσοδο των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στο υπόλοιπο 20% της λεγόμενης «ουδέτερης ζώνης» ανάμεσα σε Νότια Σερβία - Κοσσυφοπέδιο. Το ίδιο 24ωρο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταδίκασαν το νέο κύκλο βίας στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, εκφράζοντας παράλληλα την «ανησυχία» τους για τις «συνεχιζόμενες παραβιάσεις της εκεχειρίας και την έλλειψη επαρκούς προόδου στο διάλογο ανάμεσα στις σερβικές αρχές και τους εκπροσώπους της αλβανικής κοινότητας».

Οι αυτονομιστές εξαπέλυσαν τις επιθέσεις κατά των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων - ακόμη και με αντιαεροπορικά πυρά! - μέσα στο Σαββατοκύριακο, με επίκεντρο το χωριό Οραοβίτσα, το Πρέσεβο και τη Νόρτσα. Ο γιουγκοσλαβικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά, πραγματοποιώντας μάλιστα χτες έφοδο στο χωριό Οραοβίτσα, το οποίο θεωρούνταν ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών στις νότιες περιοχές της Σερβίας που «γειτονεύουν» με το Κοσσυφοπέδιο. Δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες για το εάν σημειώθηκαν θύματα κατά τη χτεσινή έφοδο των Γιουγκοσλάβων στρατιωτών στο χωριό Οραοβίτσα...

Πάντως, κατά τις συγκρούσεις του τελευταίου διημέρου ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός αυτονομιστή και ενός πολίτη και ο τραυματισμός δύο ακόμη αμάχων. Ο γιουγκοσλαβικός στρατός δεν ανέλαβε την ευθύνη για τους θανάτους, επιρρίπτοντάς τη στους Αλβανούς αυτονομιστές. Οι δε άνδρες του «UCPMB» αποποιήθηκαν την ευθύνη λέγοντας πως τα θύματα χτυπήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές... Ωστόσο, όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούν πως το νέο κύμα βίας στο Πρέσεβο συνδέεται άμεσα με τη χτεσινή απόφαση του ΝΑΤΟ να επιτρέψει την είσοδο των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στο υπόλοιπο 20% της λεγόμενης «ουδέτερης ζώνης» μεταξύ Νότιας Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου.

ΟΗΕ
Ζητούνται κεφάλαια για τις φτωχότερες χώρες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Για πάρα πολλούς, η ζωή είναι μια συνεχής μάχη ενάντια στην πείνα, την ασιτία, την πόση μολυσμένου νερού, τις μολυσματικές ασθένειες, την άγνοια, την καταπίεση, τις βίαιες συγκρούσεις». Κόφι Ανάν.

49 χώρες του κόσμου κατατάσσονται, σύμφωνα με τα κριτήρια του ΟΗΕ, ως οι «φτωχότερες» στον πλανήτη. Ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί από το 1971. Σ' αυτές ζουν 630 εκατομμύρια ανθρώπων, και εξ αυτών πάνω από τους μισούς ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο ΗΠΑ τη μέρα. Ενα στα έξι παιδιά στην Αφρική δε ζουν πέρα από τα 6 χρόνια. Η πείνα, ασθένειες όπως το Εϊτζ, πόλεμοι όπως αυτοί του Κονγκό, χειροτερεύουν περαιτέρω τα πράγματα.

Οι «λιγότερο αναπτυγμένες» χώρες, όπως ευφημιστικά τις αποκαλούν στον ΟΗΕ, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας συνόδου 7 μερών στις Βρυξέλλες, που άρχισε χτες. Πρόκειται για την τρίτη του είδους και σκοπό έχει να εξευρεθούν τρόποι «βοήθειας» από τον «αναπτυγμένο» κόσμο προς αυτές τις 49 χώρες. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν βλέπει ως μια καθοριστική ενέργεια την άρση των εξοντωτικών (κατά κυριολεξία...) εμπορικών περιορισμών που η ΕΕ επιβάλλει στις χώρες της Αφρικής: 670 εκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν έτσι να «εξοικονομηθούν».

Για τον Ανάν το θέμα είναι το «άνοιγμα» των αγορών στις αναπτυγμένες χώρες όσον αφορά τα προϊόντα των «λιγότερο αναπτυγμένων» (σ.σ. άποψη που μοιάζει να αγνοεί τους νόμους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά ας μην ανοίξουμε τώρα αυτή τη συζήτηση). Επίσης άλλο ένα θέμα είναι η αύξηση της βοήθειας των πλουσίων προς τις «λιγότερο αναπτυγμένες» χώρες στο 0,7% του ΑΕΠ τους, αφού οι εξόχως φιλάνθρωποι ηγεμόνες της Δύσης δε δίνουν ούτε το 0,4% ως σήμερα... Και ως επιστέγασμα της υποκρισίας, έρχεται η «ενθάρρυνση» από πλευράς Δύσης, να «βελτιωθεί» η διακυβέρνηση, η δημοκρατία και να καταπολεμηθεί η διαφθορά!..

Την άποψη των ηγετών των ίδιων των «λιγότερο αναπτυγμένων» χωρών μοιάζει να συμπυκνώνει ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολεσεγκούν Ομπανσάγιο. «Λίγοι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν ότι η σύναξή μας αυτή στις Βρυξέλλες είναι παραδοχή αποτυχίας», τόνισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ