ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμμετοχές σε διεθνείς συναντήσεις

Ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, παραβρέθηκε - μετά από πρόσκληση του Κόμματος Σοσιαλιστικής Εξουσίας Τουρκίας, ΣΙΠ - σε ημερίδα αφιερωμένη στις εξελίξεις στην ΕΕ και στον αγώνα ενάντιά της, όπως και στο 5ο Συνέδριο του Κόμματος ΣΙΠ, στην Κωνσταντινούπολη. Το συνέδριο ασχολήθηκε με τη συμμετοχή του κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων της Τουρκίας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στις ντιρεκτίβες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, στο ΝΑΤΟ και τα «λευκά κελιά», για τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Ακόμα ασχολήθηκε με τη δράση για την ακύρωση των νόμων και άλλων ρυθμίσεων του καθεστώτος, που απαγορεύουν την οργανωμένη δράση των κομμουνιστών και του κομμουνιστικού κινήματος.

Επίσης, η Αννεκε Ιωαννάτου, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, συμμετείχε σε συνάντηση στο Βερολίνο με θέμα «για μια κοινωνία ανοχής, ενάντια στην άκρα Δεξιά και το ρατσισμό», έπειτα από πρόσκληση του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στο Γερμανικό Μούντεσμπανγκ και κομμάτων μελών του «Φόρουμ για τη Νέα Ευρωπαϊκή Αριστερά».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το όνομα μάς... μάρανε

Πιέζει και η Αθήνα την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προσπαθώντας να επιβάλει μια κάποια λύση στο θέμα της ονομασίας του κράτους

Προσδοκίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα αναγκαστεί να αποδεχτεί ένα συμβιβασμό και για το θέμα της ονομασίας της χώρας, τρέφει η Αθήνα.

Οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, καλλιεργούνται από τις εσωτερικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, ιδιαίτερα από την προοπτική των συζητήσεων που πρόκειται να ξεκινήσουν μεταξύ των σλαβομακεδονικών και των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων. Από τις συνομιλίες αυτές, αναμένεται να προκύψει η «κατοχύρωση», μέσα από την αλλαγή άρθρων του Συντάγματος, δικαιωμάτων της αλβανικής μειονότητας. Σε αυτήν ακριβώς την αλλαγή του προοιμίου του συντάγματος της ΠΓΔΜ, ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ένα συμβιβασμό στην υπόθεση της ονομασίας.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πορεία των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, είπε: «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ήδη στις αρχές Μαΐου μια νέα συνάντηση μεταξύ των μονίμων αντιπροσώπων Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των πρέσβεων κ. Γούναρη και Τοσέφσκι με την παρουσία και του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, του κ. Νίμιτς. Ως προς το θέμα του ονόματος, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις κι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές και θ' ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες - και εννοώ γεωγραφικές πραγματικότητες - της περιοχής μας».

Στη συνέχεια της δήλωσής του ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, υπογράμμισε ότι «ονόματα ασφαλώς έχουν επίσης συζητηθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, κατά συνέπεια πιστεύουμε ότι θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις αυτές να συνεχιστούν. Πολύ περισσότερο σήμερα που ξεκινά ο πολιτικός διάλογος στα Σκόπια για τις αναγκαίες αλλαγές στο προοίμιο του Συντάγματος».

Ανεβάζουν τους τόνους προς την Αγκυρα

Στο μεταξύ η αμετακίνητη και προκλητική στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό, υποχρέωσε τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, να ανεβάσει τους τόνους, έστω κι αν η αναθεωρημένη πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα έναντι της Τουρκίας, επιβάλλει αυστηρά επίδειξη «καλών τρόπων» και «αυτοσυγκράτησης».

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, για το πώς βλέπει η ελληνική κυβέρνηση, την απόρριψη, από την πλευρά της Αγκυρας και του Ντενκτάς, της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με την κατοχή της Κύπρου.

«Η Τουρκία, είπε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, χρησιμοποιεί μια γλώσσα και ακολουθεί μια πολιτική, η οποία την οδηγεί σε αδιέξοδο. Πιστεύω ότι δεν έχει διδαχθεί τίποτα, από τη στάση που ακολουθεί μέχρι τώρα. Αυτό, όμως, που αποτελεί πραγματικότητα είναι τούτο: Για το κυπριακό ζήτημα είναι εκτεθειμένη σε πολλά επίπεδα. Η εφαρμογή αυτής της πολύ σημαντικής, της ιστορικής σημασίας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορά πρώτα και κύρια την Τουρκία. Θα πρέπει να σεβαστεί αυτή την απόφαση. Βεβαίως, αυτή η απόφαση αφορά και το διεθνή παράγοντα στο σύνολό του. Γιατί όσοι θεωρούν ότι η διεθνής έννομη τάξη πρέπει να γίνεται σεβαστή, έχουν λόγο -ασκώντας την όποια επιρροή έχουν στα όργανα της Τουρκίας - να συμβάλουν, ώστε να γίνει δεκτή και να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Πιστεύουμε ότι για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Τουρκία δέχεται την κριτική και την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας, γιατί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι, μπορεί να πει κανείς, και η έκφραση της διεθνούς αποδοκιμασίας προς την Τουρκία για τη στάση της».

Χειροβομβίδα σκότωσε λοχία

Σε τραγωδία εξελίχθηκε μια συνήθης εκπαιδευτική διαδικασία σε μονάδα της Ρόδου. Νεκρός είναι ο μόνιμος λοχίας φροντιστής Πεζικού Αδάμ Αδαμίδης 23 ετών, από την Πιερία, εξαιτίας έκρηξης χειροβομβίδας σε αποθήκη πυρομαχικών που προορίζονται για εκπαιδευτική χρήση. Η έκρηξη σημειώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, χθες το πρωί στις 8.30, κατά το χρόνο προετοιμασίας για έξοδο της Μονάδας προς πραγματοποίηση εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Στην αποθήκη πυρομαχικών, κάτω από άγνωστες, όπως αναφέρεται, συνθήκες, σημειώθηκε έκρηξη, η οποία είχε τα παραπάνω τραγικά αποτελέσματα. Ο άτυχος λοχίας, που ήταν μόνος του στην αποθήκη, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκέντρωνε τα εκπαιδευτικά πυρομαχικά, που θα χρησιμοποιούνταν από τη μονάδα και την ώρα εκείνη η χειροβομβίδα εξερράγη στα χέρια του, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Σκοτώθηκε ο διοικητής της ΣΣΕ

Τραγικό θάνατο βρήκε χθες, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στο Βουκουρέστι, ο διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), υποστράτηγος Αλέξανδρος Ξηρός, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία, μετά από πρόσκληση του Ρουμάνου ομολόγου του. Το δυστύχημα έγινε, όταν το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Ελληνα υποστράτηγο συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο αυτοκίνητο, 60 χλμ. από την πόλη Σιμπίου, ΒΔ του Βουκουρεστίου. Ο Α. Ξηρός τραυματίστηκε θανάσιμα, όπως και δύο Ρουμάνοι, ο οδηγός και ο συνοδηγός του αυτοκινήτου. Επίσης, στο δυστύχημα τραυματίστηκε ελαφρά ο υπασπιστής του υποστράτηγου, λοχαγός Βερβεράκης, που συνόδευε τον διοικητή στην επίσκεψή του στη Ρουμανία. Ο υποστράτηγος Αλέξανδρος Ξηρός ήταν 54 ετών, είχε αναλάβει πριν από δύο μήνες τη διοίκηση της Σχολής Ευελπίδων, ενώ είχε διατελέσει ακόλουθος Αμυνας στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.

Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη, στις 14.00 με το Προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η συνάντηση, η οποία ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας προκειμένου να εκθέσουν τις θέσεις του κλάδου για την Κοινωνική Ασφάλιση, θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη:

  • Στις 18.10 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο» μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τον Ρομέζ Σάντρα, επίτιμο πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, για τη διεθνή κατάσταση και το ρόλο του φιλειρηνικού κινήματος.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις» μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Καραχάλιου, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με εκπροσώπους των επαγγελματιών, για την κοινωνική ασφάλιση και την απεργία της 17ης Μάη.
Με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη στις 11 το πρωί, στον Περισσό, με αντιπροσωπεία της Συνόδου των Πρυτάνεων. Η συνάντηση γίνεται στα πλαίσια των επαφών των Πρυτάνεων με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ