ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2001
Σελ. /40
Κρίνονται όλοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Ούτε βήμα πίσω, μπροστά! Το μήνυμα αυτό έστειλε η μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία του περασμένου μήνα. Το μήνυμα αυτό ξανάστειλαν οι μεγάλες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων σ' όλη τη χώρα. Από την άλλη, η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων θεωρεί μη ικανοποιητικό το σημερινό επίπεδο παροχών του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως φανέρωσαν οι έρευνες της κοινής γνώμης, που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Αναμενόμενη και λογική εκτίμηση, αφού η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των συντάξεων κινείται στο όριο της επίσημης φτώχειας ή και κάτω απ' αυτό, ενώ οι πάντες γνωρίζουν, από προσωπική εμπειρία, τις υγειονομικές και όποιες άλλες ισχνές παροχές των ασφαλιστικών Ταμείων.

Και η κυβέρνηση τι κάνει; Η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως τρόπους, ώστε να παρακάμψει την καθολική αντίσταση των εργαζομένων και να «περάσει» τα γνωστά ή κάποια παρόμοια αντεργατικά μέτρα. Κι αυτό, όμως, είναι λογικό και αναμενόμενο. Οχι, γιατί δεν αντέχει η οικονομία και όσα παρόμοια λένε οι διάφοροι υπουργοί και παρατρεχάμενοι. Ολ' αυτά είναι προσχήματα. Απλούστατα, επειδή αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Αυτή είναι η αλήθεια και απέναντι σ' αυτή -θέλουν δε θέλουν- τοποθετούνται και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. Και οι εργαζόμενοι κρίνουν.

Ο μονόδρομος του λαού

Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει βήμα πίσω, σημειώνει η Αλ. Παπαρήγα, σε συνέντευξή της, στη χτεσινή «Απογευματινή» και συνεχίζει: «Τα μέτρα που έχει αποφασίσει φέρνουν την υπογραφή της στην ΕΕ και είναι μονόδρομος για την πλουτοκρατία. Αυτό σημαίνει ανταγωνιστικότητα: επίθεση κατά του λαού εφ' όλης της ύλης, στο βιοτικό επίπεδο, στα δικαιώματά του, στη ζωή του και στη ζωή των παιδιών του. Ενταση της εκμετάλλευσης.

Το «δίχως προαπαιτούμενα» είναι ψέμα. Προαπαιτούμενα υπάρχουν και για την κυβέρνηση και για το λαό, με τη διαφορά ότι η κυβέρνηση κρύβει τα δικά της προαπαιτούμενα, ενώ αυτά υπάρχουν και ζητάει από τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από τα δικά τους! Η κοινωνική ασφάλιση συνδέεται άρρηκτα με τη μερική απασχόληση, τους αντιλαϊκούς νόμους της ΝΔ (Σιούφα), τις φοροαπαλλαγές της εργοδοσίας. Αυτά και άλλα έχουν κατοχυρωθεί με νόμους. Αρα, είναι προαπαιτούμενα. Μονόδρομος, λοιπόν, για το λαό είναι η πάλη του, που πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί. Να μη σταματήσει στις 17 Μάη».

Μεγάλες οι ευθύνες της ΓΣΕΕ

Σας ικανοποιεί η μέχρι τώρα στάση της ΓΣΕΕ ρωτάει η δημοσιογράφος. Και η Αλέκα Παπαρήγα: «Από την άποψη των αιτημάτων που προβάλλει, όχι. Είναι πολύ κατώτερα των περιστάσεων. Μεγάλες ευθύνες έχει επίσης η πλειοψηφία της, επειδή γνώριζε χρόνια πριν το τι θα έρθει και δεν ενημέρωσε, δεν προετοίμασε τους εργαζόμενους.

Επιπλέον, στήριξε τα κυβερνητικά μέτρα που θεσμοθέτησαν τη μερική απασχόληση. Αδιαφορεί για την τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία στους τόπους δουλιάς. Και τώρα αξιοποιεί τις μεγάλες κινητοποιήσεις για να προσέλθει στον κοινωνικό διάλογο με δήθεν καλύτερους όρους. Το κύριο είναι να υπάρξει τέτοια οργάνωση και δράση των σωματείων, ώστε οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να μην δρουν υπέρ των κινητοποιήσεων συγκυριακά, αλλά μόνιμα, με στόχο να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της».

Η ΣΙΑ «εξωραΐζεται»

Ισως, είναι η πλέον μισητή υπηρεσία σε κάθε γωνιά του πλανήτη και ο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Η ονομασία της είναι ουσιαστικά συνώνυμη των αντιλαϊκών συνωμοσιών και μηχανορραφιών, ενώ το άκουσμά της και μόνο προκαλεί απέχθεια, φέρνοντας στο νου αμέτρητες δολοφονίες και κάθε λογής πράξεις βίας. Πρόκειται για τη ΣΙΑ, την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. Μια τεράστια και πολυπλόκαμη υπηρεσία, η οποία έχει επίσημο ετήσιο προϋπολογισμό, που ξεπερνά τα 30 δισεκ. δολάρια, περίπου 11,5 τρισεκ. δραχμές, κάτι λιγότερο από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

Στην αυγή, λοιπόν, του 21ου αιώνα, η διοίκηση της ΣΙΑ αποφάσισε να «στήσει» μια γιγαντιαία επιχείρηση εξωραϊσμού της δημόσιας εικόνας της υπηρεσίας. Βοηθός της, ποιος άλλος, το Χόλιγουντ και οι κεφαλαιοκράτες του θεάματος. Κεντρικό σύνθημα: Η ΣΙΑ δείχνει το αληθινό της πρόσωπο. Πόση αλήθεια θα υπάρχει σ' αυτή την επιχείρηση; Η απάντηση γίνεται ολοφάνερη από τις δηλώσεις του Μπιλ Χάρλοου, εκπροσώπου της ΣΙΑ, που δήλωσε: «Αν κάποιοι ενδιαφέρονται να μη διαστρεβλώσουν την εικόνα της υπηρεσίας, τότε είμαστε πρόθυμοι να τους βοηθήσουμε στο έργο τους. Οι επιλογές μας θα γίνονται ανά περίπτωση, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην επηρεάζεται αρνητικά η υπηρεσία».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σώμα ΝΑΤΟικών πραιτοριανών

Η δημιουργία Σώματος Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), δηλαδή 25.000 μισθοφόρων στρατιωτών, που καθιερώνεται με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το οποίο ήδη κατατέθηκε στη Βουλή, αποτελεί το πλέον αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της απ' ευθείας υπαγωγής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και της άμεσης εμπλοκής τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Πρόκειται για την πιο αντιδραστική μεταρρύθμιση που έχει υπάρξει στον τομέα της Αμυνας, από τότε που δημιουργήθηκε ο Ελληνικός Στρατός και μάλιστα με το «φιλολαϊκό» περιτύλιγμα της μείωσης της θητείας. Με την αλλαγή αυτή, ο στρατός παύει πλέον να έχει κανάλια επικοινωνίας με το λαό, απομονώνεται και μετατρέπεται σε ένα μηχανισμό απόλυτα κλειστό και αποκομμένο από την κοινωνία, σε έναν ξεκάθαρα κατασταλτικό μηχανισμό.

Το μέτρο αυτό έρχεται να καλύψει τις νέες ανάγκες του ΝΑΤΟ, περί ευέλικτων και ταχυκίνητων μονάδων, που θα επιχειρούν ανά τον κόσμο και θα επεμβαίνουν για την επιβολή της «νέας τάξης». Εναν τέτοιο ρόλο, βέβαια, δεν μπορούν να παίξουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι νέοι που στρατεύονται υποχρεωτικά, στη βάση της λογικής υπεράσπισης των συνόρων της πατρίδας τους. Οι δυνάμεις της «νέας τάξης», ένα είδος παγκόσμιου χωροφύλακα, για την επίτευξη στόχων τους χρειάζονται να στελεχώνονται από άτομα, τα οποία θα συνδέονται με το αντικείμενο της αποστολής τους με επαγγελματική και μόνο σχέση. Κάτι σαν μια πολυεθνική εταιρία, που οι υπάλληλοί της θα φέρουν σε πέρας οποιαδήποτε αποστολή τούς ανατεθεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Εναν τέτοιο ρόλο δεν μπορούν, από τη φύση τους, να τον παίξουν στρατεύσιμοι νέοι, αυτοί, δηλαδή, που καλούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα, γιατί έρχεται σε αντίθεση με την αποστολή τους και όλο το οικοδόμημα, που λέγεται υπεράσπιση πατρίδας, εθνικής ανεξαρτησίας κλπ.

Οι κατευθύνσεις, λοιπόν, του ΝΑΤΟ είναι σαφείς και διατυπώνονται με κάθε ευκαιρία. Η αλήθεια είναι πως η δημιουργία επαγγελματικού στρατού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα, ώστε ο στρατός κάθε χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ να μπορεί να λειτουργήσει σε ρόλους κατασταλτικού μηχανισμού και να φέρει σε πέρας αποστολές επιβολής της «νέας τάξης». Ετσι, οι πολυάριθμοι παραδοσιακοί εθνικοί στρατοί, για τις χώρες τουλάχιστον του σκληρού πυρήνα της «νέας τάξης», τείνουν να ξεπεραστούν και να αντικατασταθούν από ταχυκίνητες μονάδες με πολλαπλάσια δύναμη πυρός, που θα αποτελούν τη σιδερένια γροθιά, τις δυνάμεις διεθνούς καταστολής. Η Ελλάδα έρχεται μετά από άλλες ΝΑΤΟικές χώρες να πάρει αυτά τα μέτρα.

Η δύναμη των 25.000 ΕΠΟΠ, που θα προσληφθούν μέχρι το 2006 από τους τρεις κλάδους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα αποτελεί ένα είδος Σώματος ΝΑΤΟικών πραιτοριανών. Εξάλλου, στην ίδια την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται σαφώς ότι εξωτερικοί παράγοντες επιβάλλουν αυτή την εξέλιξη: «Η γεωπολιτική θέση της χώρας στο νέο διεθνές σύστημα του ανταγωνισμού, της ανασφάλειας και της παρατεταμένης ρευστότητας στην περιοχή». Και επικαλείται σαφώς την ανάγκη «προσαρμογής στα νέα δεδομένα που επιβάλλουν και αποστολές εκτός συνόρων από δυνάμεις υψηλού επιπέδου». Ετσι, λοιπόν, η αποκάλυψη του τι πραγματικά σηματοδοτεί η δημιουργία Σώματος Επαγγελματικών Οπλιτών και η αντίθεση απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, αποτελεί μέρος της γενικότερης πάλης του ελληνικού λαού και της νεολαίας ενάντια στα σχέδια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Ελα στη «φάκα»

Ασε, εργάτη μου,

την πάλη

κι έλα μπες

μες στο «τσουβάλι»,

έλα «διάλογος»

ν' αρχίσει

να βρεθεί σε όλα

«λύση»,

να σου κάνω

αυτά εκείνα

στις ...32

του μήνα!

*

Ασε, εργάτη μου,

τα «θέλω»

κι έλα φόρα

το «καπέλο»,

δέξου

ό,τι σου προτείνω

και υπόσχεση

σου δίνω

να σου βάλω

ως τη μέση

μοναχά

το νόμο - «φέσι»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ