ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αθλητές

Κοινή ανακοίνωση των συνδέσμων παικτών βόλεϊ, χάντμπολ και πόλο για τη διακοπή των πρωταθλημάτων

Eurokinissi

Σήμα κινδύνου για το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα εκπέμπουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι σύνδεσμοι αθλητών του βόλεϊ (ΠΑΣΑΠ), της υδατοσφαίρισης (ΣΕΑΥ) και του χάντμπολ (ΠΣΑΧ). Η απόφαση διακοπής των πρωταθλημάτων των κορυφαίων κατηγοριών στα εν λόγω αθλήματα οδηγεί σε «στραγγαλισμό» τους αθλητές, επισημαίνουν οι σύνδεσμοι και ζητούν άμεση λύση προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διοργανώσεις ή έστω οι προπονήσεις των σωματείων.

Στην κοινή ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι σύσσωμη η κοινότητα του ερασιτεχνικού αθλητισμού ένωσε τις δυνάμεις της, έβαλε πλάτη και έστειλε το μήνυμα για τη μάχη κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Η νέα διακοπή όμως στα πρωταθλήματα επιπέδου Α1 στα ερασιτεχνικά αθλήματα», συνεχίζουν, «δημιουργεί ένα τεράστιο κλίμα αβεβαιότητας για το επαγγελματικό μέλλον δεκάδων αθλητών, ενώ θέτει εν αμφιβόλω τις επιδόσεις των Εθνικών μας ομάδων ανδρών και γυναικών. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός εκπέμπει "SOS" και οι αθλητές του κρέμονται από τις αποφάσεις των αρμοδίων, καθώς με την ισχύουσα κατάσταση οδεύουν προς μαζικό "στραγγαλισμό". Ζητούμε να βρεθεί άμεσα μία λύση προκειμένου να μπορέσουν οι αθλητές είτε να αγωνιστούν είτε να προπονούνται, ώστε να μη μείνουν ξανά σε περίοδο απραξίας, ενώ παράλληλα να μπορέσουν τα αθλητικά σωματεία να διατηρήσουν τη λειτουργία τους».

Νέο ιατρικό πρωτόκολλο από την ΕΣΑΠ

Η ΕΣΑΠ, διοργανώτρια της Volleyleague ανδρών, ανακοίνωσε ότι απέστειλε στο υπουργείο Υγείας νέο επικαιροποιημένο ιατρικό πρωτόκολλο, στα πρότυπα της Super League 1 και της Βasket League και το οποίο περιέχει πιστοποιημένους ελέγχους προσαρμοσμένους στις ανάγκες του πρωταθλήματος. Μ' αυτόν τον τρόπο, η ΕΣΑΠ για άλλη μια φορά ζητάει την επανέναρξη της Volleyleague.

UEFA NATIONS LEAGUE
Πρόβα με την Κύπρο για την Εθνική

Για την κατάσταση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ενόψει των υποχρεώσεών της για το Nations League, καθώς και για γενικότερα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, μίλησε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Τζον Φαν Σιπ με αφορμή το σημερινό φιλικό ματς με αντίπαλο την Κύπρο στη Ριζούπολη (16.45 - Cosmote Sport 1). Ο αγώνας εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Εθνικής για τις δύο τελευταίες αναμετρήσεις της στον 3ο όμιλο της 3ης κατηγορίας του Nations League, με αντιπάλους τη Μολδαβία εκτός (15/11) και τη Σλοβενία εντός έδρας (18/11). Τα αποτελέσματα αυτά θα κρίνουν το στόχο της Εθνικής για άνοδο στη 2η κατηγορία της διοργάνωσης.

Ο Ολλανδός τεχνικός χαρακτήρισε το φιλικό με την Κύπρο δυνατό τεστ και ευκαιρία να δουλευτούν αδυναμίες, προκειμένου η ομάδα να είναι έτοιμη για τις δύο επίσημες υποχρεώσεις. Για τις απουσίες βασικών παικτών επισήμανε ότι όλες οι ομάδες έχουν αντίστοιχο πρόβλημα, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού. Μιλώντας για την αποστολή της Εθνικής και τις νέες παρουσίες σε αυτή (Γιακουμάκης, Χατζηγιοβάννης), ο Φαν Σιπ ανέφερε ότι το επιτελείο της Εθνικής παρακολουθεί συνεχώς όλους τους παίκτες, προκειμένου κάθε φορά να υπάρξουν οι λύσεις που χρειάζονται. Παράλληλα όμως εξέφρασε τον προβληματισμό του για το περιορισμένο βάθος στις επιλογές, εξαιτίας του ότι οι ομάδες του πρωταθλήματος δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τους ξένους παίκτες από τους Ελληνες.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΦΩΤΟ

«Σκέψου η ζωή να τραβάει το δρόμο της / και συ να λείπεις. / Ν' άρχονται οι Ανοιξες με πολλά διάπλατα παράθυρα / και συ να λείπεις. / Ενα ανθισμένο δέντρο να σκύβει στο νερό / πολλές σημαίες ν' ανεμίζουν στα μπαλκόνια / και συ να λείπεις.

Να λείπεις - δεν είναι τίποτα να λείπεις / Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει / θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλο τον κόσμο!» (από τις «Γειτονιές του Κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου).

Πέρασαν έξι χρόνια από τότε που «έφυγες», μα είσαι πάντα εδώ, μας συντροφεύεις, μας δίνεις δύναμη! Στη μνήμη του λατρεμένου συζύγου και πατέρα ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΣΜΑ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Εθνικής Τράπεζας.

Σία - Σωτήρης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της φίλης και συντρόφισσας ΝΙΚΗΣ ΓΑΛΑΝΗ, που «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή, προσφέρουμε στο ΚΚΕ η Βίκυ Χαρισιάδη 80 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Δημοσίου Δ1, και η Χριστίνα Σκαλούμπακα 20 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Δικηγόρων.

***

ΦΩΤΟ 2

Ο πατέρας μου ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, από την Παπαδού Ολυμπίας, συνειδητοποίησε το ρόλο των ιμπεριαλιστών στη Μικρασιατική Εκστρατεία, στην οποία συμμετείχε δύο χρόνια. Οταν τέθηκε ζήτημα αντίστασης ενάντια στην τριπλή κατοχή, πρωτοπόρος οργάνωσε τους συνοικισμούς στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ. Μετά την απελευθέρωση, τρεις φορές οι Χίτες προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν, ώσπου τελικά τον συνέλαβαν μετά τη μάχη της Παπαδούς το 1948 μεταξύ ΔΣΕ και Χιτών. Τον φυλάκισαν σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Πάτρα, μέχρι που, το 1950, αθωώθηκε από το Κακουργιοδικείο Τρίπολης. Πέθανε στα 77 του χρόνια το 1977, στις 10 Δεκέμβρη.

ΜΑΡΙΓΩ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΡΙΓΩ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η μάνα μου ΜΑΡΙΓΩ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, άξια γυναίκα στη ζωή, στην οικογένεια, στην Αντίσταση. Στον Εμφύλιο με πέντε παιδιά εκπατρισμένα, αφού η ίδια έκανε στα κρατητήρια της Κρέστενας το 1949 μαζί με τον δυόμισι χρονών γιο της, με τον άντρα της στη φυλακή και τον μεγάλο γιο της στον Δημοκρατικό Στρατό. Πέθανε στα 93 της, στις 15 Γενάρη 1995.

Με σεβασμό στη μνήμη των γονιών μου, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αγ. Παρασκευής.

Ο γιος τους σ. Γιάννης Αναστόπουλος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΣΜΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΣΜΑΣ
ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ
ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ
BASKET LEAGUE
Νίκη με ανατροπή ο Αρης

Με ανατροπή στο τέταρτο δεκάλεπτο, ο Αρης νίκησε 81-75 τον Ηρακλή στο Αλεξάνδρειο, στο εξ αναβολής θεσσαλονικιώτικο ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής της Basket League.

Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 12 πόντους στα μισά του τρίτου δεκαλέπτου (46-58), στην τελευταία περίοδο όμως, χάρη στην πολύ αποτελεσματική άμυνά τους και την ευστοχία τους στα τρίποντα, πραγματοποίησαν επιμέρους σκορ 26-9 και πήραν εκείνοι τη νίκη. Πρωταγωνιστής για τον Αρη ήταν ο Ντεκοζί με 20 πόντους, ενώ από τον Ηρακλή ξεχώρισε ο Καββαδάς με 13.

Οι δύο ομάδες πλέον ισοβαθμούν στην 5η θέση μαζί με τον Ιωνικό, έχοντας από 3 βαθμούς.

EUROCUP
«Βράζουν» με Euroleague στον Προμηθέα

Εγκλωβισμένος για μια ακόμη φορά στις πρακτικές της Euroleague για την προστασία των κερδών της ήδη δείχνει να βρίσκεται ο Προμηθέας με τη συμμετοχή του στο Eurocup. Στους ήδη ταλαιπωρημένους από κρούσματα κορονοϊού Πατρινούς το προηγούμενο διάστημα προστέθηκε η ανίχνευση άλλων 4 νέων χτες, ενόψει του σημερινού αγώνα με την Τρέντο (19.30, Novasports 1) στην Πάτρα για την 7η αγωνιστική του ομίλου του. Ωστόσο, η Euroleague απέρριψε το αίτημα του Προμηθέα για αναβολή απειλώντας με μηδενισμό σε περίπτωση μη εμφάνισης. Σημειώνεται πως οι Πατρινοί την προηγούμενοι αγωνιστική είχαν υποχρεωθεί να αγωνιστούν εκτός έδρας με την Γκραν Κανάρια με σύνθεση ανάγκης, συμπληρωμένη από παίκτες της εφηβικής ομάδας. Η στάση της Euroleague για μια ακόμη φορά επέφερε σφοδρή αντίδραση από τους διοικούντες τον Προμηθέα.

ΒASKET CHAMPIONS LEAGUE
Για το 2 στα 2 η ΑΕΚ

Με στόχο τη δεύτερη νίκη της στον 3o όμιλο του Basketball Champions League και τη διεύρυνση του νικηφόρου της σερί στο ξεκίνημα της νέας σεζόν, η ΑΕΚ υποδέχεται απόψε στο ΟΑΚΑ τη λευκορωσική Τσμόκι Μινσκ (19.30 - ΕΡΤ) για την εξ αναβολής 1η αγωνιστική της διοργάνωσης. Με καλή ψυχολογία μετά το σπουδαίο «διπλό» στο Περιστέρι για το πρωτάθλημα, και χωρίς απουσίες, αφού και ο Ματσιούλις ξεπέρασε τον τραυματισμό του, η «Ενωση» καλείται να επιβεβαιώσει το ρόλο του φαβορί. Το άλλο ματς του 3ου ομίλου, επίσης απόψε: Χαποέλ Χολόν - Σολέ (21.30).

Ηττα για το Περιστέρι

Για τον 5ο όμιλο το Περιστέρι γνώρισε χτες εντός έδρας ήττα, την πρώτη φετινή του στη διοργάνωση, με 84-81 από τη λετονική Ρίγα. Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος καθ' όλη τη διάρκειά του (18-15, 35-39, 62-61), στο τέταρτο δεκάλεπτο όμως η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της Ρίγα, η οποία πήρε διαφορά πέντε πόντων στα μισά της περιόδου (70-65) και παρότι το Περιστέρι κατάφερε να ισοφαρίσει στο 38' (77-77), χάρη στην κυριαρχία της στα ριμπάουντ πήρε τη νίκη, με κορυφαίους τους Ολνταμ (16 πόντοι) και Ζόρικς (20 π.). Από το Περιστέρι ξεχώρισε ο ΜακΛιν με 15 πόντους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ