ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Κινδύνευσαν άνθρωποι από τη νέα μεγάλη καταστροφή

Μετά τις μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες στις 20 Οκτώβρη και τα προβλήματα από τις βροχές στις 7 Νοέμβρη, χτες οι κάτοικοι δέχτηκαν ένα ακόμα μεγάλο «χτύπημα» εξαιτίας της έλλειψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

Απίστευτες εικόνες έζησαν χτες οι κάτοικοι της Κρήτης
Απίστευτες εικόνες έζησαν χτες οι κάτοικοι της Κρήτης
Νέα μεγάλη καταστροφή, η τρίτη σε λίγες μέρες, με ανθρώπους να κινδυνεύουν, προκάλεσε στην Κρήτη η κακοκαιρία. Παρά το γεγονός ότι τα καιρικά φαινόμενα είχαν προαναγγελθεί με έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ, η έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών, σε συνδυασμό με την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, άφησε το νησί για ακόμη μια φορά στο έλεος των πλημμυρών. Παράλληλα, με απόφαση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, οι Δημοτικές Ενότητες Καστελίου και Θραψανού του δήμου Μινώα Πεδιάδας κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη Χερσόνησο Ηρακλείου κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα βρέθηκαν στη θάλασσα ή παρασύρθηκαν σε ρέματα. Από χτες το πρωί ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην παραλιακή ζώνη των Γουρνών, όπου όχημα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής προς τη θάλασσα. Το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ ερεύνησε το ενδεχόμενο μέσα στο αυτοκίνητο να υπήρχαν επιβάτες. Νωρίτερα, έγιναν τουλάχιστον τρεις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στην περιοχή της Σταλίδας, για τη διάσωση οδηγών που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα αυτοκίνητά τους. Το ποτάμι στις Γούβες είχε «φουσκώσει» και παρέσυρε αυτοκίνητα προς τη θάλασσα. Εξάλλου, αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια μιας γυναίκας που παρέμεινε σκαρφαλωμένη σε φράκτη πίσω από ναό των Μαλίων, μέχρι να δεχτεί τη βοήθεια περίοικων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν και το ρέμα την έσυρε αρκετά μέτρα, κατάφερε να σκαρφαλώσει στο στύλο.

Στο δήμο Χερσονήσου οι δρόμοι είχαν γίνει απροσπέλαστοι λόγω των πλημμυρών, ενώ οι αγρότες είδαν να καταστρέφεται ό,τι απέμεινε από τις δύο προηγούμενες πλημμύρες. Η Χερσόνησος, που επλήγη και την τελευταία φορά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, για μία ακόμη φορά βρέθηκε στο έλεος της κακοκαιρίας. Στην Κάτω Βάθεια ήταν αδύνατη η διέλευση των οχημάτων, ενώ κλειστά θα παρέμεναν τα σχολεία. Ηδη, από το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις, με τη Χερσόνησο να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της διάρκειας και της έντασής τους, που σε συνδυασμό με το ήδη κορεσμένο έδαφος προκάλεσαν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί σε ένα μεγάλο εύρος των οδικών δικτύων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ενώ από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Κρήτης υπήρξε η ενημέρωση ότι έχει αποκλειστεί η Παλαιά Εθνική Οδός από τον κόμβο Σταλίδας - Μοχού έως τον κόμβο Σισσίου. Επίσης, έχει κλείσει το τμήμα του ΒΟΑΚ στην περιοχή Σεληναρίου, γιατί έχουν πέσει βράχοι στο οδόστρωμα. Τέλος, έχει κλείσει η 2η έξοδος Χερσονήσου του ΒΟΑΚ, πριν τη Σήραγγα Σταλίδας (με κατεύθυνση ανατολικά), αφού έχει καταστραφεί το οδόστρωμα.

Προβλήματα και στο Ρέθυμνο

Από την κακοκαιρία δοκιμάστηκε και ο νομός Ρεθύμνου, με καταστροφές που προκλήθηκαν σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού. Οι κατολισθήσεις ήταν συνεχείς, ενώ συνεργεία των δήμων και της Περιφέρειας καθάριζαν το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Πολλοί δρόμοι ήταν αδιάβατοι και επικίνδυνοι λόγω των φερτών υλικών.

Το σοβαρότερο πρόβλημα της κακοκαιρίας υπήρχε στην περιοχή του Πλατανιά, όπου ο ποταμός είχε «φουσκώσει» επικίνδυνα, με αποτέλεσμα η Πολιτική Προστασία να καλεί τους πολίτες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η κατάσταση ήταν επικίνδυνη και δόθηκε εντολή για μερική εκκένωση. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στον Γεροπόταμο. Στις Μαργαρίτες η Πυροσβεστική κλήθηκε να απεγκλωβίσει από το σπίτι της οικογένεια, ενώ είχαν αποκλειστεί οι δρόμοι από την Πηγή. Στα Σκουλούφια η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ στο Αμάρι ένας υπάλληλος του φράγματος κινδύνεψε να εγκλωβιστεί στο εργοτάξιο. Δυτικά του Ρεθύμνου, υπερχείλισε ο ποταμός Πετρές και παρασύρθηκε ένα μηχάνημα.

ΚΡΗΤΗ
Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές των δήμων Χερσονήσου και Μινώα Πεδιάδος

Από τη χτεσινή περιοδεία
Από τη χτεσινή περιοδεία
Κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τον Γιώργο Παρθενιώτη, δημοτικό σύμβουλο Χερσονήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πραγματοποίησε περιοδεία τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη στις πληγείσες περιοχές από τις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ επί ποδός βρίσκονται και σήμερα οι κομματικές δυνάμεις στην περιοχή λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας.

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε το δήμο Μινώα, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές έως ολική καταστροφή σε καλλιέργειες και θερμοκήπια. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, άνθρωποι κινδύνευσαν στο Καστέλι, στο Θραψανό και στους Αποστόλους, αλλά και στα γύρω χωριά, από τους μεγάλους όγκους νερού που κατέκλυσαν την Πεδιάδα. Στην περιοχή των Γωνιών τεράστιοι όγκοι νερού κατέκλυσαν το Φαράγγι της Ρόζας και τα χωριά Γωνιές, Αβδού και Ποταμιές, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στις υποδομές και τεράστιες απώλειες σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Δρόμοι εξαφανίστηκαν, καταστράφηκαν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, πνίγηκαν εκατοντάδες ζώα, περιουσίες χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες από τον τεράστιο όγκο νερού.

Στη συζήτηση με τους κατοίκους, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι συνέπεια των έργων κατασκευής του νέου αεροδρομίου, της αποψίλωσης της περιοχής αλλά και της παντελούς απουσίας των αντιπλημμυρικών έργων και έργων διευθέτησης των ομβρίων υδάτων. Αναδείχθηκαν οι σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων που σχεδίασαν και υλοποιούν το έργο του νέου αεροδρομίου, της Περιφέρειας Κρήτης και των δημοτικών αρχών του δήμου Μινώα. Ακόμα, είναι φανερές οι συνέπειες στην περιοχή από την αλλαγή χρήσης γης και η αλλοίωση του ανάγλυφου της περιοχής, που έχει μετατραπεί σε απέραντο εργοτάξιο για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ίδια και πιο επικίνδυνη εικόνα επικρατεί σήμερα στο δήμο Χερσονήσου, με το λαό να περνάει μεγάλη δοκιμασία, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές. Οι καταστροφές είναι μεγάλες στο λαϊκό βιος, ενώ οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χείμαρρους, σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί, αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί μέχρι τη θάλασσα. Οι τραγικές αυτές εικόνες είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής απουσίας τεχνικών έργων και μέριμνας για αντιπλημμυρικά έργα.Ο λαός της περιοχής να καταδικάσει την πολιτική των αρμόδιων δήμων, της Περιφέρειας, συνολικά των κυβερνήσεων και του κρατικού μηχανισμού, που βάζουν στη ζυγαριά «κόστους - οφέλους» την ανθρώπινη ζωή προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το ΚΚΕ καλεί όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε πρόσφορο τρόπο στους εργαζόμενους, στους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες που έχουν πληγεί.

Με ευθύνη των αρμόδιων υπουργείων, της Περιφέρειας και του δήμου Χερσονήσου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να εξασφαλιστεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού. Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές. Να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες και να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν, πριν να ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οργανωμένη δράση για πλήρη αποκατάσταση και αντιπλημμυρικά έργα

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ με αφορμή τις καταστροφές στο νησί επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«(...) Η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των κατοίκων των περιοχών αυτών πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση διεκδικώντας άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών, αποζημίωση στο 100% της ζημιάς σε καλλιέργειες, οικοσκευή, μηχανήματα και ζωικό κεφάλαιο και καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών και γενικά λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης για τις κακοκαιρίες που έρχονται το επόμενο διάστημα και, επιπλέον, άμεση δρομολόγηση των απαραίτητων υποδομών αντιπλημμυρικής, αντιδιαβρωτικής προστασίας.

Ωστόσο χρειάζεται να βγουν και πολιτικά συμπεράσματα για τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού συνολικά, της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων και να καταδικαστεί η τακτική που ακολουθούν ακόμα και σήμερα, να πετούν το "μπαλάκι" των ευθυνών ο ένας στον άλλον, εις βάρος των κατοίκων της περιοχής.

(...) Την ίδια στιγμή που η επιστήμη και η τεχνολογία δίνουν τη δυνατότητα να κατασκευάζονται υποδομές για να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα και ταυτόχρονα να εξασφαλίζονται οι λαϊκές ανάγκες για φτηνό ποιοτικό νερό για την ύδρευση και την άρδευση. Ομως, αυτές οι δυνατότητες μπορούν να γίνουν πράξη μόνο σε σύγκρουση με τα κέρδη του κεφαλαίου, με την πάλη για μια οικονομία για την ευημερία των πολλών.

Γι' αυτές τις δυνατότητες και για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σήμερα χρειάζεται άμεσα να οργανωθεί ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής. Το ΚΚΕ θα συμβάλει στην ανάπτυξη των διεκδικήσεων των κατοίκων και θα θέσει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή, στην Περιφέρεια και τους δήμους, άμεσα».

Τηλεφωνική επικοινωνία του Μ. Συντυχάκη με τον Ν. Χαρδαλιά

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά πραγματοποίησε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, τις καταστροφές που έχουν σημειωθεί και κατά πόσο υπάρχουν πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη άμεσων μέτρων και ενεργειών, σε συντονισμό με άλλα συναρμόδια υπουργεία, τους δήμους, την Περιφέρεια και την Πυροσβεστική, για τον απεγκλωβισμό κατοίκων και τη μεταφορά στις δημόσιες υγειονομικές δομές τυχόν άλλων που έχουν τραυματιστεί. Επίσης, να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα του κρατικού μηχανισμού, ακόμα και μηχανήματα του στρατού (γκρέιντερ, γέφυρες Μπέλεϊ κ.ά.) για τη γρήγορη αποκατάσταση του οδικού δικτύου και άλλων υποδομών.

Επιπρόσθετα, ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε στο επείγον ζήτημα της κήρυξης των πληγεισών περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων, της καταγραφής και αποζημίωσης του 100% των ζημιών σε κατοικίες, οικοσκευές, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, της απαλλαγής από δημοτικά τέλη και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις σε τράπεζες, εφορία, ΔΕΗ κ.λπ. Ανέδειξε τέλος τις διαχρονικές ευθύνες κυβέρνησης, δημοτικών αρχών και Περιφέρειας για την παντελή έλλειψη σχεδιασμού αντιπλημμυρικών έργων για τη θωράκιση της ανθρώπινης ζωής και το γεγονός ότι ποτέ δεν διεκδίκησαν τους απαραίτητους χρηματοδοτικούς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα απαραίτητα έργα και δράσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ