ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυταρχικός παροξυσμός, υποκρισία και απειλές στο λαό

Στον αυταρχικό παροξυσμό και τις απειλές ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα καταφεύγει η κυβέρνηση για να επιβάλει άκρα του τάφου σιωπή μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει, για να αποσιωπήσει τις τεράστιες ευθύνες της στην εξάπλωση της πανδημίας και τις δεκάδες των θανάτων καθημερινά, αλλά και να φιμώσει το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα που θα ακουστεί ξανά δυνατά σήμερα στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Με μια κατάπτυστη απόφαση, μνημείο αυταρχισμού, την οποία εξέδωσε σαν τον κλέφτη, το βράδυ του Σαββάτου, η κυβέρνηση έσπευσε με πρόσχημα τη διασπορά του κορονοϊού να βγάλει φιρμάνι πως «απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα, από 06.00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21.00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020», διακηρύσσοντας ότι «για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις: Διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις». Η κατάπτυστη απόφαση φέρει την υπογραφή του αρχηγού της Αστυνομίας, Μ. Καραμαλάκη, και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθλιότητες από τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη

Μπροστά στο κύμα κατακραυγής που σήκωσε σε όλο το λαό η κατάπτυστη αυτή απόφαση, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με δήλωσή του χτες, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ανερυθρίαστα, ισχυρίστηκε πως «η απόφαση να μη γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο» όταν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους χώρους εργασίας η κατάσταση είναι αφόρητη, ενώ τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο» διότι το δημόσιο σύστημα Υγείας έμεινε, με ευθύνη του ίδιου προσωπικά και της κυβέρνησής του, αθωράκιστο επί μήνες σε συνθήκες πανδημίας.

«Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους», υποστήριξε, ψευδόμενος και εδώ, αποκρύπτοντας ότι δεκάδες σωματεία και νεολαίοι, με προσεκτικά διοργανωμένες εκδηλώσεις πανελλαδικά, τίμησαν τις επετείους αυτές, τις θυσίες και τους αγώνες του λαού μας.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας», όταν ήταν ο ίδιος που άνοιξε το θέμα της απαγόρευσης των συναθροίσεων με εμφανή στόχο να μεταθέσει τις κυβερνητικές ευθύνες για τον κορονοϊό στο λαό, ενώ ακόμα και σε αυτό το ζήτημα η φετινή Πρωτομαγιά απέδειξε ότι και η εκδήλωση μπορεί να γίνει και τα μέτρα προστασίας να τηρηθούν με απόλυτο σεβασμό.

Με τη δήλωσή του προσπάθησε επίσης να κρύψει πως η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να επιβάλει καθεστώς γενικευμένων απαγορεύσεων, υποστηρίζοντας πως «είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών», ενώ στην πράξη ανοίγει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, με τη «γνωμοδότηση» του ενός ή του άλλου «ειδήμονα» να μπαίνει ...γύψος σε κάθε είδους λαϊκή κινητοποίηση και αγώνα.

Υποστήριξε ακόμα πως «αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών». Την ίδια ώρα επιμένει στην απαράδεκτη απόφασή του και μάλιστα με θράσος «καλεί» τα κόμματα σε «αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο. Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας»...

Είχαν προηγηθεί οι προκλητικές δηλώσεις Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ήδη από τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα σε διάφορες απειλές έφτασε και στην αθλιότητα να πει πως «οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια», δείχνοντας και τι πραγματικά τους ενοχλεί.

Από κοντά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, που με φανερή αμηχανία και ανάμεσα σε διάφορα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», έφτασε χτες να επιστρατεύσει αστειότητες, όπως ότι οι συγκεντρώσεις με όλα τα μέτρα προστασίας και με αιτήματα για την προστασία της υγείας του λαού, «προσφέρουν κάλυψη σε αντιδραστικούς αρνητές της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε», συγχέοντας επίτηδες το εργατικό - λαϊκό κίνημα με τους ψεκασμένους που θρέφουν οι κυβερνητικές παλινωδίες.

Παραπέρα, σε ένα όργιο υποκρισίας, ο Στ. Πέτσας από τη μία έσπευσε να απαξιώσει την τοποθέτηση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που έκρινε την απόφαση της κυβέρνησης αντισυνταγματική, λέγοντας ότι «είναι συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών και εισαγγελέων. Δεν έχει κανένα λόγο για να δίνει γνωμοδοτήσεις», αλλά την ίδια ώρα αναγνώριζε τέτοια αρμοδιότητα σε συνταγματολόγους όπως οι Βενιζέλος, Μανιτάκης, Μποτόπουλος, που γνωμοδότησαν καταπώς βόλευε την κυβέρνηση.

Για να στηρίξει τον κυβερνητικό κατήφορο και επιβεβαιώνοντας ότι πιάνουν το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρέπεμψε στις απαγορεύσεις που επέβαλε η τότε κυβέρνηση, 4 χρόνια πριν, κατά την επίσκεψη Ομπάμα, όταν απαγορεύτηκαν πορείες και συγκεντρώσεις και τις 16/11, θυμίζοντας στη νυν αξιωματική αντιπολίτευση πόσο «υπεύθυνα» είχε φερθεί η ΝΔ τότε.

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι μεν αλλά... για τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Με φανερή «αμηχανία», μετά την «αφωνία» όλων των περασμένων ημερών, υποδέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τις κυβερνητικές ανακοινώσεις καλώντας - διά στόματος προέδρου του, Αλ. Τσίπρα, χτες - την κυβέρνηση να αποσύρει την «αντισυνταγματική διάταξη» και ταυτόχρονα τους πολίτες να μην πάρουν μέρος σε εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Ο Αλ. Τσίπρας, που χτες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Φώφη Γεννηματά αλλά και τον Κυρ. Βελόπουλο, αμέσως μετά σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ηταν δεδομένο ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να θέσει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτή η απόφαση ήταν βλακώδης, αχρείαστη και προβοκατόρικη». Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτήν την αντισυνταγματική διάταξη και έσπευσε να καλέσει τους πολίτες «να μη συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος ή σε εκδηλώσεις που δεν θα είναι απολύτως διασφαλισμένη η προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία αλλά είναι και υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και να μην αφήσουμε να μπει σε καραντίνα και η Δημοκρατία».

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα να μη βρεθεί στο χώρο του Πολυτεχνείου, με τη δικαιολογία ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια όαση και μία έξαρση ελευθερίας. Και δεν μπορεί 47 χρόνια μετά να γιορτάζεται σε ένα στρατόπεδο καταστολής», ανακοινώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα το γιορτάσει συμβολικά, θα τιμήσει τους νεκρούς, με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973 στο χώρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης».

Το ΚΙΝΑΛ - το οποίο άλλωστε με μια απαράδεκτη απόφαση αρνήθηκε να στηρίξει την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ - σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τάχα την κυβέρνηση ότι «επέλεξε να στήσει σκηνικό έντασης» και την ίδια ώρα ρίχνει νερό στο μύλο της, παρουσιάζοντας την απαγόρευση της πορείας ως «αυτονόητο» και κατηγορώντας τα υπόλοιπα κόμματα ότι «παγιδεύονται» «στη μεθόδευση της κυβέρνησης για την τεχνητή πόλωση και τον διχασμό».

KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη απ' το οργανωμένο λαϊκό κίνημα

Σε σχόλιό του για την κυβερνητική απαγόρευση των συναθροίσεων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα "καθ' άπασαν την επικράτειαν" όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί μόνο ως πρόσχημα την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων.

Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς».

Να αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση απαγόρευσης - Τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από λαό και νεολαία

Σε σχόλιό του εξάλλου για τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αυτός που επέλεξε να στήσει σκηνικό σύγκρουσης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, με την απόφασή τους για την ακύρωση του εορτασμού του Πολυτεχνείου και με την κατάπτυστη και αυταρχική κυβερνητική απαγόρευση των συναθροίσεων.

Ο στόχος τους είναι προφανής: Να αποπροσανατολίσουν από τις τεράστιες ευθύνες τους στη διαχείριση της πανδημίας, που οδηγούν στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στα καθημερινά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων.

Αυτό αποδεικνύεται, άλλωστε, και από την ύπουλη προσπάθεια του πρωθυπουργού να προκαλέσει συνειρμούς ανάμεσα στα θύματα της πανδημίας και στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, που οργανώνεται υπεύθυνα, με τον απαραίτητο συμβολισμό που έχει φέτος, και με όλα τα μέτρα προστασίας. Μέτρα προστασίας τα οποία η ίδια η κυβέρνηση αρνείται να πάρει στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους οίκους ευγηρίας κ.α. με τραγικές συνέπειες.

Οσο για τις άλλες επετείους, όπως είναι η 28η Οκτωβρίου, ενημερώνουμε τον πρωθυπουργό ότι πάλι κι αυτές γιορτάστηκαν με υποδειγματικό τρόπο από σωματεία, συλλόγους, μαζικούς φορείς του λαού και της νεολαίας.

Το μόνο που απομένει στην κυβέρνηση της ΝΔ είναι να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων, για τον γιορτασμό και την πορεία του Πολυτεχνείου! Τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τον λαό και τη νεολαία!».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση αντί να απαγορεύει διαδηλώσεις, να απαγορεύσει το τζογάρισμα της υγείας του λαού στο οποίο πρωταγωνιστεί

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την ένταση του κρατικού αυταρχισμού μπροστά στην επέτειο του Πολυτεχνείου σημειώνει:

«Η κυβέρνηση μετρά ρεκόρ αυταρχισμού, τρομοκρατίας και καταστολής, για να κρύψει τα τραγικά ρεκόρ της πανδημίας για τα οποία έχει τη μόνη και βασική ευθύνη, την οποία επιχειρεί να μεταθέσει στον λαό και τη νεολαία που αγωνίζονται και τηρούν με το παραπάνω όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Ο παροξυσμός της για το Πολυτεχνείο, η εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου και στην Πολυτεχνειούπολη της Αθήνας, η περικύκλωση του ΑΠΘ, ελέγχοντας τις εισόδους των Πανεπιστημίων, η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε Γενική Συνέλευση οικότροφων φοιτητών επιβεβαιώνουν πως το μόνο που φοβάται είναι η φωνή του λαού και της νεολαίας και γι' αυτό προσπαθεί να τη φιμώσει.

Υπήρξαν κι άλλοι πριν από αυτήν την κυβέρνηση που προσπάθησαν να βάλουν το Πολυτεχνείο σε μουσείο, να σβήσουν το "Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ" από τις πύλες του και τα συνθήματα του λαού και της νεολαίας. Κανείς δεν τα κατάφερε και ούτε θα τα καταφέρει! Γιατί το Πολυτεχνείο είναι μέρα - σύμβολο για τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, μέρα που σηματοδοτεί τι μπορεί να κάνει ο γίγαντας λαός, όταν βγει στο προσκήνιο και σηκώσει το αγωνιστικό του ανάστημα ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου και τους δολοφόνους των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ.

Η κυβέρνηση αντί να στέλνει ΜΑΤ στους δρόμους και τα πανεπιστήμια, τρομοκρατώντας τον λαό, να στείλει γιατρούς στα νοσοκομεία, καθηγητές σε σχολεία και πανεπιστήμια, ελεγκτές στους χώρους δουλειάς, για να προστατέψει τον λαό και τη νεολαία. Αντί να απαγορεύσει διαδηλώσεις να απαγορεύσει το τζογάρισμα της υγείας του λαού στο οποίο πρωταγωνιστεί και να επιτάξει εδώ και τώρα τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας!».

«Τσουνάμι» αντιδράσεων από οργανώσεις και φορείς

Την κατάπτυστη απόφαση για «απαγόρευση των συναθροίσεων» καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στέλνοντας μήνυμα πως θα τιμήσουν τη σημερινή επέτειο και το μήνυμά της. Δίπλα στις εκατοντάδες υπογραφές συνδικαλιστών που συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία έχουν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις.

Μεταξύ αυτών, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) και Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ). Επίσης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας, Αγρινίου, Θεσπρωτίας. Τα Νομαρχιακά Τμήματα Σάμου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου και Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου Λήμνου.

Τα Συνδικάτα Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, Αργολίδας, Χανίων και το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ». Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ηρακλείου, Λέσβου, Καβάλας, Αργολίδας, Μεσσηνίας, Χίου.

Η Ενωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ).

Τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, Οικοδόμων Ηρακλείου, Οικοδόμων Καβάλας, Οικοδόμων Λήμνου, Επισιτισμού Χανίων, Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» και «Paradise Village» της Ρόδου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων», Εργαζομένων στην «Vodafone - 360 Connect», η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής, Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, ΟΤΑ Λήμνου. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ και η ΕΛΜΕ Λήμνου.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Λακωνίας, Λήμνου.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης.

Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης καταγγέλλουν επίσης με ανακοινώσεις τους: Η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών, η Πρωτοβουλία Αστυνομικών, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, ο σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό», ο Εργατικός Σύλλογος Ελλήνων Κεμπέκ, ο Σύλλογος Αντιστασιακών Κεμπέκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ