ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
Σελ. /32
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Αντισυνταγματική η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων

Ζητά να ανακληθεί άμεσα! Το ίδιο ζητούν και δύο μέλη της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών

Η απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων είναι αντισυνταγματική, τονίζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητώντας να ανακληθεί άμεσα.

Συγκεκριμένα σημειώνει:

«Με την υπ' αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β'/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.

Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι "υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια...". Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση, η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (π.χ. σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια), διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος, κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος, Β', 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489).

Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (π.χ. θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11. Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί».

Επιπρόσθετα, και δύο μέλη της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών ζητούν, με σχετική δήλωσή τους χτες, άμεσα να ανακληθεί η αντισυνταγματική απαγόρευση των συναθροίσεων.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Φαϊτάς, εφέτης ΔΔ, γενικός γραμματέας της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, και η Βανέσσα - Παναγιώτα Ντέγκα, πρόεδρος Πρωτοδικών ΔΔ, ταμίας της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «συνυπογράφουμε κατά λέξη την από 15/11/2020 δημόσια τοποθέτηση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τίτλο "Σύνταγμα και απαγόρευση συναθροίσεων"».

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα για «πάγωμα» της απόφασης

Η πρόεδρος του ΣτΕ, Μαίρη Σαρπ, απέρριψε χτες το αίτημα του ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να παγώσει προσωρινά η απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων επί 4ήμερο ενόψει των εορτασμών για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η κα Σαρπ απέρριψε την αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19. Η κα Σαρπ εισήγαγε την αίτηση των προσφευγόντων στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Η κύρια αίτηση θα κριθεί σε δεύτερο χρόνο από το δικαστήριο. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το πρωί το ΜέΡΑ25, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καθώς και πολίτες.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ
«Οφείλουμε να διατυπώνουμε κρίση όταν παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα»

«Το συλλογικό μας όργανο οφείλει να διατυπώνει την επιστημονική του κρίση όταν θεωρεί ότι παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα. Αυτό θα κάνουμε όσο κι αν προκαλούνται χυδαία αντανακλαστικά ορισμένων που θα προτιμούσαν τη σιωπή μας».

Αυτό επισήμανε σε δηλώσεις του χτες το βράδυ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ρ/σ «Real FM» και τον δημοσιογράφο Ν. Μπογιόπουλο, ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε για τη θέση της Ενωσης σχετικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων.

Και πρόσθεσε: «Είναι απλά τα πράγματα, υπάρχει το άρθρο 11 του Συντάγματος που ορίζει ότι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Η αρμόδια αστυνομική αρχή μπορεί να απαγορεύσει εφόσον εξειδικεύει τόπο και χρόνο. Η γενική απαγόρευση όπως αυτή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι επιτρεπτή διότι δεν συνιστά απλό περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματος αλλά οδηγεί στην πλήρη αναστολή του. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο στη λεγόμενη κατάσταση πολιορκίας, δηλαδή σε περιπτώσεις πολέμου και επιστράτευσης και πάλι με απόφαση της Βουλής και όχι του αρχηγού της Αστυνομίας. Σε περιόδους συνταγματικής ομαλότητας τέτοια απαγόρευση δεν νοείται και γι' αυτό λέμε ότι είναι αντισυνταγματική».

Οσον αφορά τις θέσεις συνταγματολόγων που θεωρούν ότι η απόφαση είναι συνταγματική, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η Ενωση δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις, σεβόμαστε όλους τους νομικούς επιστήμονες και ακούμε προσεκτικά τις τοποθετήσεις τους, την επιστημονική αυθεντία όμως δεν την κατέχει κανείς. Αντίθετες θέσεις κατέθεσαν άλλοι συνταγματολόγοι. Επίσης με τις θέσεις της Ενωσης τάχτηκε και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και άλλοι δικαστές... Τι λέμε εμείς; (...) Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται το Σύνταγμα, όλοι οι άλλοι νόμοι έχουν ισχύ υπεδεέστερη. Το να υποστηρίζεις ότι η απόφαση είναι σύννομη γιατί βασίζεται σε ένα νόμο ή μια ΠΝΠ και να παραγνωρίζεις την αντισυνταγματικότητα αυτού του νόμου ανατρέπει την ιεραρχία των κανόνων Δικαίου. Η ΠΝΠ του περασμένου Μαρτίου, στην οποία βασίστηκε η απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας, είναι προγενέστερη του νόμου 4703 που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες και συνεπώς έχει καταργηθεί απ' αυτόν...». Και συμπλήρωσε: «Σήμερα (σ.σ. χτες) ο κ. Μαγιορκίνης ρωτήθηκε αν εισηγήθηκε η Επιτροπή το μέτρο αυτό και η απάντηση ήταν αρνητική. Αρα όσοι επικαλούνται σχετική εισήγηση της Επιτροπής λένε ψέματα. Ακόμα κι αν υπάρχει η εισήγηση της Επιτροπής και βασίστηκε σε αυτή ο αρχηγός της Αστυνομίας το ζήτημα είναι ότι η ΠΝΠ και ο νόμος δεν μπορεί να είναι πάνω απ' το Σύνταγμα, δεν ακυρώνεται το άρθρο 11».

Εντονες αντιδράσεις από δικαστές και καθηγητές

Την έντονη αντίδραση δικαστών και καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου έχει προκαλέσει η απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων.

Η Βασιλική Θάνου (πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της Ενωσης Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων) αναφέρει σε άρθρο της: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα, με την ΕΣΔΑ και με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα, με τα οποία αναστέλλεται η ισχύς θεμελιωδών δικαιωμάτων, πρέπει να μην υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο, που απαιτείται για την αποτροπή του κινδύνου και ο κίνδυνος να μην μπορεί να αποτραπεί με άλλο ηπιότερο μέτρο και να εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις». Επίσης, σημειώνει: «Ολα τα ανωτέρω αποτυπώθηκαν και στην απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας (Απρίλιος 2020), με την οποία, μετά από προσφυγή ομάδας πολιτών, κρίθηκε ότι η ελευθερία της συνάθροισης είναι θεμελιώδες δικαίωμα και ότι οι πολίτες δικαιούνται να πραγματοποιούν πολιτικές διαδηλώσεις και κατά τη διάρκεια των μέτρων της πανδημίας του κορονοϊού, απαίτησε, όμως να τηρούνται από τους διαδηλωτές οι πρακτικές των αποστάσεων. Η ολική απαγόρευση του θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης αντιβαίνει στους ως άνω κανόνες δικαίου. Η διαδήλωση δύναται να πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι οι διαδηλωτές τηρούν με σχολαστικότητα τα υγειονομικά μέτρα (αποστάσεις, χρήση μάσκας κ.λπ.)», προσθέτει.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης σημειώνει μεταξύ άλλων σε άρθρο του: «Κατά την άποψή μου ο τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκε από την κυβέρνηση η απαγόρευση των συναθροίσεων εγείρει, δυστυχώς, σοβαρό ζήτημα συνταγματικότητας, την οποία δεν πρέπει να παρακάμψουμε ή να αποσιωπήσουμε, λόγω της κρισιμότητας του προβλήματος της πανδημίας. Στην πραγματικότητα, αυτό που αποφασίστηκε είναι η αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι από τις 15 έως τις 18 Νοεμβρίου, με απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας. Μια τέτοια αναστολή, όμως, δεν προβλέπεται στο Σύνταγμά μας παρά μόνο αν ενεργοποιηθεί το άρθρο 48 του Συντάγματος ("κατάσταση πολιορκίας") και μόνο για συγκεκριμένους λόγους, που δεν συντρέχουν εν προκειμένω. (...) Ατυχής είναι και η επίκληση "της από 4.11.2020 γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19", δεδομένου ότι αυτή εξεδόθη ενόψει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης της 6.11.2020, η οποία όμως, παρότι τροποποιήθηκε στις 10.11.2020, εξαιρεί ρητά από την απαγόρευση τις "δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020"».

ΕλΕΔΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
Καταδικάζουν την απόφαση της κυβέρνησης

Την αντίθεσή της στην απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων με συμμετοχή άνω των 4 ατόμων εκφράζει και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις και γεγονότα «δημιουργούν την εντύπωση της εγκαθίδρυσης μιας νοοτροπίας που αφίσταται των αρχών του κράτους δικαίου».

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «δυσανάλογο περιορισμό στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης» τη γενική απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων που αποφάσισε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. για το Πολυτεχνείο και καλεί επειγόντως τις ελληνικές αρχές να την ανακαλέσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ