ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Απεργούν στις 26 Νοέμβρη για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού

Με απεργία στις 26 Νοέμβρη συνεχίζουν τον αγώνα για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Με προμετωπίδα τα αιτήματα για ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, υπεράσπιση του εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά και για να πάρουν ξεκάθαρη απάντηση ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και τα σχέδιά της να φέρει νομοσχέδιο - κόλαφο για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, οργανώνουν καθημερινά τις πρωτοβουλίες τους, με νέα ώθηση από το αγωνιστικό μήνυμα που έστειλαν οι χτεσινές πολύμορφες κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ξεκαθαρίσει πως το νομοθετικό τερατούργημα, που περιλαμβάνει 10ωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση των νόμιμων υπερωριών, επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, μέτρα που χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και την απεργία, εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες και τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων, είναι «αιτία πολέμου» και θα πάρει απεργιακή απάντηση.

Απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Αγρινίου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Σάμου και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ) και Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΠΟΘΑ).

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν στις 26 Νοέμβρη οι ναυτεργάτες. Αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΕΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία την ίδια μέρα έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Καθημερινές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις σωματείων

Τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Σωματεία έχουν αποφασίσει να οργανώσουν μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες αύριο, Πέμπτη, σε συνεργασία με τα σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες, αναδεικνύοντας την κατάσταση που χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθημερινά στα ΜΜΜ (βλ. περισσότερα στη σελ. 17).

Παράλληλα, το κάλεσμα να δοθεί απεργιακή απάντηση στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία στο βωμό των κερδών και παράλληλα αξιοποιεί την πανδημία για να νομοθετήσει νέες αντεργατικές ανατροπές, μεταφέρουν τα σωματεία σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) οργανώνει διαδικτυακή ενημέρωση - συζήτηση για την προετοιμασία της απεργίας, την Παρασκευή 20/11, στις 6.30 μ.μ., μέσω του καναλιού του στο YouTube.

Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που είτε σταμάτησαν την εργασία τους είτε είναι άνεργοι, και να παρθούν μέτρα για την προστασία όσων εξακολουθούν να δουλεύουν, διεκδικούν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών. Οπως επισημαίνουν, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση «αποκλείουν εκατοντάδες μεταλλεργάτες που απασχολούνται έκτακτα, έχουν απολυθεί το τελευταίο διάστημα και βρίσκονται χωρίς κανένα εισόδημα», όπως και τους μακροχρόνια ανέργους. Καταγγέλλουν επίσης ότι ενώ η εργασία σε επισκευές - συντηρήσεις πλοίων συγκεντρώνει εκατοντάδες εργαζόμενους, οι επιχειρήσεις της Ζώνης «στην πλειοψηφία τους δεν παίρνουν στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορονοϊού (αντισηπτικά, κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, κατάλληλοι χώροι για την αλλαγή των ρούχων εργασίας κ.λπ.)».

Να πάρουν μέρος στην απεργία, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας τους, καλεί τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της «ΙΟΝ» με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων του ιού, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι και η συγκεκριμένη εταιρεία «έρχεται να προστεθεί στον μεγάλο κατάλογο των επιχειρήσεων, που για να μη σταματήσει η κερδοφορία τους, έβαλαν σε δεύτερη μοίρα την υγεία των εργατών».

ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ
Σε εξέλιξη οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της εργοδοσίας

Στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας για μετασχηματισμό του ομίλου ΟΤΕ, μεταφορά χιλιάδων εργαζομένων σε τρεις θυγατρικές και περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, αναφέρεται η ΕΣΚ ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διαβούλευση της εργοδοσίας και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΜΕ ΟΤΕ).

Οπως τονίζει η ΕΣΚ, πέρα «από το ευνοϊκό επιχειρηματικό πλαίσιο που μπορεί να διαμορφώνει ο μετασχηματισμός της εταιρείας, η εργοδοσία αποσκοπεί μέσω του μετασχηματισμού να "χτυπήσει" περαιτέρω τα εργασιακά μας δικαιώματα». Η διοίκηση του ΟΤΕ πήγε στη διαβούλευση θέτοντας «υπό αμφισβήτηση μια σειρά κατακτήσεων κατοχυρωμένων μέσω ΣΣΕ, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, κάνοντας πράξη τη μακροχρόνια επιδίωξη εργοδοτών, κυβερνήσεων και εργοδοτικού συνδικαλισμού να παίζονται τα λεφτά των εργαζομένων στον τζόγο των αγορών».

Επισημαίνει μάλιστα ότι ο ΟΤΕ «αναμένει περαιτέρω διόγκωση της κερδοφορίας του μέσω του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, αφού μόνο από την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών θα εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα θα μπορεί να καταπνίγει κάθε φωνή αντίστασης των εργαζομένων».

Η ΕΣΚ ΟΤΕ απαιτεί «άμεση μετατροπή της Ομοσπονδίας σε κλαδική ώστε από αύριο κιόλας να μπορεί να διαπραγματεύεται και για τις θυγατρικές (...) Εναρξη διαπραγμάτευσης μιας ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ σε οποιαδήποτε εταιρεία του ομίλου κι αν δουλεύουν, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. Υπογραφή Γενικού Κανονισμού Προσωπικού για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ. Αμεση απόσυρση του αντεργατικού εκτρώματος από την κυβέρνηση».

Παράλληλα, καλεί την ΟΜΕ ΟΤΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στον όμιλο να προχωρήσουν άμεσα σε συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, ώστε να λάβουν αποφάσεις προκήρυξης απεργίας για τις 26/11.

Παράλληλα με τις παραπάνω εξελίξεις η εργοδοσία του ομίλου προχωρά σε μεθοδεύσεις, όπως μονομερείς αυξήσεις στους νεότερους εργαζόμενους, που στόχο έχουν να κάμψουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να υπονομεύσουν τη συλλογική δράση τους ενάντια στο σύνολο των αντεργατικών σχεδιασμών της.

Σε άλλη ανακοίνωσή της η ΕΣΚ επισημαίνει: «Προφανώς και οι αυξήσεις αυτές είναι ευπρόσδεκτες. Δουλεμένα λεφτά είναι, μικρό κομμάτι του τεράστιου πλούτου που παράγουμε. Πρέπει, όμως, να γίνει ξεκάθαρο σε όλους, και σε αυτούς που είναι αποδέκτες αυτών των αυξήσεων, ότι η εργοδοσία δεν έγινε ξαφνικά καλή και δίνει αυξήσεις, ούτε φυσικά έχει στόχο να ανταμείψει τους άξιους, αυτούς που δουλεύουν σκληρά και άλλα τέτοια (...) Μέσω, λοιπόν, αυτών των αυξήσεων επιδιώκει να μας πείσει ότι δεν πρέπει ως εργαζόμενοι του ομίλου ΟΤΕ να διεκδικούμε αυτό που το σύνολο των εργαζομένων έχει αποδεχθεί ως ένα από τα βασικότερα αιτήματά μας: Την υπογραφή μιας ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ, ανεξαρτήτως της εταιρείας και σχέσης εργασίας, με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω».

ΠΑΜΕ
Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή

Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή 22/11, από τις 9 π.μ έως τις 2 μ.μ., στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως). «Τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, η θλιβερή εικόνα του συστήματος Υγείας, οι αυξημένες ανάγκες για αίμα κάνουν αναγκαία τη μαζική συμμετοχή μας στην εθελοντική αιμοδοσία», σημειώνει και καλεί τα σωματεία «να κάνουν δική τους υπόθεση την αυξημένη συμμετοχή στη νέα αιμοδοσία».

Στο μεταξύ, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15/11, η εθελοντική αιμοδοσία που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Συνδικάτο Οικοδόμων και ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Δεκάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ενώ το Εργατικό Κέντρο συνεχίζει την προσπάθεια να δυναμώσει η αλληλεγγύη, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για εργαζόμενους και οικογένειες που έχουν ανάγκη.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Να παρθούν μέτρα πρόληψης για τη μη εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η κατάσταση με τον καταρροϊκό πυρετό σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Λέσβος και η Μεσσηνία. Ηδη υπάρχει μεγάλη απώλεια ζώων, με πολλούς κτηνοτρόφους να είναι σε απόγνωση, «ξεχασμένοι» από Τοπική Διοίκηση και κυβέρνηση. Οπως καταγγέλλουν Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι χωρίς ενημέρωση από τους επίσημους κρατικούς φορείς, παλεύουν μόνοι τους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. «Σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στο γάλα και όχι μόνο, τη συνεχόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής του, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η ασθένεια, πολλοί κτηνοτρόφοι θα έρθουν αντιμέτωποι με το ξεκλήρισμα», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν μέτρα πρόληψης για τη μη εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού και άμεσα μέτρα στήριξης και αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος από το κράτος όπως: Να γίνουν άμεσα η προμήθεια εμβολίων και ο δωρεάν εμβολιασμός των κοπαδιών, χωρίς καμία επιβάρυνση των κτηνοτρόφων. Με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη, διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Να γίνει καταγραφή της απώλειας παραγωγής και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι άμεσα και πλήρως, για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των άρρωστων και απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματός τους. Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ζωοτροφές για την κάλυψη της σίτισης των κοπαδιών κατά τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού και της απαγόρευσης μετακίνησής τους. Ειδικά μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους κτηνοτρόφους με απαλλαγή από εφορία, πάγωμα και διαγραφή χρεών, κατάργηση τελών κ.τ.λ. Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ