ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 22 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Μαχητική προετοιμασία για την απεργία στις 26 Νοέμβρη

...και σωματείων για την Υγεία
...και σωματείων για την Υγεία
Το δικό τους απεργιακό «lockdown» αντιτάσσουν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία στο βωμό των κερδών, που αξιοποιεί την πανδημία για να επιταχύνει τις αντεργατικές ανατροπές, που επιστρατεύει την καταστολή ενάντια σε κάθε φωνή διεκδίκησης. Με δεκάδες αποφάσεις για απεργία στις 26 Νοέμβρη, καλούν τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να «παγώσουν» τη συγκεκριμένη μέρα τούς χώρους δουλειάς και να θέσουν στο προσκήνιο τις επείγουσες διεκδικήσεις τους για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, από την Υγεία μέχρι τα Εργασιακά και από τις αστικές συγκοινωνίες μέχρι τη συνδικαλιστική δράση, ο αγώνας δεν αναβάλλεται, δεν μπαίνει σε καραντίνα, δεν μπορεί να περιμένει την «επόμενη μέρα». Η οργάνωση, η πάλη, η διεκδίκηση, η απεργία είναι η μόνη «ασπίδα» προστασίας που έχει ο λαός για να υπερασπιστεί τη ζωή του.

Με τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό να βρίσκονται στο «κόκκινο», με τα σπασμένα μίας ακόμα οικονομικής κρίσης να φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, με την «ευελιξία» να μετατρέπει τη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων σε «λάστιχο», με τη συλλογική οργάνωση και δράση να μπαίνει στη «μέγγενη» νέων περιορισμών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στέλνουν δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα: Τώρα είναι ώρα αγώνα για την υγεία, τα δικαιώματα, τη ζωή μας!

Πιάνοντας το νήμα από τις συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Υγεία, για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις με τις οποίες τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή που επιστράτευσε η κυβέρνηση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό με επόμενο σταθμό την απεργία.

Κινητοποιήσεις υγειονομικών...

Eurokinissi

Κινητοποιήσεις υγειονομικών...
Τώρα είναι η ώρα αγώνα: Για άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μπροστά στην αντίστροφη μέτρηση που λιγοστεύει καθημερινά μέχρι εξάντλησης τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Για μέτρα προστασίας ώστε να σταματήσουν οι χώροι δουλειάς να αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού. Για ικανοποίηση των αιτημάτων για πύκνωση των δρομολογίων, συχνή και ασφαλή δημόσια συγκοινωνία.

Τώρα είναι η ώρα να δοθεί απεργιακή απάντηση στην κυβέρνηση, που γυρίζει την πλάτη στα επείγοντα αιτήματα των σωματείων και την ίδια στιγμή τρέχει να φέρει για συζήτηση και ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα με τις «μεταρρυθμίσεις» που αξιώνει το κεφάλαιο για 10ωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες, επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, νέα χτυπήματα στη συνδικαλιστική οργάνωση και στην απεργία, εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες και στις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων.

Τα σωματεία που οργανώνουν την απεργιακή μάχη απαιτούν να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας. Αγωνίζονται για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που με τον πρόσφατο Πτωχευτικό Κώδικα μπαίνει στο στόχαστρο κράτους και κορακιών. Επίσης, για «κούρεμα» χρεών των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, να μη γίνονται διακοπές ρεύματος και νερού λόγω χρεών σε κανένα λαϊκό σπίτι.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Πολύμορφες πρωτοβουλίες για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Τα σωματεία αξιοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο για να καλέσουν τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να απαντήσουν στις 26 Νοέμβρη με απεργιακό «lockdown» στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Με εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, με συνεχή προσπάθεια για επικοινωνία με όσους δουλεύουν από το σπίτι, με διαδικτυακές συζητήσεις και εκδηλώσεις, με βίντεο, αφίσες και ανακοινώσεις, στέλνουν πλατιά το μήνυμα προετοιμασίας της απεργίας.

Δεκάδες απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

24ωρη απεργία έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Αγρινίου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Σάμου, Φωκίδας, Νάουσας, Θεσπρωτίας, Αμαλιάδας, Λιβαδειάς και η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) και Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΠΟΘΑ).

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν στις 26 Νοέμβρη οι ναυτεργάτες. Αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΕΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΝΗΗΕΝ.

Μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες
Μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες
Στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, απεργία αποφάσισαν το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ (ηλεκτρικός) και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (γραμμές 2 και 3).

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία την ίδια μέρα έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Αγωνιστικό «παρών» από αυτοαπασχολούμενους και βιοπαλαιστές αγρότες

Τη φωνή και τις διεκδικήσεις τους ενώνουν με τους εργαζόμενους Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων. «Δίνουμε απάντηση στον κυβερνητικό εμπαιγμό. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για προστασία της υγείας, για αξιοπρεπές εισόδημα! Στην απεργία των εργαζομένων στις 26/11, ενώνουμε τη φωνή μας με τον υπόλοιπο λαό!», σημειώνουν οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Εξορμήσεις σε σταθμούς Μετρό
Εξορμήσεις σε σταθμούς Μετρό
Kάλεσμα αγώνα στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, σε συμπόρευση με τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που προετοιμάζουν την απεργία στις 26 Νοέμβρη, απευθύνει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

«Ο αγώνας για τα δικαιώματά μας δεν παίρνει αναβολή», τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ενώ οι πρώτες αποφάσεις για την απεργία έχουν ήδη ληφθεί από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, ΣΕΤ του ΠΑΔΑ και τον ΣΟ ΑΣΠΑΙΤΕ.

Απάντηση με απεργία στην έλλειψη μέτρων προστασίας

Αμεσα μέτρα ώστε να μη μετατραπούν τα καταστήματα των σούπερ μάρκετ σε «υγειονομική βόμβα στην καρδιά κάθε γειτονιάς» απαιτεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Με βάση τις καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων, αλλά και στοιχεία από την Αγγλία που επιβεβαιώνουν ότι οι χώροι των σούπερ μάρκετ αποτελούν το συνηθέστερο μέρος έκθεσης στον ιό, διεκδικεί ουσιαστικά και προληπτικά μέτρα. «Στις 26 Νοέμβρη απεργούμε! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της υγείας μας και των δικαιωμάτων μας» είναι το κάλεσμά της προς τους εργαζόμενους.

«Με το
«Με το "8ωρο" δουλεύεις 12 ώρες. Με το 10ωρο πόσες;». Αφίσα του ΣΕΤΗΠ ενόψει της απεργίας
«Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κωφεύουν», παρά τα υπομνήματα και τις καταγγελίες των σωματείων, τα πρωτόκολλα που εφαρμόζει η εργοδοσία είναι «πρωτόκολλα διασποράς του ιού», ενώ συνεχίζεται η άθλια τακτική μεγάλων αλυσίδων να μη δίνουν στους εργαζόμενους τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. «Οι μετακινήσεις εργαζομένων σε αυτή τη φάση από κατάστημα σε κατάστημα, προκειμένου να εξασφαλίζεται το άνοιγμα καταστήματος όπου εντοπίζονται θετικά κρούσματα, είναι επικίνδυνη, καθώς αν δεν υπάρχουν συνεχή και επαναλαμβανόμενα τεστ, η ανάμειξη του προσωπικού συμβάλλει στη διασπορά του ιού. Η καθαριότητα πρέπει να είναι συνεχής καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Οι απολυμάνσεις στα καταστήματα, στις αποθήκες και στα γραφεία όπου εντοπίζονται θετικά κρούσματα πρέπει να γίνονται με τις προδιαγραφές των πρωτοκόλλων υγείας», τονίζει η Γραμματεία.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στα δύο εργοστάσια της εταιρείας, σε Μεταμόρφωση και Τρίκαλα, «να δώσουμε μαζί δυναμικά την απάντησή μας στην αδιαφορία της εργοδοσίας για τη ζωή μας, συμμετέχοντας στην απεργία της 26ης Νοέμβρη», απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων «ΦΑΓΕ». Στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει τα αιτήματα για μέτρα προστασίας και τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, με αφορμή την επιβεβαίωση κρουσμάτων και στα δύο εργοστάσια. Παρά τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις του Σωματείου και της Επιτροπής, «η είσοδος στο εργοστάσιο από τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες και εξωτερικούς συνεργάτες γίνεται χωρίς την τυπική θερμομέτρηση, χωρίς προληπτικά τεστ, ούτε rapid», ενώ ζήτημα υπάρχει και με την απολύμανση «χώρων αποθήκης, παραγωγής, αποδυτηρίων, μηχανημάτων (κλαρκ, ρομπότ, X-Ray, σε κουμπιά, ανοξείδωτα, πόμολα, πόρτες μηχανημάτων κ.λπ.) από εξειδικευμένο συνεργείο». «Ολο αυτό το διάστημα η εργοδοσία αγνοεί τις παρεμβάσεις του Σωματείου αλλά και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας για όλα αυτά τα μέτρα πρόληψης, μεταφέρει σε επίπεδο "ατομικής ευθύνης" την υπόθεση προστασίας από τον κορονοϊό. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η αύξηση της κερδοφορίας», τονίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την επιτυχία της απεργίας.

Αποκλεισμένοι από κάθε μέτρο στήριξης οι οικοδόμοι

Το αίτημα της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των οικοδόμων, των ανέργων και εργαζομένων στον κλάδο των Κατασκευών, με την ένταξή τους στο επίδομα των 800 ευρώ, από το οποίο έχουν εξαιρεθεί, έθεσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων στο υπουργείο Εργασίας. Το ίδιο αίτημα έχει τεθεί και στο υπουργείο Οικονομικών. Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, η γγ του υπουργείου, Αννα Στρατινάκη, τοποθετήθηκε αρνητικά στο αίτημα, ισχυριζόμενη ότι «τώρα οι συνθήκες δεν είναι ίδιες όπως το Μάρτη» και επικαλούμενη το γεγονός ότι από το καθεστώς της αναστολής και του επιδόματος αποκλείονται γενικά οι εργαζόμενοι που δεν έχουν άμεσο εργοδότη. «Στην ουσία η απάντηση που μας δόθηκε είναι ότι όσοι δεν μπορούν να βγουν σε αναστολή, ακόμα κι αν έχουν σταματήσει την εργασία τους λόγω του lockdown, είναι καταδικασμένοι να πεινάσουν», σχολιάζει η Ομοσπονδία. Τονίζει ότι σήμερα «είναι δέκα φορές περισσότερο αναγκαίο από ό,τι ήταν στην πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού να στηριχτούν οι οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι».

«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η μόνη έγνοια της είναι να μοιράσει λεφτά στο κεφάλαιο», σημειώνει η Ομοσπονδία και καλεί τα σωματεία της να δυναμώσουν τον αγώνα για το εισόδημα και τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη διασπορά του κορονοϊού.

Περιοδείες σε εργοτάξια του κέντρου της Αθήνας, καθώς και Γενική Συνέλευση με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του πρώην ξενοδοχείου «Λα Μιράζ» στην Ομόνοια, πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Στις συζητήσεις τονίστηκε η ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης για να παρθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και για να γίνει πραγματική επίταξη των ιδιωτικών δομών. «Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά για την προετοιμασία της απεργίας, για την προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων, των οικογενειών μας, για το μεροκάματο, το ωράριο, την ασφάλιση, το εισόδημα», τονίζει το Συνδικάτο και προετοιμάζει τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στην απεργία.

Διαδικτυακές συσκέψεις από την ΕΛΕΠΑ

H Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (EΛΕΠΑ) διοργανώνει διαδικτυακή σύσκεψη - συζήτηση την Κυριακή 22/11, στις 6.30 μ.μ., για την προετοιμασία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη. Επίσης καλεί σε τηλεσύσκεψη των εργαζομένων της ΣΟΛ τη Δευτέρα 23/11, στις 7 μ.μ., σε συνέχεια της παρέμβασης που έκανε στην εργοδοσία θέτοντας αιτήματα για την προστασία της υγείας του προσωπικού και για μια σειρά από εργασιακά ζητήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ