ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαιτούνται άμεσα λύσεις στα κτιριακά προβλήματα της Ειδικής Αγωγής

Περιοδείες σε σχολικές μονάδες και Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Από την περιοδεία και τη συζήτηση του Γ. Δελή με τους εργαζόμενους στο ΕΕΕΕΚ Κορδελιού
Από την περιοδεία και τη συζήτηση του Γ. Δελή με τους εργαζόμενους στο ΕΕΕΕΚ Κορδελιού
Τα οξυμένα προβλήματα στα Ειδικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη αναδείχθηκαν μέσα από επισκέψεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, αλλά και μέλη της ΚΟ Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος. Για μια σειρά από αυτά τα προβλήματα έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις στη Βουλή, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας ακόμα δεν έχει δώσει απαντήσεις για το θέμα.

Παλιά, ακατάλληλα κτίρια, συστεγαζόμενα με άλλες δομές ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, είναι η γενική εικόνα των υποδομών της Ειδικής Αγωγής στην πόλη.

Η πιο δραματική κατάσταση ίσως επικρατεί στο ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, το οποίο στεγάζεται σε χώρο καταστήματος, στον οποίο έχουν πρόσβαση, από στενές μεταλλικές σκάλες, μόνο οι εκπαιδευτικοί και όσα παιδιά δεν έχουν κινητικά προβλήματα. Επιπλέον, το κτίριο δεν προσφέρει τη δυνατότητα προαυλισμού, με τους μαθητές να πραγματοποιούν το διάλειμμά τους στον εσωτερικό διάδρομο.

Επίσης, στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο στα Πεύκα, το οποίο φιλοξενείται σε λυόμενη κατασκευή του 1978, προορισμένη για άλλη χρήση και συνεπώς ακατάλληλη για σχολική στέγη, οι αίθουσες είναι μικρές, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι μαθητές ο ένας πάνω στον άλλο. Επιπλέον, και αυτό το κτίριο δεν διαθέτει ράμπα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μαθητών.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση

Ενδεικτικό των ανεπαρκέστατων κτιριακών υποδομών: Αυτός είναι όλος κι όλος ο χώρος της λογοθεραπείας
Ενδεικτικό των ανεπαρκέστατων κτιριακών υποδομών: Αυτός είναι όλος κι όλος ο χώρος της λογοθεραπείας
Με αφορμή τα παραπάνω και συνεχίζοντας τις περιοδείες και σε άλλες μονάδες Ειδικής Αγωγής που αντιμετωπίζουν έντονα κτιριακά προβλήματα τα οποία μάλιστα χρονίζουν, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, για την κατάσταση της Ειδικής Αγωγής στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ζητώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται ότι «τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, στο όνομα του κόστους - οφέλους» και σήμερα τα προβλήματα «εμφανίζονται ακόμα πιο οξυμένα δεδομένης της περιόδου που διανύουμε».

Στην Ερώτηση αναφέρονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως:

Το 1ο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στο οποίο φοιτούν 116 παιδιά, στεγάζεται σε 3ώροφο κτίριο που δεν διαθέτει ασανσέρ, ενώ υπάρχουν μαθητές και καθηγητές που κινούνται με αμαξίδιο, οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ορόφους του κτιρίου.

Το 2ο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στο οποίο φοιτούν 60 παιδιά, στεγάζεται, εδώ και χρόνια, σε έναν ενοικιαζόμενο ημιυπόγειο χώρο (πρώην Απολλώνιος) στο δήμο Θέρμης. Οπως είναι φυσικό, λόγω και της θέσης του, έχει πολλά προβλήματα, για τα οποία έχει απασχολήσει αρκετές φορές τις υπηρεσίες είτε με πλημμύρες, είτε με έρευνες για τη στατικότητά του.

Το 2ο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, στο οποίο φοιτούν 56 παιδιά με βαριές αναπηρίες (από τετραπληγία έως νοητική υστέρηση και τύφλωση), στεγάζεται, μαζί με το Ειδικό Δημοτικό, σε νοικιασμένο πολυώροφο κτίριο, πρώην υφαντουργείου. Παρά το γεγονός ότι βάσει νόμου, το σχολείο δεν πρέπει να γειτνιάζει με βιομηχανίες, ωστόσο γύρω από το σχολείο υπάρχουν μάντρες και στον επάνω όροφο επιχείρηση επεξεργασίας δέρματος. Επιπλέον δεν υπάρχει αύλειος χώρος, ως τέτοιος χρησιμοποιείται ένα μεγάλο μπαλκόνι (!), ενώ η αίθουσα covid λειτουργεί ως εργοθεραπευτήριο και λογοθεραπευτήριο...

Το 1ο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Δήμου Θέρμης, στο οποίο φοιτούν 22 παιδιά, στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο 3ώροφο κτίριο στο κέντρο του δήμου, χωρίς ασανσέρ, αποκλείοντας μαθητές από ουσιαστικές δραστηριότητες (μουσική, γυμναστική, φυσιοθεραπεία), οι οποίες διεξάγονται στον πρώτο όροφο. Στο χώρο δεν υπάρχει τουαλέτα ΑμεΑ, τα θρανία, οι πάγκοι των εργαστηρίων, τα τραπέζια της τραπεζαρίας κ.λπ. δεν είναι προσαρμοσμένα για χρήση από άτομα με αμαξίδια, αποκλείοντας τη χρήση τους για κάποια από τα παιδιά. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ράμπες για τα παιδιά με αμαξίδιο και οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να δημιουργούν αυτοσχέδιες, ενώ τα εργαστήρια λειτουργούν σε ασφυκτικά μικρούς χώρους. Ακόμη και στα δάπεδα υπάρχουν ανισόπεδα σημεία, τα οποία γεννούν κινδύνους. Επικίνδυνοι είναι και οι τοίχοι, οι οποίοι έχουν πάνω τους βαμμένους καθρέφτες (από την προηγούμενη χρήση του κτιρίου ως γυμναστήριο). Τέλος, ως αύλειος χώρος του σχολείου έχει οριστεί ένα τμήμα του πεζοδρομίου πλάτους 1,5 μέτρου και μήκους 4 μέτρων!

«Η παραπάνω εικόνα είναι ενδεικτική της κτιριακής κατάστασης που επικρατεί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση σε ολόκληρη τη χώρα. Στο σχεδιασμό της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν αποτελεί προτεραιότητα, ούτε και ως προοπτική η ανέγερση σύγχρονων ειδικών σχολείων, ούτε όμως έχει γίνει, όλο αυτό το μεγάλο διάστημα από την προηγούμενη σχολική χρονιά, προσπάθεια εύρεσης κατάλληλων κτιρίων για τις ανάγκες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ώστε να ανακουφιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, που υπογράφουν την Ερώτηση και ζητούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα για:

  • Να εξευρεθούν κατάλληλα κτίρια για να στεγάσουν όλα τα παραπάνω σχολεία, ως προσωρινή και άμεση λύση.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση σύγχρονων διδακτηρίων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ.
  • Να δοθεί με κρατική χρηματοδότηση όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη λειτουργία των σχολείων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΟΛΟΥ
Οι εργαζόμενοι ζητούν εβδομαδιαία τεστ σε μαθητές και προσωπικό

Διενέργεια μαζικών COVID τεστ σε εβδομαδιαία βάση στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου ζητά με ομόφωνη απόφασή του ο Σύλλογος Προσωπικού.

Στο ΕΕΕΕΚ Βόλου φοιτούν 63 μαθητές με αναπηρία ηλικίας 15 - 25 ετών και το εμπλεκόμενο προσωπικό ανέρχεται σε 43 άτομα, πέραν των οδηγών και συνοδών που μεταφέρουν τους μαθητές καθημερινά, με 20 διαφορετικά δρομολόγια, στα οποία και εμπλέκονται και μαθητές των άλλων ειδικών σχολείων της πόλης.

Να σημειωθεί ότι το σχολείο τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας λόγω 4 διάσπαρτων κρουσμάτων στις αρχές Νοέμβρη, ενώ ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία του στις 16/11.

Οπως εξηγεί ο Σύλλογος Προσωπικού, το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών δεν είναι σε θέση να φορά ή να κάνει σωστή χρήση μάσκας, ενώ οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατο να τηρηθούν. Προσθέτει πως σε περιστατικά επιθετικών κρίσεων ή σε περιπτώσεις αυτοτραυματισμών, απαιτείται άμεση σωματική επαφή: «Αρκετοί μαθητές μας δεν αυτοεξυπηρετούνται, οπότε το ειδικό βοηθητικό προσωπικό του σχολείου είναι σε διαρκή επαφή χωρίς καμιά απόσταση, ενώ αρκετές φορές οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες λόγω και της σωματικής διάπλασης των εφήβων και ενήλικων μαθητών μας. Επιπλέον, πολλοί μαθητές δεν ακολουθούν ή δεν δέχονται να ακολουθήσουν εξαιτίας της διαταραχής τους σωστά τους κανόνες υγιεινής (...) με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του ιού εντός της σχολικής μονάδας. Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι μαθητές μας δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν τυχόν αδιαθεσία τους παρά μόνο όταν έχουμε εμφανή συμπτώματα που γίνονται αντιληπτά από εμάς», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος. Επιπλέον, περιγράφει μια σειρά από κτιριακά προβλήματα που σε αυτές τις συνθήκες μεγαλώνουν τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ο Σύλλογος ζητά εβδομαδιαία τεστ στο προσωπικό αλλά και σε όσους μαθητές είναι σε θέση με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους. Αυτό το αίτημα του Συλλόγου κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας οι βουλευτές Γιώργος Λαμπρούλης και Γιάννης Δελής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ