ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Εναλλαγή διαχειριστών στην υπεράσπιση των προτεραιοτήτων του κεφαλαίου

Η νέα κυβέρνηση σε τηλεδιάσκεψη

Copyright 2020 The Associated

Η νέα κυβέρνηση σε τηλεδιάσκεψη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με σύνθημα την επαναφορά της «συνεργασίας με τους συμμάχους των ΗΠΑ», την «επιστροφή της διπλωματίας» και την προώθηση πολιτικών δήθεν με «ανθρώπινο πρόσωπο» για την «ένωση της διχασμένης Αμερικής», ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε χτες βράδυ τη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Γενάρη και θα επιχειρήσει κάποιες «τακτικές» διαφοροποιήσεις από τη διοίκηση Τραμπ, με σταθερές τις στρατηγικές προτεραιότητες προς όφελος των αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων.

«Η ομάδα μου εκπροσωπεί τις βασικές πεποιθήσεις πως η Αμερική είναι ισχυρότερη όταν συνεργάζεται με τους συμμάχους της! Το επιτελείο συνεργατών μου διαθέτει εμπειρία και ηγεσία, φρέσκο τρόπο σκέψης, προοπτική», είπε στη σύντομη ομιλία του ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν έδωσε το βήμα στους βασικούς υπουργούς της νέας κυβέρνησης, με πρώτο τον υποψήφιο υπουργό Εξωτερικών Τζον Μπλίνκεν, που μίλησε με έμφαση για τις ικανότητες του διπλωματικού σώματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεύτερο τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας (κουβανικής καταγωγής) Αλεχάνδρο Μαγιόρκας, που έσπευσε να σημειώσει ότι «η οικογένειά του τον έφερε στις ΗΠΑ για να γλιτώσει από τον κομμουνισμό».

Ακολούθως πήρε τον λόγο η υποψήφια επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον Λευκό Οίκο, Αβριλ Χέινς, που ξεχώρισε την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, της πανδημίας και της διαφθοράς ως μερικές από τις πιο σημαντικές «προκλήσεις ασφάλειας».

Η νέα υποψήφια πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, τόνισε πως «η διπλωματία επιστρέφει» μιλώντας με θέρμη για την ανάγκη συνεργασίας και εξεύρεσης λύσεων μέσω διαλόγου διεθνώς, ενώ ο υποψήφιος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν αναφέρθηκε στις «πολλές απειλές εντός και εκτός ΗΠΑ».

Ο Τζον Κέρι, που αναλαμβάνει το νεοπαγές πόστο του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή, επισήμανε ότι «η Συμφωνία του Παρισιού το 2015 για την κλιματική αλλαγή δεν είναι αρκετή». Εσπευσε δε να απευθύνει διεθνώς έκκληση συνεργασίας προειδοποιώντας ότι «εάν αποτύχουμε, θα αποτύχουμε όλοι μαζί».

Τελευταία πήρε τον λόγο η νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος - ινδικής και τζαμαϊκανής καταγωγής - Κάμαλα Χάρις, που αναγόρευσε ως βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης την αντιμετώπιση της πανδημίας ώστε να επιτραπεί στη συνέχεια «το υπεύθυνο άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας». Μεταξύ των προκλήσεων που διέκρινε ήταν αυτές της «ανασυγκρότησης των συμμαχιών των ΗΠΑ», την ενίσχυση της «εθνικής ασφάλειας», ενώ χαρακτήρισε «υπαρξιακή απειλή» την κλιματική αλλαγή.

«Ανακούφιση» επενδυτών

Ενδιαφέρον είχε η πρώτη αντίδραση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε χτες, για πρώτη φορά, το συμβολικό όριο των 30.000 μονάδων στη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν «ανακουφισμένοι» από την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας στις ΗΠΑ.

Πολλές ώρες πριν από την παρουσίαση των υποψηφίων για τη νέα κυβέρνηση, ο απερχόμενος Πρόεδρος Τραμπ αναγκάστηκε να δώσει εντολή στην Εμιλι Μέρφι, που είναι η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών, να επιτρέψει την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης προς τη νέα κυβέρνηση και την άμεση ενημέρωση του Τζο Μπάιντεν από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών. Παρ' όλα αυτά ξεκαθάρισε πως θα συνεχιστούν οι προσφυγές των δικηγόρων του στη δικαιοσύνη, με τις οποίες αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοέμβρη.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Διεργασίες για επιτάχυνση συμμαχιών και νέων «ισορροπιών»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται πως επιταχύνεται η αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, καθώς αυτό εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων.

Χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανήγγειλε πως θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» το Μπαχρέιν, μετά την επίσκεψη που έκανε στο Ισραήλ την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της εν λόγω χώρας και ενώ δεν έχουν κλείσει ούτε 2,5 μήνες από την υπογραφή συμφωνιών για τη σύναψη διπλωματικών και άλλων σχέσεων.

Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε πως δέχθηκε επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη στο Μπαχρέιν από τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Σαλμάν μπιν Χαμάντ, «για να φέρουμε τους καρπούς της ειρήνης στους λαούς των δύο χωρών μας πάρα πολύ σύντομα». Η δήλωση Νετανιάχου έρχεται μετά τις πληροφορίες για σύντομη επίσκεψη που πραγματοποίησε την Κυριακή στην πόλη Νίομ της Σαουδικής Αραβίας όπου συνάντησε τον πρίγκιπα διάδοχο της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι διέψευσαν την επίσκεψη αυτή για δικούς τους λόγους αλλά και εξαιτίας των εύλογων αντιδράσεων που προκαλούν στους Παλαιστίνιους και σε άλλες αραβικές χώρες οι στενές σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, δίχως πρότερη επίλυση του Παλαιστινιακού.

Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι λαλίστατοι καθώς προσπαθούν να δείξουν πως η «άνοιξη» στις σχέσεις με τις πλούσιες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής, σε μια προσπάθεια να κλιμακώσουν τις πιέσεις προς τη μεριά της Παλαιστινιακής Αρχής και να εκβιάσουν επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας με «σημαδεμένα χαρτιά» ή προ-τετελεσμένα... Ενας από αυτούς ήταν χτες ο υπουργός Παιδείας, Γιόαβ Γκάλαντ, που δήλωσε στο ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού πως ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου τονίζοντας πως «ακόμη και η ύπαρξη αυτής της ίδιας της συνάντησης, και το γεγονός πως δημοσιοποιήθηκε, ακόμη και εάν έγινε με ημιεπίσημο τρόπο προς το παρόν, είναι θέμα μεγάλης σημασίας από κάθε άποψη και έννοια».

Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν πως στο επίκεντρο της συνάντησης Νετανιάχου - Σαλμάν (στην οποία παρόντες ήταν επίσης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και ο επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κόεν) τέθηκαν το Ιράν και οι «ανησυχίες» των δύο χωρών για το πυρηνικό και πυραυλικό του πρόγραμμα καθώς και η επιρροή που έχει η συγκεκριμένη χώρα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ενδεικτικό θεωρείται το γεγονός πως το Ισραήλ χτες έθεσε τη Σαουδική Αραβία στον κατάλογο των «πράσινων» χωρών, απ' όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να εισέρχονται στην επικράτειά του χωρίς να υποβάλλονται σε καραντίνα.

Η συνάντηση των τριών στο Βερολίνο

Ενόψει συγκρότησης της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία επιχειρούν τη μεταξύ τους συνεννόηση και συντονισμό κινήσεων επιδιώκοντας ένα ρόλο «μεσολαβητή» μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών (γνωστές ως Ε3, από τη συμμετοχή τους στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα) Ζαν Ιβ Λε Ντριάν (Γαλλία), Χάικο Μάας (Γερμανία), Ντόμινικ Ράαμπ (Βρετανία) συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας έξω από το Βερολίνο συζητώντας όλα τα πιθανά σενάρια για το πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να επανέλθουν στη συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησαν το 2018 με απόφαση του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν έλειψαν (κατά πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian») οι αναφορές στο ενδεχόμενο μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν, ωστόσο προτεραιότητα φέρεται πως έδωσαν στην επαναφορά της Ουάσιγκτον στη συμφωνία ώστε να αποκλιμακωθεί η επικίνδυνα αυξημένη ένταση που προκαλεί η κυβέρνηση Τραμπ στο πλαίσιο «εκστρατείας» άσκησης πιέσεων σε βάρος του Ιράν.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προωθείται νομοσχέδιο κατά της κινεζικής εταιρείας «Huawei»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με την απειλή βαριών προστίμων έως 134.000 δολαρίων τη μέρα έρχονται αντιμέτωπες οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη Βρετανία, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή των Κοινοτήτων αυτή την περίοδο με στόχο την επιβολή κυρώσεων σε όσες χρησιμοποιούν λογισμικό ή εξαρτήματα από την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Huawei», προκειμένου να συγκροτήσουν τηλεπικοινωνιακό δίκτυο πέμπτης γενιάς (5G).

Το νομοσχέδιο, που προβλέπει βαριά πρόστιμα σε όσες εταιρείες δεν πάρουν άμεσα μέτρα, προωθείται μετά την απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Ιούλη, να άρει σχέδιο έστω και περιορισμένης συμμετοχής του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα «Huawei» στο δίκτυο 5G της Βρετανίας.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση για «άμεση, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» στο Αφγανιστάν για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις του Κατάρ με τους Ταλιμπάν. Από την άλλη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη χώρα και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση για την εγκαθίδρυση ισλαμικού εμιράτου θα επηρεάσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη χώρα και την υποσχεθείσα «οικονομική βοήθεια».

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων έγινε τη Δευτέρα στην πολωνική πρωτεύουσα, η οποία χτυπήθηκε από την αστυνομία. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε στις 22 Οκτώβρη να αυστηροποιήσει περαιτέρω τον ήδη περιοριστικό νόμο για την άμβλωση, ωστόσο η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη από την κυβέρνηση.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- «Κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση με επίκεντρο τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του αιθιοπικού στρατού και της ένοπλης οργάνωσης TFLP στο Τιγκράι της βόρειας Αιθιοπίας είχε προγραμματίσει, χτες το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι συγκρούσεις του τελευταίου 20ήμερου έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών εκατοντάδων και κύμα άνω των 40.000 προσφύγων στο γειτονικό Σουδάν.

Ρωσικό αντιτορπιλικό «έδιωξε» πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ρωσικό αντιτορπιλικό εντόπισε και απώθησε πολεμικό των ΗΠΑ, το οποίο έπλεε παράνομα μέσα στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας κοντά στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Η ανακοίνωση αναφέρει πως το αμερικανικό πολεμικό, το αντιτορπιλικό «USS John S. McCain», παραβίασε τα ρωσικά χωρικά ύδατα, προτού το προειδοποιήσει το ρωσικό αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Βιναγκράντοφ».

Κατά την ίδια πηγή, το αντιτορπιλικό «McCain» μπήκε «δύο χιλιόμετρα» στα ρωσικά χωρικά ύδατα στην περιοχή του Κόλπου του Πέτρου του Μεγάλου. Αφού αποχώρησε σε διεθνή ύδατα, δεν έκανε νέα προσπάθεια να εισέλθει στη θαλάσσια περιοχή της Ρωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ