ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτωπο ενάντια σε κάθε μορφή βίας που εντείνει την ανισοτιμία των γυναικών

Ανακοίνωση με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες

Σε αγώνα «ενάντια σε κάθε μορφής βία κατά των γυναικών που εντείνει την ανισοτιμία τους και βάζει φραγμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους» καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

«Προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας αναδεικνύοντας τη ρίζα της βίας κατά των γυναικών. Γι' αυτό βρισκόμαστε στον αντίποδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων, των κομμάτων, των ΜΚΟ που βαδίζουν στις ράγες της, οι οποίες προβάλλουν επιλεκτικά κάποιες μορφές βίας, φωτίζοντας το "δέντρο" για να κρύψουν το δάσος της πολύμορφης βίας σε βάρος των γυναικών του μόχθου. Ιδιαίτερα φέτος αυτό που επιλέγουν να "φωτίσουν" είναι η μεγάλη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της πανδημίας σε συνθήκες εγκλεισμού», σημειώνει η ΟΓΕ.

Επισημαίνει ότι στις συνθήκες στις οποίες γενικεύονται ο φόβος και η ανασφάλεια «ξεπροβάλλουν ακόμα πιο αποκρουστικά τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας: Ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός, ο εγωιστικός τρόπος ζωής και σκέψης σκίζουν ακόμα πιο βαθιά τις κοινωνικές σχέσεις, ιδιαίτερα τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, τις οικογενειακές σχέσεις». Σε αυτό το έδαφος «οξύνονται και οι καταδικαστέες και απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση, το βιασμό, ακόμα και τις δολοφονίες γυναικών».

Παράλληλα, η ΟΓΕ υπογραμμίζει πως η βία, τόσο την περίοδο της πανδημίας, όσο πριν και μετά από αυτή, «δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική, λεκτική, ψυχολογική σεξουαλική κακοποίηση» στην οικογένεια ή στη διαπροσωπική σχέση. «Βία είναι το τσάκισμα της οικογενειακής, προσωπικής μας ζωής, η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής μας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της μητρότητας», τονίζει και στηλιτεύει την υποκρισία όσων καλούν τις γυναίκες να «σπάσουν τη σιωπή» τους για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά παράλληλα αξιώνουν «να μη βγάλουμε άχνα για τις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή μας, να μην πούμε κουβέντα για την εργοδοτική και κρατική βία και καταστολή ενάντια στους αγώνες για τα δικαιώματά μας».

«Οσο οι όροι ζωής των γυναικών και των οικογενειών μας επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες θα δυσκολεύονται να σταθούν στα πόδια τους και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις», υπογραμμίζει η ΟΓΕ και τονίζει ότι η εξάλειψη του φαινομένου της βίας «συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης».

Διεκδικεί:

Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μετατροπή των συμβάσεων για τους 43 εκπαιδευτικούς - «επιμορφωτές» του ΚΕΘΕΑ

Τη μετατροπή των συμβάσεων των 43 εκπαιδευτικών - «επιμορφωτών» του ΚΕΘΕΑ σε πλήρους απασχόλησης απαιτεί το ΚΚΕ με χτεσινή Ερώτησή του στη Βουλή, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Δελής, Κατσώτης Χρήστος και Μανώλης Συντυχάκης και απευθύνεται στον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια.

«Στο ΚΕΘΕΑ εργάζονται σήμερα 43 "επιμορφωτές" που παρέχουν εκπαιδευτικό έργο με σύμβαση μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου.

Το εργασιακό αυτό καθεστώς έρχεται σε ευθεία σύγκρουση τόσο με τις ανάγκες του ΚΕΘΕΑ όσο και με την αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων εντός του ίδιου οργανισμού. Για παράδειγμα, όταν προκύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες το ΚΕΘΕΑ προσλαμβάνει εξωτερικούς συνεργάτες με συμβάσεις έργου, είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω του ΟΑΕΔ, και δεν αξιοποιεί το ήδη υπάρχον, έμπειρο και καταρτισμένο δυναμικό του, ακριβώς λόγω του καθεστώτος της μερικής απασχόλησης.

Είναι αυτονόητο ότι σε έναν οργανισμό όπως είναι το ΚΕΘΕΑ, που εξυπηρετεί ανθρώπους συγκεκριμένου προφίλ, η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δασκάλους και τους θεραπευόμενους είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, όχι μόνο μάθησης αλλά και θεραπείας. Ενα εργαλείο που χτίζεται με το χρόνο και χρειάζεται διάρκεια και συνεχή παρουσία, στοιχεία που δύσκολα εξασφαλίζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της άνισης μεταχείρισης είναι η μη δυνατότητα συμμετοχής αυτών των εργαζομένων σε εσωτερικές προκηρύξεις του οργανισμού, ενώ υπάρχει σχετική νομοθεσία βάσει της οποίας όχι μόνο θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές, αλλά να δίνεται και προτεραιότητα στους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας (σύμφωνα με την 97/81/ΕΚ Οδηγία και το άρθρο 38 του Ν. 1892/1990).

Τέλος, αναφέρουμε τον αντίστοιχο οργανισμό ΨΝΘ ΑΡΓΩ, στον οποίο οι εκπαιδευτικοί δουλεύουν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου, αλλά και τον ΟΚΑΝΑ και το 18 ΑΝΩ, φορείς στους οποίους επίσης οι εκπαιδευτικοί δουλεύουν ισότιμα με το υπόλοιπο προσωπικό, δηλαδή με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα λάβει ώστε:

1. Να μετατραπούν οι συμβάσεις των εν λόγω εργαζομένων σε πλήρους απασχόλησης, με βάση το εκπαιδευτικό ωράριο και με αναγωγή της προϋπηρεσίας σε αυτό.

2. Να περιγραφούν οι θέσεις τους στο νέο οργανόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ως θέσεις εκπαιδευτικών, που να περιλαμβάνουν όλες τις ειδικότητες, και όχι «επιμορφωτών», όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

3. Να μπορούν να συμμετέχουν απρόσκοπτα στις εσωτερικές προκηρύξεις και μετατάξεις που αφορούν άλλες θέσεις εντός και εκτός του οργανισμού.

Προφυλακιστέος ο 27χρονος

Προφυλακιστέο έκριναν ανακρίτρια και εισαγγελέας, μετά την απολογία του χτες, τον 27χρονο με καταγωγή από τη Συρία, που κατηγορείται για δύο κακουργήματα τα οποία αφορούν τρομοκρατικές πράξεις του «Ισλαμικού Κράτους» εκτός Ελλάδας. Κατά την απολογία του αρνήθηκε ότι ήταν μαχητής της τζιχαντιστικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι η φερόμενη αρχική του ομολογία στους αστυνομικούς μετά τη σύλληψή του, την περασμένη βδομάδα, ήταν προϊόν βασανισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας ο 27χρονος, που προσήχθη την περασμένη Τετάρτη μετά από επεισόδιο με άλλους αλλοδαπούς στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα όπου διέμενε, φαίνεται να ομολόγησε πως ήταν ενταγμένος στον ISIS. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, μάλιστα, είχε παραδεχτεί πως είναι ο άνδρας που έχει καταγραφεί σε βίντεο να συμμετέχει σε ομαδική δολοφονία τεσσάρων ομήρων από μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» το 2014. Σύμφωνα με όσα φέρεται να υποστηρίζει, αποχώρησε το 2018 και ταξίδεψε στην Ελλάδα μαζί με τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά τους μέσω Τουρκίας.

Πάντως, χτες, ενώπιον της ανακρίτριας φέρεται να διαφοροποιήθηκε, απορρίπτοντας το σύνολο των κατηγοριών που του αποδίδονται και αφορούν «ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και άμεση συνδρομή σε ανθρωποκτονία από δόλο ως τρομοκρατική πράξη».

Διαμαρτυρία προσφύγων στη Μαλακάσα

Δεκάδες πρόσφυγες από τη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας έκλεισαν χτες το πρωί τον παράδρομο της Εθνικής οδού Αθήνας - Λαμίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προχτές το βράδυ υπήρξε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στη δομή, όπου φιλοξενούνται 1.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν οδηγηθεί εκεί από τον περασμένο Μάρτη και μετά. Αρκετοί από αυτούς ζουν σε σκηνές. Παράλληλα, προκλήθηκε επεισόδιο ανάμεσα σε άτομα που ζουν στη δομή και προέρχονται από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες. Τα γεγονότα αυτά φέρεται να προκάλεσαν τη χτεσινή αντίδραση, όπου περίπου 100 άνθρωποι βγήκαν διαμαρτυρόμενοι στο δρόμο.

Φωτιά στην Αρκαδία

Φωτιά ξέσπασε χτες σε δασική έκταση στον Αγιο Πέτρο στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία. Στο σημείο επιχειρούσε μεγάλη πυροσβεστική δύναμη, ενώ συνέδραμαν υδροφόρες ΟΤΑ. Συνολικά κινητοποιήθηκαν 81 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 24 οχήματα.

Στον εισαγγελέα ο 22χρονος

Στον εισαγγελέα Πειραιά οδηγήθηκε χτες ο 22χρονος ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε έναν 26χρονο στις Σπέτσες. O φερόμενος ως δράστης διατηρούσε μπαρ στο νησί το καλοκαίρι, στο οποίο σύχναζε το θύμα, που εργαζόταν σε συνεργείο με δίκυκλα, με το οποίο φέρεται να είχαν αναπτύξει φιλικές σχέσεις. Οταν ανακοινώθηκε το lockdown, ο κατηγορούμενος είχε πάει μαζί με την οικογένειά του στις Σπέτσες, από την Αθήνα, προκειμένου να περάσουν το διάστημα αυτό στο νησί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν προκύψει προσωπικές διαφορές μεταξύ των δύο νέων. Οι δυο τους φέρεται να συναντήθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε κοντινή απόσταση από το σπίτι όπου διαμένει ο 22χρονος μαζί με την οικογένειά του. Στην αρχή, όταν βρέθηκε ο 26χρονος, θεωρήθηκε από τις αρχές ότι ήταν θύμα τροχαίου. Στη συνέχεια, όταν μεταφέρθηκε στο τοπικό ιατρείο, η γιατρός εντόπισε τραύμα από μαχαίρι στον μηρό του θύματος, το οποίο πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία. Μετά από έρευνες η Αστυνομία εντόπισε τρία άτομα τα οποία είχαν δει το διαπληκτισμό τους σε περιφερειακό δρόμο του νησιού. Από τις μαρτυρίες τους προέκυψε η εμπλοκή του 22χρονου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ