ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμα επιτάχυνσης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία

«Ευκαιρία» για παραπέρα εμπορευματοποίηση η πανδημία!

Σε ό,τι αφορά την Υγεία, εν μέσω πανδημίας, η έκθεση Πισσαρίδη δίνει σινιάλο για τη συνέχεια και επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες θα ενσωματώνουν όλα τα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας και για την εκ νέου ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, τη συνέχιση της εγκληματικής πολιτικής με τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα για τον λαό.

Η κυνικότητα άλλωστε της πολιτικής που θεωρεί την υγεία του λαού εμπόρευμα αποτυπώνεται και στη «διαπίστωση» ότι «μεσοπρόθεσμα θα υπάρχουν για το σύστημα Υγείας πρόσθετες προκλήσεις», ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και... η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ενώ ανατριχιαστικά είναι όσα λέγονται για την πανδημία, με την έκθεση να φτάνει να «διαπιστώνει» πως «η κρίση δημιουργεί και σημαντικές ευκαιρίες για τον τομέα Υγείας στην Ελλάδα και κυρίως τις εξαγωγικές επιχειρήσεις»!

Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση βαφτίζει «αγκυλώσεις» την ανάγκη για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από το κράτος, τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θέτει ως βασικό στόχο τη «ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος» για την «ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών του τομέα Υγείας», πάνω στις ίδιες «ράγες» που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα: Παραπέρα μετατροπή των νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρηματικές μονάδες, διεύρυνση των ΣΔΙΤ, νέες περικοπές με «στενή» παρακολούθηση ιατρικών πράξεων, συνταγογραφήσεων και δαπανών, την επέκταση των DRG και την επικαιροποίησή τους σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, πριμοδότηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, πέρασμα της ΠΦΥ που θα λειτουργεί ως «κόφτης» για τα νοσοκομεία στην ευθύνη των δήμων και των Περιφερειών κ.ο.κ.

Ενώ με τα γνωστά «επιχειρήματα» που χρησιμοποιήθηκαν όλη την προηγούμενη δεκαετία ως άλλοθι για να κλείσουν νοσοκομεία, τμήματα, συνολικά 10.000 κρεβάτια, με διαπιστώσεις περί «ανορθολογικής κατανομής του υγειονομικού δυναμικού» και με «συγκρίσεις» περί της αναλογίας γιατρών και νοσηλευτών, αντί για σύγκριση με τις πραγματικές ανάγκες του λαού, ξεκόβει κάθε κουβέντα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμη «ευφυή υγεία (smart health) και έξυπνο νοσοκομείο» ως «κόφτη» των λαϊκών αναγκών και για τη «μείωση κόστους και βελτιστοποίηση αποδοτικότητας».

Ολα αυτά πάνω και στο «γόνιμο έδαφος» της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να ανοίξουν τα νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, με την έκθεση να καταγράφει πως η δημόσια κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 43,9% μεταξύ 2009 και 2018!

Σε ό,τι αφορά το Φάρμακο, η έκθεση καταγράφει τη ραγδαία και σχεδόν εξολοκλήρου συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα, για να «αυγατίσουν» τα κέρδη τους οι φαρμακοβιομηχανίες, με προστιθέμενη αξία των φαρμακευτικών προϊόντων στα 560 εκατ. ή στο 3,4% της μεταποίησης (2017), και ανοδική πορεία των εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων (1,9 δισ. το 2019). Και προτείνει παραπέρα μέτρα ενίσχυσης των φαρμακοβιομηχανιών όπως η «διασύνδεση των επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate) που επιβάλλονται με χαρακτηριστικά καινοτομίας, έρευνας, επενδύσεων των επιχειρήσεων και κλινικές μελέτες», «υιοθέτηση ευνοϊκής φορολογικής πολιτικής για την παραγωγή και τις τεχνολογικές επενδύσεις στον φαρμακευτικό κλάδο», «ενίσχυση» του νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση φαρμάκων και «προώθηση θεσμικού πλαισίου για συνεργασία πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων με τον κλάδο» κ.ά.

Ζητάνε να ενταχθούν στη μάχη κατά της πανδημίας

Συνολικά 21 βουλευτές γιατροί είχαν μέχρι αργά χτες το απόγευμα δηλώσει την πρόθεσή τους να συνδράμουν το δημόσιο σύστημα Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ την περασμένη Δευτέρα απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ την ίδια μέρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, γιατρός πνευμονολόγος και ΣΤ' αντιπρόεδρος της Βουλής, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε να απαλλαγεί προσωρινά από τα καθήκοντά του προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό των συναδέλφων του στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Από χτες το πρωί άρχισε να εκδηλώνεται επίσημα από βουλευτές γιατρούς και άλλων κομμάτων η διάθεσή τους να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Από τη ΝΔ είναι οι Χρήστος Κέλλας, Κώστας Μπλούχος, Βασίλης Γιόγιακας και Νεοκλής Κρητικός.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Ολ. Γεροβασίλη, Ν. Ηγουμενίδης, Κ. Μάρκου, Ανδ. Μιχαηλίδης, Γ. Μουζάλας, Ανδ. Ξανθός, Θ. Παπαδόπουλος, Θ. Παπαχριστόπουλος, Π. Πολάκης και Μ. Τζούφη.

Από το ΚΙΝΑΛ οι Ανδ. Πουλάς, Μ. Κατρίνης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Μπ. Μπουχράν και Γ. Φραγγίδης.

Από την Ελ. Λύση η Μ. Αθανασίου.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, είπε ότι οι βουλευτές γιατροί θα κληθούν να υπηρετήσουν στο ΕΣΥ κατά προτεραιότητα και με βάση τις ειδικότητες στις οποίες αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ