ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πάνω από 4 εκατ. κρούσματα σε μια βδομάδα

Περισσότεροι από 67.000 έχασαν τη ζωή τους το ίδιο διάστημα

Copyright 2020 The Associated

Καλπάζει η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τις κυβερνήσεις να μην παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ούτε ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας. Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 60,1 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,416 εκατ.

Πάνω από 4 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες επτά μέρες, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι αυτό το στάδιο της πανδημίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το ίδιο διάστημα, πάνω από 67.200 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Συγκριτικά, την αμέσως προηγούμενη βδομάδα ο Οργανισμός κατέγραφε 3.977.223 κρούσματα και 59.699 νεκρούς.

Τα περισσότερα κρούσματα που διαγνώστηκαν παγκοσμίως από 16 έως 22 Νοέμβρη εντοπίζονταν στην Ευρώπη (1,7 εκατ., πάνω από 32.600 θάνατοι). Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, με σχεδόν 3.000 νεκρούς κατά μέσο όρο τη μέρα η Covid-19 έχει γίνει η πρώτη αιτία θανάτου στην ΕΕ.

Η ίδια είπε πως η Κομισιόν «έχει εξασφαλίσει πλέον συμβόλαια για εμβόλια με 6 εταιρείες. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι ενδέχεται να εμβολιαστούν ήδη πριν από το τέλος Δεκέμβρη». «Τα κράτη - μέλη πρέπει τώρα να ετοιμαστούν (...) πρέπει να προετοιμάσουν την επιμελητεία για την ανάπτυξη εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου», πρόσθεσε.

Σε Βόρεια και Νότια Αμερική καταγράφηκε αύξηση μολύνσεων και θανάτων (1,6 εκατ. κρούσματα, 22.000 νεκροί) την ίδια περίοδο. Μόνο οι ΗΠΑ κατέγραψαν πάνω από 1,1 εκατ. κρούσματα.

Αν και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Αφρική θεωρείται υποτιμημένος, και εκεί σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση τόσο των μολύνσεων (+15%) όσο και των θανάτων (+30%) μέχρι τώρα.

Στην Ασία καταγράφηκαν περίπου 351.000 νέα κρούσματα και 4.700 νέοι θάνατοι.

Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσέγγιζαν χτες τα 13 εκατ. και οι θάνατοι τις 266.000. Στην Ινδία είχαν καταγραφεί πάνω από 9,2 εκατ. κρούσματα και 134.700 θάνατοι, ενώ στη Βραζιλία πάνω από 6,1 εκατ. κρούσματα και 170.000 θάνατοι.

Στη Ρωσία οι ημερήσιοι θάνατοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 500, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 37.538.

Στην Ιταλία, το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων αλλά μεγάλη αύξηση του αριθμού των νεκρών, που ξεπέρασαν τους 850. Στη Γερμανία ανακοινώθηκε χτες αριθμός ρεκόρ 410 θανάτων από κορονοϊό το προηγούμενο 24ωρο, ενώ πολλά κρατίδια αναφέρουν ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ανησυχητική και ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την παροχή ιατρικής βοήθειας με τόσο υψηλό ποσοστό μολύνσεων.

Στο μεταξύ, η αεροπορική βιομηχανία ετοιμάζεται για τη διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο, στη «μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη εφοδιαστική επιχείρηση όλων των εποχών», δήλωσε ο επικεφαλής της «Lufthansa» μετά την ετήσια γενική συνέλευση της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών IATA, της οποίας είναι πρόεδρος. Οπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες, η «Lufthansa» έχει αρχίσει να αφαιρεί καθίσματα από επιβατικά αεροσκάφη για να μπορεί να μεταφέρει περισσότερο φορτίο με τα τρία υποψήφια εμβόλια κατά της Covid-19.

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, σε προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία, τόνισαν τη σημασία των συντονισμένων προσπαθειών για την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού. Οπως είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Υγείας μέσα στο Νοέμβρη, η Τουρκία έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V», σε εγκαταστάσεις της τουρκικής φαρμακοβιομηχανίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανάγκη η επαρκής θέρμανση των νοικοκυριών την περίοδο της πανδημίας

Ερώτηση για την ενεργειακή φτώχεια, σε συνθήκες πανδημίας, κατέθεσαν στους υπουργούς Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης.

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«(...) Η ενεργειακή φτώχεια και η αίσθηση του να κρυώνει κανείς είναι απαράδεκτη πάντοτε, σε όλες τις συνθήκες, αλλά η κατάσταση αυτή γίνεται πραγματικά επικίνδυνη για την υγεία του λαού στις σημερινές συνθήκες, αφού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εκτίναξη των κρουσμάτων του κορονοϊού. Η προφανής έκρηξη των κρουσμάτων σε περιοχές με περισσότερο κρύο αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η κατάσταση γίνεται πραγματικά επικίνδυνη αν υπολογίσει κανείς το κύμα κακοκαιρίας που απειλεί και τη Νότια Ελλάδα.

Ακόμα πιο σύνθετη είναι η κατάσταση με την καραντίνα. Εκατομμύρια εργαζόμενοι αναγκάζονται να παραμένουν ολόκληρη τη μέρα στο σπίτι τους, πολλαπλασιάζοντας τόσο τις δαπάνες θέρμανσης, όσο και τις απαιτήσεις αερισμού, οδηγώντας σε δραματικά αποτελέσματα.

Ενοχος είναι η εμπορευματοποίηση της Ενέργειας, που θέλει το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ως εμπορεύματα για να θησαυρίζουν οι ενεργειακοί όμιλοι και που στις σημερινές συνθήκες αποδεικνύεται κυριολεκτικά δολοφονική. Η ΕΕ και όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η σημερινή της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι απόλυτα συνυπεύθυνες για αυτήν την κατάσταση. (...) Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. υπουργοί, προκειμένου να διασφαλίσουν τη θέρμανση του λαού και να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη του COVID, τι μέτρα θα λάβουν στις ειδικές έκτακτες συνθήκες για:

1. Nα διασφαλίσουν ΑΜΕΣΑ την παροχή πετρελαίου θέρμανσης στα ελληνικά νοικοκυριά ως μέτρο επιβίωσης του λαού, καταργώντας το σύνολο της φορολογίας και τα τεράστια κέρδη των διυλιστηρίων, περιορίζοντας ουσιαστικά την τιμολόγηση διύλισης και μεταφοράς στο κόστος της και στρέφοντας το σύνολο, αν χρειαστεί, της παραγωγής των διυλιστηρίων στο πετρέλαιο θέρμανσης, διαμορφώνοντας τιμές κάτω των 30 λεπτών το λίτρο (τιμή αντίστοιχη με την τιμή της ΜΒ) και παρέχοντας επαρκές επίδομα θέρμανσης στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, και να προχωρήσουν σε αντίστοιχη τιμολόγηση και επιδότηση του φυσικού αερίου.

2. Να διαμορφώσουν, για τους επόμενους χειμερινούς μήνες, τιμολόγιο πολύ χαμηλής χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά στρώματα στα 5 λεπτά την kwh, επιδοτώντας παράλληλα τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, μεταφέροντας το βάρος στους ενεργειακούς ομίλους που θησαυρίζουν, μεταξύ άλλων καταργώντας τις επιδοτήσεις των παραγωγών ΑΠΕ και θέτοντας σε λειτουργία το σύνολο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του συστήματος Ενέργειας από ορυκτούς πόρους, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας».

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ζητά νέα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό

Παρέμβαση ενόψει της λήξης της Υπουργικής Απόφασης

Την ανάγκη να παρθούν αυστηρότερα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στα δικαστήρια, παίρνοντας υπόψη τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων τις προηγούμενες τρεις βδομάδες σε συνδυασμό με τη σαφή εικόνα ασφυκτικής πίεσης που παρουσιάζουν οι μονάδες Υγείας της χώρας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ενόψει της λήξης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία των δικαστηρίων στον καιρό του κορονοϊού, η Ενωση επαναλαμβάνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, να ληφθεί μέριμνα για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε δικαστές και εισαγγελείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες καθώς και σε εκείνους που ενδέχεται να νοσήσουν από τον ιό. Προτείνει επίσης τη διαμόρφωση νέου πλαισίου λειτουργίας των δικαστηρίων σε δύο επίπεδα, κατά τα οποία θα προσδιορίζεται η αναστολή ή μη ανάλογα με την ένταση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εκτιμώντας τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες σε συνδυασμό με τη σαφή εικόνα ασφυκτικής πίεσης που παρουσιάζουν οι μονάδες Υγείας της χώρας, θεωρεί ότι για το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει το αυστηρότερο μοντέλο, της περιορισμένης λειτουργίας των δικαστηρίων, που αποτυπώνεται στο σχέδιο υπό στοιχείο Β, καθώς κάτι τέτοιο επιβάλλεται από τις συνθήκες και οδήγησε σε επιτυχημένη προστασία του ανθρώπινου κεφαλαίου της Δικαιοσύνης και όλων των πολιτών την περασμένη άνοιξη, και επιπλέον να μεριμνήσει για τη θεσμοθέτηση πλαισίου αδειών ειδικού σκοπού και για τους δικαστές και εισαγγελείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή νοσούν από τον ιό Covid-19».

Επιπρόσθετα, προτείνεται από την Ενωση η πρόβλεψη για εξέταση κατηγορούμενου που έχει συμπτώματα ή νοσεί από Covid-19 εξ αποστάσεως με εικονοτηλεδιάσκεψη, χωρίς τη φυσική παρουσία του στο ανακριτικό γραφείο στο πλαίσιο διενέργειας κύριας ανάκρισης. Ηδη για τη ρύθμιση αυτή, με το από 30/10/2020 έγγραφό της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει κοινοποιήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργασμένο σχέδιο σχετικής διάταξης με αντίστοιχη αιτιολογική έκθεση.

Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού

Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού εντοπίστηκαν σε αστυνομικούς στην Ακαρνανία, καθώς μετά από τεστ που έγιναν από τον ΕΟΔΥ, συνολικά 33 αστυνομικοί βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, συνεργείο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε περίπου 150 τεστ σε ισάριθμους αστυνομικούς, από τα οποία τα 33 βγήκαν θετικά, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης. Πρόκειται για ένστολους μάχιμων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας. Ενδεικτικό της έξαρσης του ιού στο εσωτερικό αυτής της υπηρεσίας ήταν ότι στον συγκεκριμένο νομό όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν διαγνωστεί θετικοί στον ιό 11 αστυνομικοί.

«Εκτιμώ ότι η έξαρση αποδίδεται στα μέτρα που ελήφθησαν για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Και στο νομό μας οι αστυνομικοί κλήθηκαν να είναι σε επιφυλακή στις υπηρεσίες τους. Συγχρωτίστηκαν για πολλές ώρες και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα. Πρέπει να τονιστεί ότι οι αστυνομικοί όχι μόνο δεν ελάττωσαν την εργασία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά την αύξησαν, με συνεχείς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Εμείς ζητάμε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τοποθέτηση ειδικών διαχωριστικών στα οχήματα για να μην έρχονται οι αστυνομικοί σε επαφή με τα άτομα που μεταφέρουν, όπως και περισσότερα τεστ. Πρέπει η πολιτική ηγεσία να καταλάβει ότι ο αστυνομικός δεν είναι επαίτης επιδομάτων. Μόνη της η κυβέρνηση θα έπρεπε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους ένστολους, με στόχο την ηθική ανύψωση του προσωπικού», δήλωσε στο ethnos.gr ο Δημήτρης Ραυτογιάννης από την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ