ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Να αναγνωριστεί ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή την 29η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, εκφράζει γι' ακόμη μια φορά τη στήριξή της στα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού και στον ηρωικό αγώνα του για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη Παλαιστίνη.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Στη δίνη της πανδημίας που δοκιμάζει χώρες και λαούς σε όλο τον πλανήτη, αλλά και το ίδιο το Ισραήλ, καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις συνεχιζόμενες κινήσεις - πρόκληση του κράτους - τρομοκράτη, τις νέες παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή και ειδικά το νέο αμερικανικό σχέδιο. Διατηρείται και θωρακίζεται η ισραηλινή κατοχή, παραχωρείται η Ιερουσαλήμ στο κράτος του Ισραήλ, προχωράει η προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, διατηρούνται οι παράνομοι ισραηλινοί εποικισμοί.

Το Ισραήλ συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα σε βάρος Παλαιστινίων. Συνεχίζεται η βάρβαρη εγκληματική κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων με δικαιολογία "παραβιάσεις πολεοδομίας, έλλειψη άδειας" κ.λπ. Συνεχίζονται οι επιδρομές σε Γάζα και Συρία με βομβαρδιστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και άλλα πολεμικά μέσα. Αλλοτε με πρόσχημα τις ρουκέτες από το έδαφος της Γάζας, άλλοτε με πρόσχημα την ιρανική παρουσία στη Συρία, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις επιδρομές ως "αναγκαίες για την άμυνά του".

Καταδικάζουμε τα νέα σχέδια ανέγερσης 1.257 κατοικιών για Εβραίους εποίκους που προωθεί η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου. Είναι σαφής η προσπάθεια υπονόμευσης της προοπτικής μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους με συνέχεια εδαφών. Αυτή την απαράδεκτη πολιτική των εποικισμών σε βάρος των Παλαιστινίων ήρθε να επιδοκιμάσει με την επίσκεψή του σε εβραϊκούς εποικισμούς στην Κατεχόμενη Δυτική Οχθη ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο. Η επίσκεψη αυτή είχε και συνέχεια στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, που πέρυσι οι ΗΠΑ τα αναγνώρισαν και επίσημα ως έδαφος του Ισραήλ.

Υπογραμμίζουμε τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που συνεχίζει στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και αναβαθμίζει τις πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές σχέσεις και τη συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο».

Και καταλήγει: «Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει τη σταθερή υποστήριξή της στο λαό της Παλαιστίνης. Απαιτούμε, γι' ακόμα μια φορά, την αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής τον Δεκέμβρη του 2015. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα των Παλαιστινίων είναι σταθερή. Είμαστε στο πλευρό τους μέχρι την τελική νίκη. Διεκδικούμε:

  • Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.
  • Τη δημιουργία ενιαίου, ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
  • Την επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
  • Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές».
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Τριβές Ρωσίας - Τουρκίας για τουρκική βάση στο Αζερμπαϊτζάν

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ - ΜΟΣΧΑ.--

Στην επιφάνεια έρχονται οι ανταγωνισμοί στον Νότιο Καύκασο όσο προχωρά η εφαρμογή της «ειρηνευτικής» συμφωνίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας - Ρωσίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές φαίνονται και στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Τουρκίας, με την τελευταία να επιδιώκει να δημιουργήσει ανεξάρτητο στρατιωτικό παρατηρητήριο στο Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή τουρκική στρατιωτική βάση, αναφέρει στο πρακτορείο «Reuters» ανώνυμη τουρκική πηγή.

Οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει ήδη στη δημιουργία ενός ρωσοτουρκικού κέντρου στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, που θα ελέγχει την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και απομένει να καθοριστούν όλες οι παράμετροι του μηχανισμού ελέγχου.

Ωστόσο η Τουρκία, ένθερμη σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, επιδιώκει επίσης ένα δικό της ανεξάρτητο παρατηρητήριο, για να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή, την οποία θεωρεί «κλειδί» για τη δική της ασφάλεια.

«Η μεγαλύτερη διαφωνία αυτή τη στιγμή είναι το παρατηρητήριο που θα ιδρύσει η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε η τουρκική πηγή. «Η Ρωσία δεν θεωρεί πως είναι απαραίτητο για την Τουρκία να δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο στην περιοχή ανεξάρτητο από το κοινό ρωσοτουρκικό κέντρο. Ωστόσο αυτό είναι απαραίτητο για την Τουρκία», αναφέρει η πηγή στο «Reuters», προσθέτοντας ότι οι σχετικές συνομιλίες συνεχίζονται.

Σε τηλεφωνική τους συνομιλία προχτές το βράδυ, οι Πρόεδροι της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν«αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη δημιουργία ενός κέντρου ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός και των εχθροπραξιών στη ζώνη των συγκρούσεων».

Επιπλέον, συζήτησαν τρόπους επέκτασης των προσπαθειών για τη διασφάλιση της ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Εμείς - η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία - θα διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή», επεσήμανε ο Ερντογάν. «Εχουμε όμως την ευκαιρία να βελτιώσουμε τη διαδικασία. Συζητήσαμε με τον Πούτιν τις προσπάθειες επέκτασης της εκεχειρίας μαζί με άλλες χώρες της περιοχής». Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, αν ενταχθούν στην προσπάθεια των τριών κρατών περισσότερες χώρες «θα μπορέσουμε πραγματικά να αλλάξουμε την κατάσταση».

Θυμίζουμε ότι η Γαλλία την περασμένη βδομάδα υποστήριξε πως η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός πρέπει να έχει διεθνή εποπτεία, εκφράζοντας έμμεσα την ανησυχία της για το ενδεχόμενο Ρωσία και Τουρκία να συνάψουν συμφωνίες με αποκοπή των δυτικών ιμπεριαλιστικών κέντρων από μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που δεν έχει καθοριστεί από την «ειρηνευτική» συμφωνία, θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ, είπε χτες ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Από τις 14 Νοέμβρη οι Ρώσοι στρατιωτικοί «διασφάλισαν την επιστροφή περισσότερων από 11.000 κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ στα σπίτια τους», ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, «μέσω του διαδρόμου Λατσίν» που ενώνει με την Αρμενία τα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου ζουν Αρμένιοι.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις κινητοποιήσεις του λαού της Δυτικής Σαχάρας

Την παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από το Μαρόκο σε βάρος του λαού της Δυτικής Σαχάρας καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Για περισσότερο από ένα μήνα πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις του λαού της Δυτικής Σαχάρας, που καταγγέλλει την 45χρονη κατοχή από το Μαρόκο και την παραβίαση της "νεκρής ζώνης". Ο λαός της Δυτικής Σαχάρας βιώνει την κατοχή από το κράτος του Μαρόκου αλλά και την καταλήστευση των πλούσιων πόρων της, ζώντας σε άθλιες συνθήκες, ως μη πολίτες, δεχόμενοι την καταπίεση και καταστολή των κατακτητών. Στις 13 Νοεμβρίου το Μαρόκο καταπάτησε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Δυτική Σαχάρα, του 1991, παραβιάζοντας τη "νεκρή ζώνη". Εστειλε ένοπλες δυνάμεις για να καταστείλουν διαδηλωτές στην περιοχή του Γκεργκεράτ, ενώ προχώρησε και σε αυθαίρετες φυλακίσεις κατοίκων της περιοχής.

Πρόκειται για κατάσταση που διαιωνίζεται εδώ και δεκαετίες, μετά την εισβολή και κατοχή εδαφών της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο.

Παρ' όλα αυτά, η ΕΕ και κράτη - μέλη της έχουν αναπτύξει εμπορικές και άλλες σχέσεις με το Μαρόκο. Την ίδια ώρα ο στρατός του Μαρόκου ανοίγει δρόμο παράνομα για την εμπορική σύνδεσή του με το Σαχέλ, περιοχή που ιεραρχεί η ΕΕ για τη συνολικότερη διείσδυσή της στην αφρικανική ήπειρο.

Πώς τοποθετείται ο ύπατος εκπρόσωπος / αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα αιτήματα:

- Να σταματήσει εδώ και τώρα η παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από το Μαρόκο και να απελευθερωθούν άμεσα οι κρατούμενοι;

- Να τερματιστεί η κατοχή των εδαφών της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο, ώστε να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του λαού της να καθορίσει ελεύθερα και χωρίς ξένες επεμβάσεις το μέλλον του;».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Απορρίπτει τη λεγόμενη «αντιιμπεριαλιστική» κυβερνητική πλατφόρμα

Με ανακοίνωσή του, που απευθύνει στην εργατική τάξη της χώρας του αλλά και στο διεθνές ταξικό εργατικό κίνημα, το ΚΚ Βενεζουέλας ενημερώνει ότι «δεν υποστηρίζει τη λεγόμενη "Πλατφόρμα της αντιιμπεριαλιστικής εργατικής τάξης" (PCOA) που ανακοινώθηκε από τη βενεζουελάνικη κυβέρνηση, χωρίς την παρουσία ταξικών συνδικάτων της χώρας μας ή εκπροσώπων των εθνικών ιστορικών εργατικών ρευμάτων».

Αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ότι πρόκειται για «μια σεκταριστική, πρόταση μη ενωτική, που επιδιώκει να χειραγωγήσει τον προλεταριακό διεθνισμό, να μετατρέψει τις απαραίτητες εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τη Βενεζουέλα που πολιορκείται από τον ιμπεριαλισμό, σε αυτόματη υποστήριξη για τις πολιτικές της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, αγνοώντας τον περίπλοκο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της Βενεζουέλας διεκδικώντας τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιοπρεπούς μισθού. Προς το παρόν, η Βενεζουέλα έχει από τους χαμηλότερους ελάχιστους μισθούς στον κόσμο με λιγότερο από 2 δολάρια το μήνα».

Και συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση του Προέδρου Μαδούρο, με σαφή σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό, αν και με μια αριστερή - προοδευτική ρητορική, εφαρμόζει μια φιλελεύθερη αστικού τύπου οικονομική πολιτική, η οποία θωρακίζεται με την ονομαζόμενη "νομοθεσία κατά του αποκλεισμού", που είναι πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, η οποία συνοδεύεται επίσης από μια πολιτική στα εργασιακά, που ρίχνει την αξία της εργατικής δύναμης, διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της πόλης και της υπαίθρου. Το υπουργείο Εργασίας έχει προωθήσει τη μη εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων και ευνοεί τους καπιταλιστές, εγκρίνοντας άμεσες και έμμεσες απολύσεις, επιτρέποντας παράλληλα την εξωτερική ανάθεση και την επισφάλεια των εργασιακών σχέσεων, όλα με τη συνένοχη αποδοχή των συνδικαλιστικών ηγετών της CBST.

Συμφωνώντας με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), θεωρούμε ότι αυτή η πλατφόρμα επιδιώκει να αποδυναμώσει την ΠΣΟ, ως εργαλείο του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, που πρόσφατα συμπλήρωσε τα 75 χρόνια ζωής και δράσης, η οποία συσπειρώνει και κινητοποιεί εκατομμύρια εργαζομένων σε όλες τις ηπείρους. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να αντικατασταθεί η επαναστατική αντίληψη της ταξικής πάλης με ρεφορμιστικά κριτήρια ταξικής συμφιλίωσης, για την παράδοση της εργατικής τάξης στο κεφάλαιο».

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νεκρός Παλαιστίνιος σε φυλάκιο ελέγχου

Νεκρός από ισραηλινά πυρά στο φυλάκιο Αζ Ζααγέμ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ έπεσε, χτες το απόγευμα, ένας 30χρονος Παλαιστίνιος επειδή θεωρήθηκε ύποπτος στη διάρκεια ελέγχου.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί υποστήριξαν πως στη διάρκεια ελέγχου για διασταύρωση των στοιχείων ταυτότητας επιχείρησε να βάλει μπροστά το αυτοκίνητο και να πέσει πάνω τους. Πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση τον πυροβόλησαν στο στομάχι, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε νοσοκομείο της περιοχής λίγη ώρα μετά.

Οι κατοχικές αρχές δεν χαρακτήρισαν το συμβάν «τρομοκρατική επίθεση», όπως συνήθως κάνουν ανακοινώνοντας τη διενέργεια «ελέγχου».

Νωρίτερα, η ισραηλινή Μη Κυβερνητική Οργάνωση HaMoked δημοσιοποίησε έκθεση με τις περιπτώσεις πολλών δεκάδων Παλαιστίνιων εφήβων, που απάγονται από τα σπίτια τους αργά τη νύχτα πριν από τα χαράματα και οδηγούνται για «ανάκριση». Οι απαγωγείς, που είναι συνήθως Ισραηλινοί στρατιώτες, τους υποβάλλουν σε πολύωρη ανάκριση επιχειρώντας να τα τρομοκρατήσουν για να κάμψουν το ηθικό τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ