ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ
Παγκόσμια θλίψη για το θάνατό του
  • Καταγγελίες για ιατρική αμέλεια
  • Ακόμα δεν έχει φύγει ο ...καημός των Αγγλων για τον αποκλεισμό τους το 1986 από τον Ντιέγκο

Copyright 2020 The Associated

Εν μέσω παγκόσμιας θλίψης για το θάνατο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, Ντιέγκο Μαραντόνα, σε ηλικία 60 ετών από καρδιακό επεισόδιο, χιλιάδες κόσμου συνέρρευσαν χτες στο προεδρικό μέγαρο της Αργεντινής, όπου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του. Παράλληλα, σπουδαίοι αθλητές και άλλοι άνθρωποι του αθλητισμού, ομοσπονδίες, ομάδες εκφράζουν τη θλίψη τους με κάθε τρόπο για την απώλεια του Μαραντόνα.

Ο Μαραντόνα απεβίωσε την Τετάρτη 26/11, με τα επίσημα στοιχεία να μιλούν για έμφραγμα που υπέστη στο σπίτι του, όπου ανάρρωνε μετά από επέμβαση στον εγκέφαλο στην οποία είχε υποβληθεί λίγες μέρες πριν. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε παγκόσμιο σοκ τόσο στον αθλητικό κόσμο όσο και σε γενικότερο επίπεδο. Ειδικά στην Αργεντινή αλλά και στη Νάπολη της Ιταλίας, όπου είχε γράψει τις πιο λαμπρές σελίδες της ποδοσφαιρικής τους καριέρας, χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους μόλις έγινε γνωστός ο θάνατός του. Στο Μπουένος Αϊρες μάλιστα, έξω από το προεδρικό μέγαρο όπου βρίσκεται η σορός του, σημειώθηκαν και επεισόδια μεταξύ του κόσμου και της αστυνομίας.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι στην Αργεντινή ο θάνατος του Μαραντόνα κατάφερε να ενώσει τους αντίπαλους οπαδούς των δύο μεγαλύτερων ομάδων της χώρας, της Μπόκα Τζούνιορς (μεγάλης αγάπης του Ντιέγκο) και της Ρίβερ Πλέιτ.

Καταγγελίες για ιατρική αμέλεια

Copyright 2020 The Associated

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του δικηγόρου και προσωπικού φίλου του Ντιέγκο Μαραντόνα, Ματίας Μόρλα, ο οποίος κάνει λόγο για αμέλεια στην ιατρική φροντίδα του Ντιεγκίτο και ζητά έρευνα σε βάθος γύρω από τα αίτια του θανάτου του. Στις αναφορές του ο Μόρλα τονίζει πως ο Μαραντόνα δεν έτυχε προσοχής για έλεγχο για 12 ώρες, ενώ άργησε πολύ να φτάσει το ασθενοφόρο στο σπίτι του. Ζητάει να ερευνηθεί η υπόθεση μέχρι τέλους, μιλώντας για «εγκληματική ανοησία». Ας σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με όλες τις δηλώσεις από το συγγενικό περιβάλλον του Μαραντόνα, το τελευταίο διάστημα η αποθεραπεία του από την επέμβαση στον εγκέφαλο θεωρούνταν ικανοποιητική, προκαλώντας αισιοδοξία για την ανάρρωσή του. Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τραβηγμένο από κινητό σε γειτονικό σπίτι δείχνει τον Μαραντόνα, συνοδεία κάποιων δικών του ανθρώπων, να κάνει βόλτα εκτός σπιτιού.

Σκληρό «φάουλ» από αγγλικά ΜΜΕ

Η πλειοψηφία των ηλεκτρονικών, τηλεοπτικών και έντυπων ΜΜΕ ανά τον κόσμο αφιέρωσαν αρκετό χώρο στις εκδόσεις τους για το θάνατο του Μαραντόνα, ωστόσο αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές αρκετών αγγλικών ΜΜΕ στο γεγονός, δείχνοντας ότι δεν έχουν ξεχάσει το γκολ του Μαραντόνα με το χέρι και τον αποκλεισμό τους στα προημιτελικά του Μουντιάλ 1986. Ετσι, ανάμεσα στα όποια εγκωμιαστικά σχόλια, υπήρξαν και αναφορές για «κλέφτη», «παλιάνθρωπο», ακόμα και ότι τότε θα έπρεπε να υπάρχει το VAR!

Θυμίζουμε βέβαια ότι την ήττα εκείνη των Αγγλων δεν την έφερε μόνο το αντικανονικό γκολ του Μαραντόνα με το χέρι, αλλά και το άλλο του στον ίδιο αγώνα, όπου πέρασε σχεδόν όλη την αγγλική ομάδα και το οποίο έμεινε στην Ιστορία ως «το γκολ του αιώνα»...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ψαλιδίστηκαν οι ελπίδες

Αρκετά περισσότερο δυσκόλεψε το έργο του Ολυμπιακού για τον στόχο της πρόκρισης στον επόμενο γύρο του Champions League μετά τη νέα ήττα από τη Μάντσεστερ Σίτι στο Φάληρο με 1-0 για την 4η αγωνιστική του ομίλου. Ετσι, οι «ερυθρόλευκοι» παραμένουν στην 3η θέση, με μόλις 3 βαθμούς. Την ώρα που η βασική τους αντίπαλος για τη δεύτερη θέση (η Σίτι είναι το φαβορί για την πρωτιά) Πόρτο με το σπουδαίο διπλό στη Μασσαλία επί της Μαρσέιγ (νίκη 2-0) έκανε σημαντικό βήμα για πρόκριση φθάνοντας στους 9 βαθμούς. Πλέον, ο Ολυμπιακός, ενόψει των δύο τελευταίων υποχρεώσεών του, με Μαρσέιγ εκτός και Πόρτο εντός, θέλει το απόλυτο αλλά και στραβοπάτημα των «Δράκων» απέναντι στη Σίτι την επόμενη αγωνιστική προκειμένου να έχει κάποιες ελπίδες. Σημειώνεται πως η πορτογαλική ομάδα αυτήν τη στιγμή υπερτερεί των πρωταθλητών Ελλάδας χάρη στη νίκη της με 2-0.

Οσον αφορά τον αγώνα κόντρα στους «πολίτες» ο Ολυμπιακός, αν και προσπάθησε αρκετά για το θετικό αποτέλεσμα απέναντι σε ένα εκ των ισχυρών φαβορί της διοργάνωσης, δεν πέτυχε τον στόχο του, έχοντας πολλές και σημαντικές απουσίες (Ελ Αραμπί, Χασάν, Βαλμπουενά). Ετσι, το γκολ του Φόντεν στο 36΄ στάθηκε ικανό για τους φιλοξενούμενους να τους δώσει τη νίκη, με τον Ολυμπιακό να φωνάζει για φάουλ υπέρ του στο ξεκίνημα της φάσης που δεν δόθηκε από τον διαιτητή.

Σε γενικές γραμμές πάντως η αγγλική ομάδα ήταν πιο δραστήρια και απείλησε περισσότερο (21 τελικές) σε σχέση με τους γηπεδούχους, οι οποίοι έδειξαν να ανεβάζουν ρυθμούς μετά το 70΄ όταν και έχασαν κάποιες ευκαιρίες.

  • Η βαθμολογία: Μάντσεστερ Σίτι 12, Πόρτο 9, Ολυμπιακός 3, Μαρσέιγ 0
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EUROBASKET 2022
Να κλειδώσει την πρόκριση η Εθνική

Με σκοπό να κλειδώσει από τώρα την πρόκρισή της στην τελική φάση του Εurobasket 2022, η Εθνική ξεκινά σήμερα τις υποχρεώσεις της στο δεύτερο «παράθυρο» της προκριματικής φάσης, αντιμετωπίζοντας στο Σαράγεβο τη Λετονία για την 3η αγωνιστική του ομίλου τους (19.00 - ΕΡΤ Sports). Επίσης στο Σαράγεβο, την Κυριακή 29/11 η Εθνική θα αντιμετωπίσει και με τη Βουλγαρία για την 4η αγωνιστική (19.00 - ΕΡΤ Sports). Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο αγώνων έχει αποφασιστεί από τη FIBA να διεξαχθεί με το σχέδιο της «φούσκας», λόγω πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι αγώνες του δεύτερου «παραθύρου» θα διεξαχθούν σε ουδέτερες έδρες. Η Εθνική με 2 νίκες σε ισάριθμους αγώνες βρίσκεται στην 1η θέση του ομίλου και φυσικά θέλει να παραμείνει αήττητη, ώστε να πραγματοποιήσει αποφασιστικό βήμα πρόκρισης στην τελική φάση.

Καθώς για άλλη μια φορά δεν έχει στη διάθεσή του παίκτες ομάδων της Ευρωλίγκας και του ΝΒΑ, o ομοσπονδιακός τεχνικός Θανάσης Σκουρτόπουλος στηρίχθηκε και πάλι σε παίκτες από άλλες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος και σε νεαρούς οι οποίοι ντεμπουτάρουν στην Εθνική. Μιλώντας για τον σημερινό αγώνα έθεσε ως στόχο, εκτός της νίκης, να δείξει η ομάδα κάποιες «μελλοντικές εικόνες», όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του το επιθυμητό αποτέλεσμα, μην παραλείποντας πάντως να εφιστήσει στους διεθνείς προσοχή τόσο στους Λετονούς σήμερα όσο και στους Βούλγαρους την Κυριακή.

Επεισόδια στην Αργεντινή

Σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στον κόσμο που περίμενε να αποτίσει φόρο τιμής στη σορό του Ντιέγκο Μαραντόνα και τις αστυνομικές δυνάμεις ξέσπασαν χτες το βράδυ ώρα Ελλάδας έξω από το προεδρικό μέγαρο της Αργεντινής, όπου βρισκόταν η σορός. Εξαιτίας των επεισοδίων υπήρξαν τραυματισμοί και συλλήψεις. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Μαραντόνα, ενώ πληροφορίες ήθελαν να μετατίθεται και η ώρα της κηδείας (επρόκειτο να γίνει χτες στις 21.00 ώρα Ελλάδας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ