ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μεγάλη επιτυχία» η εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στον Περσικό

Γ. Μαρίνος: Ο λαός να επαγρυπνεί γιατί οι εξελίξεις στην περιοχή είναι πολύ επικίνδυνες

Από τη χτεσινή ενημέρωση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή ενημέρωση
Τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενημέρωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σχετικά με την πρόσφατη υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τη Συμφωνία σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και άμυνα. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν επίσης και θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Ελληνοτουρκικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε και με τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ. Μετά τη συνάντηση, ο Γ. Μαρίνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κύριος υπουργός μάς ενημέρωσε για τη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε επίκαιρα ζητήματα των εξελίξεων στην περιοχή.

Το ΚΚΕ θέλει να σημειώσει, παίρνοντας υπόψη όλες αυτές τις εξελίξεις, ότι διαχρονικά οι σχέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση σήμερα με τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού μας και των άλλων λαών. Υπηρετούν μεγάλα συμφέροντα και πολύ περισσότερο εμπλέκουν τη χώρα μας βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Οι λεγόμενοι σύμμαχοι της Ελλάδας, οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες για ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή μας, διατηρούν στρατηγικής σημασίας σχέσεις με την Τουρκία, προωθούν σχέδιο συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην περιοχή, προς όφελος των ενεργειακών κολοσσών και είναι παράγοντας που τροφοδοτεί την τουρκική επιθετικότητα ενάντια σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της περιοχής.

Το ΚΚΕ θέλει να καλέσει τον λαό μας να βγάλει συμπεράσματα με βάση τα δικά του συμφέροντα και να επαγρυπνεί, γιατί οι εξελίξεις είναι πολύ επικίνδυνες».

«Βγάζει μάτι» η σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

O N. Δένδιας μετά το πέρας της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναφέρθηκε στη Συμφωνία με τα ΗΑΕ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία, που μπλέκει ακόμα βαθύτερα τη χώρα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στον Περσικό και παραπέρα, ως «μεγάλη διπλωματική επιτυχία» και αναπαράγοντας το αφήγημα της «προστασίας» που διάφορες τέτοιες κολιγιές παρέχουν τάχα στη χώρα, όταν αποδεδειγμένα κάνουν τον λαό «στόχο» των ανταγωνισμών.

Περηφανεύτηκε μάλιστα για την απαράδεκτη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση ότι... θα πολεμήσει στο πλευρό των ΗΑΕ και των συμμάχων τους στην περιοχή, λέγοντας ότι «εμπεριέχεται στη συμφωνία πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Η ρήτρα αυτή υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία, την οποία υπογράφει η χώρα μας μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», ενώ πρόσθεσε πως «η συμφωνία αυτή ενισχύει το πλαίσιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας και με άλλες φιλικές χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία».

Νωρίτερα... «έβγαλε μάτι» ξανά και η σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική της εμπλοκής στα ευρωατλαντικά σχέδια, με τις δηλώσεις του τομεάρχη Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος αναγνωρίζοντας τη συμφωνία αυτή ως μέρος σχεδιασμών που και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε με ζήλο, έσπευσε να μιλήσει για αναβάθμιση της σχέσης της χώρας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και για «θετική εξέλιξη», πλειοδοτώντας με την υπενθύμιση πως «εμείς είχαμε άλλωστε προτείνει την τριμερή συνεργασία με τα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο στο τελευταίο μου ταξίδι στη χώρα αυτή τον Ιούνιο 2019». Υπέδειξε δε στην κυβέρνηση η συμφωνία αυτή «να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, που αυτήν τη στιγμή λείπει, και είναι ιδιαίτερα αναγκαία ιδίως ενόψει των ανακατατάξεων που θα φέρει στην ευρύτερη περιοχή η νέα αμερικανική προεδρία». Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναγόρευσε και πάλι «ασπίδα» την ΕΕ, ζητώντας σθεναρή στάση της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Για «χρήσιμη» συμφωνία έκανε λόγο ο Αν. Λοβέρδος εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ενώ τη στήριξη της Ελ. Λύσης στη συμφωνία τόνισε ο Αντ. Μυλωνάκης. Για «εμπεριστατωμένη ενημέρωση» από τον υπουργό Εξωτερικών έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.


Περιφερειακή τηλεδιάσκεψη Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης

Στις 29 Νοέμβρη, Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των χωρών της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, της περιοχής του Περσικού Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας, με θέμα: «Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σταθερά στο πλευρό του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Στην τηλεδιάσκεψη, εκτός του ΚΚΕ, έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους: Ιορδανικό ΚΚ, Κόμμα Τουντέχ (Ιράν), ΚΚ Ισραήλ, ΑΚΕΛ (Κύπρος), Δημοκρατικό Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν, Κόμμα Λαού Παλαιστίνης, Παλαιστινιακό ΚΚ, Σουδανικό ΚΚ, Συριακό ΚΚ, Ενοποιημένο Συριακό ΚΚ, ΚΚ Τουρκίας.

Την εισαγωγική ομιλία στην τηλεδιάσκεψη θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ