ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 29 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενταση του αυταρχισμού στα Γιάννενα

Με αφορμή την κλιμάκωση του αυταρχισμού και της αστυνομικής καταστολής το τελευταίο διάστημα στα Γιάννενα, με τελευταίο κρούσμα τις προσαγωγές εργαζομένων και συνδικαλιστών που συμμετείχαν σε απεργιακές φρουρές και συμβολικές δράσεις έξω από χώρους δουλειάς ανήμερα της απεργίας στις 26 Νοέμβρη, η ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ σημειώνει ότι όλες αυτές οι ενέργειες, που γίνονται με ευθύνη της κυβέρνησης, «όχι μόνο δεν φοβίζουν αλλά εξοργίζουν όλο και περισσότερο κόσμο.

Ο γιαννιώτικος λαός δεν έχει καθόλου ανάγκη τις δυνάμεις καταστολής να κυνηγάνε κομμουνιστές και αγωνιστές, έχει ανάγκη από υγειονομικό προσωπικό που να γιατρεύει ασθενείς covid και όλες τις άλλες ασθένειες, που δεν σταμάτησαν εν μέσω πανδημίας! Οι προσαγωγές κομμουνιστών και συνδικαλιστών δεν προσφέρουν καμία ανάσα στην υγεία του λαού, οι "προσαγωγές" ιδιωτικών κλινικών, ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας μπορούν να δώσουν ανάσα σε εκατοντάδες ασθενείς που έχουν αναβάλει χειρουργεία και θεραπείες, που φοβούνται να πάνε στα νοσοκομεία, μη νοσήσουν από covid».

Η ΤΟ Ιωαννίνων καλεί «κάθε τίμιο Γιαννιώτη, νέο που αγανακτεί με την κατάσταση που βιώνει στην πόλη των Ιωαννίνων, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, να οργανωθεί και να παλέψει μέσα από τα σωματεία, από μαζικούς φορείς, από συλλόγους νεολαίας, για την υγεία όλων μας, για τα σύγχρονα δικαιώματα, για τη ζωή που μας αξίζει».

Στο μεταξύ, παρέμβαση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών για το όργιο καταστολής πραγματοποίησε την Παρασκευή κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, καταγγέλλοντας «τον υπερβάλλοντα ζήλο της αστυνομίας στην καταστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, τον ξυλοδαρμό και τις συλλήψεις δύο νέων εργαζομένων κατά την πανεργατική απεργία, τις προσαγωγές συνδικαλιστών εργαζομένων και φοιτητών, την επιβολή προστίμων σε δεκάδες εργαζόμενους, ανέργους και φοιτητές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όργιο της αστυνομικής τρομοκρατίας έφτασε στο σημείο απομόνωσης και άγριου ξυλοδαρμού δύο εργαζόμενων διανομέων. Την ώρα του περιστατικού, περίοικοι αντέδρασαν έντονα για την ωμή βία της αστυνομίας. Οι δύο εργαζόμενοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο φρουρούμενοι (!) και πριν αφεθούν ελεύθεροι, την επόμενη μέρα, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σωματική βλάβη, απείθεια, φθορές και παράβαση των διατάξεων για τον Covid, αντιστρέφοντας πλήρως τα γεγονότα.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Η προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ θα πέσει στο κενό

Απειλές προστίμων, χαφιέδικες πρακτικές και μηχανισμοί καταστολής, με στόχο την κάμψη της πολιτικής δράσης του Κόμματος

«Είδα δύο τύπους να κάνουν αφισοκόλληση», γράφει το χαφιέδικο mail προς την αστυνομία, που περιλαμβάνει και τη φωτογραφία με τις αφίσες που «ενοχλούν»
«Είδα δύο τύπους να κάνουν αφισοκόλληση», γράφει το χαφιέδικο mail προς την αστυνομία, που περιλαμβάνει και τη φωτογραφία με τις αφίσες που «ενοχλούν»
Ενας μηχανισμός, με στόχο τη φίμωση και την τρομοκράτηση του ΚΚΕ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στην Αλεξανδρούπολη, με απειλές προστίμων, κυνήγι των υλικών και στοχοποίηση των μελών του Κόμματος.

Τελευταίο επεισόδιο είναι αυτό της Τετάρτης 25 Νοέμβρη, με τη δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης - εμπνευσμένη προφανώς από το κρεσέντο αυταρχισμού της κυβέρνησης - να καλεί για ακόμα μία φορά για υποβολή γραπτών επεξηγήσεων την ΤΕ Εβρου για την ανάρτηση ενός πανό, απειλώντας την ταυτόχρονα με την επιβολή προστίμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, ούτε αποτελεί «μεμονωμένο περιστατικό», με τη σειρά των γεγονότων να έχει ως εξής:

Στις 17/6/2020, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ στην Αλεξανδρούπολη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με θέμα τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και κεντρικό σύνθημα: «Οι αγώνες του λαού αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη και τα σύνορα - Απεμπλοκή από τους σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ». Λίγες μέρες πριν από την εκδήλωση, λες και το σύνθημα αυτό «χτύπησε νεύρο» είχε προηγηθεί ένα λυσσασμένο «σαφάρι» της δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης, με στόχο την εξαφάνιση των προπαγανδιστικών υλικών της εκδήλωσης. Μάλιστα, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι αυτό το κυνήγι σε βάρος του ΚΚΕ το πραγματοποίησε σε συνεργασία με την αστυνομία, επικαλούμενη προκλητικά «κίνδυνο για την ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων»!

Το τελευταίο πανό, όπως φωτογραφήθηκε από τις δημοτικές υπηρεσίες σαν «πειστήριο του εγκλήματος»
Το τελευταίο πανό, όπως φωτογραφήθηκε από τις δημοτικές υπηρεσίες σαν «πειστήριο του εγκλήματος»
Περίπου δύο μήνες μετά, η δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης, κάλεσε την ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ σε υποβολή επεξηγήσεων λόγω δήθεν διενέργειας διαφήμισης σε δημόσιο χώρο, απειλώντας με την επιβολή προστίμου.

Με ένα χαφιεδίστικο mail κλιμακώθηκε η στοχοποίηση του ΚΚΕ

Οπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, το έναυσμα έδωσε μια χαφιεδίστικη καταγγελία, με μοναδικά «στοιχεία» μερικές φωτογραφίες αφισών και πανό του ΚΚΕ, την περιγραφή πως «δύο τύποι κάνουν αφισοκόλληση», και τον αριθμό πινακίδας ενός αυτοκινήτου. Κι αυτά ήταν αρκετά όχι μόνο για την τεράστια επιχείρηση φίμωσης του ΚΚΕ από τη δημοτική αρχή και την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, αλλά και για να ξεκινήσει μια πολύμηνη έρευνα της αστυνομίας. Δηλαδή, μια διαδικασία κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού πρωτοφανής για μερικές αφίσες και πανό του Κόμματος, προκαλώντας αρκετά ερωτήματα, αφού γίνεται καθαρό ότι πρόκειται για ευθεία στοχοποίηση της πολιτικής δράσης.

Η κατηγορία παράβασης του νόμου περί υπαίθριας διαφήμισης ξεκίνησε από ένα email που έλαβε η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης λίγες μέρες πριν από την παραπάνω εκδήλωση. Η απλή αναφορά του χαφιέ πως είδε τους δύο αφισοκολλητές, που περιγράφουμε παραπάνω, αποδείχτηκε αρκετή ώστε να ξεκινήσει όχι μόνο η στενή συνεργασία δήμου - αστυνομίας στο «κυνήγι της αφίσας», αλλά και η αναζήτηση «διευθύνσεων και ονομάτων»...

Το μέλος του ΚΚΕ στον οποίο ανήκει το αυτοκίνητο που καταγγέλθηκε στην αστυνομία από τον «καλοθελητή», που ανησύχησε πως οι αφίσες «(...) υποβαθμίζουν την αισθητική εικόνα της Αλεξανδρούπολης κι απειλούν την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών μας», εντοπίστηκε και κλήθηκε 4 μήνες μετά στο ΑΤ Αλεξανδρούπολης προκειμένου να εξεταστεί.

Σαν καλοκουρδισμένη μηχανή ο κρατικός μηχανισμός, που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια όταν πρόκειται για φλέγοντα λαϊκά προβλήματα, μόλις έλαβε την καταγγελία το Τμήμα Τροχαίας, ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου να ενημερωθεί επειγόντως (!) για τυχόν άδεια στο ΚΚΕ περί τοποθέτησης πανό και αφισών, ζητώντας παράλληλα τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας.

Ακολούθησε τις επόμενες μέρες τακτική επικοινωνία μεταξύ της αστυνομίας και της υπηρεσίας του δήμου, που κατέληξε με την ενημέρωση της αστυνομίας στις 17/6 πως η υπηρεσία του δήμου απομάκρυνε όλα τα υλικά του ΚΚΕ από τις θέσεις που υπέδειξε η αστυνομία, και μάλιστα από ακόμα 2 δημοτικές ενότητες!

Χωρίς σταματημό η αυταρχική κατρακύλα

Οπως αναφέρθηκε παραπάνω, η «λύσσα» της δημοτικής αρχής με τα υλικά του ΚΚΕ δεν έχει σταματήσει. Στο έγγραφο που έλαβε η ΤΕ Εβρου την περασμένη Τετάρτη, υπογεγραμμένο από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Αλεξανδρούπολης, Γιώργο Κιζιρίδη, επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο, με την απαίτηση εξηγήσεων και την απειλή επιβολής προστίμου.

Στο νέο αυτό επεισόδιο αυταρχισμού, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, επιστρατεύτηκε η δημοτική αστυνομία. Δύο άνδρες της στάλθηκαν να ελέγξουν, και μάλιστα δύο φορές, στις 9 και 11 Νοέμβρη, τον χώρο όπου είχε αναρτηθεί το πανό.

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, με αφορμή το τελευταίο αυτό επεισόδιο, «η συγκεκριμένη ενέργεια της δημοτικής αρχής έρχεται σε μια περίοδο που το κρεσέντο αυταρχισμού της κυβέρνησης κορυφώνεται (...) ακριβώς για να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας. Που, ενώ δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, την ίδια ώρα προωθεί τις νέες αντεργατικές "ανατροπές του αιώνα" με την κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες κ.ά. και παράλληλα φέρνει στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού νέα μεγάλη μείωση των δαπανών για την Υγεία το 2021».

Ακόμα περισσότερο, «η απειλή επιβολής προστίμου γίνεται σε μια περίοδο που η Αλεξανδρούπολη ετοιμάζεται να μετατραπεί, για μια ακόμα φορά, σε ορμητήριο αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, που γίνεται μαγνήτης αντιτιθέμενων συμφερόντων, που είναι σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού (...)».

Καθόλου, λοιπόν, τυχαίο δεν είναι, που η αρχή του νήματος των μεθοδεύσεων αυτών, που θυμίζουν σκοτεινές εποχές και εντολές άνωθεν, εντοπίζεται την περίοδο της αντιιμπεριαλιστικής εκδήλωσης του ΚΚΕ, η οποία μάλιστα σημαδεύτηκε από επιτυχία. Είναι ξεκάθαρο πως αυτό που ενοχλεί είναι η πολιτική δράση του ΚΚΕ, της μόνης πολιτικής δύναμης που αντιδρά στη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο πολέμου των ΗΠΑ, και πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλη του λαού ενάντια στα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια, και όχι φυσικά μερικές λινάτσες και χαρτόνια.

Ποιος ενοχλείται τόσο πολύ από τη δράση του ΚΚΕ;

«Αλήθεια, ποιος ενοχλείται τόσο πολύ από τη δράση του ΚΚΕ; Μήπως δεν θέλουν να κακοκαρδίσουν τον αγαπημένο τους πρέσβη;», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΤΕ Εβρου, αναφερόμενη στον Αμερικανό πρέσβη, που έχει υπερηφανευτεί στο παρελθόν ότι έχει επισκεφθεί την πόλη κάμποσες φορές, ξεκαθαρίζοντας ότι «αποτελεί περιουσιακό στοιχείο» των αμερικανικών σχεδιασμών στην περιοχή, «γεγονός που αντικατοπτρίζει», όπως είχε δηλώσει, «την πολύ κρίσιμη γεωπολιτική σημασία της πόλης ως πύλης για τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια».

«Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα σταματήσουμε τη δράση μας. Δεν τρομοκρατούμαστε από αυτές τις μεθοδεύσεις» είναι η απάντηση της ΤΕ Εβρου. «Είμαστε πάντα μπροστά στον αγώνα για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του. Καλούμε τον λαό της Αλεξανδρούπολης να καταδικάσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τη νέα προσπάθεια επιβολής προστίμου και περιορισμού της πολιτικής δράσης του Κόμματος, ανεξάρτητα από τη συμφωνία του με την πολιτική του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ