ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2001
Σελ. /40
1960: Ο κόσμος στη δίνη του «ψυχρού πολέμου»

Ο Αμερικανός πιλότος Πάουερς, στο σοβιετικό δικαστήριο (αριστερά). Ο Ν. Χρουστσόφ ανακοινώνει την αποχώρηση από τη διάσκεψη
Ο Αμερικανός πιλότος Πάουερς, στο σοβιετικό δικαστήριο (αριστερά). Ο Ν. Χρουστσόφ ανακοινώνει την αποχώρηση από τη διάσκεψη
Το 1960 ο κόσμος ζει μερικές από τις πιο σκοτεινές στιγμές της περιόδου του «Ψυχρού Πολέμου». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επικεφαλής της αντισοβιετικής, αντικομμουνιστικής εκστρατείας, επιχειρούν τη με κάθε τρόπο υπονόμευση της Σοβιετικής Ενωσης. Η συνεχής ανάπτυξη του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου υποχρεώνει τη Σοβιετική Ενωση να απαντά με την ανάπτυξη του δικού της οπλοστασίου. Η απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος μεγαλώνει. Παρ' όλα αυτά η ηγεσία της ΕΣΣΔ συνεχίζει να καλεί τους ηγέτες των άλλων πυρηνικών δυνάμεων για συνεννόηση, με στόχο την ύφεση και τον αφοπλισμό. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η ανακοίνωση για την πραγματοποίηση της Διεθνούς Διάσκεψης στο Παρίσι στις 16 Μάη του 1960 γέννησε ελπίδες.

Λίγο πριν από τη Διάσκεψη, την 1η Μάη 1960, συμβαίνει κάτι που έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΣΣΔ, αλλά και στην τελική έκβαση της ίδιας της Διάσκεψης. Ενα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο τύπου «U2» καταρρίπτεται στα Ουράλια, σχεδόν 2.500 χιλιόμετρα εντός του σοβιετικού εναέριου χώρου. Η κατάρριψη του «U2» ανακοινώνεται στις 5 Μάη και οι Αμερικανοί δηλώνουν άγνοια. Στη συνέχεια, όμως, οι Σοβιετικοί παρουσιάζουν τον πιλότο του αεροπλάνου Γκάρι Πάουερς και φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων, που είχαν ληφθεί από το «U2». H κυβέρνηση των ΗΠΑ, διεθνώς εκτεθειμένη, υποχρεώνεται να παραδεχτεί τα πάντα.

Στις 16 Μάη στο Παρίσι αρχίζει η Διεθνής Διάσκεψη, στην οποία παίρνουν μέρος ο Σοβιετικός ηγέτης Ν. Χρουστσόφ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Αϊζενχάουερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Χ. Μακμίλαν και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ντε Γκολ. Στην έναρξη της Διάσκεψης ο Χρουστσόφ απαιτεί από τον Αϊζενχάουερ να καταδικάσει το κατασκοπευτικό περιστατικό και να ζητήσει συγνώμη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αρνείται κατηγορηματικά. Απ' την αρχή διαπιστώνεται ότι Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι δεν έχουν καμιά πρόθεση για συνεννόηση, απορρίπτουν όλες τις σοβιετικές προτάσεις για ύφεση και σταδιακό αφοπλισμό. Στις 17 Μάη ο Χρουστσόφ και η σοβιετική αντιπροσωπεία ανακοινώνουν την αποχώρησή τους.

ΠΡΟΣΩΠΑ

Μποτιτσέλι
Μποτιτσέλι
1510 Πεθαίνει ο Φλωρεντινός ζωγράφος της Αναγέννησης Σάντρο Μποτιτσέλι (το πραγματικό του όνομα ήταν Αλεσάντρο ντι Μαριάνα Φιλιπέπι). Τα πιο γνωστά έργα του, η «Αλληγορία της άνοιξης» και η «Γέννηση της Αφροδίτης» θεωρούνται από τα πιο χαρακτηριστικά του πνεύματος της αναγεννησιακής τέχνης. Ο Μποτιτσέλι γεννήθηκε το 1444.

1873 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ανρί Μπαρμπίς. Πήρε μέρος ως εθελοντής στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τη ζωή στο μέτωπο και για τον εγκληματικό χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου έγραψε τα βιβλία «Η φωτιά» και «Η φωτεινότητα». Η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση είχε σημαντική επίδραση στη ζωή και το έργο του Μπαρμπίς. Το 1923 εντάσσεται στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Ως το τέλος της ζωής του συγκέντρωνε υλικό για μια μεγάλη βιογραφία του Λένιν, την οποία δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει. Πέθανε το 1935.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 17 ΤΟΥ ΜΑΗ

1889 Αρχισε στην Αμφισσα η δίκη των αγωνιστών της Δημοκρατίας, Ρόκου Χοϊδά και Κλεάνθη Τριανταφύλλου, που σύρθηκαν στα δικαστήρια από την κυβέρνηση Τρικούπη.

1897 Ηττα των ελληνικών στρατευμάτων στο Δομοκό.

1944 Υπογράφτηκε η Συμφωνία του Λιβάνου, με την οποία έγιναν από μέρους της αντιπροσωπείας (ΠΕΕΑ - ΕΑΜ - ΚΚΕ) απαράδεκτες υποχωρήσεις, που ουσιαστικά διευκόλυναν τη σταθερή και επίμονη επιδίωξη των Αγγλων ιμπεριαλιστών και της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας να επαναφέρουν το παλιό καθεστώς και να εμποδίσουν το λαό να αποφασίσει ο ίδιος για τις τύχες του. Στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της συμφωνίας συμμετείχαν: η ΠΕΕΑ, ΤΟ ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ, η ΕΚΚΑ, ο ΕΔΕΣ, η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα.

1948 Ιδρύθηκε η Δυτική Ενωση που αποτέλεσε τη βάση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (Αγγλίας, Γαλλίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Λουξεμβούργο).

1970 Αλλοι τέσσερις πεζοναύτες δικάζονται στο Βιετνάμ με την κατηγορία ότι εκτέλεσαν εν ψυχρώ 16 αμάχους στο χωριό Σονγκ Θάνγκ, 43 χιλιόμετρα νοτίως της Ντα Ναγκ.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στα δυτικά και βόρεια θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο νότιο Αιγαίο βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11-27, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14-29, στο Αιγαίο από 15-4 και στη Θεσσαλονίκη από 13-26 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-28 βαθμούς.

ΣΕ ΠΛΗΡΗ εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση επιβολής του Ν. Χατζηνικολάου ως «υπερκομματικού» υποψήφιου δημάρχου στο Δήμο της Αθήνας από τους βαρόνους των ΜΜΕ (σελίδα 12)

ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ παραδίνεται η επιστημονική έρευνα της χώρας μας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Σύνδεση έρευνας και τεχνολογίας με την παραγωγή», η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής (σελίδα 15)

ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας... αποδίδουν, αφού όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας «ο μήνας Απρίλιος μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαιτέρα βροχερός» και «το αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων ήταν η εξοικονόμηση νερού» (σελίδα 17)

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ κινητοποιήσεις ξεκινούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης από την Παρασκευή 18 Μάη, λόγω της αδιαλλαξίας και της άρνησης της διοίκησης του ΟΑΣΘ να λύσει μια σειρά σοβαρά προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους του κλάδου (σελίδα 22)

ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του στον αγώνα των γιατρών του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας που απεργούν, εκφράζει με ανακοίνωση της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι ελπίδα για μια άλλη πολιτική υγείας είναι η ένταση των αγώνων των εργαζομένων (σελίδα 24)

ΜΕ 24ΩΡΗ πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απάντησαν χτες οι έκτακτοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ στην απόπειρα της ηγεσίας του ΥΠΠΟ να τους τρομοκρατήσει, αλλά και στις «υπαναχωρήσεις» της ηγεσίας του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτων ΥΠΠΟ, με αποτέλεσμα το βάρος της οργάνωσης των κινητοποιήσεων να το σηκώνει η Απεργιακή Επιτροπή, η οποία εκλέχθηκε από τη γενική συνέλευση των εκτάκτων (σελίδα 27)

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ παραβιάσεων... ελήφθη από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και στην αυριανή του συνεδρίαση θα πάρει απόφαση για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων κατά του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤΕΝΝΑ (σελίδα 29)

ΒΟΥΤΙΑ στα... βαθιά θα κάνει η Εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών αύριο και μεθαύριο, καθώς καλείται, στο πλαίσιο του «Γουόρλντ Λιγκ», να αντιμετωπίσει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την πρωτοπόρο του Β` ομίλου και φαβορί για την κατάκτηση της πρωτιάς στο φετινό θεσμό, Εθνική ομάδα της Ρωσίας (σελίδα 39)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ