ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΛΕΪ
Αρχίζουν τα δύσκολα

Γκιούρδας και Τσακιρόπουλος, ατού της Εθνικής βόλεϊ

Sportidea

Γκιούρδας και Τσακιρόπουλος, ατού της Εθνικής βόλεϊ
Βουτιά στα... βαθιά θα κάνει η Εθνική μας ομάδα των ανδρών αύριο (21.00) και μεθαύριο (19.30), καθώς καλείται, στο πλαίσιο του «Γουόρλντ Λιγκ», να αντιμετωπίσει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την πρωτοπόρο του Β' ομίλου και φαβορί για την κατάκτηση της πρωτιάς στο φετινό θεσμό, εθνική ομάδα της Ρωσίας. Χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η ΕΟΠΕ, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Στέλιος Προσαλίκας δήλωσε πώς οι αντίπαλοι των διεθνών μας στο 2ο αγωνιστικό διήμερο της διοργάνωσης, είναι οι καλύτεροι στον κόσμο: «Η Ρωσία για μένα είναι το Νο1 στον κόσμο και οι προβλέψεις είναι ότι φέτος θα κατακτήσει την κορυφή στο Γουόρλντ Λιγκ», είπε αρχικά και συνέχισε: «Οι αγώνες με τη Ρωσία είναι μια σημαντική δοκιμασία για μας. Θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τι μας χωρίζει από την κορυφή. Γιατί έτσι θεωρούμε τη συγκεκριμένη αντίπαλό μας, κορυφή. Μπορεί η Ρωσία να είναι το φαβορί για την κατάκτηση της νίκης στους μεταξύ μας αγώνες, όμως υποσχόμαστε πώς θα δώσουμε την ψυχή μας στον αγωνιστικό χώρο». Αναφερόμενος στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι, ο Στέλιος Προσαλίκας είπε πώς η Εθνική μας δεν παίζει με συγκεκριμένη βασική 6άδα, αλλά οι βασικοί παίχτες αλλάζουν διαρκώς. Την ίδια ώρα, έκκληση στον κόσμο να συμπαρασταθεί στην προσπάθειά των διεθνών μας για ένα καλό πλασάρισμα στο Β' όμιλο, απηύθυνε ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Μάριος Γκιούρδας. Χαρακτηριστικά είπε: «Θέλουμε να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο. Είναι παγκόσμια διοργάνωση και θα έχουμε απέναντί μας μια Ολυμπιονίκη ομάδα. Στόχος μας, ωστόσο, είναι, επιστρέφοντας σ' αυτή τη "γιορτή" του βόλεϊ, να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια».

Για την επιστροφή της Εθνικής μας ομάδας των ανδρών στο «Γουόρλντ Λιγκ» μίλησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Μπελιγράτης: «Η επιστροφή της Ελλάδας στη διοργάνωση είναι σπουδαία επιτυχία. Αν πετύχουμε οργανωτικά και αγωνιστικά, τότε η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα διατηρήσει την εθνική μας στο "Γουόρλντ Λιγκ" μέχρι το 2004. Η διεθνής Ομοσπονδία έχει θέσει όριο σε κάθε χώρα την προσέλευση 8.000 φιλάθλων ανά Σαββατοκύριακο». Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε μεταξύ άλλων, και ο β' τεχνικός της εθνικής Ρωσίας Βλαντιμίρ Κόντρα: «Είμαι ευτυχής που παίζουμε εναντίον της Ελλάδας. Η ελληνική ομάδα είναι γερός αντίπαλος. Στόχος μας να νικήσουμε για να προκριθούμε στα προημιτελικά της διοργάνωσης».


Μυρτώ ΒΩΣΣΟΥ

AEK
Διοικητική... Οδύσσεια

Τελειωμό δε φαίνεται να έχει η Οδύσσεια της ΑΕΚ όσον αφορά την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οσοι πίστεψαν ότι μετά τα σενάρια περί ενδιαφέροντος αλλά και επικείμενης συμφωνίας με τον όμιλο του επιχειρηματία Σπανού θα δοθεί και μια λύση, χτες διαψεύστηκαν πλήρως. Στην καθοριστική χτεσινή συνάντηση με την «NetMed» δε φάνηκε να επήλθε οριστική συμφωνία, για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ και η συζήτηση κατέληξε σε αδιέξοδο. Αιτία φαίνεται πως αποτέλεσε η αναβλητική στάση της ιδιοκτήτριας εταιρίας στη λήψη οριστικών αποφάσεων. Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Πέτρος Στάθης και ο οικονομικός διευθυντής Τάκης Κασιούλας ζήτησαν από τους ενδιαφερόμενους να περιμένουν μερικές μέρες, με αιτιολογία πως δεν είχαν πάρει την έγκριση της μητρικής εταιρίας για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης. Ο Μιχάλης και Γιώργος Σπανός δεν είχαν τη διάθεση να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις καθώς θεώρησαν πως εμπλέκονται σε πλειστηριασμό! Αλλωστε οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν τους ανθρώπους της «NetMed» να αναμένουν πρόταση κι από άλλο ενδιαφερόμενο. Ο όμιλος Σπανού σκοπεύει να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές των διαπραγματεύσεων. Μετά από αυτή την εξέλιξη, όπως δείχνουν τα πράγματα, κολλάει και το θέμα της επιστροφής του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην ομάδα, αφού από την αρχή είχε γίνει γνωστό ότι ο Σερβοέλληνας προπονητής είχε θέσει όρο την αλλαγή ιδιοκτησίας προκειμένου να γυρίσει. Μάλιστα, μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στον ΠΑΟΚ ύστερα από την κατάκτηση του Κυπέλλου, διάχυτη είναι η αισιοδοξία στους κόλπους των Θεσσαλονικιών ότι ο Μπάγεβιτς θα μείνει στην ομάδα. Πάντως μέχρι χτες το βράδυ αναμενόταν ανακοίνωση από την οικογένεια Σπανού προκειμένου να αναλυθούν οι λόγοι που οδήγησαν σε ναυάγιο τη συμφωνία για ανάληψη της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Αίσιο τέλος με Κακιούζη

Ευτυχισμένο τέλος είχαν οι συζητήσεις της ΑΕΚ με τον Μιχάλη Κακιούζη. Ετσι, λίγες μέρες πριν την έναρξη των κρίσιμων πλέι οφ της Α1 που θα κρίνουν τον πρωταθλητή στην ΑΕΚ, βλέπουν ένα από τα πιο φλέγον ζητήματα να λύνεται με τον καλύτερο τρόπο. Ο διεθνής μετά από συνάντηση που είχε χτες με τον γενικό διευθυντή της ΚΑΕ Γιάννη Γρανίτσα υπήρξε απόλυτη συμφωνία για την ανανέωση του συμβολαίου του παίκτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διεθνής φόργουορντ θα υπογράψει για 4 χρόνια και θα λάβει το ποσό των 500 εκατ. δρχ. περίπου. Και ενώ απομένουν πλέον μόνο οι τυπικές λεπτομέρειες στην υπόθεση Κακιούζη, σειρά παίρνει και ο Νίκος Χατζής που θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με τους υπεύθυνους του «δικεφάλου». Στόχος της ΑΕΚ είναι να τελειώσει με τα θέματα των ανανεώσεων πριν από την έναρξη των πλέι οφ.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία μπαίνει σήμερα το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών. Ο Δούκας υποδέχεται στο «Ζηρίνειο» τον Φίλιππο Βέροιας (17.00, ΕΤ 3) στον πρώτο τελικό του θεσμού και σκοπός του είναι να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα έδρας προκειμένου να κάνει το 1-0 στις νίκες. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα της Βέροιας «διψάει» για διακρίσεις και αναμένεται να παλέψει σκληρά για να κατακτήσει το φετινό κυρίαρχο στόχο της. Στο μεταξύ σήμερα το κλειστό γυμναστήριο του Κιλκίς θα φιλοξενήσει τον πρώτο αγώνα για τις θέσεις 3-4 μεταξύ του γηπεδούχου ΓΑΣ της ακριτικής πόλης και του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας (15.30).

ΠΟΛΟ
Δίψα για διάκριση

Με ένα όνειρο τρελό όμως, όπως πιστεύουν και οι ίδιοι, κάθε άλλο παρά απατηλό, ο Ολυμπιακός από αύριο στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, συμμετέχει στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ στο πόλο διεκδικώντας τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Οι «ερυθρόλευκοι» μετά την κατάκτηση του νταμπλ στην Ελλάδα θέλουν να τριτώσουν τις επιτυχίες γράφοντας παράλληλα μια από τις πιο σπουδαίες επιτυχίες της ελληνικής υδατοσφαίρισης σε επίπεδο συλλόγων.

Το γεγονός ότι μετέχει για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης δε φορτώνει με άγχος τους ερυθρόλευκους που ξεκαθαρίζουν: «Δεν πάμε για τουρισμό». Παρ' όλα αυτά, η αποστολή τους δεν είναι και εύκολη αφού στον ημιτελικό καλούνται να ξεπεράσουν το εμπόδιο της πανίσχυρης ιταλικής Ποζίλιπο και να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό. Εκεί εάν προκριθούν θα αντιμετωπίσουν μια εκ των Γιούγκ Ντουμπρόβνικ και Μπέτσεϊ που κοντράρονται στον άλλο ημιτελικό. «Γνωρίζουμε ότι η Ποζίλιπο είναι δύσκολη αντίπαλος, αλλά κι εμείς θα αντιπαρατάξουμε το πάθος μας για διάκριση. Η ψυχολογία μας είναι καλή και το άγχος το έχουν αυτοί», δήλωσε ο κορυφαίος, φέτος, παίκτης των ερυθρολεύκων Θοδωρής Χατζηθεοδώρου.

Ο Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς θα πάρει μαζί τους 14 πολίστες, από τους οποίους θα βγάλει την τελική 13άδα: Βολτυράκης, Πλατανίτης, Βλοντάκης, Γιάγγος, Χατζηθεοδώρου, Ντόγκας, Βαφειάδης, Λαγωνικάκης, Ψύχος, Κραβαρίτης, Σιμάκος, Χατζής, Θωμάκος και Μαρούλης..

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 18/5 19.30, Ποζίλιπο - Ολυμπιακός 21.00, Γιούγκ Ντουμπρόβνικ - Μπέτσεϊ

Σάββατο 19/5 19.30, Μικρός τελικός 21.00, Μεγάλος τελικός

Φοροφυγάς ο Μαχλάς;

«Φωτιές» άναψε στον Νίκο Μαχλά το άρθρο της ολλανδικής εφημερίδας «Αλτζεμιν Ντάγκμπλαντ» που πήρε μεγάλες διαστάσεις μέσω της αγγλικής ιστοσελίδας «Ουάνφουντμπολ». Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Κρητικός παίχτης του Αγιαξ κατηγορείται ότι απέκρυψε ένα «έξτρα» ποσό της τάξης των 14.000 λιρών από την Εφορία όταν υπέγραψε επέκταση του συμβολαίου του με τη Βίτεσε την περίοδο 1997 - 1998. Επιπλέον, κατηγορείται ότι στη συνέχεια μετέφερε το ποσό στην εταιρία «Τράντινγκ Λ.Τ.ΝΤ.», στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, στην οποία είναι ιδιοκτήτης. Για το θέμα αυτό (όπως αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα), η δημόσια οικονομική υπηρεσία διεξάγει έρευνες για τη διαλεύκανση, ενώ μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει στοιχεία που πολύ σύντομα θα φέρουν τον Ελληνα ποδοσφαιριστή αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη. Από την πλευρά του ο Νίκος Μαχλάς, μέσω του δικηγόρου του, αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξή του σ' αυτήν την υπόθεση, ενώ διαψεύδει όλα όσα του προσάπτει το δημοσίευμα.

Κατηγορηματικά διέψευσαν τα παραπάνω τόσο ο δικηγόρος του Μαχλά όσο και ο μάνατζέρ του Σόρεν Λέρμπι.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επιστροφή του Βρύζα

Μέσω... Ιταλίας στην Εθνική ο Βρύζας. Για πρώτη φορά, επί Δανιήλ, ο ξενιτεμένος επιθετικός θα συμπεριληφθεί στη «γαλανόλευκη» αποστολή. Τελευταία φορά που φόρεσε το εθνόσημο στο στήθος ήταν στις 8/4/98 (προπονητής ο Πολυχρονίου) στο παιχνίδι Ρουμανία - Ελλάδα 2 - 1. Φυσικά ο Βρύζας δήλωσε χαρούμενος και ικανοποιημένος, προσθέτοντας: «Δεν ήταν ούτε έκπληξη, ούτε αναμενόμενο. Ηταν κάτι που ήθελα. Μίλησα με τον κύριο Δανιήλ και παράγοντες. Είμαι σίγουρος ότι καλό μπορεί να βγει».

Στις επιλογές του ομοσπονδιακού τεχνικού, για τους αγώνες με Αλβανία (02.06.2001, Ηράκλειο) και Αγγλία (06.06.2001, ΟΑΚΑ) ξαναπεριλαμβάνονται οι Νταμπίζας, Ουζουνίδης. Ο πρώτος είχε ν' αγωνιστεί από τις 16/8/99 στο παιχνίδι Ελβετίας - Ελλάδας 2 - 2. Αντίθετα απουσιάζουν, μετά από επικοινωνία με τους ίδιους και το ιατρικό επιτελείο των ομάδων τους, οι τραυματίες Ζήκος και Γεωργάτος.

Η 24άδα που επέλεξε ο εθνικός εκλέκτορας είναι Μαχλάς, Νταμπίζας, Κωνσταντινίδης, Βρύζας, Ελευθερόπουλος, Πατσατζόγλου, Αλεξανδρής, Γιαννακόπουλος, Μαυρογενίδης, Νικοπολίδης, Γκούμας, Βόκολος, Καραγκούνης, Λυμπερόπουλος, Φύσσας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Λάκης, Βενετίδης, Γεωργιάδης, Κωνσταντινίδης, Ουζουνίδης, Κατεργιαννάκης, Χαριστέας.

Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας της Εθνικής ελπίδων, Α. Μιχαλόπουλος, για τις αναμετρήσεις με τις αντίστοιχες ομάδες Αλβανίας (01.06.2001, Αγιος Νικόλαος) και Αγγλίας (05.06.2001, «Απόστολος Νικολαΐδης») επέλεξε τους Κοτσόλη, Σεϊταρίδη, Λουμπούτη, Θεοδωρίδη, Πίτσο, Χαραλαμπάκη, Ιορδανίδη, Ταυλαρίδη, Κυριαζή, Αναστασόπουλο, Πέτρου, Μανουσάκη, Αγρίτη, Μπερνεάνου, Παπαδόπουλο, Αμανατίδη, Βακουφτσή, Κουτσόπουλο, Κατσουράνη, Ταραλίδη, Κυργιάκο, Σαλπιγγίδη, Γήττα, Νάστο.

Ντοπέ ο Ντάβιτς

Θετικό στην ουσία ναδρολόνη βρέθηκε και το δεύτερο δείγμα του Εντγκαρ Ντάβιτς από τα εργαστήρια του αντιντόπινγκ ελέχγου της Ιταλίας. Ο Ολλανδός άσος της Γιουβέντους, τον περασμένο Μάρτη, μετά τον αγώνα της «μεγάλης κυρίας» με την Ουντινέζε υποβλήθηκε σε έλεγχο, τα αποτελέσματα του οποίου τον Απρίλη έδειξαν ότι είχε υποπέσει στη χρήση της απαγορευμένης ουσίας. Πλέον, το μόνο που απομένει είναι η απόφαση της ιταλικής ομοσπονδίας για το ποια θα είναι η ποινή του Ντάβιτς. Η πιθανότερη «τιμωρία» που θα του επιβληθεί είναι ο διετής αποκλεισμός, όπως προβλέπει ο νόμος· κάτι το οποίο έγινε και στην περίπτωση του Κόουτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ