ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος και ληστεία των μικροϊδιοκτητών

Eurokinissi

Την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης δασών, αιγιαλών, παραλιών, θαλασσών, λιμνών, ποταμών, προστατευόμενων περιοχών απείρου κάλλους και τη ληστεία που επέρχεται σε βάρος των μικροϊδιοκτητών για να προσφέρει τη γη τους στις μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, αναφερόμενη στα άρθρα του αντιδραστικού νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η βουλευτής του Κόμματος αναφέρθηκε στα άρθρα μέσα από τα οποία αναδεικνύεται ότι είναι «ένα νομοσχέδιο ταξικό, αντιπεριβαλλοντικό και αυταρχικό, γιατί ληστεύει και συγκεντρώνει τη μικροϊδιοκτησία στη γη σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις και έχει προκαλέσει ακόμα και την ΚΕΔΕ αλλά και την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κρήτης, που είναι γνωστός ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ της κυβέρνησης».

Οπως σημείωσε, φαίνεται από τα άρθρα ότι «επιταχύνει την εμπορευματοποίηση της κρατικής γης και κυρίως σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιουσίες δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων και άλλα, που, βεβαίως, ανήκουν στο λαό και αυτές οι διαδικασίες είναι σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ακόμα, καταργεί όποιους περιορισμούς υπάρχουν στις αλλαγές χρήσεων γης και προσαρμόζει και συσχετίζει άμεσα τα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων με τις προτεραιότητες αυτές που έχουν οι επενδύσεις στη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη". Αυτό ισχύει και για τη στεριά και για τη θάλασσα.

Επιταχύνει τις επενδύσεις στον κλάδο του χερσαίου και του θαλάσσιου τουρισμού και, ουσιαστικά, συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ευνοεί, κύρια και προκλητικά, το τραπεζικό, τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων».

Ενδεικτικά η Δ. Μανωλάκου παρουσίασε το άρθρο 3, με το οποίο διευρύνεται η Εθνική Χωρική Στρατηγική και στον θαλάσσιο χώρο για λογαριασμό των μονοπωλίων στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, στον Τουρισμό και στις ιχθυοκαλλιέργειες. Η αναφορά ότι για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής παίρνονται υπόψη τα αναπτυξιακά προγράμματα και η στρατηγική της ΕΕ για το κλίμα, το περιβάλλον και η στρατηγική της ΕΕ για τον αστικό σχεδιασμό στο χώρο «δείχνει ακριβώς ότι η κυβερνητική πολιτική επιδιώκει τη θωράκιση των κερδών και φυσικά τη διεύρυνση των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων», τόνισε.

Αναφορά έκανε και στο άρθρο 10, το οποίο χαρακτήρισε «κακούργημα» αφού επιδιώκει διά της πλαγίας τη νομιμοποίηση κάθε παράνομης επέκτασης ακόμα και οικισμών πριν από το 1923, και αυτό παρά τις αποφάσεις που υπάρχουν από το ΣτΕ ότι δεν μπορούν να οριοθετηθούν και να νομιμοποιηθούν αν δεν έχει λυθεί ο χαρακτήρας της έκτασης, αφού, λόγω τεκμηρίου, μιλάμε πάντα κατά κανόνα για κρατικά δάση που έχουν καταπατηθεί. Στο ίδιο άρθρο δίνεται ο χαρακτηρισμός «περιοχή παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων» σε εκτάσεις και δάση, ενώ αναφέρεται ότι «στις περιοχές προστασίας καθορίζεται με τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια συντελεστής δόμησης». Η Δ. Μανωλάκου έθεσε το ερώτημα: «Τότε τι περιοχές προστασίας είναι; Μας δουλεύετε;».

Ρυθμίσεις που δείχνουν τη σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενη στο κεφάλαιο Β, του νομοσχεδίου για τη θαλάσσια χωροταξία που παραδίδει αιγιαλούς, παραλίες και θάλασσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ανέφερε ότι «σε αυτό το κεφάλαιο, επίσης, αποκαλύπτεται με τον πιο ηχηρό και επίσημο τρόπο η απόλυτη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στη διευκόλυνση της κερδοφόρας δράσης του κεφαλαίου σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Το κεφάλαιο αυτό του νέου ν/σ αφήνει ανέγγιχτες τις αντιλαϊκές διατάξεις του νόμου 4546/2018 (ΣΥΡΙΖΑ), που είναι η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89, όπως και θωρακίζει άρθρο προς άρθρο τις εγκληματικές σε βάρος του αιγιαλού και της παραλίας διατάξεις του νόμου 4607/2019.

Ανέδειξε τις ρυθμίσεις που προβλέπονται επίσης στο κεφάλαιο Γ που αφορά την αυθαίρετη δόμηση, με τις οποίες πλήττονται οι μικροϊδιοκτήτες για να ευνοηθούν οι μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις και οι τουριστικές επενδύσεις.

Για το άρθρο 137 σημείωσε ότι είναι «φωτογραφικό» καθώς με τις ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση προσωρινών κατασκευών εντός λιμενικής ζώνης «χωρίς οικοδομική άδεια, εμείς βλέπουμε ότι ευνοεί προκλητικά ακόμα και το κινεζικό μονοπώλιο στο λιμάνι του Πειραιά και το περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράττει με τις πλάτες της κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος», όπως και στην Πειραϊκή δίπλα στο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή και το Κονώνειο Τείχος.


Ρηχή ανάκαμψη με μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Εξαιρετικά ρηχή ανάκαμψη, μόλις 0,9% για το 2021 στην ελληνική οικονομία βλέπει η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, έναντι βύθισης 10,1% που αναμένει για το 2020. Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού για το ρυθμό ανάκαμψης το 2021 διαμορφώνεται στο 4,8%, περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά που αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ανάκαμψη για το 2022 προβλέπεται 6,6%, ενώ η κατρακύλα που καταγράφεται φέτος δεν πρόκειται να αναπληρωθεί από τους όποιους ρυθμούς ανάκαμψης που αναμένονται για την επόμενη διετία.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΟΟΣΑ, όπως και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, προτάσσει το ζήτημα της κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, μεταξύ άλλων με την προετοιμασία μέτρων που αφορούν την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και της ικανότητάς τους να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, παρεμβάσεις ενίσχυσης σε κλάδους εξαγωγικού προσανατολισμού για την αύξηση της παραγωγικότητας κ.λπ.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (επενδύσεις) θα ενισχυθεί το 2021 σε ποσοστό 4,6% (έναντι πτώσης 11,5% φέτος), ενώ οι εξαγωγές θα συνεχίσουν σε πτωτική τροχιά, με ρυθμό 5,2%, έναντι πτώσης 23,8% φέτος.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ με τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές οι προβλεπόμενοι ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ για το 2020, το 2021 και το 2022 διαμορφώνονται ως εξής: Παγκόσμια οικονομία -3%, +3,8%, +3,8%. Ευρωζώνη -7,5%, +3,6%, +3,3%. ΗΠΑ -3,7%, +3,2%, +3,5%. Κίνα +1,8%, +8%, +4,9%.

Η Τράπεζα της Ελλάδας

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ξεχώρισε την ανάγκη για «πλήρη, έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση» των κονδυλίων του «Ταμείου Ανάκαμψης» της ΕΕ ώστε να συμβάλει στην καπιταλιστική ανάκαμψη, προβλέποντας αύξηση του επιπέδου του ΑΕΠ πάνω από 2% κατά μέσο όρο ετησίως την περίοδο 2021 - 2026.

Αναφορικά με το ζήτημα της πολιτικής που διαμορφώνεται σε επίπεδο ΕΕ για να στηριχτεί η ανάκαμψη του κεφαλαίου, εστίασε στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, η οποία συνοδεύεται από διαρκείς αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

Και πρόσθεσε ότι «αναμφισβήτητα, αν αυτό το μέσο (σ.σ. το "Ταμείο Ανάκαμψης") αποτελέσει έναν μόνιμο δημοσιονομικό μηχανισμό παρέμβασης, αυτό θα ήταν ένα μικρό μεν αλλά αποφασιστικό βήμα προς την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης». Στα παραπάνω πρόσθεσε την ανάγκη για «ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», για «ένωση κεφαλαιαγορών», προσβλέποντας σε ένα τελικό στάδιο, και με σχετικές «αλλαγές στη Συνθήκη» της ΕΕ, «να ολοκληρωθεί και η δημοσιονομική ένωση».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 11 Δεκέμβρη θα συζητηθούν η τραπεζική ένωση και η ένωση κεφαλαιαγορών, ζητήματα γύρω από τα οποία συνεχίζουν να εκδηλώνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί. Μεταξύ άλλων o ESM σχεδιάζεται να αναλάβει και το ρόλο «διασώστη» «ύστατης καταφυγής» για τράπεζες της Ευρωζώνης που θα βρεθούν αντιμέτωπες με κινδύνους κατάρρευσης, και αφού βέβαια προηγουμένως θα έχουν εξαντληθεί τα άλλα διαθέσιμα μέσα (ανακεφαλαιοποιήσεις, «κουρέματα» κ.ά.).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τραπεζική ένωση «θα πρέπει να ολοκληρωθεί με παράλληλη επίτευξη της μείωσης και του επιμερισμού των κινδύνων», με φόντο και το σχέδιο για τη διαμόρφωση «κοινού ταμείου» τραπεζικών διασώσεων.


ΔΕΗ ΑΕ
«Τακτοποίηση» οικονομικών για τους επενδυτές και ενεργειακή φτώχεια για το λαό

Τα βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ ΑΕ, που αποτελούν την άλλη όψη της ενεργειακής φτώχειας και του στραγγίσματος του λαϊκού εισοδήματος στο πλαίσιο της στρατηγικής «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, παρουσιάστηκαν από τη διοίκησή της.

Τα αποτελέσματα του εννιάμηνου αποτυπώνουν επίσης τη ραγδαία μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, στο μισό (-50,6%) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με την κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης για την ανάπτυξη των «πράσινων» μπίζνες.

Σημειώνεται ότι η τιτλοποίηση οφειλών προς την επιχείρηση απέφερε το ποσό των 150 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 200 εκατ. ευρώ της σύμβασης. Πρόκειται για πρακτική που είχε εκπονηθεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης και προέβλεπε την παράδοση ανεξόφλητων χρεών σε «επενδυτικά ταμεία» που «ειδικεύονται στην είσπραξη οφειλών». Το πρώτο «πακέτο» τιτλοποιημένων οφειλών αφορούσε χρέη έως και 60 ημερών, ενώ θα ακολουθήσει και το δεύτερο «πακέτο» που αφορά τις οφειλές άνω των 90 ημερών και φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας ρεύματος στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 69,3% από 76% που ήταν την ίδια περίοδο πέρσι, δίνοντας έτσι επιπλέον «χώρο» επέκτασης στους λεγόμενους «εναλλακτικούς» προμηθευτές.

Κατά τα λοιπά, η διοίκηση της εταιρείας εμφανίστηκε άκρως ικανοποιημένη για την παρουσίαση EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ύψους 708,3 εκατ. ευρώ (έναντι 196,3 εκατ. ευρώ πέρσι) και κερδών προ φόρων 46,6 εκατ. ευρώ (- 416,8 εκατ. ευρώ πέρσι).

Τα παραπάνω θετικά, από χρηματοοικονομικής άποψης, μεγέθη θα παρουσιαστούν σήμερα σε «επενδυτές» από τη διοίκηση της ΔΕΗ παράλληλα με το νέο επιχειρησιακό της σχέδιο για την ερχόμενη τριετία. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ΑΕ προσανατολίζεται στην αύξηση του μεριδίου της στις ΑΠΕ, στην ανάπτυξη δικτύου φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, στην εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών» και την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη οπτικών ινών και υπηρεσιών 5G, ένας προσανατολισμός σε επενδυτικά φιλέτα, με προοπτικές τεράστιας κερδοφορίας για τους ιδιωτικούς ομίλους. Κι αυτό την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, μικροί επαγγελματίες και βιοτέχνες αλλά και μικρομεσαίοι αγρότες υποφέρουν από τις υψηλές τιμές ρεύματος, με τις απειλές διακοπών να εντείνονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ