ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναμασά το παραμύθι του «ενισχυμένου ΕΣΥ», καλεί το λαό να συμβιβαστεί με την αθλιότητα

Χαρακτηριστική η απάντηση του υπουργού Υγείας σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» στη χτεσινή ενημέρωση

Το προκλητικό παραμύθι της... «μεγαλύτερης ενίσχυσης του ΕΣΥ στα χρόνια της Μεταπολίτευσης», το οποίο κατέρρευσε με πάταγο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξακολουθεί να αναμασά η κυβέρνηση ακόμα και σήμερα, που αποκαλύπτονται με δραματικό τρόπο οι τεράστιες ευθύνες της ίδιας αλλά και των προκατόχων της.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση... «εικονικής πραγματικότητας» που έδωσε στη χτεσινή εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, στην ερώτηση που του έθεσε ο «Ριζοσπάστης».

Το ερώτημα της εφημερίδας ήταν το εξής:

«Τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία "στενάζουν", οι ΜΕΘ έχουν "φρακάρει", λείπουν 6.500 μόνιμοι γιατροί και έχετε προσλάβει 500, πληθαίνουν οι καταγγελίες υγειονομικών και Συλλόγων Καρκινοπαθών ακόμα και για αναβολές ογκολογικών χειρουργείων... Από πού κι ως πού η κυβέρνηση λέει ουσιαστικά πως ό,τι ήταν να κάνει για το σύστημα Υγείας το έκανε, και απομένει μόνο να περιμένουμε τα εμβόλια; Ακόμα και να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, πώς μπορεί να υποκαταστήσει τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ, που αποδεδειγμένα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες, ακόμα και χωρίς την πανδημία; Γιατί η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει ούτε τώρα όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό;».

Το χτεσινό κατεπείγον έγγραφο για τις μετακινήσεις κρίσιμων ειδικοτήτων αποτελεί ομολογία των τεράστιων ελλείψεων που αρνείται να καλύψει η κυβέρνηση
Το χτεσινό κατεπείγον έγγραφο για τις μετακινήσεις κρίσιμων ειδικοτήτων αποτελεί ομολογία των τεράστιων ελλείψεων που αρνείται να καλύψει η κυβέρνηση
Στην «απάντησή» του ο υπουργός δεν είπε κουβέντα για τις σοβαρές καταγγελίες, δεν είπε λέξη για τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ επαναλαμβάνοντας το παραμύθι περί «μεγάλης ενίσχυσης του ΕΣΥ» και... «απίστευτης αντίδρασης στην πανδημία» (!), επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει το λαό πως... «ό,τι κάναμε, κάναμε».

Αραδιάζοντας σκόπιμα μισές αλήθειες, έκανε λόγο για 7.000 υγειονομικούς, την ώρα που είναι προσλήψεις με ημερομηνία λήξης και τα κενά σε μόνιμο προσωπικό, ακόμα και με τα κουτσουρεμένα οργανογράμματα, είναι περίπου 30.000. Επικαλέστηκε τη μονιμοποίηση 300 γιατρών στις ΜΕΘ, που όχι μόνο έρχεται κατόπιν εορτής αλλά στην πλειοψηφία τους αφορά γιατρούς που ήδη υπηρετούσαν στο ΕΣΥ. Μίλησε για διπλασιασμό των ΜΕΘ, εννοώντας την αλλαγή ταμπέλας (π.χ. από ΜΑΦ σε ΜΕΘ) και τις «μετατροπές» κλινών και κλινικών σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών, χωρίς την εξασφάλιση του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού και εξοπλισμού και ενώ πάνω από 2.500 κρεβάτια ΜΕΘ εξακολουθούν να υπολείπονται, βάσει των αναγκών της χώρας, ακόμα και χωρίς την πανδημία.

Κατά τ' άλλα, επιχειρώντας να κρύψει την ευθύνη της κυβέρνησης πίσω από τετριμμένους «πανηγυρικούς» (για... «την Ελλάδα που έχει μάθει να παλεύει, να αγωνίζεται, που στα κρίσιμα δεν τα παρατάει ποτέ» και άλλα τέτοια), έκανε και χτες επίκληση στην «εθνική ενότητα», καλώντας στην πραγματικότητα το λαό να συμβιβαστεί με την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, που λογαριάζει την προστασία της υγείας του ως «κόστος», που τον αφήνει εκτεθειμένο και μέσα στην πανδημία, για να υπηρετήσει τις προτεραιότητες και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ομολογία των τεράστιων ελλείψεων στη Β. Ελλάδα - Προκλητικό «ξέπλυμα» των ιδιωτικών ομίλων

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αναπαράγει την απάτη περί «ενισχυμένου ΕΣΥ» και «απίστευτης αντίδρασης στην πανδημία», η νέα επείγουσα έκκληση μέσω των διοικήσεων των ΥΠΕ για μετακινήσεις κρίσιμων ειδικοτήτων υγειονομικών από τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί ομολογία των τεράστιων ελλείψεων.

Η κίνηση αυτή μάλιστα συνοδεύεται από μια διπλή πρόκληση:

Αφενός η κυβέρνηση ανακοίνωσε το διπλασιασμό της αμοιβής των γιατρών του ΕΣΥ που θα μετακινηθούν προς τη Βόρεια Ελλάδα, επιχειρώντας εκ νέου να διαχωρίσει τους υγειονομικούς, λες και δεν δίνουν όλοι μαζί ενιαία τη μάχη σε όλη τη χώρα ενάντια στην πανδημία και στις υπόλοιπες σοβαρές ασθένειες, λες και δεν έρχονται αντιμέτωποι με τις ίδιες τεράστιες ελλείψεις, λες και δεν υποχρεώνονται να μετακινούνται από τη μία δομή στην άλλη για να μισομπαλώσουν κενά...

Αφετέρου ο υπουργός Υγείας βρήκε ευκαιρία να «ξεπλύνει» προκλητικά τους επιχειρηματικούς ομίλους της ιδιωτικής Υγείας, που συνεχίζουν να θησαυρίζουν και μέσα στην πανδημία σε βάρος του λαού, «ευχαριστώντας» ιδιωτικά μεγαθήρια για τη «διάθεση σε εθελοντική βάση 22 γιατρών από το δυναμικό τους» για την ενίσχυση των νοσοκομείων στη Β. Ελλάδα! Αντί να προχωρήσει ακόμα και τώρα στην πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και στην ένταξή του σε ένα ενιαίο σχέδιο του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση, που συνεχίζει τα δωράκια στους κλινικάρχες, τους κάνει και διαφήμιση!

Σε ό,τι αφορά τις νέες μετακινήσεις - μπαλώματα στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση, μέσω χτεσινού εγγράφου των ΥΠΕ, καλεί τις διοικήσεις των υποστελεχωμένων δημόσιων νοσοκομείων και των επιστημονικών υπευθύνων των Κέντρων Υγείας, «προκειμένου να καλυφθούν άμεσες και επιτακτικές ανάγκες των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας», να ενημερώσουν «το ταχύτερο δυνατόν (εντός της σήμερον) το ιατρικό προσωπικό των κάτωθι ειδικοτήτων: Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Πνευμονολογίας, Εντατικολογίας και Καρδιολογίας, προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για μετακίνησή τους στα εν λόγω νοσοκομεία».

Ενώ οι ελλείψεις είναι χρόνια γνωστές, ενώ η Βόρεια Ελλάδα «χτυπιέται» από το δεύτερο κύμα της πανδημίας εδώ και πάνω από ένα μήνα, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης η κυβέρνηση αρνείται να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας!

Αντ' αυτού, έρχεται να αρπάξει κρίσιμες και απαραίτητες ειδικότητες από τα νοσοκομεία της χώρας και να τις μεταγγίσει προσωρινά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Ετσι, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αποδυναμώνει παραπέρα τα νοσοκομεία προέλευσης των γιατρών με τις παραπάνω ειδικότητες, μειώνοντας κι άλλο τον αριθμό των χειρουργείων και την αντιμετώπιση όλων των νόσων.

Καλλιεργώντας και πάλι το «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των εργαζομένων, το ίδιο έγγραφο αναφέρει πως «η αμοιβή των ενδιαφερόμενων ιατρών θα είναι διπλάσια», ενώ σήμερα αναμένεται να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ

Τραυματίας έμεινε για ώρες στην ανάνηψη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) μετά από επείγον χειρουργείο. Στο ίδιο νοσοκομείο, ασθενής διασωληνώθηκε στη Νευρολογική και συνέχισε τη νοσηλεία σε απλό θάλαμο της κλινικής. Σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά που χρήζουν εντατικής παρακολούθησης νοσηλεύονται σε κοινές κλίνες της Καρδιολογικής, ενώ καθυστερούν πάνω από 10 νευροχειρουργικές επεμβάσεις εξεργασιών εγκεφάλου.

Τα παραπάνω περιστατικά, την παραμονή διασωληνωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους μετά τη μείωση των κλινών νοσηλείας σοβαρών περιστατικών non-COVID - λόγω της αποκλειστικής διάθεσης όλης της ΜΕΘ για ασθενείς COVID και της μετατροπής 5 κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) σε ΜΕΘ non-COVID - καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

«Οι συνθήκες αυτές είναι επισφαλείς για τη νοσηλεία ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή τους. Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας για τις νέες κλίνες ΜΕΘ που έχει καθορίσει το ΚΕΣΥ (το 2016), σύμφωνα με τις οποίες ο χώρος νοσηλείας πρέπει να είναι "κατ' ελάχιστο 25 m2 ανά κρεβάτι" και οι νοσηλευτές να είναι "κατ' ελάχιστον 4" ανά κλίνη ΜΕΘ και να έχουν "επιπλέον εκπαίδευση στην εντατική και επείγουσα ιατρική". Η στελέχωση των "νέων" αυτών κλινών ΜΕΘ γίνεται με νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους νοσηλευτές και με μετακινήσεις του υπάρχοντος ανεπαρκούς (επικουρικού κυρίως) προσωπικού, ένα μεγάλο μέρος του οποίου δεν έχει ούτε εμπειρία ούτε κατάλληλη εκπαίδευση για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της εντατικής και επείγουσας θεραπείας», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Παρότι οι υγειονομικοί έχουν ζητήσει επανειλημμένα, από την αρχή της επιδημίας, ανάπτυξη νέων, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και την έγκαιρη πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας και εκπαίδευσης για την ασφαλή νοσηλεία βαριά ασθενών, πέρασαν 9 μήνες χωρίς να παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο, με ευθύνη των διοικήσεων και του υπουργείου Υγείας.

Σοβαρές συνέπειες και από τη δέσμευση θαλάμων κλινικών και απλών κλινών

«Εις βάρος των ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα είναι και η δημιουργία κλινών COVID από τη δέσμευση θαλάμων διαφόρων κλινικών (π.χ. της Νεφρολογικής), όπως και η μείωση των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, ενώ οι αναμονές για επεμβάσεις και για ραντεβού με γιατρούς είναι ήδη πολύμηνες. Τα προβλήματα αυτά αποτυπώνουν την αποτυχία των σχεδιασμών κυβέρνησης και διοικήσεων 7ης ΥΠΕ και ΠΑΓΝΗ και διαψεύδουν τους ισχυρισμούς τους για θωράκιση του δημόσιου συστήματος.

Οι καθυστερημένες και βεβιασμένες προσπάθειες πρόχειρης κάλυψης των αναγκών της πανδημίας στερούν πολύτιμα κρεβάτια από τη νοσηλεία non-COVID ασθενών, καθυστερούν τη διάγνωση και θεραπεία τους και αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνητότητας από διάφορες παθήσεις», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Προκειμένου να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας των ΜΕΘ, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Να γίνουν άμεσα προσλήψεις επαρκούς, μόνιμου, κατάλληλα εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, αξιοποιώντας και τους επιλαχόντες της προκήρυξης 2Κ και τους αιτούντες για επικουρικό προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού των ΜΕΘ και των ΤΕΠ στην εντατική και επείγουσα θεραπεία. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου για επέκταση υποδομών και προμήθεια εξοπλισμού, ώστε η δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ να μη γίνεται εις βάρος άλλων απαραίτητων κλινών του νοσοκομείου. Επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και ένταξη του συνόλου του προσωπικού και του εξοπλισμού τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

2.186 νέα κρούσματα και 89 θάνατοι

Στους 613 οι διασωληνωμένοι

Aλλοι 89 θάνατοι από κορονοϊό και 2.186 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χτες. Το σύνολο των θανάτων είναι πλέον 2.606 και των κρουσμάτων 109.655. Επίσης, 613 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Από τα νέα κρούσματα 453 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 375 στην Αττική, 129 στη Λάρισα, 115 στην Πέλλα. Διψήφιο αριθμό καταγράφουν 28 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων: 86 στην Ημαθία, 70 στη Δράμα, 65 στην Καβάλα, 59 στην Ξάνθη, 57 στα Τρίκαλα, 54 στις Σέρρες. Επίσης, 66 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ