ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Ομάδα Φιλίας του ΕΚ με την Κούβα στηρίζει το αίτημα για Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς

Από την άφιξη των Κουβανών γιατρών στην Ιταλία την φετινή άνοιξη στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού
Από την άφιξη των Κουβανών γιατρών στην Ιταλία την φετινή άνοιξη στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού
H Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πρότεινε στην Ομάδα Φιλίας του Ευρωκοινοβουλίου με την Κούβα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στη Διεθνή Δύναμη Εξειδικευμένων Ιατρών σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ». Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή και τη Δευτέρα 30/11 η Ομάδα Φιλίας του Ευρωκοινοβουλίου με την Κούβα απηύθυνε επιστολή στην Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ, με την οποία και ζήτησε την απονομή του στους Κουβανούς γιατρούς.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ χαιρετίζει την απόφαση της Ομάδας Φιλίας του Ευρωκοινοβουλίου με την Κούβα και καλεί στην όσο το δυνατόν πλατύτερη στήριξη της πρωτοβουλίας βράβευσης.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η πανδημία του COVID-19, που ξέσπασε πριν από περίπου οκτώ μήνες, έχει προσβάλει πάνω από 65 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει την απώλεια περισσότερων από ένα εκατομμύριο ζωών παγκοσμίως.

Στον αντίποδα της εμπορευματοποιημένης Υγείας, της επιζήμιας για τους λαούς δράσης των μονοπωλίων στην εξέταση, στη διάγνωση, στην περίθαλψη, στο φάρμακο και το εμβόλιο που υπερασπίζεται η ΕΕ και τα κράτη - μέλη και που απέτυχε παταγωδώς κι εδώ στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται τραγικά αυτές τις μέρες, βρίσκεται η Κούβα: Μια μικρή χώρα ξεχωρίζει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας παρότι είναι αντιμέτωπη με απαράδεκτες κυρώσεις και ένα πολυετές εγκληματικό εμπάργκο, που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ και σύμμαχα κράτη, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και χώρες στις οποίες η Κούβα προσέφερε πολύτιμη βοήθεια, εν μέσω μάλιστα κατάρρευσης των δικών τους συστημάτων Υγείας που ακολουθούν την αντιδραστική αντίληψη κόστους - οφέλους. Είναι ενδεικτική η είδηση ότι και πάλι μια επαρχία της Ιταλίας, η Σικελία, ζητάει τη βοήθεια της Κούβας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχε συμβεί και στο βορρά της χώρας).

Το ΚΚΕ και καθ' όλο το διάστημα της πανδημίας εκφράζει έμπρακτα, σταθερά και αταλάντευτα την αλληλεγγύη του με το Νησί της Επανάστασης και το λαό του όπου πρώτη προτεραιότητά τους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

ΡΩΣΙΑ
Σύνοδος του ΟΣΣΑ με ανησυχίες για «εξωτερικές παρεμβάσεις»

ΜΟΣΧΑ.--

Σοβαρές «ανησυχίες» για τις ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις ορισμένων χωρών εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής του αμυντικού συμφώνου Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (ΟΣΣΑ - CSTO, Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν), καθώς ο ανταγωνισμός με ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οξύνεται στις περιοχές γύρω από τη Ρωσία.

Ενδεικτικά, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να «κλείσει τα μάτια» για την κατάσταση στη Λευκορωσία. Οπως εξήγησε, «κινήματα, ακόμη και συγκρούσεις» μπορούν να προκύψουν σε οποιαδήποτε χώρα, ειδικά εν μέσω εκλογών, αλλά αυτό δεν προκαλεί ανησυχίες, ανησυχίες όμως προκαλούν «η ξένη παρέμβαση, η οικονομική, πολιτική υποστήριξη, η διάδοση πληροφοριών».

«Οι προσπάθειες ανάμειξης δικαιολογούνται πάντα με τις καλύτερες προθέσεις», σημείωσε ο Πούτιν, «και, όπως γνωρίζουμε, ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις». «Εκεί οδηγούν αυτές οι καλές προθέσεις, παρεμβάσεις και παρεμβολές στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εξέφρασε την «ελπίδα» «ο λαός της Λευκορωσίας να έχει αρκετή πολιτική ωριμότητα, ώστε ήρεμα και χωρίς βιαστικά βήματα να διεξαγάγει έναν εσωτερικό πολιτικό διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να λύσει μόνος του όλα τα εσωτερικά του ζητήματα».

Ο ίδιος εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η κατάσταση στο Κιργιστάν σταθεροποιείται, αλλά και για το γεγονός ότι παρά την αλλαγή ηγεσίας «δεν έχει αλλάξει θέσεις ως μέρος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU) και του CSTO. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τη σταθερότητα του Κιργιστάν», τόνισε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, οι χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν με τον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια, θα πρέπει να έχουν ένα καθεστώς παρατηρητή και εταίρου στο μέλλον.

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Παζάρι για την κατοχή στη Συρία

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αντιτρομοκρατικές» προσπάθειες, Προσφυγικό, συνεδριάσεις της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής και οι εξελίξεις στη βορειοδυτική συριακή πόλη Ιντλίμπ τέθηκαν, το απόγευμα της Τετάρτης, επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο νέος ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, Τζόελ Ρεϊμπέρν, που διορίστηκε μετά τη συνταξιοδότηση του προκατόχου του Τζέιμς Τζέφρι πριν από μερικές βδομάδες. Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στενός σύμβουλός του, Ιμπραχίμ Καλίν.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρονται τα θέματα της ατζέντας συζήτησης και επιβεβαιώνεται η διάθεση της Τουρκίας «να διατηρήσει» την εκεχειρία στο Ιντλίμπ «παρά τις παραβιάσεις της από το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του». Αναφέρεται επίσης πως η Αγκυρα θεωρεί «απαράδεκτη» οποιαδήποτε βοήθεια, οικονομική και στρατιωτική, δοθεί σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», υπονοώντας τους Κούρδους μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», με τους οποίους συνεργάζονται οι ΗΠΑ.

ΙΡΑΝ
Δεν θέλει επαναδιαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, συμμετέχοντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στους «Μεσογειακούς Διαλόγους» που διοργανώνουν οι ιταλικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο Ιρανός διπλωμάτης επισήμανε πως η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τις ΗΠΑ το 2018 από τη διεθνή συμφωνία συνιστά «σοβαρή παραβίαση» του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επικύρωσε τη συμφωνία. Χαρακτήρισε, επίσης, «άτιμο καθεστώς» την κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ, προσθέτοντας: «Τώρα, εάν ο εκλεγμένος Πρόεδρος θέλει να συνεχίσει να είναι ένα άτιμο καθεστώς, τότε μπορεί να συνεχίσει να ζητά διαπραγματεύσεις για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών του!».

Κάλεσε στη συνέχεια τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε μια συμφωνία την οποία έχουμε ήδη διαπραγματευτεί».

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς τον Μάη του 2018 από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, θεωρώντας την επιβλαβή για τα «εθνικά συμφέροντα». Επανέφερε και επιδείνωσε, στη συνέχεια, τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, σε μία προσπάθεια να προκαλέσει οικονομική ασφυξία και να σύρει την ιρανική κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Προεκλογικά, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εμφανιστεί θετικός για υπό όρους επαναφορά των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015. Μιλώντας την Τετάρτη στον Τόμας Φρίντμαν των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έδειξε έτοιμος να θέσει ζήτημα ευρύτερης διαπραγμάτευσης μετά την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία.

ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ελπίζουν σε συμφωνία

ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέο γύρο εντατικών διαπραγματεύσεων είχαν προγραμματίσει για αργά χτες βράδυ οι διαπραγματευτές Βρετανίας και ΕΕ σε μια προσπάθεια να καταλήξουν, μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, σε συμφωνία που θα ρυθμίζει τις εμπορικές και άλλες σχέσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής φάσης του Brexit στις 31 του μήνα.

Πληροφορίες από το BBC ανέφεραν πως οι δύο πλευρές νιώθουν την πίεση για «συμβιβασμούς» σε αλιεία, μηχανισμό επίλυσης ζητημάτων ανταγωνισμού και τρόπους εφαρμογής μιας συμφωνίας σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι, εμφανιζόταν αισιόδοξος για την τελική αποφυγή ενός «ναυαγίου» στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διαβλέποντας «καλές πιθανότητες» για μια συμφωνία μέσα στις επόμενες λίγες μέρες.

Ο Βρετανός υπουργός Παιδείας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, διέκρινε και αυτός «ικανοποιητική πρόοδο» από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση στις εμπορικές διαπραγματεύσεις του Brexit, προσθέτοντας εντούτοις πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δεν θα προσυπογράψει μια συμφωνία που δεν είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας.

OHE - ΓΑΛΛΙΑ
Υπό «προϋποθέσεις» η βοήθεια στον Λίβανο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο, καλώντας ωστόσο την πολιτική ηγεσία της χώρας να συγκροτήσει μία νέα κυβέρνηση, που θα άρει το πολιτικό αδιέξοδο και θα είναι σε θέση να προωθήσει «μεταρρυθμίσεις», ώστε να ξεμπλοκαριστεί βοήθεια αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ανακοίνωσαν επίσης τη συγκρότηση ενός Ειδικού Ταμείου, που θα το χειρίζονται η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΗΕ και η ΕΕ, με στόχο την παροχή υποστήριξης στον Λίβανο σε τρόφιμα, υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης αλλά και ανοικοδόμησης του λιμανιού της πρωτεύουσας, Βηρυτού, που καταστράφηκε στις αρχές Αυγούστου από ισχυρότατη έκρηξη, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 200 πολιτών και τον τραυματισμό 6.000 άλλων.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν την Τετάρτη, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η γαλλική Προεδρία μεταξύ 27 χωρών, 12 αρχηγών κρατών και εκπροσώπων λιβανέζικων οργανώσεων αρωγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ