ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Το νομοσχέδιο απροκάλυπτα και αδίστακτα υπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα

«Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει λαϊκά προβλήματα, γιατί απροκάλυπτα, αδίστακτα και ξεδιάντροπα εξυπηρετεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως σημείωσε, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο καταρχάς ταξικό «γιατί ληστεύει και συγκεντρώνει τη μικροϊδιοκτησία στη γη σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, ευνοεί κύρια τραπεζικό, τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων». Ανέφερε πως είναι «χαρακτηριστικό ότι ακίνητα που έχουν πέσει στα νύχια των τραπεζών με αναγκαστικό πλειστηριασμό εξαιρούνται από οποιεσδήποτε κυρώσεις. Ευνοείτε έτσι προκλητικά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν διστάζετε να ποινικοποιείτε με νόμο ΣΥΡΙΖΑ και να συλλαμβάνετε συνδικαλιστές που υπερασπίστηκαν οικογένεια να μην βγει το μοναδικό της σπίτι σε πλειστηριασμό. Ντροπή! Πρόστιμα και κυρώσεις μόνο για τη φτωχολογιά!».

Πρόσθεσε ταυτόχρονα πως το νομοσχέδιο είναι αντιπεριβαλλοντικό και αντιλαϊκό, γιατί «επιταχύνει την εμπορευματοποίηση της κρατικής γης και κυρίως σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιουσίες δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων και άλλα που ανήκουν στον λαό».

«Στα τοπικά πολεοδομικά, αγνοείτε τη Δασική Υπηρεσία και επιδιώκετε διά της πλαγίας τη νομιμοποίηση κάθε παράνομης επέκτασης, ακόμα και οικισμών πριν το 1923, ενώ υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ ότι δεν μπορούν να οριοθετηθούν και να νομιμοποιηθούν εάν δεν έχει λυθεί ο χαρακτήρας της έκτασης, που κατά κανόνα πρόκειται για κρατικά δάση που έχουν καταπατηθεί», σημείωσε η Διαμάντω Μανωλάκου και πρόσθεσε: «Στο Κεντρικό Συμβούλιο Αμφισβητήσεων, που δημιουργείται, ο υπουργός μαζί με τους διευθυντές έχει την πλειοψηφία σε αυτό το Οργανο, ενώ δεν συμμετέχει ο γενικός διευθυντής Δασών, δηλαδή ο εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας που διαχειρίζεται και προστατεύει το 65% της χερσαίας έκτασης που είναι δάση και δασικές εκτάσεις και το μεγαλύτερο μέρος είναι κρατική ιδιοκτησία».

«Ο αντιπεριβαλλοντικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου φτάνει μέχρι τη μονιμοποίηση της καταπάτησης και της παρανομίας πάντα υπέρ του κεφαλαίου», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «σε αυτό το πλαίσιο περιοχές NATURA, περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, αλλά και οικιστικές περιοχές δεν προστατεύονται από παράγοντες που μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον στους οποίους εναντιώνονται και κάτοικοι και φορείς».

Σημείωσε επιπλέον πως το νομοσχέδιο είναι αυταρχικό γιατί «συγκεντρώνει αρμοδιότητες υπηρεσιών ο υπουργός, ο κάθε υπουργός. Καταργεί όποιους περιορισμούς υπάρχουν στις αλλαγές χρήσεων γης και την άμεση συνάρτησή τους με τα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων, με προτεραιότητα στις επενδύσεις στη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη" - κοροϊδία βεβαίως - σε στεριά και θάλασσα».

Και έκλεισε επισημαίνοντας ότι πουθενά στο νομοσχέδιο, αν και χωροταξικό, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για κατασκευή δημόσιων σχολείων, ή αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, αντισεισμικών, αντιπλημμυρικών έργων, κοινόχρηστων χώρων και ούτω καθεξής, καμία αναφορά για ανάγκη λαϊκής στέγης, ενδεικτικό κι αυτό του χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόοδος είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών που εσείς τις θυσιάζετε για το κεφάλαιο

Πληρωμένη απάντηση στη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ από τον υπουργό

Σε πλήρη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ, ότι τάχα είναι υπέρ της αυθαίρετης δόμησης και ενάντια στα τεχνολογικά επιτεύγματα όπως τα βιοκλιματικά κτίρια, επιδόθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, για να πάρει τις κατάλληλες απαντήσεις από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, ο οποίος τόνισε πως αυτός που είναι υπέρ της αυθαίρετης δόμησης είναι η κυβέρνηση, η οποία με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επιτρέπει τη δόμηση στα 4 στρέμματα και πάνω για να προχωρήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που ήδη διευκολύνονται, με «αναπτυξιακούς» νόμους και με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, να προχωρήσουν σε μεγάλες εγκαταστάσεις.

«Φτάνετε στο σημείο» - επισήμανε - «να πριμοδοτείτε τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα με μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης για την εκτός σχεδίου. Κυνηγάτε τους μικροοικοπεδούχους, ώστε η γη που είναι διασπαρμένη να συγκεντρωθεί σε όλο και λιγότερα χέρια για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγκέντρωσης της γης και ανάπτυξης των επιχειρηματικών σχεδίων σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, κ.ά.».

Εκανε δε σαφές ότι «το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται την εκτός σχεδίου δόμηση, όμως το νέο χωροταξικό ευνοεί την αναρχία στη δόμηση για το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος της λαϊκής ιδιοκτησίας, ακόμα και του δικαιώματος του λαού για παραθεριστική κατοικία. Είναι δηλαδή σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους».

Σε ό,τι αφορά τα περί «εναντίωσης» του ΚΚΕ στα τεχνολογικά επιτεύγματα, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «ως ΚΚΕ δεν είμαστε ενάντια στα βιοκλιματικά κτίρια, ούτε απέναντι στην επιστήμη και τα επιτεύγματά της. Αυτούς που εργαλειοποιούν τα επιτεύγματα της επιστήμης, στους δικούς σας πολιτικούς χώρους να τους ψάξετε. Ομως ο άνεργος, ο συνταξιούχος των 500 ευρώ, το νέο ζευγάρι με 1.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση μηνιαίο εισόδημα, ο επαγγελματίας που στενάζει από τα δάνεια, τους φόρους, τις υποχρεώσεις, μπορούν να φτιάξουν βιοκλιματικά κτίρια; Οχι, είναι απαγορευμένο γι' αυτούς. Αυτοί, οι περισσότεροι, δεν έχουν καν κεραμίδι ή κινδυνεύουν να το χάσουν. Αρα, ποιους επιδοτείτε με αυτήν τη ρύθμιση, με την οποία όποιος φτιάχνει βιοκλιματικό κτίριο έχει 5% αύξηση στους συντελεστές δόμησης; Αυτούς που έχουν ανάγκη ή αυτούς που δεν έχουν ανάγκη;».

Και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ παλεύει ώστε «το κράτος - όχι το αστικό κράτος, γιατί δεν μπορεί - να φροντίζει για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, να φτιάχνει σπίτια που να έχουν ενσωματωμένα όλα τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Να είναι πρώτα από όλα αντισεισμικά, να έχουν ενεργειακή εξοικονόμηση, να είναι βιοκλιματικά, με τεράστιους ελεύθερους χώρους, αλλά αυτά τα θέλουμε για όλο το λαό, και μπορούν να γίνουν, αλλά όχι στο σύστημα που υπηρετείτε».

«Ο υπουργός είπε ότι αυτά που προωθεί η κυβέρνηση είναι πρόοδος. Ομως για μας πρόοδος είναι ακριβώς η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης να καλύπτει και να ικανοποιεί τις σύγχρονες και διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες. Εσείς μπορείτε αυτό να το υλοποιήσετε; Οχι. Ισα - ίσα, θυσιάζετε αυτές τις ανάγκες», συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Ως παράδειγμα έφερε και τις τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση, όπως αυτή για το χαράτσι στο ντίζελ «σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ενα ακόμα χαράτσι για να το κάνετε πράσινο πόρο, για να πάει στο Πράσινο Ταμείο, που χρηματοδοτεί τις πράσινες επενδύσεις. Ο λαός δηλαδή να πληρώνει από την τσέπη του για τα συμφέροντα των αρπακτικών της πράσινης Ενέργειας», όπως και το «δωράκι» με το οποίο η κυβέρνηση μειώνει το τέλος από 2,5% σε 2% για τις μεγάλες καταναλώσεις στις βιομηχανίες πάνω από 10.000 μεγαβατώρες. «Κάνετε ένα δωράκι, όπως λέει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεσή του, 4 εκατ. ευρώ το χρόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Δηλαδή θυσιάζετε ακόμα περισσότερο τις ανάγκες του λαού και ταυτόχρονα στηρίζετε την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», σημείωσε.

Μ. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Εναρμονισμένο με τους στόχους του κεφαλαίου που τσακίζουν τις λαϊκές ανάγκες

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το "Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας", έχοντας ως βασική επιδίωξη την εφαρμογή νέων κανονισμών πολεοδομικού σχεδιασμού στα 4/5 της χώρας, προκειμένου να κάνει ακριβώς αυτό, δηλαδή πιο ελκυστικές τις επενδύσεις και από την άλλη ειδικές οικονομικές ζώνες για το λαό».

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο κινείται «στα πλαίσια των αντιπεριβαλλοντικών και αντιαναπτυξιακών νόμων που έχουν νομοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και καταργούν τους όποιους περιορισμούς υπάρχουν στην αλλαγή χρήσης γης, προκειμένου να διευκολύνει την επενδυτική δράση των μονοπωλιακών ομίλων».

«Με πρόσχημα την πάταξη της χωροταξικής και πολεοδομικής αναρχίας», συνέχισε, «έρχεται να ρυθμίσει θέματα δόμησης, χρήσεων γης, χωροταξίας γενικότερα, αλλά όχι με κριτήριο τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, των μικροϊδιοκτητών εκτός σχεδίου δόμησης, αλλά με βάση τις ανάγκες και το ταξικό συμφέρον της αστικής τάξης. Ετσι, σε επίπεδο χωροταξίας επεκτείνεται το δικαίωμα εγκατάστασης σε ιδιωτικές επενδύσεις ή σε δημόσιες που παραχωρούνται σε ιδιώτες, π.χ. αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι, φράγματα κ.λπ., και οι απαγορεύσεις μειώνονται, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τα λαϊκά στρώματα».

«Είναι φανερό», τόνισε, «ότι η κυβέρνηση προσαρμόζει τον χωρικό σχεδιασμό σε στεριά και θάλασσα στις ανάγκες και τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων, εγχώριων και ξένων, για να συγκεντρώσουν τη γη "μπιρ παρά" και σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης και να κάνουν τζάμπα επενδύσεις, φυτεύοντας ανεμογεννήτριες, χτίζοντας βιομηχανικές και τουριστικές μονάδες, ακόμα και σε δασικές περιοχές ή περιοχές Natura, χωρίς κανέναν έλεγχο και περιορισμό».

Ανέφερε ενδεικτικά ότι υποτίθεται πως το νομοσχέδιο προωθεί τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, στο όνομα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος και της κατοικίας - στην πραγματικότητα απαξιώνοντας τη μικρή ιδιοκτησία - και την ίδια στιγμή ευνοεί την εκτός σχεδίου δόμηση από τους λεγόμενους «οργανωμένους υποδοχείς», δηλαδή το τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, το νομοσχέδιο «βάζει τέλος 5% επί του κόστους της οικοδομικής άδειας, που αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο, σε όποιον αποφασίσει να δομήσει σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου "καταρχήν δεν επιτρέπεται η δόμηση". Εξέλιξη που οδηγεί σε νέο κύκλο παρεκκλίσεων για να ενισχυθούν χρήσεις και λειτουργίες στον εξωαστικό χώρο. Αφορούν ειδικές ρυθμίσεις για τουριστικά καταλύματα».

Την ίδια ώρα επίσης που μειώνει τον συντελεστή δόμησης για τις μικροϊδιοκτησίες, τον αυξάνει για τους υποδοχείς παραγωγικών δραστηριοτήτων, πριμοδότηση που - όπως επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης - «διευκολύνει και προωθεί υπέρμετρα τη διάχυτη χωροθέτηση επιχειρηματικών δράσεων στον εξωαστικό χώρο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ