ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Είμαστε παρόντες με τα τραγούδια και τους αγώνες μας... »

Την Κυριακή 13/12 τραγουδάμε με τους δεκάδες καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΜΣ για την πραγματοποίηση διαδικτυακής συναυλίας

Την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, στις 9 το βράδυ, ενώνουμε τις φωνές μας με τους δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη μεγάλη διαδικτυακή συναυλία που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Η συναυλία θα μεταδοθεί από την πλατφόρμα estage live. Συγκεκριμένα, όποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει τη συναυλία θα πρέπει να μπει στη διεύθυνση estage.gr και να επιλέξει αναπαραγωγή της συναυλίας. Ο ακροατής (μέσω υπολογιστή, κινητού τηλέφωνο, tablet κ.ο.κ) θα μπορεί να καταβάλει το ποσό των 3, 5, ή 10 ευρώ, ανάλογα την ενίσχυση που επιθυμεί και δύναται να προσφέρει για το Ταμείο Αλληλεγγύης του Συλλόγου. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ, pmu.gr. Η συναυλία θα αναμεταδοθεί και από την ΕΡΤ σε μεταγενέστερο χρόνο.

«Ενώνουμε τις φωνές μας και τις μελωδίες μας με ένα λαό που δεν το βάζει κάτω και αγωνίζεται κι ενισχύουμε οικονομικά το Ταμείο Αλληλεγγύης του Συλλόγου...», σημειώνει ο ΠΜΣ στο κάλεσμά του. Συμμετέχουν και στηρίζουν (αλφαβητικά) οι: Ανδρουλιδάκης Μανόλης, Αντωνοπούλου Ρίτα, Γλυκερία, Δεληβοριάς Φοίβος, Δρογώσης Στάθης, Ζουγανέλη Ελεωνόρα, Θηβαίος Χρήστος, Θωμαΐδης Κώστας, Ικαρη Βιολέτα, Κανά Μελίνα, Κότσιρας Γιάννης, Λέκκας Βασίλης, Λιδάκης Μανώλης, Μακεδόνας Κώστας, Μητσιάς Μανώλης, Μουζουράκης Πάνος, Μουτσάτσου Αναστασία, Μπάμπαλη Ανδριάννα, Μπάσης Δημήτρης, Μποφίλιου Νατάσσα, Νέγκα Γιώτα, Νταλάρας Γιώργος, Παπακωνσταντίνου Βασίλης, Πασχαλίδης Μίλτος, Περίδης Ορφέας, Πορτοκάλογλου Νίκος, Σάττι Μαρίνα, Τριανταφυλλίδης Κώστας, Τσακνής Διονύσης, Φάμελλος Μανώλης, Φαραντούρη Μαρία. Η επιμέλεια της ορχήστρας είναι του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.


Η συγκεκριμένη συναυλία εντάσσεται στις δεκάδες πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο ΠΜΣ από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού διεκδικώντας μέτρα στήριξης για όλους τους μουσικούς. Μέσα από τις κινητοποιήσεις του καταγγέλλει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μεγάλη μερίδα του κλάδου. Ομως, δεν μένει μόνο εκεί. Ενώνει τη φωνή του με τους υπόλοιπους εργαζόμενους αναδεικνύοντας ότι η Τέχνη είναι ανάγκη.

«Σε κρίσιμες στιγμές για την υγεία των συνανθρώπων μας. Είμαστε παρόντες με τα τραγούδια και τους αγώνες μας... Διεκδικούμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Είναι αναγκαία η επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτών γιατρών, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα επειδή δεν υπάρχουν ΜΕΘ. Διεκδικούμε να εξασφαλιστεί η επιβίωση όλων μας, χωρίς εξαιρέσεις, για να μη γυρίσουμε έναν αιώνα πίσω στα συλλογικά και ατομικά δικαιώματά μας. Διεκδικούμε να αμειβόμαστε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας για να μπορούμε να ζήσουμε από αυτήν, καθώς και το δικαίωμά μας στον ελεύθερο χρόνο».

Με αφορμή την πραγματοποίηση της συναυλίας ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλη Παρασκευόπουλο.

* * *


-- Ποια είναι η κατάσταση που βιώνουν αυτήν τη στιγμή οι μουσικοί;

-- Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η πλειονότητα των εργαζομένων σε όλους τους χώρους του Πολιτισμού έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα ξαναδουλέψουν. Το αυτονόητο αίτημά μας να μην πεινάσει κανείς, να μη μείνει κανείς χωρίς σπίτι, χωρίς ρεύμα και νερό, φαίνεται ότι δεν είναι αυτονόητο για την κυβέρνηση... Η κυβέρνηση μετρά με προσοχή τις αντοχές μας. Οταν οι αντιδράσεις μας φουντώνουν, τότε δίνει και κάποιες παροχές.

Αρχές Δεκέμβρη περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι επιδοτήσεις για Σεπτέμβρη - Οκτώβρη. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει τους επόμενους μήνες... Πώς θα ενισχυθούν τόσοι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού το επόμενο διάστημα, που σίγουρα δεν θα υπάρχει κάποια επαγγελματική δραστηριότητα; Γι' αυτό και πολλοί είναι οι συνάδελφοί μας που έχουν αναγκαστεί σε αυτές τις συνθήκες να βρουν αλλού δουλειά. Αλλοι προσωρινά, άλλοι μόνιμα. Γι' αυτό και το πρώτο αίτημα που μπαίνει είναι η ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Σωματείου.

Σε αυτές τις συνθήκες ένα κρίσιμο στοιχείο είναι και το τι θα γίνει με τους μικρούς χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Πίσω από αυτούς τους χώρους βρίσκονται καλλιτέχνες που θέλουν να εκφραστούν και είναι αμφίβολο αν θα επιβιώσουν το επόμενο διάστημα.


-- Απέναντι σε όλα αυτά ποια είναι η απάντηση των μουσικών, η απάντηση του Σωματείου; Είναι πολύτιμη η πείρα που έχετε αποκτήσει το τελευταίο διάστημα.

-- Πράγματι... Στην πιο δύσκολη φάση της ζωής μας, τουλάχιστον για τις τελευταίες γενιές, καταφέραμε να μεγαλώσουμε το «μπόι» μας. Η οργάνωση της πάλης μας για την επιβίωση είναι κι αυτή... μια τέχνη, και σε αυτούς τους μήνες έχουμε μετρήσει πολλά βήματα.

Από τις τελευταίες αρχαιρεσίες και τη δράση μας από την αρχή κιόλας της πανδημίας η συσπείρωση γύρω από το Σωματείο συνεχώς ανεβαίνει. Οργανώσαμε μεγάλες κινητοποιήσεις, που για δεκαετίες δεν είχαμε ξαναδεί, με κυρίαρχο σύνθημα: Καθολικά μέτρα στήριξης. Συγκρουστήκαμε αρκετές φορές με την αναλγησία της κυβέρνησης, ακόμα και με απαγορεύσεις αστυνομικού χαρακτήρα.

Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις μας απλώθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων. Με μεγάλη χαρά μετρήσαμε πολλά νέα παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάρτη μέχρι σήμερα μετράμε πάνω από 600 νέες εγγραφές στο Σωματείο.

-- Σε αυτές τις πολύμορφες πρωτοβουλίες που έχετε πάρει από την αρχή της πανδημίας έρχεται να προστεθεί και η διεξαγωγή μιας μεγάλης συναυλίας, προσαρμοσμένης «διαδικτυακά» λόγω των συνθηκών.

-- Για εμάς η διοργάνωση μιας τέτοιας συναυλίας δεν είναι μόνο καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά είναι άλλη μορφή μαζικής κινητοποίησης του κλάδου. Θέλουμε να δημοσιοποιηθούν όσο πιο πλατιά γίνεται τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας. Να ενώσουμε τη φωνή μας με την αγωνία του λαού μας, να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας, διεκδίκησης και αγωνιστικότητας. Αλλωστε, για εμάς ο Πολιτισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια, όσο και αν αντιμετωπίζεται έτσι από την κυβέρνηση. Είναι βασική ανάγκη για την κοινωνία. Δεν είναι η πρώτη φορά... Εχουν προηγηθεί η διαδικτυακή συναυλία προς τιμήν της Πρωτομαγιάς και η μεγάλη μας δράση στις 21 Μάη σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και πόλεις της Ελλάδας με τη συμμετοχή εκατοντάδων συναδέλφων.

Παράλληλα, θέλουμε να ενισχυθεί και το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του Σωματείου. Ο Σύλλογός μας από την πρώτη στιγμή έστησε ένα δίκτυο αλληλεγγύης και στήριξης, που είναι ανάγκη να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και από εδώ τους δεκάδες συναδέλφους τραγουδιστές και μουσικούς για τη συμμετοχή τους, όλους τους τεχνικούς. Ευχαριστούμε, επίσης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την παραχώρηση της Αίθουσας «Α. Τριάντη» και τη βοήθεια στην παραγωγή. Ευχαριστούμε και την ΕΡΤ για την κάλυψη της βιντεοσκόπησης της συναυλίας και τη χορηγία επικοινωνίας.

-- Εκδηλη είναι και η αγωνία για το «μετά». Ποια είναι τα κύρια στοιχεία της κριτικής του ΠΜΣ απέναντι στη διαφαινόμενη αλλαγή του καλλιτεχνικού τοπίου;

-- Στο επίκεντρο της προσοχής του ΠΜΣ και των συναδέλφων είναι η επόμενη μέρα.

Είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ανεργία. Θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματά μας. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είχε γίνει καθεστώς πολύ πριν από την πανδημία. Καταλαβαίνουμε ότι οι αμοιβές, ειδικά μετά την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, θα πάνε ακόμα παρακάτω. Στο επίκεντρο της επίθεσης θα μπουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, θα μπουν τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα στη νέα εποχή του ψηφιακού πολιτισμού. Η μικρή καλλιτεχνική παραγωγή θα συγκεντρωθεί σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις και θα διευρυνθεί η εμπορευματοποίηση στην Τέχνη. Το χτύπημα, δυστυχώς, θα είναι μεγάλο για τους καλλιτέχνες που αναγκάστηκαν να γίνουν εργοδότες του εαυτού τους. Ακόμα, πολλές μικρές σκηνές, που πρόβαλλαν π.χ. τον λαϊκό μας πολιτισμό και κατάφερναν να «αναπνέουν» σε πείσμα των καιρών, είναι πολύ πιθανό να αναγκαστούν να κλείσουν.

Αυτά είναι τα σχέδιά τους... Εμείς, από την άλλη, μένουμε δυνατοί με την ενίσχυση της συλλογικής οργάνωσης και του συλλογικού μας αγώνα! Μπορούμε να στριμώξουμε κυβέρνηση και εργοδοσία όταν μαζικοποιούμε τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στις συλλογικές μας διαδικασίες.


Να ακουστεί η φωνή μας!

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα μας για την πραγματοποίηση της συναυλίας ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης, που έχει αναλάβει την ενορχήστρωση, αναφέρει:

«Πριν από μερικές μέρες, όταν με πήρε τηλέφωνο ο πρόεδρος του ΠΜΣ και μου ανακοίνωσε την πρόθεση του Συλλόγου να διοργανώσει μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με σκοπό την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του σωματείου, αυτές τις τόσο δύσκολες ώρες για όλους τους εργαζόμενους της χώρας όσο και για εμάς τους καλλιτέχνες, και ότι ήθελαν να αναλάβω την επιμέλεια της ορχήστρας, το θεώρησα τη μεγαλύτερη τιμή που μου έχει γίνει.

Σήμερα βλέποντας τη μέχρι τώρα απήχηση, τόσο από τους τραγουδιστές που συμμετέχουν, όσο και από τον κόσμο που θέλει να την παρακολουθήσει, πιστεύω ότι είναι η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε όλα τα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο μας τόσο πριν όσο και μετά την πανδημία. Θυμίζω ότι οι καλλιτέχνες, από τον Μάρτη που ξέσπασε η επιδημία στη χώρα μας, βρίσκονται σε αναστολή (αν εξαιρέσουμε τον μήνα Ιούλη), με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να βρίσκονται στα όρια της ανέχειας. Τα επιδόματα που μας δίνουν (όσοι τα δικαιούνται και είναι οι λιγότεροι) δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Φοράμε μάσκα αλλά έχουμε και ζωή και φωνή και ήρθε η ώρα να ακουστεί.

Τέλος, θέλω να αναφέρω ότι σε αυτή την προσπάθεια συστρατεύθηκαν πάρα πολλοί συνάδελφοι από όλες τις γενιές των μουσικών. Θέλω λοιπόν να τους ευχαριστήσω και να αναφέρω τα ονόματά τους. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν οι: Ανδρουλιδάκης Μανόλης, Αθανασιάς Τάσος, Βαλαρούτσος Απόστολος, Βήχος Θανάσης, Βοργιάς Ρήγας, Γουάστορ Αχιλλέας, Δρακόπουλος Καλλίστρατος, Δράκος Μάξιμος, Ζάκκας Ηρακλής, Ζέρβας Αρης, Κατσίκας Γιώργος, Κατσίκης Νίκος, Μαχαίρας Βαγγέλης, Μάτσικας Γιώργος, Μιχάλης Χρήστος, Μπαρμπαγάλας Δημήτρης, Μπενέκας Ορέστης, Μυλωνάς Γιώργος, Νεοφυτίδης Νεοκλής, Ντούτσουλης Μίμης, Παπαδόπουλος Θύμιος, Παπαζαχαριάκης Γιάννης, Παχής Γιώργος, Πελέκας Μάκης, Περτσινίδης Χρήστος, Ραψανιώτης Βασίλης, Σινάνης Γιάννης, Σίντος Δημήτρης, Συντρίδης Γρηγόρης, Τράπαλης Ανδρέας, Φωτιάδης Κωνσταντίνος, Χατζηιορδάνου Ντίνος.

Να η ευκαιρία, λοιπόν, να ακουστεί η φωνή μας!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ