ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Νέο όργιο αυταρχισμού με πρόσχημα την πανδημία

Εκατοντάδες προσαγωγές και δεκάδες συλλήψεις στο σωρό έγιναν την Κυριακή

Eurokinissi

Νέο όργιο αυταρχισμού εξαπέλυσε την Κυριακή η κυβέρνηση, επιβάλλοντας από τις 5 τα ξημερώματα έως τις 12 τα μεσάνυχτα την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων, με εντολή του αρχηγού της Αστυνομίας, στο όνομα της πανδημίας και με αφορμή τη συμπλήρωση 12 χρόνων από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Χιλιάδες αστυνομικοί ακροβολισμένοι στο κέντρο της Αθήνας και σε δρόμους των Εξαρχείων έκαναν από το πρωί ελέγχους στο σωρό και προχώρησαν σε εκατοντάδες προσαγωγές, για να εμποδίσουν τις συμβολικές εκδηλώσεις που επιχείρησαν να κάνουν διάφοροι φορείς, αποκλείοντας κάθε πρόσβαση στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο μαθητής.

Η αστυνομία έκανε συνολικά 399 προσαγωγές, κυρίως στα Εξάρχεια. Από αυτές οι 143 μετατράπηκαν σε συλλήψεις για παράβαση του άρθρου 285 ΠΚ περί διάδοσης ασθενειών.

Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν και δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, οι οποίοι αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι, αφού πρώτα σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους, όπως δήλωσαν βγαίνοντας από τη ΓΑΔΑ.

Αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ εμποδίστηκε να καταθέσει λουλούδια, ενώ καταγγέλθηκαν επίσης προσαγωγές μελών του ΝΑΡ, της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και του ΚΚΕ μ-λ στα Εξάρχεια. Το μεσημέρι, η Αστυνομία έριξε βομβίδες κρότου - λάμψης σε μια ομάδα 30 περίπου ατόμων που άνοιξαν πανό στην οδό Τσαμαδού.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τα δίκυκλα της «Δράση» σχεδόν έπεσαν πάνω σε ομάδα εικονοληπτών, δημοσιογράφων και φωτογράφων που ήταν στο σημείο, ορισμένοι από τους οποίους παραμέρισαν από τον δρόμο την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, η αστυνομία κράτησε εγκλωβισμένους νεαρούς σε «πολιτικό χώρο» στα Εξάρχεια, όπου επιχείρησε αργότερα να εισβάλει από παρακείμενο κτίριο. Δεκάδες προσαχθέντες, εξάλλου, κρατήθηκαν στοιβαγμένοι στο Μεταγωγών, σύμφωνα με καταγγελίες. Ανάμεσά τους και ένας ανήλικος, που σύμφωνα με μαρτυρίες έπαθε κρίση επιληψίας.

Εκτός από το κέντρο της Αθήνας, προσαγωγές έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στα Χανιά. Μάλιστα, στην πόλη της Κρήτης η Αστυνομία χτύπησε μικρή ομάδα συγκεντρωμένων και έγιναν οκτώ προσαγωγές.

Παραλήρημα στη Βουλή

Στο μεταξύ, με ένα νέο παραλήρημα υπεράσπισης του κυβερνητικού αυταρχισμού «απάντησε» χτες στη Βουλή ο Μ. Χρυσοχοΐδης, στις γενικευμένες αντιδράσεις για το όργιο καταστολής.

Οπως είπε, «ο νόμος είναι ένας, η νομιμότητα είναι μία και θα εφαρμοστεί» και «θέλω να προειδοποιήσω και να ενημερώσω, θα συνεχίσουμε, είμαστε ακάθεκτοι στο δρόμο της νομιμότητας, της ισονομίας και του περιορισμού της αυθαιρεσίας», χαρακτηρίζοντας τις απαγορεύσεις, την καταστολή και τις προσαγωγές «διεύρυνση της δημοκρατίας»!

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα σχολίασε ότι με αφορμή τις προχτεσινές απαγορεύσεις «αντιληφθήκαμε ότι δεν απαγορεύονται μονάχα οι συναθροίσεις άνω των τριών, αλλά τελικά και το κατά μόνας περπάτημα (...) όταν απαγορεύετε σε αντιπροσωπείες δύο ή τριών ατόμων» να αφήσουν ένα λουλούδι στο σημείο της δολοφονίας του μαθητή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το τελευταίο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η υγεία του λαού
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ το Σάββατο
  • Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ την Κυριακή

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το περασμένο Σάββατο το ακόλουθο σχόλιο για την απαγόρευση συναθροίσεων της Κυριακής: «Η κυβέρνηση, μετά το κρεσέντο καταστολής τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου, επιλέγει ξανά το δρόμο του αυταρχισμού, αλλά και της αυτογελοιοποίησης, μέσα από την αντιδημοκρατική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, σε όλη την Επικράτεια.

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την προστασία του λαού από την πανδημία, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τα πεπραγμένα της στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, αλλά για το πώς θα χρησιμοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για τη μονιμοποίηση τέτοιων απαράδεκτων απαγορεύσεων, για τη γενίκευση της καταστολής και της περιστολής λαϊκών ελευθεριών».

Επίσης, σε δήλωσή του την Κυριακή για το νέο όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού που ήταν σε εξέλιξη από το πρωί της ίδιας μέρας και με αφορμή τις εκατοντάδες προσαγωγές, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε:

«Από το πρωί αντιπροσωπείες πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων νεολαίας, αιρετών στην Τοπική Διοίκηση, συνδικάτων, μαζικών φορέων φοιτητών, μαθητών κ.λπ., τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, προσέρχονται στον χώρο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, για να αφήσουν ένα λουλούδι. Απέναντι σ' αυτές τις συμβολικές εκδηλώσεις, στη μνήμη ενός αδικοχαμένου παιδιού, η κυβέρνηση απαντά με χιλιάδες συνωστισμένους αστυνομικούς, με αυταρχισμό, παρεμπόδιση και προσαγωγές.

Η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, εκτίθεται και αυτογελοιοποιείται. Τα αυταρχικά μέτρα που παίρνει είναι πέρα και έξω από κάθε λογική προστασίας της δημόσιας υγείας, την οποία άλλωστε έχει αφήσει στο έλεος. Υπακούν μόνο σε μία λογική και σ' ένα στόχο: Να μπει "φίμωτρο" στο λαό - και ιδιαίτερα στη νεολαία - και να μονιμοποιηθούν πρακτικές καταστολής με πρόσχημα την πανδημία.

Καλούμε το λαό να καταδικάσει το νέο όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού. Απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων και ζητάμε να επιτραπεί ελεύθερα σε όσους το επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου».


Αθλιότητες και βιντεοσκοπήσεις

Το απαράδεκτο μέτρο της βιντεοσκόπησης από αστυνομικούς εγκαινιάστηκε την Κυριακή

Eurokinissi

Το απαράδεκτο μέτρο της βιντεοσκόπησης από αστυνομικούς εγκαινιάστηκε την Κυριακή
Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή, εμφανίζεται αστυνομικός των ΜΑΤ να διαλύει στην πλάτη συναδέλφου του ανθοδέσμη που κατατέθηκε στη μνήμη του αδικοχαμένου μαθητή, πριν την πετάξει επιδεικτικά στο δρόμο. Μετά το θόρυβο και την κατακραυγή, από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε «επείγουσα διοικητική έρευνα».

Σοβαρά ερωτήματα γεννά επίσης η φωτογραφία αστυνομικού ο οποίος συμμετείχε στις επιχειρήσεις καταστολής στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή και στο κράνος του αποτυπώνονται μια σιδερογροθιά και το σύμβολο. Παραπέμπει στη μονάδα της Βέρμαχτ, XXXI «Korps Ems», η οποία συγκροτήθηκε την άνοιξη του 1942 και πολέμησε μέχρι τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας τον Απρίλη του 1945.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σε κράνη αστυνομικών εμφανίζονται ναζιστικά ή εθνικιστικά σύμβολα, αναδεικνύοντας το σοβαρό θέμα της ύπαρξης φασιστικών και ναζιστικών θυλάκων στις δυνάμεις καταστολής, με άνωθεν ανοχή όπως όλα δείχνουν.

Να σημειωθεί τέλος ότι την Κυριακή η αστυνομία εφάρμοσε για πρώτη φορά και το απαράδεκτο μέτρο της χρησιμοποίησης καμερών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι συγκεκριμένες κάμερες έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο και πρόσβαση στο υλικό έχει ο εισαγγελέας που βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να τοποθετηθούν κάμερες και στις στολές των αστυνομικών που υπηρετούν στις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και «Δράση».

Εικόνα από το ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει τον αστυνομικό να δυαλυεί την ανθοδέσμη στην πλάτη συναδέλφου του στα Εξάρχεια
Εικόνα από το ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει τον αστυνομικό να δυαλυεί την ανθοδέσμη στην πλάτη συναδέλφου του στα Εξάρχεια
Μοιραίες συγκρίσεις...

Η γενική απαγόρευση των συναθροίσεων κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. επικρίθηκε από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ως κατάφωρα αντισυνταγματική. Σφοδρή κριτική ασκήθηκε από πολλούς πανεπιστημιακούς καθηγητές, από τη Διεθνή Αμνηστία, από την Ελληνική Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Προχτές (σ.σ. το περασμένο Σάββατο) εκδόθηκε όμοια απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Τα συνταγματικά εμπόδια φαίνεται ότι υποχωρούν στη διάθεση επιβολής ενός νέου δόγματος που επιθυμεί να προσλάβει τον χαρακτήρα μιας παγιωμένης πρακτικής και αδιαφορεί για την επιστημονική άποψη όσο τεκμηριωμένη κι αν είναι. Αυτή συνήθως καταδικάζεται, μεθοδευμένα διαστρεβλώνεται και απαξιώνεται την επόμενη ημέρα με κριτήρια πολιτικής σκοπιμότητας.

Ούτε και οι συλλήψεις δικηγόρων που συμμετείχαν στη χθεσινή (σ.σ. προχτεσινή) επέτειο στέκονται ικανές να διαφοροποιήσουν τη συνολική αντίληψη για τον τρόπο συμμόρφωσης της διοίκησης στις συνταγματικές επιταγές. Δεν υπάρχει επομένως κανένας λόγος να κουράσω με περιττές επαναλήψεις νομικών επιχειρημάτων. Είναι όμως αρκετά χρήσιμο να γίνουν κάποιες συγκρίσεις που αναδεικνύουν το διαφορετικό επίπεδο λειτουργίας της αστικής δημοκρατίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Γαλλία χρησιμοποιείται πολλές φορές ως παράδειγμα κράτους που βρίσκεται ψηλά στην πυραμίδα της ανάπτυξης, ως υπόδειγμα Δημοκρατίας, ως πρότυπο μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών σε όλους τους τομείς. Την προηγούμενη εβδομάδα η Γαλλία δονούνταν από διαδηλώσεις στο Παρίσι, στη Λιλ, στη Ρεν, στο Στρασβούργο, αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τη «συνολική ασφάλεια». Ο αριθμός των συγκεντρωθέντων υπολογίστηκε από τους διοργανωτές σε 200.000 στο Παρίσι και 500.000 στο σύνολο της χώρας και ήταν αναμφισβήτητα από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών. Καμία προληπτική απαγόρευση των συγκεντρώσεων δεν υπήρξε παρά το γεγονός ότι λόγω του όγκου τους ήταν προφανώς αδύνατο να τηρηθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Υπάρχει μήπως αδιαφορία της γαλλικής κυβέρνησης για την εξάπλωση της πανδημίας ή οι Γάλλοι έχουν πληρώσει μικρότερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές; Τα ερωτήματα βεβαίως είναι ρητορικά και δεν περιμένουν απάντηση. Οι κληρονόμοι του 1789 έμαθαν ωστόσο καλά τη σπουδαιότητα διαφύλαξης και προστασίας του Συντάγματος ως πυλώνα της Δημοκρατίας. Καταλαβαίνουν ότι πίσω από την εμπροσθοφυλακή των διοικητικών απαγορεύσεων και της υπέρμετρης καταστολής προχωράει αργά αλλά σταθερά η διάβρωση του Κράτους Δικαίου, η συνήθεια στην εξαίρεση του κανόνα.

Σε ιστορικά κρίσιμες εποχές η διαχείριση των έκτακτων καταστάσεων από τη διοίκηση δεν αντιμετωπίζεται με γενικές και καθολικές απαγορεύσεις συνταγματικών κανόνων αλλά οφείλει να ακολουθεί έναν δρόμο εξισορροπητικό τηρώντας απαρέγκλιτα τις βασικές θεσμικές εγγυήσεις. Η περίοδος της πανδημίας - εποχή σκληρής δοκιμασίας για την ανθρωπότητα - κρύβει τον κίνδυνο μιας μόνιμης διολίσθησης στο δίκαιο της ανάγκης, μιας υποταγής στην αρχή ex facto oritur ius, της οριστικής υποχώρησης από συλλογικές κατακτήσεις δύο αιώνων, μιας οικειοθελούς και μοιρολατρικής παραίτησης του κυρίαρχου λαού από τα δικαιώματά του.

(Το σχόλιο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων)


Χριστόφορος ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ
ΔΝ - Εφέτης, Πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ