ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Η φωνή μας δεν φιμώνεται!

Ολιγομελής αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ εμποδίστηκε να καταθέσει λίγα λουλούδια στη μνήμη του δολοφονημένου μαθητή

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Ολιγομελής αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ επιχείρησε το πρωί της Κυριακής να αφήσει ένα λουλούδι στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, στο σημείο που δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής.

Ωστόσο, η αντιπροσωπεία, η οποία τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας επιδίωξε να φτάσει στον τόπο της δολοφονίας, παρεμποδίστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας, που είχαν κατακλύσει την περιοχή, εφαρμόζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των συναθροίσεων.

Τελικά, η αντιπροσωπεία, σε μία συμβολική κίνηση, άφησε τα λουλούδια στο σημείο όπου παρεμποδίστηκε, καταγγέλλοντας τον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Εκ μέρους της ΚΝΕ, ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, κατήγγειλε το όργιο καταστολής και αυταρχισμού και δήλωσε ότι η νεολαία θα αντιτάξει την οργανωμένη πάλη της «για να κερδίσουμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας».

Σε ανακοίνωση - καταγγελία το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει: «Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που φτάνει σε σημεία αυτογελοιοποίησης μέσα από την αντιδημοκρατική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη την Επικράτεια. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Η φωνή μας δεν φιμώνεται! Απέναντι στο όργιο αυταρχισμού και καταστολής, ο λαός και η νεολαία θα αντιτάξουμε τον οργανωμένο μας αγώνα για υγεία, μόρφωση και ζωή με δικαιώματα».

Αναρτήσεις πανό και συνθήματα σε τοίχους

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Τη μνήμη του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τίμησαν Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, στέλνοντας μέσα από τις παρεμβάσεις τους μήνυμα - απάντηση στην ένταση της κρατικής καταστολής. Με ανάρτηση πανό σε σχολεία και συνοικίες, με συνθήματα σε τοίχους και αφισοκολλήσεις καλούν τη νεολαία να παλέψει για τα δικαιώματά της και τη ζωή που της αξίζει. «Ο κόσμος τους είναι η καταστολή στο σώμα και την ψυχή. Ο κόσμος μας, η δίψα για ζωή και ανατροπή», είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συνθήματα της ΚΝΕ.

Αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ καταθέτει ένα λουλούδι σε χώρο κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αφού η αστυνομία παρεμπόδισε την πρόσβαση
Αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ καταθέτει ένα λουλούδι σε χώρο κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αφού η αστυνομία παρεμπόδισε την πρόσβαση
Αντιδράσεις για τον κυβερνητικό αυταρχισμό

Eurokinissi

Ολιγομελής αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας προσπάθησε επίσης να καταθέσει συμβολικά λίγα λουλούδια στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλ. Γρηγορόπουλος. Ωστόσο, η Αστυνομία δεν τους επέτρεψε να προσεγγίσουν. «Τους ενοχλεί το μικρόβιο του αγώνα και όχι ο κορονοϊός», σημείωσε η Κωνσταντίνα Παντελάρου, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής. Η αντιπροσωπεία άφησε τα λουλούδια στο σημείο όπου παρεμποδίστηκε, καταγγέλλοντας τον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Κάλεσμα στον λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν το νέο όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού που ξεδιπλώθηκε την Κυριακή, απευθύνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας. Σε ψήφισμα των Συλλόγων Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Πολιτικού του ΕΚΠΑ, Παντείου, Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης έχει πια ξεγυμνωθεί! Πασχίζει, χρησιμοποιώντας το μανδύα της πανδημίας, να εξασφαλίσει τη νομιμοποίηση για την ένταση της καταστολής, να εδραιώσει τις απαράδεκτες αντισυνταγματικές απαγορεύσεις, να τρομοκρατήσει τον λαό και τη νεολαία. Να ξέρουν καλά: Οτι δεν μας φοβίζουν, μας δείχνουν τον δρόμο για να συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά. Να αφήσουν τώρα ελεύθερους όλους τους προσαχθέντες! Ο,τι και να κάνουν, δεν θα ξεμπερδέψουν με τις δίκαιες διεκδικήσεις, δεν θα προχωρούν ανενόχλητοι τα σχέδιά τους. Θα μας βρίσκουν καθημερινά μπροστά τους στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στην υγεία, στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!», αναφέρουν οι Σύλλογοι.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» κατήγγειλε με ανακοίνωσή της το νέο όργιο αυταρχισμού που εξαπέλυσε η κυβέρνηση: «Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν σκοπεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία, για τη διακινδύνευση της οποίας έχει εγκληματικές ευθύνες, αλλά στη φίμωση των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας, στη μονιμοποίηση πρακτικών καταστολής και αυταρχισμού, με πρόσχημα την πανδημία. Καλούμε τους δικηγόρους να καταδικάσουν το νέο όργιο αυταρχισμού της κυβέρνησης, να υπερασπιστούν τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα».

Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας μαζί με άλλες ολιγομελείς αντιπροσωπείες φορέων του λαϊκού κινήματος προσπάθησαν να καταθέσουν λίγα λουλούδια στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλ. Γρηγορόπουλος, αλλά η αστυνομία τους το απαγόρευσε. Η Βούλα Παναγή, δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για «άλλο ένα δείγμα της έντασης της καταστολής από την πλευρά της κυβέρνησης» και ξεκαθάρισε ότι το λαϊκό κίνημα δεν θα το επιτρέψει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη»

Σχετικά με το ζήτημα της καταστολής ρωτήθηκε χτες κατά τη συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής:

-- Θέλω να σας ρωτήσω κλείνοντας, επειδή σε μερικούς δίνετε την εντύπωση ότι υπάρχει ένα είδος αντιπαράθεσης στο δρόμο την περίοδο του κορονοϊού, από την οποία το ΚΚΕ δεν κάνει πίσω.

-- Το έχουμε θέσει το ζήτημα. Μάσκες φοράμε, αντισηπτικά έχουμε αλλά, κοιτάξτε, τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Δεν μπορεί να επιβάλει μια οποιαδήποτε κυβέρνηση, η οποία δεν παίρνει μέτρα, σιγή νεκροταφείου στον ελληνικό λαό, ούτε στο λαϊκό κίνημα ούτε στα σωματεία. Γι' αυτό υπάρχουν αυτά και γι' αυτό ιδρύονται, για να διεκδικούν και για να ακούγεται δυνατά η φωνή. Και η φωνή ακούγεται και μέσα στους χώρους δουλειάς και έξω από αυτούς βεβαίως, όπως ξέρετε, σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις κοινωνίες από τότε που γεννήθηκε ο άνθρωπος.

-- Ναι, αυτό σημαίνει όμως τηρώντας τα μέτρα. Πώς μπορείς να τηρήσεις τα μέτρα όταν στον «δρόμο» έχουμε δυσκολίες.

-- Πάρα πολύ καλά. Να σας πω ένα παράδειγμα, χτεσινό. Χτες υπήρξαν διάφοροι άνθρωποι στην περιοχή που δολοφονήθηκε, εδώ στην Αθήνα, πριν 12 χρόνια, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, ο 15χρονος μαθητής, αυτό το αδικοχαμένο παιδί. Οι μεγαλύτερες αντιπροσωπείες που ήταν πολιτικών νεολαιών, όπως της ΚΝΕ, ήταν δύο άτομα, δημοτικών συμβούλων, δημοτικών αρχών δύο - τρία άτομα. Εργατικών σωματείων δύο - τρία άτομα. Αλλοι απλοί άνθρωποι, κάποιοι καλλιτέχνες, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, κάποιοι πρόεδροι σωματείων μόνοι τους. 'Η κάθε ζευγάρι από την οικογένειά του, ο καθηγητής του Γρηγορόπουλου και πάει λέγοντας. Πηγαίνουν με ένα λουλούδι στα χέρια, με ένα μπουκέτο λουλούδια για να το αποθέσουν εκεί. Αυτοί δεν συνωστίζονταν και φορούσαν τις μάσκες, είχαν τα αντισηπτικά τους, είχαν και τις αποστάσεις μεταξύ τους όταν ήταν πάνω από ένας, δηλαδή 3, 4, 5. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση, ήταν 9-10 ατόμων με ένα πανό, που πάλι κρατούσαν αποστάσεις 2 και 3 μέτρα ο καθένας. Ξέρετε ποιοι ήταν συνωστισμένοι και ποιοι κόλλησαν και μεταξύ τους κορονοϊό; Οι αστυνομικοί δυστυχώς, που ήταν πέντε χιλιάδες. Πέντε χιλιάδες για μερικές δεκάδες και εκατοντάδες σε όλη την Αθήνα. Ελεος!

Χωρίς πάτο

Με ένα εμετικό μήνυμα στο Twitter, από εκείνα που γράφει όταν δεν χαριεντίζεται με τους χρυσαυγίτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο ακροδεξιός Τζήμερος σχολίασε την Κυριακή: «Γιατί κατέθεσε η ΑΔΕΔΥ λουλούδια στο σημείο που σκοτώθηκε ο #Γρηγορόπουλος; Γιατί αν ζούσε, θα είχε ήδη διορισθεί στο Δημόσιο». Το χυδαίο σχόλιο προκάλεσε καταιγιστικές αντιδράσεις και έρχεται απλά να επιβεβαιώσει ότι η αθλιότητα «τύπου Τζήμερος» δεν έχει πάτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ