ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις για την προστασία του λαού και τα δικαιώματα των υγειονομικών

Συνέχεια στον αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Νέες συμβολικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, οι οποίοι συνεχίζουν τη μάχη για την προστασία του λαού από την πανδημία, αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και κρατικής χρηματοδότησης.

Με τη στήριξη σωματείων άλλων κλάδων και φορέων και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία, οι υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν στις πύλες και στα προαύλια των νοσοκομείων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας, προβάλλοντας μαχητικά για άλλη μια φορά τα κρίσιμα αιτήματά τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία.

Με τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούν: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, οι οποίοι στηρίζουν τις πάγιες και επιτακτικές ανάγκες των νοσοκομείων. Ενταξη στα ΒΑΕ χωρίς αναδρομικό επασφάλιστρο. Αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, όχι στις εκπτώσεις στην καραντίνα για τους υγειονομικούς. Ανοιγμα των κλειστών νοσοκομείων. Ανάπτυξη δομών ΠΦΥ. Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Κανένας διαχωρισμός στη χορήγηση του «βοηθήματος» ανάμεσα στους εργαζόμενους στην Υγεία. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα, του επιδόματος αδείας. Αποκατάσταση των αποδοχών που περικόπηκαν την περίοδο των μνημονίων. Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.

Τις τεράστιες ελλείψεις ανέδειξε η μαχητική κινητοποίηση στο ΚΑΤ

«ΛΑΪΚΟ»
«ΛΑΪΚΟ»
Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, παρά τη δυνατή βροχή, οι εργαζόμενοι, που πραγματοποιούσαν και δίωρη στάση εργασίας, βρήκαν τον τρόπο, άνοιξαν πανό και έκαναν συγκέντρωση μπροστά από την είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Η πρόεδρος του Σωματείου, Βούλα Πάκου, ανέδειξε τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, ενώ στη συνέχεια πήραν το λόγο εργαζόμενοι, μεταφέροντας τα προβλήματα σε κάθε τομέα. Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία δεν δεσμεύτηκε για τίποτα.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», η Β. Πάκου υπογράμμισε ιδιαίτερα την έλλειψη προσωπικού. Ενδεικτικά, υπάρχουν περίπου 300 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 150 κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Η ΜΕΘ Covid που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο (ήταν Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) «στελεχώνεται από υπάρχον μόνιμο προσωπικό που μετακινήθηκε από άλλα τμήματα του νοσοκομείου, από επικουρικούς εργαζόμενους που επίσης μετακινήθηκαν από το ίδιο ή από άλλα νοσοκομεία, από νοσηλευτές/τριες σε ειδικότητα που μετακινήθηκαν από άλλο νοσοκομείο. Η τακτική μετακίνησης στερεί προσωπικό και έτσι αποδυναμώνει αντικειμενικά τα άλλα τμήματα».

Η Αντα Τερβόλη, νοσηλεύτρια στη ΜΕΘ Covid, μας μίλησε για τις συνθήκες που επικρατούν στη Μονάδα: «Το προσωπικό δεν επαρκεί. Φέρνουν στη ΜΕΘ νοσηλευτές σε ειδικότητα, δηλαδή εργαζόμενους που τώρα εκπαιδεύονται, και μάλιστα σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον. Εφεραν καθαρίστρια, που ήταν η πρώτη της μέρα στη δουλειά, χωρίς να την έχουν εκπαιδεύσει. Χωρίς να φταίει η ίδια, δεν γνώριζε ούτε πώς να διαχειριστεί τα νοσοκομειακά απορρίμματα. Ο χώρος της ΜΕΘ είναι μικρός για τον αριθμό των κλινών που διαθέτει. Η διοίκηση έβαλε κάμερες για να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού σε γιατρούς και νοσηλευτές. Εμείς είπαμε ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η κατάλληλη παροχή φροντίδας μέσα από κάμερες. Επιπλέον, μπαίνει ένα ζήτημα προσωπικών δεδομένων, καθώς οι κάμερες μεταδίδουν ήχο και εικόνα των ασθενών και των εργαζομένων. Είναι ένα ζήτημα λοιπόν αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πώς και από ποιον».

ΚΑΤ
ΚΑΤ
Ο Γιώργος Αλεξανδράτος, νοσηλευτής ΤΕΠ και εκλεγμένος στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του νοσοκομείου, τονίζει πως «στην πρόταση που κάναμε στη διοίκηση να γίνονται επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι το μέτρο αυτό είναι αντιεπιστημονικό!». Αντίστοιχα, «στο αίτημά μας για γιατρό Εργασίας που να απασχολείται με πλήρες ωράριο σε μόνιμη βάση στο νοσοκομείο, η διοίκηση "απάντησε" με το να ψάχνει να βρει γιατρό Εργασίας που θα τον απασχολεί ως εξωτερικό συνεργάτη λίγες ώρες τη βδομάδα».

Σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής

Στον «Ευαγγελισμό» έγινε συγκέντρωση των εργαζομένων στο προαύλιο του νοσοκομείου. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου, ανέπτυξε το διεκδικητικό πλαίσιο, ενώ ακολούθησε συμβολική πορεία μέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Στην κινητοποίηση στην πύλη του Νοσοκομείου «Αττικόν», ο Γ. Σιδέρης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα στοιχειοθετείται περισσότερο από ποτέ ότι η δουλειά στα νοσοκομεία είναι ένα βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα. Αυτό το αυτονόητο το αρνούνται χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις και χρειάστηκαν πολλές πιέσεις για να κατορθώσουμε να εισηγηθεί η επιτροπή του υπουργείου να ενταχθούν κι άλλα επαγγέλματα στα ΒΑΕ. Δεν σχετίζεται μόνο με τη σύνταξη και ένα επίδομα, αλλά με τις συνθήκες εργασίας, που δυσκολεύουν διαρκώς. Ολα αυτά τα χρόνια έχουμε 4 μισθούς μείον, να μην περάσει η προσπάθεια διάσπασης από το υπουργείο, με δωράκια και επιδόματα. Να δοθούν τώρα 13ος και 14ος μισθός και το επίδομα σε όλους». Υπογράμμισε ακόμα πως το αίσχος της ενδονοσοκομειακής διασποράς επιδεινώνεται και από τα δεκάδες ράντζα.

«ΘΡΙΑΣΙΟ»
«ΘΡΙΑΣΙΟ»
Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην είσοδο του «Θριάσιου» Νοσοκομείου. Χαιρέτισαν ο Γιώργος Κούτουλας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, εκ μέρους των φυσικοθεραπευτών του νοσοκομείου ο Γιάννης Μαρμαράς, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, και ο πρόεδρος του Σωματείου Μανώλης Βαρδαβάκης.

Συγκέντρωση υγειονομικών και φορέων έγινε επίσης στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», στο φόντο της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στο νοσοκομείο. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, εντοπίζεται πλέον σχεδόν σε όλα τα τμήματα, κλινικές ήδη έχουν κλείσει, οι εισαγωγές ασθενών έχουν «παγώσει» άγνωστο μέχρι πότε. Εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών», η Ιουλία Νάρρη κατήγγειλε τη διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος υγειονομικών, που πάρθηκε πίσω μετά την αποφασιστική στάση των εργαζομένων και της ΟΕΝΓΕ, και απαίτησε μαζικές προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να ανοίξουν όλα τα τμήματα και να διαχειριστούν άμεσα τα ογκολογικά περιστατικά. Να σημειωθεί ότι μετά τα κρούσματα στους εργαζόμενους της σίτισης, η διοίκηση έσπευσε να φέρει εργολάβο και σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται σε εργολάβο και για την καθαριότητα. Χαρακτηριστική είναι και η καταγγελία ότι χτες στο παράρτημα του «Αγ. Σάββα» ογκολογική ασθενής με αρνητικό rapid test δεν έγινε δεκτή προκειμένου να κλείσει τη θεραπεία της, αλλά υποβλήθηκε σε μοριακό έλεγχο, του οποίου τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν τη Δευτέρα...

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στα Νοσοκομεία Νίκαιας, «Λαϊκό», «Ελπίς», «Γ. Γεννηματάς», Ασκληπιείο Βούλας κ.α.

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

«ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί και στη Θεσσαλονίκη.

Στο ΑΧΕΠΑ, στο «Παπανικολάου», στο «Ιπποκράτειο», στο «Παπαγεωργίου» μόνιμοι, συμβασιούχοι και επικουρικοί, απαίτησαν άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων κ.ά.

Στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» έκανε την εμφάνισή της η αστυνομία... για να ελέγξει αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας για τον Covid-19. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση και κατ' επέκταση τη διοίκηση του νοσοκομείου, που αντί να θωρακίσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, επιδίδονται σε προσπάθειες τρομοκράτησης. Ετσι στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποίησαν και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Στο Νοσοκομείο Νάουσας, το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν επίσης αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας». Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σ. Τσίτσης σημείωσε ότι «η τραγική εικόνα με αβοήθητους νοσούντες, οι τραγικοί θάνατοι τόσων ανθρώπων, ανάμεσά τους και της 37χρονης εργαζόμενης στο νοσοκομείο, όπως και ο πρόσφατος θάνατος καρδιακού εργάτη έχουν ηθικό αυτουργό. Είναι η πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων που μείωσαν δαπάνες για την Υγεία - Πρόνοια, που έκλεισαν νοσοκομεία, άφησαν το πρώην ΙΚΑ άδειο από γιατρούς, έκλεισαν την υγειονομική μονάδα του πρώην ΤΕΒΕ στην περιοχή μας. Είναι η πολιτική που άφησε νοσοκομείο και εργαζόμενους χωρίς όπλα να δίνουν άνιση μάχη». Στην κινητοποίηση εμφανίστηκε αστυνομικός με πολιτικά που φωτογράφιζε τους συγκεντρωμένους. Τελικά, μετά από τις αντιδράσεις, αποχώρησε.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΓΝΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΓΝΗ
Στον Εβρο, οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν αγωνιστική δράση στην πύλη του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Στη Θεσσαλία

Τις ευθύνες της κυβέρνησης και των προκατόχων της για τις τεράστιες ελλείψεις των δημόσιων μονάδων Υγείας της Θεσσαλίας και την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα σε αυτές ανέδειξαν οι κινητοποιήσεις που έκαναν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με τη στήριξη σωματείων και φορέων της περιοχής. Ενδεικτικά, παρά τη μείωση των εισαγωγών, η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει στο 100%.

Στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο προαύλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, εκφράζοντας έτσι και τη συμπαράσταση στον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων, που συνεχίζει για 9η μέρα την απεργία πείνας για να προβάλει τα αιτήματα των εργαζομένων. Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν εργατικά σωματεία και φορείς. Στον χαιρετισμό του, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, στάθηκε ιδιαίτερα στη στήριξη των μπίζνες των ιδιωτικών ομίλων, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου οι 2.500 κλίνες και οι εκατοντάδες γιατροί του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να δώσουν «ανάσα» στο εξουθενωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Χαιρετισμό απηύθυνε και εργαζόμενη του Ειδικού Προγράμματος των 4.000 εργαζομένων στην Υγεία, τονίζοντας ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεκάδες εργαζόμενοι του προγράμματος δουλεύουν ανελλιπώς για 4 χρόνια, ωστόσο παραμένουν σε ομηρία. Ταυτόχρονα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας κατήγγειλε ότι ενώ μεγαλώνει ο κατάλογος των υγειονομικών που νοσούν από COVID-19, η κυβέρνηση δεν τους εξασφαλίζει επαρκή μέσα ατομικής προστασίας.

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Στα Τρίκαλα, που μέχρι χτες πάνω από 50 υγειονομικοί νοσούσαν ή ήταν σε καραντίνα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου. Συγκέντρωση έγινε και στο Νοσοκομείο Βόλου, με τους υγειονομικούς να επισημαίνουν πως με την υποστελέχωση που υπάρχει και την πίεση που δέχτηκε το νοσοκομείο τις προηγούμενες βδομάδες, έχουν δημιουργηθεί πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία, ενώ μένουν πίσω θεραπείες καρκινοπαθών και χρονίως πασχόντων. Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Καρδίτσα. Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας καταγγέλλει την υποστελέχωση ακόμα και στις κλίνες ΜΕΘ που προκύπτουν από «μπαλώματα» και μετατροπή άλλων κλινικών. Ενδεικτικά, για τη λειτουργία των 4 νέων κλινών ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο έχει προσληφθεί μόνο ένας νέος επικουρικός ιατρός. Ακόμα, υπάρχουν ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και ταυτόχρονα, υγειονομικοί που έχουν νοσήσει, μετά από την προβλεπόμενη καραντίνα, επιστρέφουν στη δουλειά ακόμα κι αν έχουν θετικό τεστ. Παράλληλα, σε μια περιοχή με πολυάριθμο αγροτικό πληθυσμό, μετακινείται ξανά νοσηλευτικό προσωπικό από όλα τα Κέντρα Υγείας προς το νοσοκομείο, ενώ οι ελλείψεις των ΚΥ σε γιατρούς παραμένουν στο 70%.

Στην Εύβοια

ΚΥΜΗ
ΚΥΜΗ
Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, ο Σύλλογος Εργαζομένων πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πύλη. Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νέο Νοσοκομείο, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρά τις αυξημένες απαιτήσεις της νέας δομής και των αναγκών που δημιουργεί η πανδημία. Σύμφωνα, μάλιστα, με αναφορές εργαζομένων, γιατροί μικρότερων νοσοκομείων της Εύβοιας που μεταφέρονται για εφημερία στη Χαλκίδα, αναγκάζονται να κάνουν συνεχόμενη εφημερία στο νοσοκομείο που ανήκουν. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι η ΜΕΘ και η απλή κλινική Covid-19 που δημιουργήθηκαν μέσα σε μια νύχτα λειτουργούν με ανεπαρκές προσωπικό, στην πλειοψηφία του μη εξειδικευμένο, ενώ η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει «κόκκινο». Κατήγγειλαν, επίσης, ότι η διοίκηση αρνείται να συναντηθεί με τους εργαζόμενους.

Συγκέντρωση στην πύλη πραγματοποίησε και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κύμης, καταγγέλλοντας την πολιτική που έχει οδηγήσει σε καθεστώς υπολειτουργίας τα μικρά νοσοκομεία από τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών.

Στην Κρήτη και άλλα νησιά

Στο Ηράκλειο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, καταγγέλλοντας την ακραία εντατικοποίηση λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, οι οποίες επιδεινώθηκαν μετά και τη μεταφορά και συγχώνευση των κλινικών της παθολογικής, παιδοχειρουργικής, νεφρολογικής και της Μονάδας Εμφραγμάτων. Οι εργαζόμενοι στηλίτευσαν ακόμη το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση μιλάει για επάρκεια σε ΜΕΘ non covid, χτες διασωληνωμένος παρέμεινε επί ώρες στα ΤΕΠ, επειδή δεν υπήρχε κενό κρεβάτι στο νοσοκομείο.

Στο Νοσοκομείο Ρόδου δυναμική ήταν και η συγκέντρωση του Σωματείου Εργαζομένων, καταγγέλλοντας ότι μέχρι και σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι πλην της Μονάδας Λοιμώξεων, αγοράζουν τα γάντια από την τσέπη τους. Στο νοσοκομείο υπάρχουν μόνο 6 κρεβάτια ΜΕΘ, ούτε ένα για covid, με αποτέλεσμα όσα περιστατικά χρήζουν διασωλήνωσης να διακομίζονται όταν βρεθεί κρεβάτι στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Στην κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Σάμου, το Σωματείο Εργαζομένων κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι λόγω της υποστελέχωσης δεν μπόρεσε όλους αυτούς τους μήνες να λειτουργήσει ιατρείο διαλογής περιστατικών, ούτε το ιατρείο-Covid, ενώ στην Παιδιατρική Κλινική παραμένει μόνο μια παιδίατρος εδώ και χρόνια, παραμένουν πολλές μονήρεις ιατρικές ειδικότητες και άλλες που είναι εντελώς ακάλυπτες. Στην υπηρεσία καθαριότητας μέσα στην πανδημία προσλήφθηκαν λιγότεροι εργαζόμενοι, ενώ κενές είναι και οι 3 μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί από το 2018 στο ακτινολογικό.

4.000 εργαζόμενοι - όμηροι...

Η Μαρία Σούλη, τεχνολόγος ακτινολόγος στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, είναι ένας από τους 4.000 εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω ΟΑΕΔ στα δημόσια νοσοκομεία εδώ και πέντε χρόνια. Συζητώντας μαζί της στο περιθώριο της χτεσινής κινητοποίησης, μας μίλησε για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν.

Η ίδια, μας είπε, δουλεύει μέσω του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ από το Φλεβάρη του 2017. Κάθε φορά τους προσλαμβάνουν για ένα χρόνο, και μέχρι σήμερα έχουν ανανεώσει τη σύμβασή της 4 φορές, ενώ ήδη ανακοίνωσαν ότι θα ανανεωθεί έναν χρόνο ακόμα. Θα συμπληρώσουν, δηλαδή, πέντε χρόνια υπηρεσίας.

«Είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία», μας λέει. «Μαθαίνουμε ότι η σύμβασή μας θα ανανεωθεί ένα - δύο μήνες πριν λήξει. Βρισκόμαστε σε διαρκή εργασιακή ομηρία. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα, είμαστε διαρκώς σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας».

Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει, «δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει την εργασία μας, απλώς μας πάσαρε στην επόμενη». Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αρχικά τους αντιμετώπισε σαν «παράνομους» και έλεγε ότι θα τους απολύσει, όμως με το ξέσπασμα της πανδημίας ανακάλυψε ξαφνικά πως «όλοι είμαστε απαραίτητοι και δεν περισσεύει κανένας. Είναι ντροπή να λέγεται ότι χρωστάμε την εργασία μας στην πανδημία. Ημασταν απαραίτητοι πριν από την πανδημία και θα είμαστε και μετά από αυτή. Προσληφθήκαμε για να καλύψουμε κενά». Επίσης, η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τι θα κάνει αλλά αόριστα λέει πως θα προσληφθούν με αυξημένη μοριοδότηση. Μια «λύση» που, όπως έχουμε δει σε πολλές άλλες κατηγορίες συμβασιούχων, μπορεί να αποκλείσει αρκετούς εργαζόμενους, παρόλο που θα έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια στο πόστο τους.

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς εργασίας, σημειώνει πως αντιμετωπίζονται σαν «ωφελούμενοι» και ως τέτοιοι έχουν λιγότερα δικαιώματα και από τους μόνιμους και από τους επικουρικούς. Δεν δικαιούνται, για παράδειγμα, επίδομα παιδιών ή άδεια του νόμου 105. Ακόμα, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο υπάρχει διαφορετική μεταχείριση και πολλές φορές εργαζόμενοι του προγράμματος είναι αναγκασμένοι οι ίδιοι να «τρέχουν» για να γνωρίζουν και να αποδεικνύουν τι ακριβώς δικαιούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ