ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Η κακοκαιρία αποκάλυψε το πόσο αθωράκιστη παραμένει η περιοχή από τις βροχοπτώσεις

Μια βροχή γκρέμισε την πολυδιαφημισμένη ...αποκατάσταση

Τρεις μήνες πριν ο ΙΑΝΟΣ...
Τρεις μήνες πριν ο ΙΑΝΟΣ...
Τρεις μήνες μετά τις πλημμύρες του «Ιανού» στην Καρδίτσα και οι βροχές των προηγούμενων ημερών κατέρριψαν τις όποιες διακηρύξεις για μέτρα προστασίας και αντιπλημμυρικά έργα που υπόσχονταν κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ, «ενώ οι περισσότεροι πληγέντες περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις, οι "...αρμόδιοι" των δήμων, της Περιφέρειας και της κυβέρνησης φωτογραφίζονται στα μηχανήματα των εργολάβων, αραδιάζοντας τα ποσά που πληρώθηκαν για "έργα" καθαρισμού ρεμάτων, για την προστασία μας από τις πλημμύρες»!

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, πως το κριτήριο του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτό με βάση το οποίο μια σειρά από απαραίτητα για τον λαό έργα θεωρούνται «μη επιλέξιμα», αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ, οι μαζικοί φορείς, είχαν απαιτήσει ολοκληρωμένο σχεδιασμό μετά τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη και όχι προσωρινά «μπαλώματα». Την ίδια ώρα όμως, «το "ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα" που υποσχέθηκαν κυβέρνηση, δήμαρχοι και περιφερειάρχης, εξαντλήθηκε σε μικροπαρεμβάσεις, με αναρίθμητες και με αδιαφανή κριτήρια αναθέσεις σε "ημετέρους". Οι όποιες εργασίες έγιναν μέχρι τώρα χαρακτηρίζονται από κακοτεχνίες και προχειρότητα. Μάλιστα, δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να αποδειχτεί ότι ούτε μία μεγάλη καταιγίδα δεν χρειάζεται για να το ξεσκεπάσει».

...και χτες μια βροχή προκάλεσε κατολίσθηση στον ποταμό Καράμπαλη
...και χτες μια βροχή προκάλεσε κατολίσθηση στον ποταμό Καράμπαλη
Η Τομεακή Επιτροπή του Κόμματος αναδεικνύει συγκεκριμένα πως, η κατολίσθηση στον Καράμπαλη κοντά στη γέφυρα στα παλιά σφαγεία, η παράσυρση της Kαμάρας στη Φυλακτή, το φρακάρισμα των φρεατίων της πόλης και δεν ξέρουμε και πού αλλού, αποδεικνύουν ότι όσες παρεμβάσεις έγιναν αυτό το τρίμηνο έγιναν στο «άρπα - κόλλα», στα γρήγορα και χωρίς μελέτη, για να «μπαλώσουν» όπως - όπως τα προβλήματα που δημιούργησε ο «ΙΑΝΟΣ».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «το κράτος που δεν έχει καταφέρει εδώ και μήνες να αποκαταστήσει υποδομές, να ελέγξει εργασιακούς χώρους, να φροντίσει για την ομαλή λειτουργία υπηρεσιών, ακόμα και σχολείων που βρέθηκαν στο επίκεντρο των καταστροφών, εξασφαλίζοντας τα αναγκαία κονδύλια και το προσωπικό, είναι το ίδιο που "εν μια νυκτί" βγάζει φιρμάνια απαγόρευσης συγκεντρώσεων και επιστρατεύει πάνοπλους αστυνομικούς. Τους τοποθετεί ακόμα και έξω από τα γραφεία του Κόμματός μας στον νομό. Για να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική του δεν διστάζει να χτυπήσει νέους ανθρώπους σε πλατείες που έκαναν την βόλτα τους στην Καρδίτσα».

Η Τομεακή Επιτροπή του Κόμματος καλεί τον λαό της πόλης σε εγρήγορση και οργανωμένη διεκδίκηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ
Οχι στη νέα αύξηση της τιμής του νερού

Την αντίθεσή της στις νέες αυξήσεις στην τιμολόγηση του νερού, που ετοιμάζεται να κάνει η δημοτική αρχή Βόλου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «ενώ φαινομενικά τα τέλη ύδρευσης - αποχέτευσης παραμένουν στο ίδιο ύψος, ο "στόχος", όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ, "το έτος 2021 οι λογαριασμοί να εκδίδονται ανά δίμηνο με έναντι και εκκαθαριστικό" σημαίνει ότι τα κυβικά μέτρα κατανάλωσης θα μετριούνται σε χρονική περίοδο τετραμήνου και όχι τριμήνου, με αποτέλεσμα τα περισσότερα κυβικά που θα καταγράφονται να υπολογίζονται με μεγαλύτερο κόστος, βάση της κλίμακας τιμολόγησης».

Ενδεικτικά αναφέρει πως για μια τετραμελή οικογένεια, που καταναλώνει σήμερα 60 κ.μ. νερό το τρίμηνο και για το οποίο πληρώνει περίπου 340 ευρώ το έτος, με τον νέο τρόπο τιμολόγησης και για τα 80 κ.μ. κατ' αναλογία που θα καταναλώνει στο τετράμηνο, το κόστος ανέρχεται περίπου σε 380 ευρώ, αύξηση 11%. Αντίστοιχα, αν μια λαϊκή οικογένεια καταναλώνει 75 κ.μ. το τρίμηνο, με ετήσιο κόστος περίπου 580 ευρώ, με τον νέο υπολογισμό που σχεδιάζεται από τη δημοτική αρχή, για 100 κ.μ. το τετράμηνο κατ' αναλογία, θα πληρώσει 112 ευρώ παραπάνω τον χρόνο, δηλαδή αύξηση περίπου 25%.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου τονίζει πως η δημοτική αρχή Βόλου με τις αυξήσεις αυτές εφαρμόζει κατά γράμμα την απόφαση που είχε πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ΚΥΑ 135275/ 22-5-2017, ΦΕΚ 1751/2017), στο πλαίσιο της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2000/60 ΕΕ, στην οποία αναφέρεται: «Ο προσδιορισμός των τιμολογίων γίνεται κατά τρόπο ώστε τα συνολικά έσοδα να καλύπτουν το συνολικό κόστος των υπηρεσιών ύδατος...», επιδιώκοντας να φορτώσει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων τον συνολικό λογαριασμό «κόστους» του νερού.

Αφού τονίζει πως η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο, καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να αντιπαλέψουν τις νέες αυξήσεις, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Μείωση τουλάχιστον στο 50% του τιμολογίου ύδρευσης με προοπτική την ελαχιστοποίησή του για τις οικιακές καταναλώσεις και αύξηση για τις επιχειρηματικές καταναλώσεις. Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες και σε ανέργους για ανεξόφλητους λογαριασμούς. Να χρηματοδοτηθούν εξολοκλήρου οι τοποθετήσεις υδρομέτρων, οι συνδέσεις με το σύστημα αποχέτευσης των λαϊκών κατοικιών, η συντήρηση και η επέκταση του δικτύου άρδευσης, η αντικατάσταση του παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης σε όλες τις δημοτικές ενότητες, δωρεάν, χωρίς ανταποδοτικότητα, με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, από τον οποίον πρέπει να χρηματοδοτηθεί η ΔΕΥΑΜΒ.

  • Την απόφαση της δημοτικής αρχής Δελφών να προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών ύδρευσης, με την οποία συμφώνησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δελφών. Η αύξηση αφορά τη μεσαία κλίμακα των κυβικών κατανάλωσης στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια, που αποτελούν τη συνήθη και αναγκαία κατανάλωση της λαϊκής οικογένειας και του μικρού επαγγελματία, ενώ προσδιορίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση τα δημοτικά τέλη «θα αυξάνονται κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον».
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Να σταματήσει η Λέσβος να είναι τόπος εγκλωβισμένων

Το «κρυφτούλι» της δημοτικής αρχής σχετικά με τη δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μυτιλήνης, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να αγνοούν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και «να επιβάλλουν μαζί με την κυβέρνηση νέο ΚΥΤ στα μουλωχτά». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα θα γίνει κλειστή δομή στη θέση Βάστρια στη βορειοανατολική Λέσβο, στα όρια του δήμου Μυτιλήνης.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Να σταματήσει εδώ και τώρα το "κρυφτούλι". Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Μυτιλήνης οφείλουν να τοποθετηθούν δημόσια και ξεκάθαρα για τις προθέσεις και τις συμφωνίες τους για το νέο ΚΥΤ. Οφείλουν να ενημερώσουν επίσημα το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μπορούν να αγνοούν τις αποφάσεις του και να επιβάλλουν μαζί με την κυβέρνηση νέο ΚΥΤ στα μουλωχτά. Οι όποιες συμφωνίες τους για την ύπαρξη και λειτουργία ΚΥΤ στο νησί μας θα μας βρουν απέναντί τους. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία νέας δομής στο νησί και στη διατήρηση της παλιάς. Ζητάμε να κλείσει τώρα το αίσχος του Καρά Τεπέ, να προχωρήσει άμεσα ο μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να σταματήσει η Λέσβος να είναι τόπος εγκλωβισμένων».

Περιβαλλοντική ρύπανση από απόβλητα βυρσοδεψείου στη Σίνδο

Περιβαλλοντική ρύπανση από απόβλητα βυρσοδεψείου, που διοχετεύονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε όμορα οικόπεδα και κοινόχρηστους χώρους, διαπιστώθηκε στην περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη.

Οπως προέκυψε από αυτοψία που διενήργησαν αστυνομικοί με τη συνδρομή υπαλλήλου της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, η επιχείρηση λειτουργούσε κανονικά, παρά το γεγονός ότι είχαν εκδοθεί απόφαση για προσωρινή παύση λειτουργίας και πρακτικό προσωρινής σφράγισης του εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, χρόνοι εκροής των υγρών αποβλήτων ήταν: Ιούλης - Αύγουστος του 2019 και αρχές Ιούνη έως αρχές Σεπτέμβρη 2020.

Σε βάρος των δύο διαχειριστών της επιχείρησης σχηματίστηκε δικογραφία, για αδικήματα που αφορούν στην παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος και στην παραβίαση σφραγίδων, η οποία θα υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Προβλήματα από τις βροχές στην Αττική

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν χτες το πρωί στους δρόμους της Αττικής, λόγω της καταιγίδας που έπληξε το Λεκανοπέδιο. Μάλιστα, τα σημαντικότερα παρουσιάστηκαν στην Αθηνών - Κορίνθου (στο ύψος της λίμνης Κουμουνδούρου, λόγω συσσώρευσης νερών) αλλά και στη Γρηγορίου Λαμπράκη στον Κορυδαλλό.

Παράλληλα, ίδιο ήταν το σκηνικό για όσους κινήθηκαν χτες το μεσημέρι, καθώς η ισχυρή βροχόπτωση μετέτρεψε γρήγορα τους δρόμους σε ποτάμια. Ωστόσο, στην Αττική τα φαινόμενα άρχισαν να εξασθενούν, με τους μετεωρολόγους να αναφέρουν πως είναι πιθανή νέα καταιγίδα τις επόμενες ώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ