Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού, απαιτεί η ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται και από επικοινωνία του δημάρχου Ελευσίνας με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κ. Κώνστα, υπάρχουν εργοστάσια με δεκάδες κρούσματα στην περιοχή.
Για μια ακόμα φορά, ωστόσο, η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει «εκτός κάδρου» την κατάσταση στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Καμία σχετική αναφορά δεν υπάρχει στην ανακοίνωση για την ευρεία τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε την Παρασκευή η Πολιτική Προστασία με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και των δημάρχων της περιοχής. Αντίθετα, αναμασώντας ξανά την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», αναφέρεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας «επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κατοίκων και εντατικοποίηση της ενημέρωσης προς τον πληθυσμό των εν λόγω δήμων»...
Στο ίδιο μήκος κύματος, στην απογευματινή επίσημη ενημέρωση, αφού ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 392 ενεργά κρούσματα στις Αχαρνές και 764 στενές επαφές τους, ο Ν. Χαρδαλιάς απέδωσε τη δυσανάλογη αύξηση κρουσμάτων στη μη πιστή εφαρμογή των μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές και την αυξημένη κινητικότητα μεταξύ δήμων.
Οι βασικές αιτίες της ανησυχητικής κατάστασης, ξεκαθαρίζει η ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, είναι η απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και πραγματικής θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας.
«Η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στους μεγάλους χώρους δουλειάς», τονίζει. «Στη Δυτική Αττική συγκεντρώνεται ένα μεγάλο τμήμα της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας, συγκεντρώνονται μεγάλοι χώροι δουλειάς με εργοστάσια όλων των κλάδων, με αποθήκες μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, με εταιρείες logistics κ.ά., γύρω και εντός του αστικού ιστού. Σε όλη την περιοχή βγάζει μάτι η απουσία των κρατικών ελεγκτικών υπηρεσιών για την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας», ενώ «είναι κοινό μυστικό ότι σε χώρους δουλειάς, κάτω από την τρομοκρατία της εργοδοσίας υπάρχει απόκρυψη κρουσμάτων, καταπατούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα (...) Με ευθύνη της κυβέρνησης, μάλιστα, το συγκοινωνιακό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή παραμένει άθλιο ακόμα και τώρα, με αποτέλεσμα τις πρωινές και απογευματινές ώρες εργάτες να στοιβάζονται στα ΜΜΜ».
Ως προς το δημόσιο σύστημα Υγείας, η Οργάνωση του Κόμματος αναφέρει ότι «η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της και δεν ακούει τις δίκαιες διεκδικήσεις των υγειονομικών του μοναδικού δημόσιου νοσοκομείου της περιοχής, του "Θριάσιου" Νοσοκομείου (...) Ταυτόχρονα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλη τη Δυτική Αττική παραμένει σε τραγική κατάσταση, με το σύνολο των Κέντρων Υγείας να είναι υποστελεχωμένα, χωρίς ιατρικό προσωπικό σε βασικές ειδικότητες. Τα παραδείγματα είναι πολλά και ανησυχητικά. Το Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου παραμένει χωρίς προσωπικό καθαριότητας εδώ και 6 μήνες. Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, μετά την εμφάνιση κρούσματος σε μέλος του προσωπικού, δεν έγινε πλήρης ιχνηλάτηση επαφών καθώς και ο αναγκαίος εργαστηριακός έλεγχος σε όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας».
Επιπλέον, τονίζει η Τομεακή Επιτροπή, περιοχές σε δήμους της Δυτικής Αττικής «παραμένουν υποβαθμισμένες και με γενικευμένα προβλήματα που έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων, όπως η συνέχιση της λειτουργίας του καρκίνου του ΧΥΤΑ Φυλής, η μετατροπή της Δυτικής Αττικής σε θάλαμο αερίων από την ανεξέλεγκτη δράση των ομίλων, οι κίνδυνοι βιομηχανικών ατυχημάτων κ.ά. Ιδιαίτερα σε Ανω Λιόσια, Ζεφύρι, Ασπρόπυργο, Μενίδι και Μέγαρα συγκεντρώνονται κοινωνικές ομάδες που ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και αντικειμενικά είναι πιο ευάλωτες στην πανδημία».
Η Τομεακή Επιτροπή απαιτεί να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα:
Χαρακτηριστικές καταγγελίες για τις εξελίξεις των τελευταίων 10 ημερών στο ΚΥ Μεγάρων
Την Πέμπτη 3/12, στις 2 το μεσημέρι, ασθενής με δύσπνοια απευθύνεται στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, όπου αντιμετωπίζεται ως ύποπτο κρούσμα. Κατά την εξέλιξη του καρδιογραφήματος παθαίνει έμφραγμα, ωστόσο το ΚΥ διαθέτει μόνο έναν φορητό απινιδωτή, ο οποίος έχει μείνει από μπαταρία γιατί δεν υπάρχει φορτιστής. Οι εργαζόμενοι, φορώντας τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας, τον μεταφέρουν στο Παθολογικό και κάνουν ανάνηψη με τον χειροκίνητο απινιδωτή, του κάνουν γαστροστομία (προκαλεί ρίψη σταγονιδίων στο χώρο), διακομίζεται άμεσα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Γύρω στις 8 το βράδυ ενημερώνονται από τον «Ευαγγελισμό» ότι ο άνθρωπος σώθηκε, ωστόσο είναι θετικός στον κορονοϊό. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ θεώρησε ότι οι υγειονομικοί πρέπει να παραμείνουν στο πόστο τους (!), καθώς... δεν θεωρούνται επαφές υψηλού κινδύνου κι αν θέλουν ας μπουν σε εθελοντική καραντίνα μόνο για το Σαββατοκύριακο. Οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στον ΕΟΔΥ, ο οποίος δίνει σαφή οδηγία για υποχρεωτική καραντίνα 3 εργαζομένων τουλάχιστον για μια βδομάδα και απολύμανση του Κέντρου Υγείας από εξειδικευμένο συνεργείο.
Την Παρασκευή 4/12 ανακοινώνεται ότι «ύστερα από συζήτηση της διοίκησης του δήμου Μεγαρέων, συνεννόηση με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Ροϊλό και τη διευθύντρια του ΚΥ Μεγάρων, το ΚΥ θα λειτουργήσει κανονικά το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Δεκέμβρη, 9 π.μ. - 5 μ.μ.». Χωρίς να γίνει απολύμανση στο κτίριο, χωρίς ιχνηλάτηση και διενέργεια τεστ στο υπόλοιπο προσωπικό...
Την Τρίτη 9/12, μια εργαζόμενη του Κέντρου Υγείας βρίσκεται θετική στον κορονοϊό. Οπως καταγγέλλεται, στοχοποιείται από τις διοικήσεις της ΥΠΕ και του ΚΥ ότι «δεν πρόσεξε και κόλλησε εκτός ΚΥ». Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, πρέπει να μπουν σε καραντίνα άλλοι 6 εργαζόμενοι (συνολικά 9 εργαζόμενοι μαζί με τους προηγούμενους), δηλαδή το 50% του προσωπικού του Κέντρου, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν οι εφημερίες.
Η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ παρεμβαίνει, πάντα προφορικά κι όχι εγγράφως, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι τηρούσαν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να επιστρέψουν στην εργασία τους (αφού σύμφωνα με τα απαράδεκτα σχετικά πρωτόκολλα θα θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου στενή επαφή»), διαφορετικά θα τους περάσει ΕΔΕ για πλημμελή τήρηση των μέτρων!
Την Πέμπτη 10/12, προκειμένου να βγουν οι εφημερίες, οι εργαζόμενοι ενημερώνονται από τον υπεύθυνο Λοιμώξεων του Κέντρου Υγείας πως «μετά από προφορική παρέμβαση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Ροϊλού (...) εργαζόμενοι με αρνητικό rapid test επιστρέφουν στα καθήκοντα, παρ' όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για προληπτική παραμονή κατ' οίκον, διότι είχαν έρθει σε στενή επαφή με θετικό κρούσμα».
Πού συμβαίνουν όλα αυτά; Στη Δυτική Αττική για την οποία πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι υπάρχει ανησυχητική διασπορά του κορονοϊού! Στο υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, όπου από τις 11 οργανικές θέσεις γιατρών, οι 9 είναι κενές. Ο ένας και μοναδικός πνευμονολόγος συνταξιοδοτείται στο τέλος του χρόνου, κρίσιμες ειδικότητες δεν υπάρχουν. Εργαζόμενοι καταγγέλλουν την ανεπάρκεια σε μάσκες: «Μετά την εξέταση ασθενούς πρέπει να αλλάζεις μάσκα. Στους γιατρούς δίνουν δύο μάσκες το 24ωρο! Στις νοσηλεύτριες μία το 8ωρο! Ο θάλαμος Covid, 9 μήνες μετά, δεν έχει εξοπλιστεί με τα απαιτούμενα και κατάλληλα φάρμακα, ορούς, απινιδωτή. Οχτώ μέρες μετά και στο Κέντρο Υγείας δεν έχει γίνει απολύμανση, ενώ ασθενείς εξακολουθούν να το επισκέπτονται».
Αυτά για τις ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και όλων των προκατόχων της, η οποία αναζητά προκλητικά ενόχους για τη διασπορά στο πρόσωπο των υγειονομικών και της... «ανεμελιάς» του λαού.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι πολύ πριν από την πανδημία στην περιοχή αναπτύχθηκαν αγώνες που διεκδικούσαν όλα τα αναγκαία μέτρα για να λειτουργήσει με επάρκεια το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας, ενάντια στην επιλογή της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την 24ωρη λειτουργία του. Μάλιστα, μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής με όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις. Αν τότε η κυβέρνηση είχε ακούσει τη φωνή των χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής και είχε πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, σήμερα η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη...
«Οι χώροι δουλειάς, με ευθύνη κυβέρνησης - εργοδοσίας, είναι υγειονομικές βόμβες διασποράς του ιού, με κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή μας και των οικογενειών μας», τονίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων ΟΤΑ Θριασίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργαζομένων στην Ενέργεια και το Παράρτημα Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής.
«Στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στο Θριάσιο», τονίζουν, «χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουμε χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ο ένας πάνω στον άλλο. Σε πολλές επιχειρήσεις δεν γίνεται θερμομέτρηση κατά την είσοδό μας. Εργαζόμαστε χωρίς μάσκα και αντισηπτικά, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι δεν απολυμαίνονται. Δεν πραγματοποιούνται τεστ, ούτε γίνονται ιχνηλατήσεις σε περίπτωση κρούσματος, με συνέπεια να μην μπαίνουν σε καραντίνα αυτοί που ήρθαν σε επαφή με νοσούντες συναδέλφους. Ανάλογες περιπτώσεις παραβίασης των υγειονομικών πρωτοκόλλων υπάρχουν και σε επιχειρήσεις όπου παίρνονται κάποια στοιχειώδη μέτρα».
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους «παραμένουν ανύπαρκτοι», υπογραμμίζουν τα σωματεία, ενώ την ίδια στιγμή «επικίνδυνες συνθήκες συγχρωτισμού διαπιστώνονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους χιλιάδες εργαζομένους και κατοίκους, λόγω των ελάχιστων δρομολογίων λεωφορείων και προαστιακού, ενώ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα πούλμαν των εταιρειών, με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε στο μεροκάματο στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες».
Οπως επισημαίνουν, «την αγωνία μας μπροστά σε αυτήν τη δραματική κατάσταση επιτείνει η αδυναμία του δημόσιου συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν».
«Η κατάσταση της Δυτικής Αττικής αποδεικνύει τον πραγματικό ένοχο της εξάπλωσης της πανδημίας, που δεν είναι άλλος από την ανάγκη απρόσκοπτης κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, που δεν λογαριάζουν μέτρα προστασίας και ζωές», τονίζουν τα σωματεία και απαιτούν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.