ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα τα δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσια

Τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας αναδεικνύουν οι ΤΟ Βιομηχανίας και ΒΔ Αττικής του ΚΚΕ απαιτώντας μέτρα προστασίας

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα η εξέλιξη της πανδημίας στη Δυτική Αττική», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ, καθώς η αύξηση κρουσμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή έχει χτυπήσει «κόκκινο», με δεκάδες από αυτά να καταγράφονται στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση μοιράζεται από χτες σε χώρους δουλειάς της Δυτικής Αττικής. Οπως αναφέρει, πρόκειται για μια περιοχή, ιδιαίτερα το Θριάσιο, που συγκεντρώνει πολύ μεγάλο αριθμό εργοστασίων και άλλων μεγάλων εργασιακών χώρων που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, ωστόσο «απουσιάζουν ακόμη και τα στοιχειώδη μέσα και μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων».

Στο επίκεντρο είναι η συζήτηση για όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία να παρθούν για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Μέτρα που είναι αναγκαία στους μεγάλους χώρους δουλειάς, τα οποία με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας δεν τηρούνται.

Την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που συνεχίζεται, καταγγέλλει από την πλευρά της η ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, αφού, όπως αναφέρει, κλείνει τα αυτιά της στις δίκαιες διεκδικήσεις των υγειονομικών του μοναδικού δημόσιου νοσοκομείου της περιοχής, του «Θριάσιου». Ταυτόχρονα, η Οργάνωση του Κόμματος αναδεικνύει τη συνολική επιβάρυνση, αφού «με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων οι περιοχές παραμένουν υποβαθμισμένες με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων, όπως η συνέχιση της λειτουργίας του καρκίνου του ΧΥΤΑ Φυλής, η μετατροπή της Δυτικής Αττικής σε θάλαμο αερίων από την ανεξέλεγκτη δράση των ομίλων, οι κίνδυνοι βιομηχανικών ατυχημάτων και άλλα. Ιδιαίτερα σε Ανω Λιόσια, Ζεφύρι, Ασπρόπυργο, Μενίδι και Μέγαρα συγκεντρώνονται κοινωνικές ομάδες που ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και αντικειμενικά είναι πιο ευάλωτες στην πανδημία». Αλλωστε, η Οργάνωση του Κόμματος εκτός από την ενίσχυση των δομών Υγείας και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, προβάλλει τη διεκδίκηση για «ειδική φροντίδα για τις πιο ευάλωτες ομάδες της περιοχής, οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες και Ρομά με ειδικά ενημερωτικά - διαγνωστικά συνεργεία στις περιοχές που κατοικούν και στους χώρους που συχνάζουν».

Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας

Η ΤΕ Βιομηχανίας, σημειώνοντας ότι αιτία για την κατάσταση αυτή είναι η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, απαιτεί να ληφθούν «ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας και την προστασία της υγείας μας» και ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα: «Πόσους ελέγχους έχει πραγματοποιήσει η Επιθεώρηση Εργασίας στα μεγάλα εργοστάσια της περιοχής; Τι μέτρα παίρνονται στους χώρους δουλειάς; Πόσα λεωφορεία πρόσθεσαν στη Δυτική Αττική και στις υπόλοιπες περιοχές - ιδιαίτερα τις βιομηχανικές ζώνες - για να αραιώσουν τα δρομολόγια και να μην αναγκάζονται να παστώνονται σαν σαρδέλες οι εργαζόμενοι για να πάνε στη δουλειά τους;

Αντί να κουνάει το δάχτυλο και να επικαλείται άλλη μια φορά την "ατομική ευθύνη", να μας απαντήσει επιτέλους για τη δική της ευθύνη και την ευθύνη των εργοδοτών! Να μας πει: Δεν γνωρίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης ότι υπάρχουν εργοστάσια που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα και η εργοδοσία το κρύβει; Οτι ακόμη περισσότερο σε αυτές τις συνθήκες η τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλειάς τσακίζει κόκαλα; Οτι οι εργοδότες απειλούν τους εργαζόμενους να μην πουν ότι έχουν συμπτώματα; Οτι υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτούν από εργαζόμενους που νοσούν οι ίδιοι ή είναι επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα, να πηγαίνουν στη δουλειά (με μια μάσκα παραπάνω); Οτι όχι μόνο δεν διενεργούν μαζικά τεστ στους εργαζόμενους, αλλά ουσιαστικά δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία τους; Οτι υπάρχουν χώροι που δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, εργοδότες που υποχρεώνουν με την απειλή της απόλυσης ακόμη και ευπαθείς ομάδες να εργάζονται εκθέτοντας καθημερινά την υγεία τους σε τεράστιους κινδύνους; Οτι στους χώρους δουλειάς παραμένουν και οι υπόλοιποι κίνδυνοι εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, πέραν της πανδημίας, λόγω έλλειψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας;

`Η δεν έχουν ακούσει ότι απειλούν όποιον εργαζόμενο τολμήσει να απαιτήσει μέτρα μέσα στο χώρο δουλειάς;».

Αμεσα μέτρα τώρα!

«Η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που υπηρετούν την ίδια πολιτική, αποδεικνύονται οι καλύτεροι σύμμαχοι των εργοδοτών για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους. Υπηρέτησαν και υπηρετούν μια πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Φτάνει πια! Τώρα να δυναμώσει η πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού. Τώρα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας μας. Δεν θα βάλουμε άλλο σε κίνδυνο την υγεία μας για τα δικά τους κέρδη», αναφέρει η Οργάνωση του Κόμματος, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα αιτήματα:

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς. Με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας να γίνουν δωρεάν μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες και να διενεργούν συχνούς ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων που νοσούν ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα, καθώς δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη σε συνθήκες μάλιστα έξαρσης της πανδημίας.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων από και προς την εργασία τους. Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των ΜΜΜ. Στα μεγάλα εργοστάσια που απασχολούν δεκάδες εργαζόμενους, να μπουν δωρεάν δρομολόγια με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές Υγείας, να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Να γίνει πραγματική και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου

Απαίτησαν μέτρα προστασίας στα εργοστάσια της Δυτικής Αττικής

Παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις, εργοστάσια, αποθήκες και άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς πραγματοποιούν σωματεία αυτές τις μέρες, καταγγέλλοντας τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοτών για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε εστίες μετάδοσης της πανδημίας.

Τα συνδικάτα απαιτούν τη λήψη εδώ και τώρα ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, αναδεικνύοντας ότι η εξέλιξη της πανδημίας στη Δυτική Αττική επιβεβαιώνει την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για ουσιαστικά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες το πρωί αντιπροσωπείες σωματείων από τον κλάδο του Μετάλλου, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους ΟΤΑ, την Ενέργεια κ.λπ. έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα. Στη συγκεκριμένη παρέμβαση συμμετείχαν και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικοί σύμβουλοι Ασπροπύργου, Δημήτρης Μπακάλης, και Ελευσίνας, Αντώνης Αλεξανδρόπουλος.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και μίλησε με τους εργαζόμενους του ΚΕΠΕΚ. Η συζήτηση ανέδειξε τις ελλείψεις του ΚΕΠΕΚ σε προσωπικό, καθώς οι επιθεωρητές μετριούνται στα δάχτυλα και είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο μιας περιοχής με χιλιάδες εργοστάσια και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, και τουλάχιστον 200.000 εργαζόμενους. Επισημάνθηκε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι τέτοιο που «δένει τα χέρια» των επιθεωρητών Εργασίας. Ακόμα, αναφέρθηκαν τα κρούσματα που εντοπίζονται στους δήμους της περιοχής.

Η αντιπροσωπεία μοίρασε την κοινή ανακοίνωση του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου, του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Θριασίου, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια, ανακοίνωση στην οποία περιγράφεται η κατάσταση στους χώρους δουλειάς και τίθεται συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Χωρίς μέσα ατομικής προστασίας παρά την εκτεταμένη διασπορά

Στο 3,37% στο δήμο Ασπροπύργου και στο 2,35% στο δήμο Ελευσίνας καταγράφηκε ο δείκτης θετικότητας στους ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στον Ασπρόπυργο, από τα 267 rapid test προέκυψαν 9 θετικά, με διάμεση ηλικία τα 37 έτη, και στο δήμο Ελευσίνας, από τα 680 rapid test προέκυψαν 16 θετικά, με διάμεση ηλικία τα 44 έτη.

Η διασπορά του ιού στη Δυτική Αττική αποτελεί άλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, καθώς όλα τα «κακώς κείμενα» για τη ζωή και την υγεία του πληθυσμού της επιδεινώθηκαν, αντί να λυθούν μέσα στην πανδημία. Εργοστάσια, αποθήκες μεγάλων επιχειρήσεων συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς μέτρα για τους εργαζόμενους και έλεγχο από το κράτος, η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χειροτερεύει ακόμα περισσότερο, ενώ στις δημόσιες δομές Υγείας δίνεται καθημερινά μια μάχη με τις ελλείψεις ακόμη και στα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις κλινικές και τμήματα του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, ακόμα και στις ΜΕΘ και κλινικές COVID, υπάρχουν ελλείψεις σε γάντια και μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (!), όπως αποδεικνύεται από τα αλλεπάλληλα έγγραφα της Ορθοπεδικής και της Ουρολογικής - ΩΡΛ κλινικής, της Β' Παθολογικής κλινικής και του Αναισθησιολογικού τμήματος.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες Υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κέντρο Υγείας Μεγάρων, όπου αν και υπάρχουν θετικά κρούσματα σε ασθενείς και εργαζόμενους, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, χορηγείται μια (1) μάσκα σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη 8ωρη βάρδια και δύο (2) μάσκες στους γιατρούς για 24ωρη εφημερία. Σημειώνονται μάλιστα καταγγελίες ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί απολύμανση από εξειδικευμένο συνεργείο, παρά την εμφάνιση κρούσματος.

Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ αρνείται ακόμη και τώρα να εξασφαλίσει τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας, με αποκαλυπτικό παράδειγμα το έγγραφό της (με αρ. πρωτ. 57497 και ημερ. 15/10/2020), με το οποίο απορρίπτεται το αίτημα του ΓΝΕ «Θριάσιο» για χορήγηση μασκών υψηλής προστασίας, προκαλώντας την αγανάκτηση του Σωματείου Εργαζομένων.

«Δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του "Θριάσιου" Νοσοκομείου, που είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, η εξέλιξη της επιδημίας είναι ανησυχητική», σημειώνει το Σωματείο, αναδεικνύοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων για αυτή την κατάσταση.

«Είναι φανερό ότι, αν και αυξάνεται συνεχώς η εξάπλωση της επιδημίας μέσα στα δημόσιες μονάδες Υγείας, υγειονομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν νοσήσει, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να μην παίρνει - έστω και τώρα - ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών και να απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις συναδέλφους που έχουν νοσήσει», τονίζει. Και προσθέτει ότι με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 μειώνεται ακόμα περισσότερο η ήδη ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες κατά 22 εκατ. και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 392 εκατ. ευρώ».

Το Σωματείο απαιτεί να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες για επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκή κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Περιοδεία του ΚΚΕ την Παρασκευή

Την Παρασκευή 18 Δεκέμβρη, στις 7.30 π.μ., ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει και θα συνομιλήσει με τους εργαζόμενους του δήμου Φυλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ