ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την προσπάθεια απαγόρευσης του ΚΚ Πολωνίας

Την απαράδεκτη απόφαση του γενικού εισαγγελέα και υπουργού Δικαιοσύνης της Πολωνίας να αιτηθεί απαγόρευση του ΚΚ Πολωνίας καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Στην Ερώτηση σημειώνεται: «Ο γενικός εισαγγελέας και υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας αιτήθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο την απαγόρευση του ΚΚ Πολωνίας. Πρόκειται για άλλη μια προκλητική επιχείρηση παρεμπόδισης της δράσης των κομμουνιστών σε κράτος - μέλος της ΕΕ.

Τέτοιες διώξεις αποδεικνύουν ότι οι επικρίσεις της ΕΕ περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Πολωνία σταματούν όταν η Δικαιοσύνη καταδικάζει τους κομμουνιστές και το ΚΚ Πολωνίας για τις ιδέες τους, όταν απαγορεύει τη δράση τους ή και τα κομμουνιστικά σύμβολα. Η εξίσωση των φασιστών - ναζιστών του χτες και του σήμερα με τους κομμουνιστές, εκείνους που πολέμησαν και πολεμούν το φασισμό, αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ καταγεγραμμένη σε πλήθος ψηφισμάτων και διακηρύξεων.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στηρίζονται στο απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο της Πολωνίας, που ανιστόρητα εξισώνει τους κομμουνιστές με τους φασίστες στο όνομα του "ολοκληρωτισμού". Επικαλούμενοι το καταστατικό του ΚΚ Πολωνίας κάνουν λόγο για προσπάθεια επιβολής "ολοκληρωτικών και κομμουνιστικών μεθόδων", παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια το κατηγορητήριο κατέρρευσε και το ΚΚ Πολωνίας απαλλάχθηκε στο δικαστήριο.

Η αλήθεια είναι ότι οι αστικές κυβερνήσεις ενοχλούνται από τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε, οι οποίες έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι των πρωτόγνωρων κοινωνικών δικαιωμάτων που απολάμβανε ο λαός της ΛΔ Πολωνίας. Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια να ποινικοποιηθεί οποιαδήποτε αναφορά στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό αποσκοπεί στο να αποδεχτούν οι λαοί τη φτώχεια, την ανασφάλεια, την ανεργία που φέρνει η νέα καπιταλιστική κρίση με καταλύτη την πανδημία, που αφήνει τους λαούς εκτεθειμένους, ανοχύρωτους στην εκμετάλλευση που μοιράζει απλόχερα ο καπιταλισμός όπου Γης».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στο αίτημα να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις ενάντια στο ΚΚ Πολωνίας και να δοθούν εγγυήσεις για την ανεμπόδιστη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.

Πώς τοποθετείται στο ζήτημα της απαράδεκτης ποινικοποίησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας από τις πολωνικές αρχές και στις διώξεις ενάντια σε όποιον την προπαγανδίζει, που παραβιάζουν και τα πιο στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες;».

Προχωράνε οι συμφωνίες Ισραήλ - Αραβικών Κρατών

Στόχος να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στον Παλαιστινιακό λαό

Καθώς συνεχίζονται οι εξομαλύνσεις των σχέσεων του Ισραήλ με διάφορες αραβικές χώρες με την ενεργή μεσολάβηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ως στοιχείο για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στους Παλαιστίνιους, έρχονται στο φως και νέα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν.

Ο Μαροκινός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα, αφότου η χώρα του έγινε την προηγούμενη βδομάδα η τέταρτη χώρα από την αρχή του 2020 που αποφάσισε να συνάψει πλήρεις σχέσεις με το Ισραήλ (μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν που μάλιστα αποχαρακτηρίστηκε ως κράτος - τρομοκράτης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ), σημείωσε ότι οι σχέσεις προϋπήρχαν και δεν σταμάτησαν ποτέ. Ταυτόχρονα η αναγνώριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ «μαροκινής κυριαρχίας στη Δυτική Σαχάρα» χαρακτηρίζεται ως διπλωματική νίκη και κατά του κινήματος Πολισάριο. «Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Μαρόκο είναι ιδιαίτερες και δεν μπορούν να συγκριθούν με τις σχέσεις που έχει το Ισραήλ με οποιαδήποτε άλλη αραβική χώρα», είπε ακόμη ο Μπουρίτα και πρόσθεσε: «Το Μαρόκο έχει μια σημαντική ιστορία με την εβραϊκή κοινότητα, μια ιδιαίτερη ιστορία στον αραβικό κόσμο. Ο βασιλιάς (...) και οι προηγούμενοι βασιλιάδες, μεταξύ των οποίων ο Χασάν Β', σέβονταν τους Εβραίους και τους προστάτευαν».

Χτες ο Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, κατά τη συνάντησή του στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τόνισε: «Το Μαρόκο θα επωφεληθεί από την υποστήριξη της μαροκινής εβραϊκής κοινότητας» στο Ισραήλ και υπενθύμισε πως πολλοί Ισραηλινοί πολίτες είναι μαροκινής καταγωγής. Πρόκειται για περίπου 250.000 Μαροκινούς Εβραίους που μετανάστευσαν στο Ισραήλ μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Μαρόκο χαιρετίστηκε από τα αστικά κόμματα του Ισραήλ και τον ισραηλινό αστικό Τύπο, αλλά καταγγέλθηκε από τους Παλαιστίνιους ηγέτες και της «Φατάχ» και της «Χαμάς», που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να είναι σε συνεννοήσεις για τη διενέργεια κοινών εκλογών.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς έχει μεταβεί στο Κατάρ για διήμερη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συναντηθεί με τον εμίρη Ταμίν μπεν Χαμάντ αλ-Τάνι και εικαζόταν ότι θα γινόταν και συνάντηση με τους ηγέτες της «Χαμάς» που έχουν εγκατασταθεί στο εμιράτο.

Καταγγέλλει τη συμφωνία Ισραήλ - Μαρόκο το ΠΣΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καταγγέλλει τη συμφωνία και σημειώνει: «Αυτή η τελευταία επαίσχυντη συμφωνία στην οποία μεσολάβησε η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ έχει ως σιωπηλό συνεργό την Ευρωπαϊκή Ενωση, που παίρνει θέσεις και στις δύο περιπτώσεις (Παλαιστίνη και Δυτική Σαχάρα) που νομιμοποιούν το καθεστώς της κατοχής. Ως συνέχεια των παρόμοιων συμφωνιών του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν, αυτή η τελευταία συμφωνία αποτελεί μέρος του ιμπεριαλιστικού σχεδίου για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής, και η οποία παραγνωρίζει προκλητικά τα αναφαίρετα δικαιώματα του λαού της Παλαιστίνης και της Δυτικής Σαχάρας για αυτοδιάθεση και το τέλος της επί δεκαετίες τους κατοχής.

Η εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων κρατών με το Ισραήλ αντιβαίνει σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο Παλαιστινιακός λαός υποφέρει από μια αργή γενοκτονία, ζει υπό πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας και ένα τείχος διαχωρισμού στη Δυτική Οχθη, ενώ η Ιερουσαλήμ κηρύσσεται η αιώνια αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ και οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη νομιμοποιούνται από τις ΗΠΑ. Αποτελεί μια πράξη υποκρισίας από την ΕΕ που δεν αντιτίθεται στην ισραηλινή κατοχή, ενώ μιλά επίσημα για μια "λύση δύο κρατών". Ταυτόχρονα, το Βασίλειο του Μαρόκου έλαβε την ανοιχτή υποστήριξη τόσο από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ όσο και από τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ, οι οποίοι χαιρέτισαν αυτήν τη συμφωνία ανοιχτής υποστήριξης της κατοχής της Δυτικής Σαχάρας, της τελευταίας αποικίας στην Αφρική.

Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για ειλικρινείς ειρηνευτικές συνομιλίες με την Παλαιστίνη για ένα ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, σύμφωνα με πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ, ούτε το Μαρόκο ενδιαφέρεται να το πράξει με τη Δυτική Σαχάρα, παρά τα πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ που προωθούν σαφώς το δημοψήφισμα ως μέσο ελεύθερης έκφρασης της βούλησης του λαού της Δυτικής Σαχάρας για το μέλλον τους.

Οι διμερείς, τριμερείς ή οποιουδήποτε άλλου είδους συμφωνίες που παραβλέπουν τα δικαιώματα των λαών με βάση τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολιτικές, δεν μπορούν να υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η "συμφωνία" μεταξύ Ισραήλ και Μαρόκου αποδεικνύει επίσης την υποκρισία του Αραβικού Συνδέσμου που υποτίθεται ότι υποστηρίζει την "Αραβική Πρωτοβουλία", την οποία αυτή και όλες οι παρόμοιες συμφωνίες του Ισραήλ με αραβικά κράτη παραβιάζουν σαφώς.

Το ΠΣΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του σε όλο τον κόσμο να ξεσκεπάσουν και να καταγγείλουν τα σχέδια εναντίον των λαών της Παλαιστίνης και της Δυτικής Σαχάρας!

Η αδικία και η κατοχή δεν μπορούν και δεν θα διαρκέσουν για πάντα!».

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΑΕ

ΜΟΣΧΑ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας, Γιούρι Μπορίσοφ, και τον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, πραγματοποίησε τη Δευτέρα στη Μόσχα ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντουλάχ Μπιν Ζάιντ Αλ Ναχιάν. Τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε «ανοδική πορεία» οι επαφές και οι σχέσεις των δύο κρατών.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε την πρόοδο στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΑΕ, όπως και «τους δεσμούς μας στην Αμυνα, τις επαφές σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, ανθρωπιστικό, πολιτιστικό», συμπληρώνοντας πως «είναι προς το συμφέρον των δύο εθνών».

Αναφέρθηκε στον διάλογο Ρωσίας - ΗΑΕ για περιφερειακά και διεθνή θέματα: «Δεδομένων των προβλημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι δραστηριότητες που στοχεύουν στη σύγκριση των θέσεων και των προσεγγίσεών μας, καθώς και στην εξέταση της πιθανότητας κοινών μέτρων για την επίλυση πολλών κρίσεων, είναι πολύ σημαντικές», είπε ο Λαβρόφ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαιρετίζουν τις πρωτοβουλίες της Ρωσίας για την καθιέρωση ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.

«Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα. Σκοπεύουμε να ενώσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στην περιοχή μας για να κάνουμε τα κράτη μας πιο σύγχρονα και ενημερωμένα», είπε, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στην περιοχή» και «να αποτραπεί η επιστροφή στη νεοαποικιοκρατία».

Ενδεικτικό της προσπάθειας να αναβαθμίσει το ρόλο της και την επιρροή της στα κράτη του Κόλπου είναι το ότι η Ρωσία, τον Ιούλη του 2019, δημοσίευσε τη στρατηγική συλλογικής ασφάλειας στην περιοχή του Περσικού Κόλπου με στόχο την καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού συλλογικής ασφάλειας και συνεργασίας που θα περιλαμβάνει όλα τα περιφερειακά κράτη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ετοιμη να παρατείνει τη στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη

Η κυβέρνηση του (ισλαμοσυντηρητικού) ΑΚΡ υπέβαλε το Σαββατοκύριακο στη Βουλή πρόταση νόμου για την παράταση της στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη, επιβεβαιώνοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον του ντόπιου κεφαλαίου για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η κυβέρνηση Ερντογάν έστειλε πρώτη φορά «στρατιωτικούς συμβούλους» τον Γενάρη στη βορειοαφρικανική χώρα, πριν κλιμακώσει με διάφορους τρόπους την άμεση εμπλοκή της στον εμφύλιο, στηρίζοντας τις δυνάμεις Φαγιέζ αλ Σάρατζ, απέναντι στον στρατάρχη Χαφτάρ και τους συμμάχους του και μεθοδεύοντας συνεργασίες που εκτιμά ότι θα ωφελήσουν τη γεωστρατηγική της δύναμη (όπως τη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ).

Αν εγκριθεί το νομοσχέδιο αυτό, θα παρατείνει κατά (τουλάχιστον) 18 μήνες ακόμα τη στρατιωτική παρουσία της Αγκυρας στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ