ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2021

Ολοκληρώνεται σήμερα, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, του οποίου βασικοί πυλώνες είναι η επέκταση των μέτρων στήριξης του κεφαλαίου, τα νέα δωράκια και η εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, και στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος η ένταση της φοροληστείας απέναντι στον λαό, το τσεκούρι στα κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών - ακόμα και για την Υγεία εν μέσω πανδημίας - και συνολικά η προσπάθεια να φορτωθούν τα σπασμένα και της νέας καπιταλιστικής κρίσης στον λαό. Το αντιλαϊκό, ταξικό περιεχόμενό του, όσο και τη σύμπλευση κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων στους βασικούς άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής ανέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, καλώντας τον λαό να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, να περάσει στην αντεπίθεση με τη σημαία των δικών του αναγκών.


Ο λαός να περάσει στην αντεπίθεση με τη σημαία των δικών του αναγκών

Eurokinissi

Το ΚΚΕ έχει εμπιστοσύνη στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και σήμερα εκκολάπτονται οι παράγοντες για την αντεπίθεσή του, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον νέο προϋπολογισμό, ο οποίος - όπως σημείωσε - είναι απολύτως συνεπής με τους αντιλαϊκούς στόχους της κυβέρνησης.

Αναφερόμενη στα συνολικά 72 δισ. ευρώ που θα κληθούν αυτή και η επόμενη κυβέρνηση να διαχειριστούν, επεσήμανε ότι ένα μέρος τους είναι δάνεια που αυξάνουν το κρατικό χρέος και ένα μέρος από τα Ταμεία της ΕΕ, που γεμίζουν από τον ίδρωτα και το αίμα των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι θα γίνει «μεγάλο μακελειό» μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων με αντικείμενο το πακέτο των 72 δισ. ευρώ, και ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ταύτιση στην υπεράσπιση του καπιταλιστικού συστήματος.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει ριζική και κάθετη διαφορά με την κυβέρνηση, από τη σκοπιά ότι είναι πολέμιο του καπιταλιστικού συστήματος, και αναδεικνύει πως ο εργαζόμενος είναι ο παραγωγός του πλούτου και ο κεφαλαιοκράτης ο σφετεριστής του. Πρόσθεσε ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα με την ορμητική του αντεπίθεση μπορεί σήμερα να ανακόψει χειρότερα μέτρα και να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης.

Αναφερόμενη στη νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση, σημείωσε ότι η πανδημία του κορονοϊού την επιτάχυνε και τη βάθυνε και ότι δεν πρόκειται για «υγειονομική κρίση», ούτε για κρίση λόγω ανικανότητας ή ανεντιμότητας από την πλευρά της κυβέρνησης. Υπενθύμισε πως το ΚΚΕ είχε εκτιμήσει ότι θα προκύψει μια αναιμική ανάπτυξη και ότι ο επόμενος κύκλος της κρίσης θα είναι πιο βαθύς. Συμπλήρωσε ότι ο λαός θα κληθεί να πληρώσει διπλά και τριπλά αυτά που του λένε σήμερα, και ότι τα 72 δισ. ευρώ θα γίνουν «ταφόπλακα» αν δεν οργανώσει την αντεπίθεσή του.

Ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός σημαδεύει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

Ο κρατικός προϋπολογισμός ταυτόχρονα υπηρετεί τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των επιχειρηματικών ομίλων, που είναι και το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε ο Γιώργος Μαρίνος.

Ιδιαίτερα στάθηκε στη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο επικίνδυνο σχέδιο «ΝΑΤΟ 2030», όπως αυτό διαμορφώθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και το οποίο στοχεύει τη Ρωσία και την Κίνα.

Σχολίασε τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ακόμα μια φορά απέδειξε ότι αντιμετωπίζει την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, ενώ εξέθεσε τα αστικά κόμματα, που εφησυχάζουν το λαό παρουσιάζοντας την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σαν προστάτες των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Με τη δική σας συναίνεση, οι σύμμαχοί σας προσπαθούν να κρατήσουν την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, να την αποσπάσουν από την επιρροή της Ρωσίας. Και αυτό είναι πεδίο μεγάλων συναλλαγών», σημείωσε και τόνισε ότι «μέσα σε αυτήν την πορεία προετοιμάζονται η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου, η διχοτόμηση της Κύπρου προς όφελος των ενεργειακών κολοσσών».

Παράλληλα, υπογράμμισε την επικινδυνότητα των πρόσφατων κινήσεων της κυβέρνησης για αποστολή στρατευμάτων στο Μάλι και πυραύλων «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, αλλά και την επικινδυνότητα της συμφωνίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ επεσήμανε πως με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων - και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της ΝΔ - η χώρα έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο. Την ώρα που ο λαός στενάζει. η κυβέρνηση ετοιμάζεται «να επεκτείνει την ισχύ της Συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις και οι ΗΠΑ ρίχνουν εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση του φονικού μηχανισμού στη Σούδα».

Και κάλεσε το λαό να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην πολιτική της αστικής τάξης, ενάντια στην επιλογή της να τον σέρνει σε αυτά τα επικίνδυνα μονοπάτια.

Η πανδημία αποκάλυψε την απανθρωπιά του καπιταλιστικού συστήματος

Ως πρόγευση της «κανονικότητας» που φέρνει η κυβέρνηση σε βάρος του λαού, προκειμένου να του φορτώσει και τη νέα καπιταλιστική κρίση, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αναφερόμενος στα στοιχεία που περιέχονται και προδιαγράφουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα επίπεδα, για να πληρώσει ο λαός την καπιταλιστική κρίση.

Επισήμανε ότι η πανδημία αποκάλυψε την απανθρωπιά του καπιταλισμού. «Πανίσχυρα, όπως λέγατε, συστήματα Υγείας στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, όπως στις χώρες στη Β. Ευρώπη, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, έφεραν την κόλαση με τις εκατόμβες νεκρών», σημείωσε επειδή στο καπιταλιστικό σύστημα «η Υγεία είναι εμπόρευμα και αυτό στην ακρότητά του σημαίνει ότι όποιος έχει ζει, όποιος δεν έχει πεθαίνει».

Απάντηση έδωσε και στο αφήγημα της εθνικής ομοψυχίας που πλασάρει η κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα «έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τα αιτήματα» των σωματείων, των φορέων των εργαζομένων για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την αύξηση των δρομολογίων στα μέσα μεταφοράς, για ελέγχους στους χώρους δουλειάς», ενώ ζήτησε να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία αν έχουν γίνει έλεγχοι και πόσα πρόστιμα έχουν κοπεί στους εργοδότες. Ανέδειξε ακόμη το μπαράζ αντιλαϊκών νομοσχεδίων που περνάει η κυβέρνηση από τη Βουλή, την ώρα που προσπαθεί με την πανδημία να φιμώσει τον λαό.

«Είμαστε δύο κόσμοι, είμαστε εμείς που υποστηρίζουμε την ανατροπή ενός βάρβαρου συστήματος, και είσαστε και οι υπόλοιποι που υποστηρίζετε την εξυπηρέτησή του και τσακώνεστε για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση τα κέρδη και όχι οι ανάγκες του λαού

Η Διαμάντω Μανωλάκου ανέδειξε πόσο «ταξικός, αντιλαϊκός, άδικος, στην υπηρεσία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας» είναι ο κρατικός προϋπολογισμός. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις δραστικές περικοπές στην Υγεία, στην Παιδεία και σε τομείς όπως η Τοπική Διοίκηση, ο Πολιτισμός και το περιβάλλον.

«Στον τομέα της Τοπικής Διοίκησης, η επιχορήγηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους σε δήμους και Περιφέρειες είναι 2,5 δισεκατομμύρια, όταν οι αμοιβές προσωπικού υπολογίζονται σε 2,6 δισεκατομμύρια, δηλαδή οι ΚΑΠ δεν καλύπτουν ούτε τις αμοιβές του προσωπικού. Επιπλέον, στους δήμους, για σχολικούς τροχονόμους, για το "Βοήθεια στο Σπίτι" και για την καθαριότητα σχολικών μονάδων θα υπάρξει μείωση 15%. Στους δήμους, βέβαια, ξεπερνούν τα 210 εκατομμύρια. Και ως αντιστάθμισμα η κυβέρνηση προσβλέπει σε αύξηση από ίδια έσοδα. Αυξάνονται, λοιπόν, κατά 10% τα έσοδα από επιβάρυνση, τέλη και φόρους σε αποθηκευτικούς χώρους, γκαράζ κ.λπ., ρύθμιση ψηφισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ την οποία στηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τον Πολιτισμό, για τον οποίο - όπως είπε - στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η υποταγή του «στην υπηρεσία της τουριστικής βιομηχανίας», τόνισε πως ο προϋπολογισμός προβλέπει «το εξευτελιστικό ποσοστό του 0,04%».

Συνεχίζοντας χαρακτήρισε υποκριτικές τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για την «πράσινη διάσταση», καθώς «πρόκειται για ενίσχυση μονοπωλιακών ομίλων που επενδύουν στην "πράσινη" καπιταλιστική οικονομία ως διέξοδο κερδοφορίας στα συσσωρευμένα κεφάλαια». Ως παραδείγματα έφερε ότι την ίδια ώρα που υποχρηματοδοτείται η Δασική Υπηρεσία, η κυβέρνηση δίνει λεφτά για την αγορά οχημάτων τύπου «Αίαντας», όχι για την Πυροσβεστική αλλά για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά και το γεγονός ότι «βάζετε πλάτη στο κινεζικό μονοπώλιο στον Πειραιά, επιδοτώντας και εσείς και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο 95% το έργο που κατασκευάζει στη νότια προβλήτα, καταστρέφοντας την Πειραϊκή. Η περιβαλλοντική και πολιτιστική σας ευαισθησία σταματάει εκεί που αρχίζει το κέρδος των μονοπωλίων».

Αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για να κρυφτούν οι βασικές συγκλίσεις

Στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να αντιστρέψει την πραγματικότητα για την αντιλαϊκή πολιτική, όπως είναι και οι περικοπές σε βάρος της Υγείας που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά και πώς ο ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλει σε αυτήν την επιχείρηση επιδιώκοντας με τη σειρά του να κρύψει τις βασικές τους συγκλίσεις, αναφέρθηκε ο Γιάννης Γκιόκας.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση και οι βουλευτές της ΝΔ καλλιεργούν πλαστή εικόνα για την πορεία της οικονομίας και εφησυχασμό, ότι με αφορμή τον ερχομό του εμβολίου, δήθεν η πανδημία και η οικονομική κρίση θα είναι μια σύντομη παρένθεση.

Αντίστοιχα, «το μοτίβο του ΣΥΡΙΖΑ» είναι «το χαριτωμένο που λέει, η μη ενσυναίσθηση, λες και η κυβερνητική πολιτική είναι ζήτημα ανικανότητας και όχι συνειδητής πολιτικής επιλογής», σημείωσε και πρόσθεσε πως και οι δύο έχουν «πλήρη ενσυναίσθηση της ταξικής σας αποστολής, που είναι η δουλειά που πρέπει να βγάλετε για λογαριασμό του κεφαλαίου».

«Πρόκειται για βολική αντιπαράθεση, για να κρυφτούν οι βασικές σας συγκλίσεις και η ταυτόσημη πολιτική που έχετε στα κορυφαία ζητήματα», υπογράμμισε και έφερε ως παραδείγματα το «Ταμείο Ανάκαμψης», που όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ χαιρέτισαν «ως μάννα εξ ουρανού» και «προοδευτική στροφή της ΕΕ», κρύβοντας ότι αφορά τη στήριξη των μεγάλων ομίλων και ότι θα δοθεί με όρο νέα μνημόνια για τους λαούς, όπως κι αν ονομαστούν - έκθεση Πισσαρίδη, «πράσινη μετάβαση» κ.ο.κ. Αλλά και το γεγονός ότι όλα τα κόμματα εμφανίζουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως εγγυητές ειρήνης και όταν έρχεται το «άδειασμα» από τις Συνόδους Κορυφής λένε ότι η ΕΕ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Οσον αφορά την Υγεία, τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να παριστάνει την αθώα περιστερά, καθώς ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν σημαία την «αρμονική συνύπαρξη» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα «και ήρθε η πανδημία και αυτό το αφήγημα το σκόρπισε στους τέσσερις ανέμους».

Δισ. για το ΝΑΤΟ, ούτε τα στοιχειώδη για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Νίκος Παπαναστάσης αναφέρθηκε στα τεράστια ποσά που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για εξοπλισμούς, οι οποίοι όμως αφορούν την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, την ώρα ο λαός βιώνει δραματικές συνθήκες.

«Προϋπολογίζονται πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς κυρίως για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Διαθέτετε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση των "F-16", 2 δισεκατομμύρια για την προμήθεια των "Rafale", 5 δισεκατομμύρια για αγορά φρεγατών και πολλά άλλα», όμως «όποιο οπλικό σύστημα κι αν προμηθευτεί η Ελλάδα, θα είναι στην ουσία άχρηστο όσο παραμένει δεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», τόνισε, χαρακτηρίζοντας παραπλανητικό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τους εξοπλισμούς αποτρέπεται η επιθετικότητα της Αγκυρας έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς οι ιμπεριαλιστές καλούνται να σβήσουν τη φωτιά που αυτοί ανάβουν.

«Η κυβέρνηση καλλιεργεί την άποψη ότι η έννοια "ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις" μεταφράζεται σε "ισχυρά οπλικά συστήματα"», συνέχισε. «Συσκοτίζει σταθερά το γεγονός ότι πρώτο και κύριο στοιχείο στρατιωτικής ισχύος είναι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων», για το οποίο όπως είπε «δεν περισσεύουν τα ελάχιστα από τα ΝΑΤΟικά δισεκατομμύρια, για να καλυφθούν δίκαια και πάγια αιτήματά τους» που τα συνδικαλιστικά τους όργανα καθημερινά προβάλλουν. Και αναφέροντας τα αιτήματα αυτά αναλυτικά, επεσήμανε ότι «στον προϋπολογισμό σας δεν υπάρχει τίποτα μα τίποτα απ' αυτά».

Ξεζούμισμα του λαού για ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο

Τα στοιχεία «σε κάθε προϋπολογισμό αποκαλύπτουν το ποιος πληρώνει και ποιος κερδίζει», με το 95% των εσόδων να προέρχεται από τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και μόλις το 5% από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ανέφερε ο Χρήστος Κατσώτης.

Δείχνοντας πώς κατανέμονται οι δαπάνες, σημείωσε ότι για να προσφέρονται απλόχερα προνόμια και «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους εντείνεται το ξεζούμισμα των εργαζομένων, του λαού. Ετσι, προβλέπονται λιγότερες δαπάνες, σχεδόν 1 δισ. ευρώ, για το επίδομα ανεργίας, «που σημαίνει χιλιάδες άνεργοι χωρίς καμία προστασία» και ενώ ήδη «850.000 είναι στα αζήτητα, με μόνο το 15,9% να επιδοτείται».

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το άγριο πετσόκομμα των συντάξεων, τόνισε και επεσήμανε πως αφού πρώτα οι νόμοι των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν 600 χιλιάδες συνταξιούχους να παίρνουν 500 ευρώ μεικτά, τώρα στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται κι άλλη μείωση των δαπανών, κατά 2 δισ. ευρώ, παρά την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων και με την απονομή οριστικών συντάξεων να εκκρεμεί χρόνια. Το ίδιο και για τις επικουρικές, που είναι μειωμένες κατά 127 εκατ. ευρώ.

Η δε πρόταση Πισσαρίδη, συνέχισε, προβλέπει «ετήσια μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,3% του ΑΕΠ - από 16,5% επί του ΑΕΠ σήμερα, σε 13,2% της συνταξιοδοτικής και μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου. Με αυτή θα μειωθούν ακόμη έως και 35% οι συντάξεις».

«Η εργατική τάξη είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει την κοινωνία προς τα μπρος, με τη δική της εξουσία», σημείωσε, τονίζοντας πως «ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα» και πως «το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και του λαού».

Στα χέρια των εργαζομένων το «εμβόλιο» κατά της «ασθένειας» την οποία προκαλεί το κέρδος

Ο Λεωνίδας Στολτίδης επισήμανε ότι όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, και η σημερινή της ΝΔ «εργάζεστε πάνω στο πώς θα αποσπάσετε όλο και περισσότερα κομμάτια από τον παραγόμενο από τους εργαζόμενους πλούτο και στο πώς θα τον μετατρέψετε σε κέρδος στις τσέπες των παρασίτων», των καπιταλιστών. «Θα τα είχατε πάρει όλα με έναν προϋπολογισμό, αν δεν είχατε βρει τη σθεναρή αντίσταση του ταξικού εργατικού κινήματος, και έχετε αγανακτήσει που δεν μπορείτε να το βάλετε στο χέρι ούτε σε κρίσεις ούτε με καραντίνες. Συνεχίζετε, βέβαια, με πιο σκληρή καταστολή».

«Ολες οι κυβερνήσεις» - συνέχισε - «δώσατε στους επιχειρηματικούς ομίλους τούς νόμους που χρειάζονται για να ξεζουμίσουν την εργατική δύναμη στο έπακρο. Καταργήσατε τις ΣΣΕ, εφαρμόσατε ελαστικές μορφές εργασίας», ενώ τώρα «με ευκαιρία την πανδημία εφηύρατε την αναστολή συμβάσεων για περιόδους χωρίς κέρδος, εφαρμόσατε την τηλεργασία ως μέθοδο αξιοποίησης των εργαζομένων χωρίς χρονικά όρια. Ετοιμάζετε τώρα και τις απλήρωτες υπερωρίες και πουλάτε στο λαό ότι θα μας φέρετε ανάπτυξη με περισσότερες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας».

«Αυτό λοιπόν το αρρωστημένο κατασκεύασμα όλοι εσείς το ονομάζετε κοινωνική πρόοδο και ανάπτυξη. Το κέρδος 100, το πολύ 200 μεγαλομετόχων να ρουφάει τις ζωές εκατομμυρίων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «στα χέρια των εργαζομένων είναι το "εμβόλιο" κατά της "ασθένειας" την οποία προκαλεί το κέδρος».

Επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ

Ο προϋπολογισμός είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων, ανέφερε ο Μανώλης Συντυχάκης. Την ώρα που προδιαγράφει νέα προνόμια, κίνητρα, κρατικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, με μαθηματική ακρίβεια «οδηγεί χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στην ανασφάλεια, στην υπερχρέωση, στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας».

Η νέα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση αποτυπώνεται στην αύξηση του όγκου των φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ, στην αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ατομικών επιχειρήσεων κατά 200 εκατ. ευρώ, στην αύξηση εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 2,5 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή, υπογράμμισε ότι τα ποσά που αντιστοιχούν στις μικροεπιχειρήσεις (1.000 ευρώ για πληττόμενους, 2.000 για όσους έκλεισαν με κρατική απόφαση), πέρα ότι επιστρέφονται κατά το ήμισυ, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις μεγάλες τρέχουσες ανάγκες.

Επιπλέον, επεσήμανε ο Μ. Συντυχάκης, δήμοι και Περιφέρειες επιστρατεύονται για να υπηρετήσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, μέσα από την ασφυκτική και συνεχή υποχρηματοδότηση, την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών (παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠΑΜΕΑ κ.ά.), την ανταποδοτικότητα με αύξηση φόρων και τελών, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, μισθών και συντάξεων, «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις κ.ά.

Οσον αφορά τον αθλητισμό, σημείωσε ότι «από τις δημόσιες επενδύσεις προϋπολογίζονται μόνο 3 εκατ. ευρώ, όταν μας έχει ζαλίσει η κυβέρνηση για τα μεγαλεπήβολα σχέδια, για προγράμματα κατασκευής και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων». «Τα δε κονδύλια για τον αθλητισμό προϋπολογίζονται μόλις κατά 2,36% παραπάνω σε σχέση με το 2020. Δηλαδή ψίχουλα, και αυτά με το σταγονόμετρο», ενώ ανέφερε ότι ακόμα σωματεία και αθλητές περιμένουν τα 12 εκατ., «αυτό το πενιχρό ποσό μπροστά στις πολλαπλάσιες ανάγκες».

Κανένα μέτρο για την ασφαλή και κανονική λειτουργία των σχολείων

Κάθε χρόνο λιγότερα είναι και τα κονδύλια για την Παιδεία, ανέφερε ο Γιάννης Δελής, σημειώνοντας ότι για το 2021 η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 30 εκατ. και ότι «από το 2009 μέχρι σήμερα είμαστε στα μείον 2 δισεκατομμύρια», με τις λαϊκές οικογένειες να ξεπαραδιάζονται για να καλύψουν αυτήν τη μείωση και τις ελλείψεις στην δημόσια Εκπαίδευση.

Αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών με την τηλεκπαίδευση, στην οποία μάλιστα είναι χιλιάδες τα παιδιά, «με τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου, που δεν έχουν ούτε τα μέσα ούτε την υποστήριξη γι' αυτήν, γιατί πολύ απλά το κράτος δεν τους τα εξασφάλισε. Γνωστές είναι οι εικόνες με μαθητές να κάνουν μάθημα στο πεζούλι της εξώπορτάς τους ή στο καφενείο του χωριού, για να πιάνουν σήμα από δανεικό WiFi. Οσο για τα τάμπλετ που λέει ότι έστειλε στα σχολεία το υπουργείο μέσω χορηγιών, δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο πραγματικά για να καλύψουν τις ανάγκες».

Τόνισε ότι δεν ήταν μοιραίο το δεύτερο κλείσιμο των σχολείων, έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία δεν πήρε «κανένα απολύτως επιπλέον μέτρο για την ασφαλή, κανονική λειτουργία των σχολείων και μάλιστα, όταν οι μαθητές κινητοποιούνταν ζητώντας μέτρα, εσείς τους υποδεχόσασταν με χημικά και προσαγωγές». Αντίστοιχα, τα πανεπιστήμια στην ουσία δεν άνοιξαν ποτέ. «Δίνετε 30 εκατομμύρια για υποδομές ασφάλειας στα πανεπιστήμια και για μπράβους, την ώρα που διώχνετε τους φοιτητές από τις εστίες τους», επεσήμανε.

Αναφέρθηκε επίσης στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, λέγοντας ότι η παρουσία του συγκεκριμένου τομέα στον προϋπολογισμό είναι συμβολική, αφού αντιστοιχεί στο 0,04%, ενώ από τους 100.000 εργαζόμενους σύμφωνα με το υπουργείο «οι μισοί δεν έχουν πάρει κανένα απολύτως επίδομα, όπως δεν είδαν κανένα μέτρο στήριξης και οι χιλιάδες μικροί επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις».

Από πότε είναι δίκαιος ο καπιταλισμός, για να είναι δίκαιος και ο προϋπολογισμός του;

«Από πότε είναι δίκαιος ο καπιταλισμός, για να είναι δίκαιος και ο προϋπολογισμός ενός καπιταλιστικού κράτους;», διερωτήθηκε η Λιάνα Κανέλλη σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «δίκαιου προϋπολογισμού» κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από τη μια υπάρχουν επιδοτήσεις στο κεφάλαιο και από την άλλη αύξηση του δημόσιου χρέους, τόνισε και πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μπουκώνει τους επιχειρηματικούς ομίλους με χρήμα και προνόμια, στο όνομα της ανάπτυξης και της αύξησης των θέσεων εργασίας, όμιλοι απολύουν εργαζόμενους, δεν ανανεώνουν συμβάσεις, επιβάλλουν εργασιακή ζούγκλα.

Αναφορά έκανε και στα Ειδικά Σχολεία, λέγοντας ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες πανελλαδικά και καυτηριάζοντας το γεγονός ότι στην πανδημία δεν γίνονται έλεγχοι για το αν εφαρμόζονται μέτρα προστασίας στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Για το εμβόλιο κατέδειξε πως είναι ένα εμπόρευμα στα χέρια των πολυεθνικών, που δηλώνουν ότι θα το δώσουν πρώτα σε όποιον έχει να δώσει προκαταβολή.

Στάθηκε ακόμα στη «δωρεάν και απλήρωτη δουλειά» που προωθεί η κυβέρνηση με την τηλεργασία, ενώ στηλίτευσε τις διακηρύξεις για την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην απονομή των συντάξεων, όταν αυτές έχουν πετσοκοπεί και μετατρέπονται σε φιλοδωρήματα. Αναφέρθηκε επίσης στο νέο νομοσχέδιο που έρχεται, του υπουργείου Εργασίας, που εξαφανίζει το σταθερό ωράριο.

Αναφορά έκανε τέλος στην εξωτερική πολιτική, στους «γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς και πολέμους» και στη συμμετοχή της κυβέρνησης σε αυτούς, που μεγαλένει τους κινδύνους σε βάρος του λαού.

Μόνιμη η τραγωδία για τους νησιώτες

Η Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας για τις νέες περικοπές για την Υγεία τις οποίες προβλέπει ο προϋπολογισμός, έκανε ειδική αναφορά στις δομές Υγείας στα νησιά. Πρόκειται για «μόνιμη τραγωδία που παίζεται, με διαχρονικές τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων», τόνισε, φέρνοντας μια σειρά από παραδείγματα για τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία «που στοιχίζουν τη ζωή του λαού, όχι γιατί η επιστήμη αδυνατεί αλλά γιατί η πολιτική σας δεν το επιτρέπει».

Δείχνοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι κομμένος στα μέτρα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, επεσήμανε ότι την ώρα που προβλέπεται η παραπέρα αφαίμαξη των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, διατηρούνται «στο ακέραιο οι διαχρονικές φορολογικές απαλλαγές, για παράδειγμα στη μεγάλη ακίνητη περιουσία των ναυτιλιακών και offshore εταιρειών, που θα απέδιδαν ετησίως 3,6 δισ. φορολογικά έσοδα».

«Αντίθετα, δεν χαρίζετε ούτε ευρώ από τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων που δόθηκαν σε αυτοαπασχολούμενους και βιοπαλαιστές αγρότες», η πολυδιαφημισμένη επιστρεπτέα προκαταβολή είναι «σταγόνα στον ωκεανό» για τους αυτοαπασχολούμενους που είναι πνιγμένοι τα χρέη, ενώ «από τις όποιες ενισχύσεις δόθηκαν στον αγροτικό κόσμο, η μερίδα του λέοντος πήγε στις μεταποιητικές βιομηχανίες ή στο μονοπώλιο των ιχθυοκαλλιεργειών. Αφορούν μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εξαιρώντας μεγάλη μερίδα φτωχότερων στρωμάτων».

Αναφέρθηκε τέλος στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, με εξαίρεση αυτά που έχουν μετατραπεί σε μόνιμες φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στάθηκε και στις άθλιες συνθήκες διαμονής των ξεριζωμένων, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει εναντίωση στις συμφωνίες που γεννούν τον εγκλωβισμό ανθρώπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ