ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28

Στη σημερινή ενότητα «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Μέρα δράσης για την Εκπαίδευση αύριο Πέμπτη, 17 Δεκέμβρη, για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, σπουδαστές.

-- Αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας στους πρυτάνεις.

-- Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Υποβάθμιση και εφήμερη φθηνή κατάρτιση για τις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας. Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» σπουδαστές και εκπαιδευτικοί.

-- Αρθρο για τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία: Ψηφιακό «άλμα» στο εκπαιδευτικό σύστημα, που σέρνεται από τη χρόνια υποχρηματοδότηση.

-- Με κόφτες και εισοδηματικά κριτήρια το πρόγραμμα επιδότησης για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού από μαθητές και φοιτητές, που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας.

Αύριο η μέρα πανελλαδικής δράσης για την Παιδεία

Μέρα πανελλαδικής δράσης και διεκδίκησης των πραγματικών αναγκών της Εκπαίδευσης θα είναι η αυριανή.

Στην Αθήνα διοργανώνεται κινητοποίηση στο Σύνταγμα, όπου καλούν εκπαιδευτικά σωματεία, η ΟΛΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ κ.ά.

Το κάλεσμα απηύθυναν πρωτοβάθμια σωματεία που συμμετείχαν σε πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή, ενώ αντίστοιχο κάλεσμα απηύθυνε και η ΟΛΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό ήδη διοργανώνονται πολύμορφες δράσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συνεντεύξεις Τύπου και άλλες αγωνιστικές δράσεις σε όλη τη χώρα, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. Ταυτόχρονα συγκεντρώνονται υπογραφές στο κείμενο με τις διεκδικήσεις, στο http://www.petitions.gr/?p=337.

«Φωνάζουμε για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με υγιεινή και ασφάλεια, για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν όσο τα σχολεία είναι κλειστά», δηλώνουν τα σωματεία, με αιτήματα για εξασφάλιση της υλικοτεχνικής υποδομής, της στελέχωσης των σχολείων, της στήριξης των μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν «να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, μαζί με τις άθλιες διατάξεις για τις τοπικές προσλήψεις αναπληρωτών και για τη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων». Επίσης «να γίνουν μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στην Εκπαίδευση. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία».

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση, το οποίο όπως σημειώνουν «υποβαθμίζει τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, οδηγώντας σε συρρίκνωσή τους». Εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι του ΟΑΕΔ διεκδικούν: «Σχολές Μαθητείας ενταγμένες στην τυπική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που θα παρέχει πτυχία Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ». Παράλληλα θέτουν μια σειρά από αιτήματα για το προσωπικό των σχολών και τα εργασιακά του δικαιώματα.

Τη στήριξή του στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ και στις κινητοποιήσεις αύριο, 17 Δεκέμβρη, δηλώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Οπως αναφέρει, «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση χτυπά για μια ακόμα φορά τα μορφωτικά δικαιώματα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αντεργατικής επίθεσης στη ζωή και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο στο σύνολό του υποβαθμίζει την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των μαθητών, των σπουδαστών και των εκπαιδευτικών για ουσιαστική, ποιοτική, αναβαθμισμένη Επαγγελματική Εκπαίδευση, με ολόπλευρες γνώσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, και την πρόσβαση στην εργασία».

«Στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης για λογαριασμό της εργοδοσίας, απαντάμε συλλογικά, συντονίζουμε τους αγώνες μας για πραγματική αναβάθμιση, σύγχρονη επαγγελματική μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα και πτυχία με αξία», δηλώνει το ΠΑΜΕ και στηρίζει τα αιτήματα για ουσιαστική αναβάθμιση της Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, για τους όρους σπουδών και τα δικαιώματα των σπουδαστών.

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας μας, κανένα μέτρο για τη στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν μέσω πανδημίας σε σχολές και σχολεία, ετοιμάζει νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματά μας», σημειώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι που καλούν στην κινητοποίηση, αναφέροντας το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας κ.λπ.

Οι Σύλλογοι προγραμματίζουν και νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 18/12, προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους και να πάρουν απαντήσεις για τη διανομή των συγγραμμάτων που έχει καθυστερήσει, για την άθλια κατάσταση στις εστίες, για τα μέτρα μπροστά στην εξεταστική, για τις πρακτικές και τις μετεγγραφές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απαράδεκτες αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Eurokinissi

Νέες ανακοινώσεις, αυτήν τη φορά για το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που μάλιστα φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να τις εφαρμόσει από φέτος αιφνιδιάζοντας τους υποψηφίους, έκανε χτες η υπουργός Παιδείας σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων, μπροστά στη Σύνοδό τους που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να κάμψει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τα μέτρα έντασης της καταστολής στα πανεπιστήμια που έχει ανακοινώσει (πανεπιστημιακή αστυνομία, έλεγχος εισόδου κ.λπ.), προσπαθεί να δελεάσει τους πρυτάνεις, δίνοντας στα πανεπιστημιακά τμήματα τη δυνατότητα να ορίζουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής των υποψηφίων σε αυτά, «ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα».

Η κυβέρνηση προπαγανδίζει αυτήν τη ρύθμιση ως «ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ», ομολογώντας ουσιαστικά δηλαδή και νομιμοποιώντας την περαιτέρω κατηγοριοποίηση των τμημάτων, την ένταση του ελιτισμού για κάποια τμήματα και την παραπέρα υποβάθμιση για άλλα.

Το υπουργείο κάνει λόγο επίσης για «θωράκιση της βάσης εισαγωγής από την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων», όμως στην πράξη μια χρονιά με δύσκολα θέματα θα πετάξει εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης χιλιάδες υποψηφίους, κάτι που δεν ισχύει με το παρόν σύστημα.

Ισχυρίζεται ακόμα ότι έτσι θα διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών και θα μειωθεί το ποσοστό μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30%. Ωστόσο, το επίπεδο των υποψηφίων και κατ' επέκταση των επιτυχόντων διαμορφώνεται στο σχολείο, π.χ. στο Λύκειο που διαρκώς αποστεώνεται από τον μορφωτικό του ρόλο (με τελευταία πράξη σ' αυτό το έργο τη μετατροπή της Γ' τάξης σε προγυμναστήριο 4 μαθημάτων που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε η ΝΔ) και δεν πρόκειται να ανέβει αυτό το επίπεδο αυξάνοντας π.χ. τη βάση εισαγωγής σε ένα τμήμα. Εκτός αυτού, οι παράγοντες που διαμορφώνουν το υψηλό ποσοστό μη ολοκλήρωσης των σπουδών είναι πρωτίστως ταξικοί, με τους φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν ταυτόχρονα, με τη μηδαμινή φοιτητική μέριμνα κ.ο.κ.

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι θα έχουν πλέον περιορισμένο αριθμό επιλογών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και η διαδικασία εισαγωγής θα γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα εισάγονται στις σχολές όσοι τα καταφέρουν (με τον περιορισμένο αριθμό επιλογών και τις βάσεις που θα καθορίζουν τα τμήματα). Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης, οι μη εισαχθέντες θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ξανά τμήματα επιλέγοντας ανάμεσα σε εκείνα που θα τους έχουν μείνει κενές θέσεις από την πρώτη φάση. Πρόκειται για ένα παρόμοιο σύστημα με αυτό που είχε επιχειρήσει να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, με το πρώτο μηχανογραφικό των 10 επιλογών και τα λεγόμενα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης.

Μάλιστα, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζεται επ' ουδενί η προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις», δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να φέρει τέτοιες σημαντικότατες αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης από φέτος, αιφνιδιάζοντας πραγματικά τους φετινούς υποψηφίους και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη χρονιά, που το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας τους έχει γίνει τηλεματικά, με όλα τα προβλήματα που έχει αυτή η διαδικασία!

Η ΚΝΕ προβάλλει σήμερα «Το φως που καίει»

Στις 21.00 στο κανάλι της Οργάνωσης στο YouTube, με αφορμή τα 46 χρόνια από το θάνατο του Κώστα Βάρναλη

Σήμερα Τετάρτη συμπληρώνονται 46 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη. Με αφορμή την επέτειο, η ΚΝΕ προβάλλει στο κανάλι της στο YouTube το έργο του «Το φως που καίει», με το οποίο ο «παππούς των λαϊκών αγώνων» - όπως εύστοχα τον αποκάλεσε ο Γ. Ρίτσος - γκρεμίζει συθέμελα την παλιά κοινωνία, ξεγυμνώνει την ψεύτικη ηθική της και αναδεικνύει τη γέννηση της καινούργιας κοινωνίας που είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό να οικοδομηθεί. Η εξαιρετική παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ θα προβληθεί στις 21.00.

Τα λόγια του Κ. Βάρναλη, του σπουδαίου αυτού δημιουργού, του ιδρυτή της επαναστατικής τέχνης στην Ελλάδα, παραμένουν επίκαιρα και διδακτικά μέχρι σήμερα... Γι' αυτό και η ΚΝΕ, μέσα και από τη θεατρική της παράσταση, επιδιώκει να συμβάλει να μάθουν οι νέες γενιές τον Κ. Βάρναλη, να τον ακούσουν, οι νέοι καλλιτέχνες να τον μελετήσουν, να εμπνευστούν. Οπως άλλωστε έλεγε και ο μεγάλος παιδαγωγός Δημήτρης Γληνός: «Ας δοθούνε πλατιά στους προλετάριους οι στίχοι του και οι στοχασμοί του, που πρέπει να γίνουν χτήμα τους. Να αστράφτουνε μέσα σε κάθε νου, να τους ξέρει κάθε στόμα»...

  • Παράλληλα, λίγο πριν από την αυγή του 2021, η ΚΝΕ ετοιμάζει μια ανασκόπηση της προηγούμενης δεκαετίας, σε ένα podcast με καλεσμένη την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις ερωτήσεις τους για την εκπομπή στο kne@kne.gr.
Εκδηλώσεις σε πανεπιστήμια της Αθήνας

Εκδηλώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια της Αθήνας προγραμματίζονται και γι' αυτήν τη βδομάδα:

Σήμερα, Τετάρτη: Στη ΝΟΠΕ του ΕΚΠΑ, στις 19.00, «αντιμάθημα» ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, από την Μαρίνα Λαβράνου, δικηγόρο και μέλος του Τμήματος Λαϊκών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ. Πληροφορίες: knenope@gmail.com

Αύριο, Πέμπτη: Στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής, στις 20.00, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισότητα - Η αντίληψη του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ. Πληροφορίες: knepada@gmail.com



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ