ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /40
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ: ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Τσακισμένα εργατικά δικαιώματα: «Λίπασμα» και για την εξάπλωση της πανδημίας

Χαρακτηριστικές μαρτυρίες εργαζομένων για την κατάσταση που επικρατεί σε μεγάλους εργασιακούς χώρους στη Δυτική Αττική

Ο Π. Α. εργάζεται σε κεντρική αποθήκη μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Μάνδρα. Στην αποθήκη απασχολούνται περίπου 900 εργαζόμενοι. Παρά τον μεγάλο αριθμό εργαζομένων, η εργοδοσία, αξιοποιώντας τα «χαλαρά» υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση, δεν παίρνει όσα μέτρα είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας.

Μας μεταφέρει τη μαρτυρία του από τις συνθήκες δουλειάς εν μέσω πανδημίας: «Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα δεν έχουν γίνει ούτε μια φορά προληπτικά τεστ στο σύνολο των εργαζομένων, ούτε σε μικρότερο αριθμό τους. Δεν γίνεται θερμομέτρηση. Δεν υπήρξε ποτέ καμία ενημέρωση για επικαιροποίηση εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου και τρόπων αντιμετώπισής του η οποία θα λαμβάνει υπόψη και τον παράγοντα Covid. Από την άλλη στην αποθήκη, με τους εκατοντάδες εργαζόμενους, η εργοδοσία, πατώντας πάνω στα όσα ορίζει η νομοθεσία, φέρνει γιατρό Εργασίας μόνο μια φορά τη βδομάδα!».

Εκτός από την έκθεση σε παλιούς και νέους επαγγελματικούς κινδύνους, χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει και δείχνουν την ένταση της εκμετάλλευσης, με τις άσχημες εργασιακές σχέσεις να αποτελούν «λίπασμα» για την εξάπλωση της πανδημίας: «Στην αποθήκη δουλεύουν εργαζόμενοι διαφόρων ταχυτήτων. Αλλοι δουλεύουν πενθήμερο, άλλοι εκ περιτροπής, ενώ υπάρχουν και εργολαβικοί εργαζόμενοι, οι περισσότεροι - αν όχι όλοι - αλλοδαποί, οι οποίοι πληρώνονται με το κομμάτι, ανάλογα δηλαδή με το πόσα κιβώτια μεταφέρουν τη μέρα, μια μέθοδος προσφιλής για την εντατικοποίηση της εργασίας. Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι καθ' όλη τη διάρκεια της εργασίας να φέρουν ακουστικά και μικρόφωνα που είναι συνδεδεμένα με ένα τερματικό. Αυτό παίρνει παραγγελίες από τα καταστήματα της εταιρείας και με τη σειρά του δίνει φωνητικές εντολές στους εργαζόμενους για να ετοιμάσουν τις παραγγελίες, λέγοντας σε ποιους διαδρόμους να πάνε και τι προϊόντα να πάρουν. Οση ώρα δεν επιβεβαιώνεται η εκτέλεση της εντολής, η φωνητική οδηγία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που αυξάνει το άγχος και την πίεση στους εργαζόμενους. Σε αυτές τις συνθήκες, στο πρώτο lockdown η κατακόρυφη αύξηση των παραγγελιών σε συγκεκριμένα προϊόντα οδήγησε σε μεγάλη εντατικοποίηση. Εργαζόμενοι στην αποθήκη ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν σε ουρά, και άρα να συνωστίζονται σε συγκεκριμένους διαδρόμους, με το τερματικό να επαναλαμβάνει διαρκώς την εντολή μέχρι την εκτέλεσή της. Ακόμα και η προσωρινή αδρανοποίηση του ήχου δεν εξαλείφει το γεγονός ότι ο εργαζόμενος μετριέται ανά πάσα στιγμή από ένα μηχάνημα για την απόδοσή του».

Ανέκδοτο τα μέτρα προστασίας εκεί που υπάρχει ανασφάλιστη δουλειά

O Τ. Ν. δουλεύει σε μεγάλη εταιρεία logistics η οποία διαθέτει πάνω από 10 αποθήκες στον Ασπρόπυργο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μόνο στην αποθήκη, όπου εργάζεται, απασχολούνται περίπου 100 εργαζόμενοι, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, εργολαβικοί, ενώ τα τελευταία χρόνια η εργοδοσία απασχολεί και εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Ούτε σε αυτόν το χώρο εργασίας υπήρξε ενημέρωση εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου που να συμπεριλαμβάνει τα νέα δεδομένα λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, παρά τα όσα ορίζει ο νόμος, δεν υπάρχει γιατρός Εργασίας και το μόνο που έγινε ήταν το μοίρασμα ενός εντύπου ...οδηγιών για την πανδημία, στο πλαίσιο πάντα της «ατομικής ευθύνης».

Ο εργάτης μάς μεταφέρει για τις συνθήκες δουλειάς: «Αν και ο συνηθισμένος χρόνος απασχόλησης είναι 5ήμερο - 8ωρο, υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν κυλιόμενες βάρδιες, ενώ η εργοδοσία πολλές φορές ζητά υπερωρίες και δουλειά τα Σαββατοκύριακα. Πριν από δύο χρόνια χρώσταγε μέχρι και 4 χρόνια υπερωρίες, και τελικά κατέβαλε ένα μέρος από αυτές με τη μορφή επιταγών για σούπερ μάρκετ. Τώρα οι υπερωρίες πληρώνονται, όμως όχι όλες. Οι εργαζόμενοι στον εργολάβο παίρνουν χαμηλότερο ημερομίσθιο και πολλές φορές δουλεύουν ανασφάλιστοι, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κάλυψή τους σε περίπτωση που αρρωστήσουν, την πίεση που τους ασκείται να έρθουν στη δουλειά ακόμα και άρρωστοι.

Βασικό χαρακτηριστικό των συνθηκών εργασίας είναι η εντατικοποίηση, που έτσι κι αλλιώς υπήρχε και πριν από την πανδημία, τώρα όμως έχει αυξηθεί. Ο όγκος εργασίας σε πολλά τμήματα έχει αυξηθεί ακόμα και κατά 70%, αλλά η εργοδοσία αντί να κάνει προσλήψεις πιέζει, με την απειλή της απόλυσης τρομοκρατεί εργαζόμενους για να δουλέψουν πιο γρήγορα και περισσότερες ώρες, για να "βγει η δουλειά". Ποιος μπορεί να ζητήσει άδεια "ειδικού σκοπού" σε τέτοιες συνθήκες. Αν κάποιος έχει συμπτώματα από το οικογενειακό περιβάλλον, το πιθανότερο είναι να μεταφέρει τη νόσο στη δουλειά.

Ομως ακόμα και τώρα, σε περίοδο "αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης", δεν γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, εκτός από μια φορά, όταν οι εργαζόμενοι γύριζαν από άδεια. Ακόμα και στα αντισηπτικά υπάρχει έλλειψη, δεν παρέχονται κάθε μέρα.

Σε τμήματα όπως το συσκευαστήριο, όπου δουλεύουν εργαζόμενες μέσω εργολάβου, είναι η μία δίπλα στην άλλη, δεν τηρείται το μέτρο της απόστασης, ενώ στοιβάζονται στο πουλμανάκι του εργολάβου για να πάνε και να έρθουν από τη δουλειά.

Η εργοδοσία λέει ότι κάνει απολύμανση στο χώρο κάθε Σαββατοκύριακο, όμως δεν μπορεί να ελεγχθεί εάν πράγματι γίνεται. Αρχικά δεν γινόταν ούτε θερμομέτρηση, και μόνο μετά την παρέμβαση του κλαδικού Σωματείου εγκαταστάθηκε μηχάνημα στο χώρο. Επίσης δεν υπάρχει απολύμανση των κοινών εργαλείων που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι. Ακόμα και τα μηχανήματα καθαρισμού του χώρου δεν δούλευαν όλα για μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει η αποθήκη σκόνη».

Ο κίνδυνος της απόλυσης θα σε φέρει στη δουλειά ακόμα κι αν είσαι ευπαθής...

Ο Χ. Λ. είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταλλικών κατασκευών στη Μαγούλα, απασχολεί περίπου 50 εργαζόμενους και είναι μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον κλάδο. «Αυτήν την ισχυροποίηση την πληρώνουν πρώτα - πρώτα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», αναφέρει και εξηγεί: «Η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε και εδώ ότι η απουσία κρίσιμων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων είναι μία ακόμα πλευρά της συνολικής επίθεσης που δέχονται. Συνάδελφοι μεγαλύτερης ηλικίας, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, παρέμειναν στο χώρο και στο πρώτο κύμα και σήμερα, κυρίως κάτω από το φόβο της απόλυσης αν διεκδικούσαν την προβλεπόμενη άδεια.

Η ανεπάρκεια εξαερισμών και συστημάτων ανανέωσης του αέρα υπό συνθήκες Covid είναι δυο φορές πιο επικίνδυνη, αν αναλογιστεί κανείς πόσο "φορτωμένος" είναι ο αέρας που αναπνέουμε λόγω εκτέλεσης εργασιών όπως τρόχισμα, συγκολλήσεις, κοπές με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η εργοδοσία είναι κυριολεκτικά αδιάφορη και για την τήρηση τυπικών κανόνων απολύμανσης σε τουαλέτες και αποδυτήρια, και το μοναδικό μέτρο που προβάλλει είναι η επιμονή στη χρήση της μάσκας μίας χρήσεως που διαθέτει και η οποία δεν πληροί τις προδιαγραφές για τις συγκεκριμένες εργασίες.

Σημαντική πλευρά είναι η ανάθεση του ρόλου του τεχνικού Ασφαλείας σε εξωτερικό συνεργάτη, που μαζί με την απουσία γιατρού Εργασίας και της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου απλά υπογραμμίζουν ότι οι σύγχρονες ανάγκες των εργατών δεν χωράνε στα σχέδια των εργοδοτών και στη διαμόρφωση "φιλικού επενδυτικού κλίματος"».


Απαιτούν άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Κινητοποιήσεις σωματείων την Τρίτη 22/12 στο υπουργείο Εργασίας και στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο

Παρέμβαση στην Περιφέρεια Αττικής την Τετάρτη 23/12

«Δεν θα τους αφήσουμε να παίζουν τη ζωή μας στα ζάρια, για τις αντοχές της οικονομίας τους και των κερδών τους»: Διατρανώνοντας αυτό το μήνυμα, σωματεία και συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αττική διοργανώνουν κινητοποίηση την Τρίτη 22 Δεκέμβρη στις 4.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό για τις μεγάλες ελλείψεις μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Την ίδια μέρα, στις 12 μ. θα συμμετάσχουν σε κινητοποίηση που οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, στην πύλη του νοσοκομείου.

Τα σωματεία που έχουν αναλάβει την κοινή πρωτοβουλία είναι: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και Νήσων, Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

Ο πραγματικός ένοχος εξάπλωσης της πανδημίας «δεν είναι άλλος από την ανάγκη συνέχισης κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν λογαριάζουν μέτρα προστασίας της υγείας για να συνεχίζουν να μας ξεζουμίζουν, παίζουν κορόνα γράμματα τη ζωή μας», αναφέρουν τα σωματεία και απαιτούν άμεσα μέτρα υγείας και ασφάλειας: Παροχή μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας. Να στελεχωθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους εργασίας. Πραγματοποίηση τώρα δωρεάν τεστ στους χώρους εργασίας και ταυτόχρονα στους δήμους της Δυτικής Αττικής. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ελέγχους στα πούλμαν των εταιρειών. Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, στελέχωσή τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Να γίνει πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Διεκδικήσεις ανακούφισης για τους αυτοαπασχολούμενους της Δυτικής Αττικής

Στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων της περιοχής της Δυτικής Αττικής στέκεται η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι και με το νέο καθολικό lockdown οι μικροί επαγγελματίες «θα φορτωθούν νέα βάρη, που τους ωθούν με μαθηματική ακρίβεια στο χείλος του γκρεμού, οπότε «η λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης των μικροεπαγγελματιών της περιοχής από την κυβέρνηση αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή τους».

Η ΟΒΣΑ θα πρωτοστατήσει στο πλευρό των επαγγελματιών της περιοχής στις διεκδικήσεις τους για μέτρα που δίνουν πραγματική ανάσα και εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους, ενώ θυμίζει ότι «έχουμε βρεθεί δίπλα δίπλα στις πρόσφατες πλημμύρες, δώσαμε μάχες μαζί, γνωρίζουμε ότι η πάλη και η διεκδίκηση θα φέρουν αποτελέσματα».

Και απαιτεί: Την άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού. Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων. Τη διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους. Την επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Την αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση. Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους. Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση. Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Παρέμβαση στην Περιφέρεια Αττικής την Τετάρτη

Κάλεσμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής απευθύνουν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αχαρνών, ώστε να παραδοθεί το ψήφισμα που σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπερψήφισαν 11 από τους 18 παρόντες δημοτικούς συμβούλους, και το οποίο ζητά να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού της περιοχής από την πανδημία.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ. έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (Λ. Συγγρού 15).

Θυμίζουμε ότι η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, που ψηφίστηκε ύστερα από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημειώνει ότι «η στάση της κυβέρνησης, η ανεπάρκεια ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία σε κρίσιμους χώρους αλλά και η απουσία κρατικών υπηρεσιών, που τώρα είναι αναγκαίες για την προστασία της δημόσιας υγείας, μας γεμίζουν ανησυχία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ