ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι Δυτικοί εταίροι «δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους»

Ενδεικτικές οι δηλώσεις Πούτιν στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του

ΜΟΣΧΑ.--

Στην καθιερωμένη συνέντευξη που δίνει στο τέλος κάθε χρονιάς, την Πέμπτη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για μια ακόμα φορά επανέλαβε τους στόχους της αστικής τάξης της χώρας του, που εμφανίστηκε να θέλει δίκαιη μοιρασιά με ανταγωνιστές και να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της προς τους Δυτικούς εταίρους της γιατί δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του Πούτιν σε ερώτηση του βρετανικού BBC σχετικά με την αμφισβήτηση από τη Δύση αυτού που λένε συχνά οι Ρώσοι αξιωματούχοι, ότι η Ρωσία «δεν προκαλεί καταστροφές και είναι καθαρή (ειλικρινής)». Είπε με νόημα: «Ναι, είμαστε αβλαβείς και καθαροί, γιατί συμφωνήσαμε να απελευθερώσουμε πολλά έθνη από τη σοβιετική επιβολή ώστε να αναπτυχθούν ανεξάρτητα, πιστεύοντας τις διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ ότι δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς, αλλά δεν τήρησε τις υποσχέσεις του (...) Βεβαίως δεν υπήρχαν γραπτές δεσμεύσεις, αλλά προφορικές διαβεβαιώσεις, που δεν τηρήθηκε ούτε μία».

«Γι' αυτό», κατέληξε, η Ρωσία «επιδιώκει φιλία με τους Δυτικούς εταίρους της αλλά οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι αναγκαίες. Παίρνουμε μέτρα ώστε να αντιδράσουμε αναλόγως αν δεν τηρηθούν οι διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ ότι δεν θα εξαπλωθεί προς τα ανατολικά». Και συμπλήρωσε: «Η κούρσα των εξοπλισμών ξεκίνησε με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη ABM» για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους.

Κατά τ' άλλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στην επίλυση κάποιων ζητημάτων και ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ «θα καταλάβει τι συμβαίνει, γιατί είναι ένα άτομο που έχει εμπειρία τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική».

Οσο για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα, είπε ότι έχουν παρόμοια συμφέροντα σε πολλούς τομείς και ότι διατηρεί σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ολοκλήρωσης της κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία, επέκρινε τις αμερικανικές κυρώσεις που το καθυστερούν αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα τελειώσουμε τη δουλειά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πούτιν, πέραν των θεμάτων της οικονομίας, της αντιμετώπισης της πανδημίας κ.λπ., στην πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εξέφρασε τη θέση ότι τα εδάφη του θύλακα από τη σκοπιά του Διεθνούς Δικαίου είναι τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και ότι οι 7 περιοχές γύρω από αυτό πρέπει να του επιστραφούν - θέση την οποία στήριξε και η Τουρκία, που συνέβαλε στην τελευταία στρατιωτική νίκη των Αζέρων. Πρόκειται για εδάφη που διατηρούσε η Αρμενία από τον πόλεμο του 1994, μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ που έφερε τα εθνικιστικά μίση στο προσκήνιο, ζήτημα το οποίο αξιοποίησαν οι ανερχόμενες αστικές τάξεις και έκαναν λαούς που επί σοσιαλισμού ζούσαν αρμονικά να σκοτώνονται για αλλότρια συμφέροντα.

Ακόμα, ο Πούτιν θύμισε ότι ούτε η Αρμενία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Αρτσάχ, όπως λέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους. Κατά τ' άλλα ο Ρώσος ηγέτης εκτίμησε ότι η πρόσφατη σύγκρουση στην περιοχή δεν προέκυψε από εξωτερική παρέμβαση. Ωστόσο μια τέτοια εκτίμηση σκόπιμα αγνοεί το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όλη η περιοχή του Καυκάσου είναι στο επίκεντρο σφοδρού ανταγωνισμού μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - ΗΠΑ, Ρωσίας - και περιφερειακών, καθώς και των ενεργειακών τους ομίλων, για τον ενεργειακό πλούτο που διαθέτει και τη γεωστρατηγική της θέση. Επίσης, η «ελεύθερη αγορά», η δήθεν «αμοιβαία συνεργασία» που έταζαν οι Ρώσοι αστοί και οι σύμμαχοί τους με την καπιταλιστική παλινόρθωση, είναι για τους λαούς η πραγματικότητα της στυγνής εκμετάλλευσής τους, της απώλειας στοιχειωδών δικαιωμάτων, ακόμα και της ζωής τους.

Παραμένουν τα εμπόδια για συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υπάρχει πιθανότητα για μια εμπορική συμφωνία ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου «αλλά ο δρόμος προς αυτήν είναι πολύ στενός», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας την Παρασκευή στο Ευρωκοινοβούλιο, λίγες ώρες προτού λήξει η προθεσμία για επίτευξη συμφωνίας και περίπου δέκα μέρες πριν από την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Μια συμφωνία θα εξασφάλιζε ότι το εμπόριο αγαθών, που αποτελεί το μισό του ετήσιου εμπορίου ΕΕ - ΗΒ, αξίας σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων, θα παραμείνει απαλλαγμένο από δασμούς και ποσοστώσεις μετά τις 31 Δεκέμβρη.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ σοβαρή και σκοτεινή κατάσταση», είπε ο Μπαρνιέ, υπενθυμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, προκειμένου το Ευρωκοινοβούλιο να προλάβει να επικυρώσει τη συμφωνία για να τεθεί σε ισχύ από 1η Γενάρη.

Το βασικό εμπόδιο για μια εμπορική συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας παραμένει η αλιεία και συγκεκριμένα, είπε ο Μπαρνιέ, διαπραγματεύονται αν η ΕΕ θα είναι σε θέση να «χτυπήσει» βρετανικά προϊόντα με δασμούς, στην περίπτωση που η κυβέρνηση κλείσει τα βρετανικά ύδατα σε ευρωπαϊκούς αλιευτικούς στόλους, μετά από μια μεταβατική περίοδο απροσδιόριστου χρόνου. Σύμφωνα με τον Μπαρνιέ, «θα ήταν δίκαιο μόνο οι Βρυξέλλες να μπορούν να επιβάλλουν δασμούς σε αγαθά του Ηνωμένου Βασιλείου», ιδιαίτερα σε αλιευτικά προϊόντα και επιχειρήσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι μετά από μια μεταβατική περίοδο θέλει αποκλειστική πρόσβαση στη ζώνη έξι έως 12 ναυτικά μίλια από τις βρετανικές ακτές και τον «επαναπατρισμό» στις θάλασσες του ΗΒ του 60% των σημερινών αλιευμάτων της ΕΕ σε αξία.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το γραφείο του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή» και «παραμένει πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας.

Στην Τουρκία ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Αγκυρα και Βαγδάτη συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους κατά των τρομοκρατών και για τη σταθερότητα στην περιοχή, ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Μουσταφά αλ-Καντίμι, στην τουρκική πρωτεύουσα, την Πέμπτη.

Ο Ερντογάν μίλησε για «κοινούς εχθρούς» (ISIS, PKK και FETO) που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, καταδικάζοντας τη δράση «αποσχιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων» και σημείωσε ως βασική προτεραιότητα της χώρας του την υπεράσπιση της πολιτικής ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ασφάλειας αλλά και την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Οσον αφορά τη διμερή οικονομική συνεργασία, στάθηκε ιδιαίτερα στις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στην Ενέργεια, ζητώντας άμεση επιδιόρθωση και επαναλειτουργία του αγωγού πετρελαίου Κιρκούκ - Τσεϊχάν, ώστε να αξιοποιηθεί για την εξαγωγή πολύ περισσότερων από πριν ποσοτήτων στις διεθνείς αγορές.

Από την πλευρά του, ο Καντίμι δήλωσε - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ότι το Ιράκ δεν θα ανεχτεί κανένα σχηματισμό που αποτελεί απειλή για την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι η Βαγδάτη θέλει να οικοδομήσει καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και ειδικά με την Τουρκία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Τηλεδιάσκεψη με τον αχυράνθρωπο Γκουαϊδό

Τηλεδιάσκεψη με τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, ΕΕ και συμμάχων τους στη Βενεζουέλα αρχιπραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό, που εμφανίζεται ως «μεταβατικός πρόεδρος», είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Επισήμως, ο Γκουαϊδό - που μετά τις 5 Γενάρη δεν θα είναι ούτε καν βουλευτής - «ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών για τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα, από τις οποίες απείχε η αντιπολίτευση, και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει γενικότερα η Βενεζουέλα». Επίσης, «παρατήρησε ότι η Τουρκία βοηθάει έμπρακτα το καθεστώς Μαδούρο να αποφεύγει τις επιπτώσεις του εμπάργκο που έχει επιβληθεί». Από την πλευρά του, ο Ν. Δένδιας τόνισε τη «σημασία που αποδίδει η χώρα μας στο δικαίωμα των πολιτών να εκλέγουν ελεύθερα τους αντιπροσώπους τους» και υπογράμμισε στον εγκληματία ότι «οι δημοκρατικές αξίες είναι διαχρονικές». Πρέπει να σημειώσουμε ότι στις εκλογές στις 6 Δεκέμβρη στη Βενεζουέλα κυριάρχησε το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Προέδρου Ν. Μαδούρο, με τη συμμετοχή στις εκλογές να φτάνει το 31%, ενώ ο Γκουαϊδό την επόμενη βδομάδα διοργάνωσε ένα λεγόμενο «λαϊκό δημοψήφισμα» αμφισβήτησης των εκλογών, που αποτέλεσε φιάσκο και ανακοινώθηκε ότι συμμετείχε το 32% του εκλογικού σώματος, στοιχείο που είναι απολύτως αναξιόπιστο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ