ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΕΛΕΠΑ
Δυναμώνουν τη διεκδίκηση για την υγεία, το εισόδημα και το ωράριο των εργαζομένων

Από τη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου
Από τη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου
Τις συνθήκες εργασίας και τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο, καθώς και τα αιτήματα που διεκδικούν για την προστασία της υγείας, του εισοδήματος και του ωραρίου, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου το περασμένο Σάββατο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) και η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

Εντατικοποίηση και αποκαλυπτικές καταγγελίες

«Προσαρμόζουμε τη δράση μας αλλά δεν την αναστέλλουμε», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Δράκος. Υπενθύμισε μια σειρά πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας και των Σωματείων της, ενώ επισήμανε την ανάγκη να δυναμώσει ο κοινός βηματισμός με τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές, στη βάση των κοινών προβλημάτων και αιτημάτων.

Οσον αφορά τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία, περιέγραψε τον τεράστιο όγκο δουλειάς που έχει φορτωθεί στην πλάτη των λογιστών από τον ορυμαγδό ΠΝΠ, εγκυκλίων και Υπουργικών Αποφάσεων, που σε πολλές περιπτώσεις η μία ρύθμιση αναιρεί την άλλη, επιτείνοντας τη σύγχυση, το αλαλούμ και την πίεση στους εργαζόμενους. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της εντατικοποίησης, με «ατελείωτες και στην πλειοψηφία τους απλήρωτες υπερωρίες», με καταγγελίες για 12ωρη δουλειά ακόμα και από εργαζόμενους οι συμβάσεις των οποίων βρίσκονται επίσημα σε αναστολή. Πολλοί εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στη δουλειά, να έρχονται καθημερινά σε επαφή με πελάτες, να πηγαίνουν από επιχείρηση σε επιχείρηση και στο έδαφος αυτό πληθαίνουν οι καταγγελίες για κρούσματα και για τις προσπάθειες απόκρυψής τους από μεγάλους εργοδότες.

Το γεγονός ότι εργαζόμενοι διαπίστωσαν εκ των υστέρων ότι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για το μήνα Νοέμβρη, ενώ στην πραγματικότητα είχαν δουλέψει και μάλιστα πολύ σκληρά, κατήγγειλε η Αλεξάνδρα Καπαρού, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της ΕΛΕΠΑ. Συγκεκριμένα, όταν ρώτησαν γιατί δεν έχουν πληρωθεί τη μισθοδοσία τους για τον συγκεκριμένο μήνα, έλαβαν την αφοπλιστική απάντηση ότι δεν θα πληρωθούν γιατί... θα δηλωθούν σε αναστολή! Σχολίασε μάλιστα ότι οι ίδιοι εργαζόμενοι που τον ένα μήνα παίρνουν κουτσουρεμένο μισθό μέσα από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και τον άλλο το επίδομα της αναστολής, όχι μόνο δουλεύουν κανονικά αλλά καλούνται να υποβάλλουν και τις αιτήσεις με τις οποίες οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής... Αναφερόμενη στην τηλεργασία, υπογράμμισε πως οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες βρήκαν στην πανδημία την ευκαιρία να τη μονιμοποιήσουν, δίνοντας «τη χαριστική βολή στα ήδη ξεχειλωμένα ωράρια», καλώντας σε τηλεσυσκέψεις ακόμα και Κυριακή μεσημέρι, επιβάλλοντας απλήρωτες υπερωρίες και κάνοντας τη ζωή των εργαζομένων λάστιχο, την ίδια στιγμή που τους μοιράζουν προκλητικές συμβουλές για ...καλύτερο ύπνο και διαχείριση του στρες.

Συσπείρωση στα σωματεία και κοινή πάλη με τους αυτοαπασχολούμενους

Στο ρόλο του Οικονομικού Επιμελητηρίου απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου αναφέρθηκε η Ελσα Ζαμπέτα, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, εκλεγμένη στη διοίκηση του Επιμελητηρίου. Ανάμεσα στα παραδείγματα που ανέφερε, στάθηκε στην «πρότυπη σύμβαση» λογιστή που έχει διαμορφώσει το Επιμελητήριο, χωρίς μισθό, ωράριο και δικαιώματα, αλλά και στη στήριξη στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό. «Το μόνο όπλο που έχουν οι εργαζόμενοι είναι να είναι συσπειρωμένοι στα σωματεία τους», τόνισε και πρόσθεσε πως η Ομοσπονδία παλεύει για υπογραφή ΣΣΕ που να διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου.

Για το πρόβλημα της εντατικοποίησης, που βασανίζει και τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές, μίλησε ο Νίκος Χατζηδάκης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών. Οπως εξήγησε, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν ούτε να αρρωστήσουν, πόσο μάλλον να ξεκουραστούν, καθώς κάθε μέρα είναι αντιμέτωποι με μεγάλο όγκο δουλειάς και μια προθεσμία που λήγει. «Είναι κοινά τα προβλήματα, είναι κοινός ο αγώνας», τόνισε.

Τέλος, από το βήμα της συνέντευξης Τύπου οι συνδικαλιστές υπενθύμισαν τις πολύμορφες πρωτοβουλίες που έχει ανακοινώσει η ΕΛΕΠΑ για τις επόμενες μέρες.

Μεταξύ άλλων η Ενωση έχει καλέσει τους εργαζόμενους γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά τους για τον αγώνα που δίνουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να δημιουργήσουν ζωγραφιές, κατασκευές, χειροτεχνίες που θα προσφερθούν ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στα σωματεία εργαζομένων των Νοσοκομείων «Αττικόν» και «Ευαγγελισμός». Μάλιστα η παρουσίαση των έργων θα γίνει σε διαδικτυακή εκδήλωση στις 28/12 με τη συμμετοχή αντιπροσώπων των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Επίσης, η Ενωση προχωρά σε συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης που θα παραδοθούν στη δομή προσφύγων στη Μαλακάσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ