ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Κίνητρο» επικίνδυνων διευθετήσεων τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Ετοιμη για «νέα σελίδα» στη συνεργασία της με ΗΠΑ και ΕΕ, μεταξύ άλλων και στην Ανατολική Μεσόγειο δηλώνει η Τουρκία

DHA

«Η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη της είτε στη Δύση είτε στην Ανατολή. Ενώ διατηρούμε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την Αφρική και την Ασία», δήλωσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, ΑΚΡ.

Με φόντο την όξυνση του παζαριού με Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, ο Ερντογάν είπε ότι «είχαμε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις όσον αφορά τους δεσμούς μας με ΗΠΑ και ΕΕ, παρά τις προσπάθειές μας» και ειδικά για την ΕΕ εξέφρασε την ευχή «να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση». Για τις ΗΠΑ, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νεοκλεγείς Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «θα αποδώσει τη δέουσα σημασία στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ».

Ισχυρίστηκε ότι η χώρα του βρέθηκε άδικα αντιμέτωπη με τη λογική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το θέμα των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «S-400», αλλά - πρόσθεσε - η Αγκυρα προσδοκά «να ανοίξει νέα σελίδα» και στα δύο αυτά ζητήματα, σημειώνοντας πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους φίλους μας που έχουν δεχτεί το χέρι μας». Τέλος, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά είναι παραπάνω από πρόθυμη «να βρεθεί κοινό έδαφος» για την επίλυση των διαφορών.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Ερντογάν επέκρινε ως «μεροληπτική», «υποκριτική» και «πολιτικού χαρακτήρα» τη νέα παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που ζητά την αποφυλάκιση του Κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο Ντεμιρτάς, που ήταν συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, βρίσκεται στη φυλακή καταδικασμένος για επαφές με «τρομοκρατικές οργανώσεις» και για «πράξεις συνωμοσίας» κατά του κράτους.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η φυλάκιση του Ντεμιρτάς συνεχίζεται στο πλαίσιο του περιορισμού του πλουραλισμού.

Κίνητρο οι υδρογονάνθρακες

Στο μεταξύ, ο φυσικός πλούτος της περιοχής και τα σχέδια συνεκμετάλλευσής του υπό την «αιγίδα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ παραμένουν σταθερά «κίνητρο» για την προετοιμασία των επόμενων φάσεων των πολύπλευρων παζαριών, για τη δρομολόγηση επικίνδυνων διευθετήσεων στην περιοχή.

Αυτό ανέδειξε με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» και ο νέος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος επέμεινε ότι όλα τα βήματα «θα αποφασιστούν από κοινού με τη μητέρα - πατρίδα Τουρκία και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».

«Το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση», σημείωσε και επανέλαβε ότι «πρέπει να τερματιστεί η διαδικασία και διεθνής πολιτική που επιβραβεύει την ελληνική πλευρά και τιμωρεί τους Τουρκοκύπριους». Αναφερόμενος δε στην πιθανότητα σύγκλησης νέας πενταμερούς Διάσκεψης, υπογράμμισε κι αυτός - όπως επανειλημμένα η Αγκυρα και το ψευδοκράτος - πως πρέπει «να τεθεί μια διαδικασία συνομιλιών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας δύο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών», για να καταλήξει ότι το αέριο της περιοχής «μπορεί να αποτελέσει κίνητρο διευθέτησης των διαφορών». «Η επίλυση των προβλημάτων μέσω συμβιβασμού, η εκμετάλλευση του πλούτου και η κατανομή του στο πλαίσιο των δικαιωμάτων, του νόμου και της δικαιοσύνης θα βρεθούν στην ατζέντα μόνο αν ο κόσμος έρθει στο σημείο να μεταχειρίζεται και τις δύο πλευρές στο νησί με το πραγματικό τους καθεστώς», είπε, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα ακολουθήσει το δρόμο του συμβιβασμού όσο συνεχίζεται η ανισότητα στον τρόπο με τον οποίο μας μεταχειρίζονται».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Κυνικά παζάρια και συμμαχίες με το «αζημίωτο»

Για «αλλοπρόσαλλη» στάση και «έλλειμμα στρατηγικής» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του με αντικείμενο τα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα τα Ελληνοτουρκικά και τα εξοπλιστικά, στο «militaire.gr».

Αποφεύγοντας επιμελώς την οποιαδήποτε αναφορά στα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, σχέδια που υπηρετεί και η κυβέρνηση της ΝΔ για την αναβάθμιση της αστικής τάξης, βαδίζοντας στα χνάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «ανήσυχος» «σχετικά με το ενδεχόμενο η διπλωματική ήττα των Βρυξελλών την προηγούμενη εβδομάδα να μετατραπεί το '21 και σε εθνική ήττα», αλλά και για το γεγονός, όπως λέει, «ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών με δικαιολογία τις ήττες που δεχόμαστε σε διπλωματικό επίπεδο», καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά όχι και τους στόχους της «εθνικής» στρατηγικής του κεφαλαίου.

Εξάλλου σε ό,τι αφορά και τα Ελληνοτουρκικά φανερή είναι η αγωνία να «τρέξουν» οι επικίνδυνες «διευθετήσεις», και μέσα από αυτό το πρίσμα προσάπτει στον πρωθυπουργό αποτυχία να «δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενός έντιμου και ειλικρινούς διαλόγου με την άλλη πλευρά και τη δυνατότητα σύναψης συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτροπή αυτής της κλιμάκωσης», συμμαχίες για τις οποίες κυνικά παραδέχεται πως είναι με το ...αζημίωτο.

Ετσι, στη συνέντευξή του ισχυρίζεται πως ο ίδιος ήταν έτοιμος για σύναψη αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία με αντάλλαγμα την προμήθεια στο Πολεμικό Ναυτικό φρεγατών «Belharra», ο Κυρ. Μητσοτάκης όμως «ενώ ήταν σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τη γαλλική πλευρά για τις φρεγάτες και για την αμυντική συμφωνία, ξαφνικά εκεί που περιμέναμε φρεγάτες, οι φρεγάτες έβγαλαν φτερά κι έγιναν "Rafale" και η αμυντική συμφωνία πέταξε, πριν πετάξουν τα "Rafale"». Ενώ συνδέει την εξέλιξη αυτή με τη στάση της Γαλλίας στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διερωτώμενος «γιατί η Γαλλία δεν έπαιξε έναν ενεργητικό ρόλο στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής ώστε να κερδίσουμε τις κυρώσεις, λοιπόν;».

Παράλληλα, «διερωτάται» αν η προμήθεια φρεγατών χωρίς δυνατότητες για επιχειρήσεις σε ανοιχτή θάλασσα σημαίνει ότι «υιοθετούμε ένα άλλο δόγμα και δεν μας το έχει εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση. Οτι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι μία περιοχή όπου η χώρα αυτόνομα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», με φανερή βέβαια την αγωνία και εδώ όχι για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που έχουν προ πολλού μπει στο ιμπεριαλιστικό παζάρι με σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αλλά το πώς θα υπηρετηθούν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί.

Επικοινωνία με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, A. B. Zayed, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στην παραπέρα ενίσχυση του τέτοιου άξονα που περνά μέσα και από την εντατικοποίηση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο ίδιος ο Ελληνας ΥΠΕΞ, συζήτησαν τις «διμερείς σχέσεις» και τις «εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στη φυλακή οι κατηγορούμενοι για κατασκοπεία

Στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, με έκτακτη μεταγωγή και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οδηγήθηκαν χτες ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 52χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «ΣΤΑΥΡΟΣ», που έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, μετά την απολογία τους.

Οι δύο άνδρες κατηγορούνται για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ' εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού και κατ' εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ' εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.

Η κύρια ανάκριση για την υπόθεση δεν έχει ακόμη περαιωθεί καθώς σε 15 μέρες θα υποβληθούν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για αξιολόγηση όλα τα στοιχεία που τυχόν προκύψουν από τον έλεγχο των κατασχεθέντων από τους δύο κατηγορούμενους. Υπενθυμίζεται ότι στο σπίτι του 35χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 8 κινητά τηλέφωνα, δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, ένα usb, μια φωτογραφική μηχανή και 4 laptop ενώ από τον 52χρονο έχουν κατασχεθεί δύο κινητά τηλέφωνα. Εκκρεμεί εξάλλου και η άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας των κατασχεθέντων κινητών τηλεφώνων αλλά και του ψηφιακού περιεχομένου των πειστηρίων σε cloud servers.

Νέα υπέρπτηση

Επανέρχεται η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, καθώς μετά τις υπερπτήσεις τη Δευτέρα απόγευμα στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, χτες το πρωί τετράδα τουρκικών «F-16» πέταξε πάνω από τους Ανθρωποφάγους, νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Ακολούθησε αναχαίτιση από ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν από Σκύρο και Αγχίαλο. Ολα αυτά την ώρα που, περίπου στα 40 ν.μ. απόσταση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκεπτόταν την Κίναρο και τη μοναδική της κάτοικο. Στο μεταξύ, στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες παρακολουθούν τις κινήσεις του «Ορούτς Ρέις», για το οποίο τουρκική NAVTEX προανήγγειλε νέες πολύμηνες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, προσώρας εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ