ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /20
Μακρόχρονη διαδικασία ο αναγκαίος εμβολιασμός, αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας

Το Φλεβάρη αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, για τον Ιούνη εξαγγέλλεται η έναρξη στον γενικό πληθυσμό

Η μακρόχρονη διαδικασία που θα απαιτήσει ο εμβολιασμός επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη για όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του λαού
Η μακρόχρονη διαδικασία που θα απαιτήσει ο εμβολιασμός επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη για όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του λαού
Την ώρα που όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο αναγκαίος εμβολιασμός απέναντι στον κορονοϊό θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία, με πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμών τους πρώτους μήνες εξαιτίας του μικρού αριθμού των δόσεων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την άμεση θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία του λαού στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους Εκπαίδευσης κ.α.

Αυτήν την πραγματικότητα και τις τεράστιες ευθύνες της επιχειρεί να κρύψει η κυβέρνηση, η οποία παρουσίασε χτες ένα γενικό σχεδιάγραμμα για το «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του Covid-19», με το ίδιο το κείμενο να αναφέρει ότι το σχέδιο αυτό βασίζεται «σε σειρά υποθέσεων και παραδοχών, η μεταβολή των οποίων ενδέχεται να διαφοροποιήσει όσα περιγράφονται στο παρόν κείμενο».

Ετσι, στο «Εθνικό Σχέδιο» επαναλαμβάνονται οι συμφωνίες προαγοράς που έχουν συνάψει ΕΕ και εταιρείες παραγωγοί των εμβολίων («Pfizer/BioNTech», «AstraZeneca/Oxford», «Johnson & Johnson», «Sanofi / GSK», «Moderna», «Curevac»), για τον εφοδιασμό των κρατών - μελών ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ενώ επίσης καταγράφονται οι συνολικές ποσότητες που αντιστοιχούν στην Ελλάδα.

Από τα παραπάνω εμβόλια μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) μόνο το εμβόλιο των «Pfizer/BioNTech». Από τις προβλεπόμενες ωστόσο για την Ελλάδα 4,7 εκατομμύρια δόσεις, στις 28 Δεκέμβρη αναμένεται να φτάσουν μόλις 9.750 δόσεις και «μέχρι τέλος Μάρτη 1.265.550 δόσεις». Με δεδομένο ότι για κάθε άνθρωπο απαιτούνται 2 δόσεις, μέχρι το τέλος του Μάρτη θα έχουν εμβολιαστεί μόλις 632.775 άνθρωποι, δηλαδή μόνο το 1/17 του πληθυσμού της χώρας.

Στις 6 Γενάρη αναμένεται να εξετάσει ο EMA και το εμβόλιο της «Moderna», ωστόσο με βάση τη σύμβαση της ΕΕ στην Ελλάδα αντιστοιχούν συνολικά 1,8 εκατ. δόσεις (περίπου 3 φορές λιγότερες από το εμβόλιο των «Pfizer/BioNTech»), γεγονός που δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά το ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρα τους επόμενους μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από εκεί που η κυβέρνηση ανέφερε πως «θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες», χτες ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, στην εβδομαδιαία ενημέρωση, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε εκτίμηση για το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, όπως και για το πότε είναι δυνατό να επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό.

Περιορίστηκε να αναφέρει πως «από μήνα σε μήνα θα αυξάνονται οι ποσότητες των εμβολίων» και πως «ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε να έχουμε περισσότερες ποσότητες και λιγότερη ζήτηση»...

Επιχειρώντας μάλιστα να υποβαθμίσει το γεγονός ότι ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα είναι μακρόχρονη διαδικασία, ο υπουργός ανέφερε ότι «η θνητότητα και η νοσηρότητα σε βαριά περιστατικά αφορά κυρίως πιο μεγάλες ηλικίες, ευπαθείς ομάδες. Αν λοιπόν καταφέρουμε στα πρώτα βήματα να εμβολιάσουμε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των συνανθρώπων μας, καταλαβαίνετε ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια...». Πρόσθεσε ότι όσο πάμε σε μικρότερες ηλικίες «το συντριπτικό ποσοστό περνάει τη λοίμωξη αυτή, τον ιό αυτό, με ελαφριά συμπτώματα, κάποιοι και με καθόλου συμπτώματα».

Αφενός δηλαδή παραδέχεται ότι ακόμα και στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες τους πρώτους μήνες θα εμβολιαστεί ένα «πολύ μεγάλο ποσοστό» και όχι όλοι (προφανώς, αφού οι ομάδες αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ τους 600.000 ανθρώπους), αφετέρου καλλιεργεί και έναν επικίνδυνο εφησυχασμό για το γενικό πληθυσμό, σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις των υγειονομικών και τα ίδια τα στοιχεία της πανδημίας: Χαρακτηριστικά το 40% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ της χώρας είναι κάτω των 65 ετών, ενώ το 22% των διασωληνωμένων είναι και κάτω των 70 ετών και δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα (δηλαδή κατηγορίες που δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται πριν από τον Ιούνη του 2021).

Σε τρεις φάσεις οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με το «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών» που παρουσιάστηκε χτες, το «σχέδιο προτεραιοποίησης εμβολιασμών πληθυσμιακών ομάδων» περιλαμβάνει τρεις φάσεις.

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών - ο Β. Κικίλιας ανέφερε ότι οι υγειονομικοί θα εμβολιαστούν «σε δύο κύματα» - διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας / διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Στη δεύτερη φάση, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Φλεβάρη του 2021, θα εμβολιαστούν άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων και με περαιτέρω προτεραιοποίηση ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους) και ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.

Η τρίτη φάση εξαγγέλλεται για τον Ιούνη του 2021 και θα αφορά όσους είναι άνω των 18 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Οι πολίτες θα ελέγχουν αν συμπεριλαμβάνονται σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό τους στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή ή αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034.

Από το Γενάρη το ραντεβού για εμβολιασμό προγραμματίζεται με τους εξής τρόπους: Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr. Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στο 13034. Με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο κωδικός - αριθμός ραντεβού και το QR Code θα λαμβάνονται ανάλογα με τον τρόπο που προγραμματίζεται το ραντεβού.

  • Στη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εξάλλου, πολύς λόγος έγινε από την υφυπουργό Ζωή Ράπτη για τα μέτρα της κυβέρνησης για την Ψυχική Υγεία. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, πέρα από τις τεράστιες ελλείψεις και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, η ψυχική υγεία του λαού και των παιδιών του κλονίζεται παραπέρα από την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας τους στους χώρους δουλειάς κι Εκπαίδευσης. Η υφυπουργός παρουσίασε τις... οδηγίες προς ναυτιλλομένους (εγχειρίδια, site και τηλεφωνικές γραμμές) ως «στήριξη του πληθυσμού (...) στην οικονομική, κοινωνική πίεση, το φόβο, το άγχος και την αβεβαιότητα», που έχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης.
Χιλιάδες θάνατοι καθημερινά στην Ευρώπη

Σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί σε διάφορες χώρες του κόσμου

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζει να εξαπλώνεται η πανδημία σε όλο τον κόσμο, ως αποτέλεσμα της «γύμνιας» των δημόσιων συστημάτων Υγείας και της ανεπάρκειας των μέτρων πρόληψης και προστασίας. Πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως προσεγγίζουν τα 78,5 εκατομμύρια και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τα 1,726 εκατ.

Στην Ευρώπη καταγράφεται σημαντική αύξηση των θανάτων, ενώ έγινε η πρώτη περιοχή του κόσμου που ξεπέρασε τους 500.000 νεκρούς. Μέσα σε ένα 24ωρο, η Γερμανία κατέγραψε πάνω από 960 θανάτους, η Ιταλία 628, η Γαλλία 802 και η Ρωσία σχεδόν 550. Στην Ιταλία συνολικά οι νεκροί προσεγγίζουν τις 70.000, στη Βρετανία έχουν ξεπεράσει τις 68.000, στη Γαλλία προσεγγίζουν τις 62.000, στη Ρωσία τις 52.500. Νέα αναζωπύρωση παρατηρείται στην Τσεχία, με σχεδόν 11.000 νέα κρούσματα το περασμένο 24ωρο, μετά από απανωτά περιοριστικά μέτρα και lockdown που έχουν επιβληθεί στη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες.

Στο μεταξύ, ο σύνδεσμος λιανεμπόρων της Βρετανίας (BRC) προειδοποίησε ότι ωσότου αποσυμφορηθεί η κατάσταση με τις ουρές των φορτηγών στο λιμάνι του Ντόβερ, ίσως υπάρξουν ζητήματα με τη διαθεσιμότητα κάποιων νωπών τροφίμων. Η Γαλλία άνοιξε τα σύνορα με τη Βρετανία και οι οδηγοί θα περνούν μετά από γρήγορο τεστ.

Στις ΗΠΑ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν ξεπεράσει χτες τα 18,6 εκατ. και οι θάνατοι προσέγγιζαν τις 331.000. Στην Ινδία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10 εκατ. και τα θύματα της πανδημίας έχουν φτάσει πλέον τις 146.444, καθώς άλλοι 333 ασθενείς υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες. Αμείωτη εξαπλώνεται η πανδημία και στη Βραζιλία, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες 968 ασθενείς υπέκυψαν (πάνω από 188.000 συνολικά), ενώ καταγράφηκαν 55.202 κρούσματα (πάνω από 7,3 εκατ. το σύνολο).

Το Μεξικό αρχίζει σήμερα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech», ενώ η χώρα καταγράφει σχεδόν 120.000 νεκρούς και πάνω από 1,3 εκατ. κρούσματα. Εχει επίσης υπογράψει προσύμφωνα για την αγορά εμβολίων του κινεζοκαναδικού ομίλου «CanSinoBio» και της βρετανικής «AstraZeneca» (77,4 εκατ. δόσεις), ενώ παράλληλα έχει ενταχθεί στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Χωρίς τα αναγκαία μέτρα, και η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται και ο εμβολιασμός υπονομεύεται

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος θα κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό την Τετάρτη 30 Δεκέμβρη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας - ο οποίος θα κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό την Τετάρτη 30 Δεκέμβρη - έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον εμβολιασμό:

«Με το προσωπικό παράδειγμα θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της αναγκαιότητας του μαζικού εμβολιασμού.

Το σημαντικότερο όμως αυτήν τη στιγμή είναι το μήνυμα της θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της λήψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας, μήνυμα το οποίο η κυβέρνηση συστηματικά και συνειδητά αγνοεί.

Ο εμβολιασμός θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία, εξαιτίας και του μικρού αριθμού των δόσεων. Συνεπώς, αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, και η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται και η σωστή προετοιμασία για τον εμβολιασμό υπονομεύεται».

62 νεκροί, 495 διασωληνωμένοι

Αλλοι 62 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 937. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 495, από τους οποίους 11 (2,2%) είναι 18 - 39 ετών, 188 (38%) 40 - 64 ετών και 296 (59,8%) άνω των 65 ετών. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 133.365, με διάμεση ηλικία τα 44 έτη, και των θανάτων 4.402, με διάμεση ηλικία τα 79 έτη. Από τα 937 νέα κρούσματα τα 20 είναι εισαγόμενα, στην Αττική εντοπίστηκαν 261 (56 στο Κέντρο, 43 στη Βόρεια Αττική, 30 στην Ανατολική Αττική, 28 στη Δυτική Αττική, 39 στη Δυτική Αθήνα, 42 στον Πειραιά), στη Θεσσαλονίκη 212, στη Λάρισα 37, στην Κοζάνη και στον Εβρο από 32 και τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ