ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συνεχίζονται οι πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

Σωματεία του Ηρακλείου διένειμαν βοήθεια σε πλημμυροπαθείς
Σωματεία του Ηρακλείου διένειμαν βοήθεια σε πλημμυροπαθείς
Πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της ανεργίας και τα νέα χτυπήματα στο εισόδημά τους, εξαιτίας της εντεινόμενης αντιλαϊκής επίθεσης εν μέσω πανδημίας και νέας οικονομικής κρίσης, συνεχίζουν να οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς.

Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς στο Ηράκλειο

Σωματεία του Ηρακλείου, μέλη της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Αγώνα των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες έκαναν περιοδεία την παραμονή των Χριστουγέννων σε Γούρνες και Γούβες. Στους πλημμυροπαθείς μοιράστηκαν τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα αλληλεγγύης των σωματείων. Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν οι κάτοικοι, συζητώντας για τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι πλημμύρες όσον αφορά το εισόδημα, τη στέγη, το μεροκάματο, ενώ μετέφεραν και την αγωνία τους για τις αποζημιώσεις, που δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα δοθούν σε όλους, και το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθούν. Οι συνδικαλιστές ανέδειξαν την ανεπάρκεια της αντιπλημμυρικής προστασίας και τόνισαν την αξία της αλληλεγγύης, της συσπείρωσης των εργαζομένων στα σωματεία τους, καθώς και στην Επιτροπή Αγώνα που έχει δημιουργηθεί, προκειμένου να βρεθούν στο επίκεντρο τα δίκαια αιτήματά τους.

Συνεχίζεται η διανομή και συγκέντρωση βοήθειας

Διανομή τροφίμων σε οικογένειες Ελλήνων και μεταναστών πραγματοποίησε στις 22/12 το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου», εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του. Το Στέκι συνεχίζει να μαζεύει είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα, είδη ατομικής υγιεινής και παιχνίδια. Τα γραφεία του θα είναι ανοιχτά για παραλαβή των ειδών, με όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, κάθε Τετάρτη (11 π.μ. έως 1 μ.μ.) και Πέμπτη (5 μ.μ. έως 7 μ.μ.). Οσοι θέλουν να προσφέρουν ή όσοι έχουν ανάγκη να παραλάβουν βοήθεια μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 211.705.64.82 (τις παραπάνω μέρες και ώρες), 6975.700.363 (για το 5ο Διαμέρισμα) και 6944.813.301 (για το 6ο Διαμέρισμα). Επίσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση stekiergazomenonkaineolaias@gmail.com.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής διένειμε τις προηγούμενες μέρες τρόφιμα και άλλα είδη σε οικογένειες σε γειτονιές της Λαυρεωτικής, μαζί με μια επιστολή με ευχές για αγωνιστική χρονιά. Η διανομή συνεχίζεται, όπως και η συγκέντρωση ειδών, καθώς οι ανάγκες που υπάρχουν είναι μεγάλες. Η επικοινωνία γίνεται στα εξής τηλέφωνα: 693.833.88.90 για Λαυρεωτική, Μαρκόπουλο, Κορωπί. 698.214.84.52 για Γέρακα - Παλλήνη - Γλυκά Νερά. 697.712.06.61 για Μαραθώνα - Ραφήνα - Νέα Μάκρη.

Στο επίκεντρο τα παιδιά

Διαδικτυακή παρουσίαση της παράστασης «Ο Πινόκιο» από το Κουκλοθέατρο Κρήτης οργανώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για τα παιδιά των εργαζομένων. Η παράσταση θα προβληθεί αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., μέσα από την ιστοσελίδα του Συλλόγου.

Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα παιδιά των εργαζομένων, ο Σύλλογος συγκεντρώνει ρούχα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, παιχνίδια, βιβλία και γραφική ύλη. Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνεται έως τις 6/1 (11 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.) στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως). Για προσφορές αλλά και για τη διάθεση αλληλεγγύης η επικοινωνία γίνεται στα τηλέφωνα 210.32.32.463 και 210.32.36.287.

Αλλες πρωτοβουλίες

Στις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες συνδικαλιστικών οργανώσεων περιλαμβάνονται ακόμα οι εξής:

-- Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και σωματεία - μέλη του συλλέγουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Αντίστοιχη πρωτοβουλία έχουν αναλάβει σωματεία, μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι του Περάματος.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας συγκεντρώνει είδη διατροφής και παιχνίδια καθημερινά στα κεντρικά γραφεία του στην Αθήνα (8 π.μ. - 3 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.) και στα κατά τόπους παραρτήματα (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).

-- Σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας συγκεντρώνουν τρόφιμα και καθαριστικά σήμερα (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.) στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος, Ιλιον).

-- Ολοκληρώνεται σήμερα η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης (5 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του, Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη) από το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής για τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στην Πεντέλη.

-- Η Επιτροπή Αλληλεγγύης του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα οργανώνει μέρες αλληλεγγύης. Στην έδρα του Σωματείου (Σαπφούς 10) από Δευτέρα έως Τετάρτη (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και Πέμπτη (10 π.μ. - 12 μ.) πραγματοποιείται συλλογή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων, παιχνιδιών και ρούχων.

-- Στη Σάμο, το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αλληλεγγύης, συγκεντρώνουν και διανέμουν βοήθεια καθημερινά (9 π.μ. έως 1 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο (τηλ. 2273.027.561) και στο Καρλόβασι κατόπιν συνεννόησης.

-- Στον Βόλο, σωματεία και φορείς καλούν σε συγκέντρωση ειδών διατροφής, πρώτης ανάγκης, αλλά και παιχνιδιών, στο Στέκι της Λαϊκής Αλληλεγγύης των σωματείων στο Μεταξουργείο (είσοδος από Καραμπατζάκη) κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη (6 μ.μ. - 8 μ.μ.).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας συγκεντρώνει είδη διατροφής και παιχνίδια καθημερινά στο Εργατικό Κέντρο (9 π.μ. - 1 μ.μ.).

-- Το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιοχής Εορδαίας οργανώνει μέρες αλληλεγγύης, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη ατομικής υγιεινής. Η συλλογή των ειδών θα γίνεται στα γραφεία του σωματείου, κατόπιν επικοινωνίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Αγωνιστικά κάλαντα σε μια σειρά πόλεις

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Αγωνιστικά κάλαντα «έψαλαν» την παραμονή των Χριστουγέννων Σωματεία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία, διεκδικώντας έκτακτο επίδομα 600 ευρώ για την επιβίωση των ανέργων.

Εκτός από την κινητοποίηση στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Εργασίας, από το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»), παρεμβάσεις έγιναν σε μια σειρά ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα. Τα σωματεία του Επισιτισμού - Τουρισμού συναντήθηκαν με συνδικάτα που έχουν στις γραμμές τους εποχικούς εργαζόμενους, που βρίσκονται στην ίδια δεινή θέση, δυναμώνοντας τον αγώνα για μέτρα ουσιαστικής στήριξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι πρωτοβουλίες για τα αγωνιστικά κάλαντα συνδυάστηκαν με δράσεις αλληλεγγύης.

Στην Κέρκυρα, μέλη του κλαδικού και των επιχειρησιακών σωματείων είπαν τα κάλαντα μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Η Αστυνομία εμπόδισε τη συμβολική μετακίνηση των εργαζομένων προς την Περιφέρεια, ωστόσο τα κάλαντα ήχησαν δυνατά, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν στον γνωστό σκοπό και με τη συνοδεία μουσικών οργάνων επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους. «Ετούτα τα Χριστούγεννα χωρίς ευρώ περνάμε, γι' αυτό στους δρόμους κάλαντα αγώνα τραγουδάμε», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη Θεσσαλονίκη το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) τραγούδησε τα αγωνιστικά κάλαντα στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, μοίρασε μελομακάρονα, ευχές για δύναμη και αγώνα, καθώς και την ανακοίνωσή του για την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη.

Στα Χανιά τα Σωματεία Εργαζομένων Επισιτισμού και Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησαν παρέμβαση με αγωνιστικά κάλαντα στο δημαρχείο. Στη συνέχεια διένειμαν τρόφιμα σε οικογένειες εργαζομένων, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που οργανώνουν. Ανάλογες πρωτοβουλίες τραγουδώντας τα αγωνιστικά κάλαντα πήραν οι δυνάμεις της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο, μαζί με την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και στο Ρέθυμνο.

Στην Πάτρα, το κλαδικό Σωματείο αρχικά πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ και στη συνέχεια μέλη του τα «έψαλαν» στην Περιφέρεια. Στη Ζάκυνθο, συμβολική διαμαρτυρία έγινε από το Σωματείο στην Αντιπεριφέρεια. Στην Κω τα αγωνιστικά κάλαντα ακούστηκαν στην Ενωση Ξενοδόχων και στη Ρόδο στην πλατεία Κύπρου στο κέντρο της πόλης.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Πέτυχαν την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε οικογένεια καρκινοπαθούς

Νέο περιστατικό διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε καρκινοπαθή, πατέρα δύο μικρών παιδιών, κατήγγειλαν σωματεία, αυτήν τη φορά στην Κέρκυρα. Η ακαριαία κινητοποίηση των σωματείων είχε αποτέλεσμα την επανασύνδεση του ρεύματος αυθημερόν.

Σε ανακοίνωσή τους, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τα Σωματεία Οικοδόμων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού καταγγέλλουν ότι «ο καρκινοπαθής συνάδελφος μαζί με την οικογένειά του βρήκαν κομμένο το ρεύμα στο σπίτι τους όταν γύρισαν μετά από νοσηλεία στο νοσοκομείο», λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα...

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες κυβέρνησης και εταιρειών για το μπαράζ διακοπών, τα σωματεία αναφέρουν: «Δεν διστάζουν να κόψουν το ρεύμα σε ανθρώπους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, ακόμα και καρκινοπαθών σε αυτήν την περίπτωση, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με επιδόματα που δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών».

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες μέρες, είχε προηγηθεί η καταγγελία σωματείων και φορέων της Θεσσαλονίκης για την απόφαση διακοπής του ρεύματος σε καρκινοπαθή αγρότη στον δήμο Θέρμης, με 80% αναπηρία, διαβητικό και δικαιούχο του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος»...

Αναδεικνύοντας τη σημασία της οργάνωσης και της αλληλεγγύης, τα σωματεία απαιτούν να απαγορευτεί κάθε διακοπή παροχής ρεύματος σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες, να προχωρήσει η επανασύνδεση σε όλους όσοι αδυνατούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ