ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
«Ποδαρικό» στη νέα χρονιά με κινητοποιήσεις

Νέα στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη και προσανατολισμός κλιμάκωσης με απεργία μέσα στον Γενάρη

Με ενότητα, συσπείρωση στα σωματεία και συνέχιση του αγώνα τους απαντούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την επιχείρηση, προχωρώντας σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, σε νέα 4ωρη στάση εργασίας στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και σχεδιάζοντας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία τον Γενάρη.

Την ώρα που η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της, επιδιώκει να διαμορφώσει το ευνοϊκότερο περιβάλλον για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ στα μονοπώλια, οι εργαζόμενοι στέκονται απέναντι στην επίθεση που διαλύει την επιχείρηση και τις ζωές τους και παραδίδει τον ορυκτό πλούτο της χώρας στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Διεκδικούν να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, να διασφαλιστούν η ενιαία λειτουργία και η παραγωγική διαδικασία, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, και παράλληλα να τους καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ως αντιστάθμισμα για το κομμένο Δώρο Χριστουγέννων και το τσεκούρωμα των αποδοχών τους.

Για πρώτη φορά εδώ και 56 χρόνια οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν πήραν Δώρο Χριστουγέννων.«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με οικογενειακή οικονομική χρεοκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανοιχτή επιστολή του το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τους εργαζόμενους για το μέλλον της επιχείρησης και των ίδιων.

Μέσα από τη συνέχιση του αγώνα τους, που διαρκεί εδώ και ένα χρόνο και αποτελεί σημείο αναφοράς για την εργατική τάξη της χώρας, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ παλεύουν - όπως υπογραμμίζουν - για να μη μείνει κανείς έξω από τα συρματοπλέγματα του εργοστασίου, των μεταλλείων και των γραφείων της επιχείρησης.

Η ιδιωτικοποίηση εξάλλου της ΛΑΡΚΟ, «απαλλαγμένης» από τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, αποτελεί βασική επιδίωξη στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και προϋπόθεση των επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν να «βάλουν χέρι» στον ορυκτό πλούτο και στα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, που εκποιούνται σε κομμάτια.

Αποκαλυπτικά είναι μια σειρά δημοσιεύματα τα οποία, ταυτόχρονα με τη μετατροπή της ΛΑΡΚΟ από «βαρέλι δίχως πάτο» σε «πολύφερνη νύφη», δεν αποφεύγουν να καταδείξουν ότι το «αγκάθι» στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι ο αγώνας των εργαζομένων, η απαλλαγή από αυτό το «βαρίδι». Εξίσου χαρακτηριστικά, το πέταγμα στο δρόμο 1.200 εργαζομένων και των οικογενειών τους χαρακτηρίζεται ξεδιάντροπα σε δημοσιεύματα «ελκυστικό στοιχείο» για την προσέλκυση ενδιαφερόμενων...

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στη νέα σημερινή κινητοποίησή τους εκφράζει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, δίνοντας συνέχεια στην πολύμορφη εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράζεται όλο αυτό το διάστημα σε αυτήν τη σημαντική πάλη.

Στο μήνυμά του το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει τη σταθερή του αλληλεγγύη στον πολύμηνο, δίκαιο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, στους οποίους η κυβέρνηση αντί Δώρου Χριστουγέννων δίνει εργασιακή ανασφάλεια, αβεβαιότητα και τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν σχεδιασμό των κυβερνήσεων για παράδοση της επιχείρησης στο μεγάλο κεφάλαιο, με θύματα τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργατών της ΛΑΡΚΟ για:

  • Εκτακτο επίδομα στο ύψος του μισθού σε κάθε εργαζόμενο.
  • Διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Να σταματήσει το έγκλημα. Να παρθεί πίσω ο νόμος ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΑΠΣΙ «ΠΙΝΔΟΣ»
Εργοδοτικά... «κάλαντα» με απολύσεις

Αμεση παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου, με εξόρμηση έξω από το πτηνοσφαγείο της εταιρείας

Σε 6 απολύσεις προχώρησε χτες η διοίκηση του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», ανάμεσα στις οποίες ήταν και αυτή πρωτοπόρου εργάτη που πήρε μέρος στην πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Σύμφωνα με καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών του νομού,«η εργοδοσία της "Πίνδος" προσπαθεί να στείλει μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους ότι "όποιος σηκώνει κεφάλι απολύεται"», θέλοντας να καταστείλει τις αντιδράσεις κατά των ελλιπών μέτρων προστασίας των εργατών έναντι του κορονοϊού.

Αμεσα, το Εργατικό Κέντρο και το κλαδικό Συνδικάτο προχώρησαν σε εξόρμηση έξω από το πτηνοσφαγείο της εταιρείας, καλώντας τους εργάτες να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και να επιβάλουν την ανάκληση των απολύσεων.

«Οι ήρωες της πανδημίας δεν θα γίνουν οι μάρτυρες των κερδών σας!»

Ως αιτιολογία η εργοδοσία επικαλείται «μη παραγωγική εργασία», προκαλώντας τους εργάτες, καθώς σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας έχει επιβάλει εξαντλητικά ωράρια 12 - 14 ωρών, χωρίς ρεπό για βδομάδες ολόκληρες, και δουλειά τις Κυριακές από τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβρη, μετά από καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου, αποκαλύφθηκε η μετατροπή του πτηνοσφαγείου της εταιρείας σε εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού, με δεκάδες κρούσματα και τις «πλάτες» του κρατικού μηχανισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στους απολυμένους βρίσκεται και εργάτης που είχε μείνει «14 μέρες καραντίνα στο σπίτι με τους ευπαθείς γονείς του, χωρίς η εργοδοσία να αναλάβει την ευθύνη της για την υγεία τη δική του και της οικογένειάς του, χωρίς καν να τον ειδοποιήσουν για το τι πρέπει να κάνει, χωρίς να νοιαστούν να του κάνουν έστω ένα τεστ», όπως αναφέρει η ανακοίνωση. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία χρέωσε τη μία από τις δυο βδομάδες καραντίνας ως κανονική άδεια στους εργάτες που είτε ασθένησαν είτε τέθηκαν σε προληπτική απομόνωση.

Η επιλογή των εργατών να διαμαρτυρηθούν απεργώντας «ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει ο κάθε εργαζόμενος για να υπερασπιστεί και τα τελευταία του εργασιακά δικαιώματα στην υγεία, στη δουλειά χωρίς εξαντλητικά ωράρια», τονίζει το Εργατικό Κέντρο και επισημαίνει ότι η εργοδοσία «έδειξε τι σημαίνει για αυτήν "οικογένεια", πόσο υπολογίζει τους εργαζομένους της και τις οικογένειές τους, που μέσα στις γιορτές, στη διάρκεια της πανδημίας, δεν λογαριάζει τίποτα περισσότερο από την απρόσκοπτη κερδοφορία της».

Η ανακοίνωση επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας. «Η εργοδοτική τρομοκρατία και οι απολύσεις πρωτοπόρων εργατών πάνε χέρι χέρι με την καταστολή των αγώνων και της δράσης των συνδικάτων», τονίζεται. «Στρώνουν το έδαφος για δεκάωρα, για απλήρωτες υπερωρίες, για 200 ευρώ μισθό, για ποινικοποίηση του απεργιακού δικαιώματος».

«Τα ταξικά σωματεία θα τους γυρίσουμε το μήνυμα μπούμερανγκ! Οι ήρωες της πανδημίας δεν θα γίνουν οι μάρτυρες των κερδών τους!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Απολύσεις καθαριστριών στα αστυνομικά τμήματα

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καταγγέλλει επίσης την απόλυση καθαριστριών με 18μηνες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου που απασχολούνται στα αστυνομικά τμήματα σε όλη την χώρα, με απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσε του ΕΚΙ, «αιφνιδιαστικά στις 24/12 ανακοινώθηκε η απόλυσή τους» στο τέλος του έτους, ενώ «αντικαθίστανται από τις γνωστές "δουλεμπορικές" εταιρείες», και μάλιστα παρά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για παράταση των συμβάσεων των καθαριστριών μέχρι τις 31/3/2021.

Στα Γιάννενα, 9 καθαρίστριες οδηγούνται στην ανεργία, «αφού κρίθηκε ότι τα 200 έως 250 ευρώ μισθός - ψίχουλα με τα όποια αμείβονται πρέπει να τονώσουν την κερδοφορία των εργολάβων που λυμαίνονται τον κλάδο της καθαριότητας», τονίζει η ανακοίνωση, σχολιάζοντας δηκτικά, σε σχέση με την κυβέρνηση, ότι αυτό είναι «το ευχαριστώ της στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν όλους τους προηγούμενους μήνες οι καθαρίστριες για να διασφαλίσουν από το δικό τους μετερίζι τα μέτρα προστασίας ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού». Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο τονίζει ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση «είναι προπομπός για όλους τους συμβασιούχους στο Δημόσιο».

Το ΕΚΙ απαιτεί να ανακληθούν οι απολύσεις και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης στον τομέα της καθαριότητας.


ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ για το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ πραγματοποίησε χτες το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου μαζί με αντιπροσωπείες σωματείων, για το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που συνέβη την περασμένη Τρίτη στον υποσταθμό της εταιρείας στο Αργάσι. Υπενθυμίζεται ότι ο 39χρονος εργαζόμενος, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος δούλευε στη Διεύθυνση Συντήρησης Συστήματος Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, υπέστη ηλεκτροπληξία με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Με την παρέμβασή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαίτησαν να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας για την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Απαίτησαν ακόμα μέτρα στήριξης της οικογένειας του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο, διερεύνηση των συνθηκών και απόδοση ευθυνών για το θανατηφόρο ατύχημα.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε χτες από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στα γραφεία της ΔΕΗ στην Ακτή Δυμαίων, καταγγέλλοντας το «ατύχημα» που κόστισε τη ζωή σε έναν ακόμα εργαζόμενο.


WEB RADIO ΠΑΜΕ

Το webradio του ΠΑΜΕ εύχεται στους ακροατές του και σε όλες τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες καλή αγωνιστική χρονιά! Το διήμερο 31/12 και 1/1 δεν θα υπάρχουν εκπομπές, λόγω των εορτών της Πρωτοχρονιάς.

Οι εκπομπές ξεκινούν και πάλι τη Δευτέρα 4 Γενάρη, με το εξής πρόγραμμα:

-- Στις 4 μ.μ., η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο».

-- Στις 5 μ.μ., η αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι».

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ