ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Γενάρη 2021 - Κυριακή 3 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
«Πανδημία: Τα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς»

Στο παρόν φύλλο του «Ριζοσπάστη» ολοκληρώνεται η παρουσίαση της διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποίησε στις 20 Δεκέμβρη το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, με θέμα «Πανδημία: Τα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς».

Σήμερα παρουσιάζονται κύρια σημεία των τοποθετήσεων: Της Εύης Γεωργιάδου, δρ. μηχανικού Ασφαλείας και μέλους της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, της Ντίνας Γκογκάκη, προέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Χρήστου Παπάζογλου, γιατρού Εργασίας και μέλους του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, και του Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του ΚΚΕ και μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Ολόκληρη η εκδήλωση είναι αναρτημένη στο κανάλι του ΚΚΕ στο YouTube, στον σύνδεσμο youtu.be/0ti5HdWWSTk, καθώς και στο πόρταλ «902.gr», στη διεύθυνση 902.gr/node/245932.

Πάλη για προστασία των εργαζομένων από όλους τους κινδύνους και την αλληλεπίδρασή τους

Εύη ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ, δρ. Μηχανικός Ασφάλειας, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ

Στους χώρους δουλειάς δεν υπάρχει μόνο ο κίνδυνος του κορονοϊού. Αποτελεί εργοδοτική ευθύνη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε χώρο, παίρνοντας υπόψη όλους τους κινδύνους και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, σε ένα εργοτάξιο, σε ένα λατομείο και σε άλλους χώρους με επικίνδυνες εργασίες, αν ληφθούν απλώς μέτρα μείωσης συνωστισμού και υλοποιηθεί το έργο με το ίδιο ή μειωμένο προσωπικό, μπορεί να αυξηθούν οι κίνδυνοι εργατικών ατυχημάτων. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα αύξησης προσωπικού, οργάνωσης της εργασίας με λιγότερες ώρες ανά εργαζόμενο και ταυτόχρονη εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας, χωρίς να μειωθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σε εργοτάξια και λατομεία την περίοδο της πανδημίας υπογραμμίζουν αυτό το ζήτημα.

Αντίστοιχα, σε ένα χώρο με κινδύνους έκθεσης σε σκόνη και σε επικίνδυνες ή και καρκινογόνες χημικές ουσίες, δεν αρκεί η μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό. Για παράδειγμα, πρέπει να εξασφαλίζεται ανάλογα με την περίπτωση η διεξαγωγή συστηματικών μετρήσεων και η εξασφάλιση ότι η συγκέντρωση χημικών παραγόντων θα βρίσκεται κάτω από τις οριακές τιμές, να εξετάζεται ποια μέσα ατομικής προστασίας είναι αναγκαία και πώς θα συνδυάζονται με τα μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, να γίνεται στοχευμένος ιατρικός έλεγχος των εργαζομένων κ.ά.

Αναγκαία η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου

Αναγκαίο στοιχείο για την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων προστασίας είναι η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των κινδύνων (πανδημία και άλλοι κίνδυνοι) και πώς αλληλεπιδρούν. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από πρόσφατα στοιχεία στη χώρα μας (έρευνα ΕΛΙΝΥΑΕ σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για τον κορονοϊό σε χώρους εργασίας), μόνο σε 1 στους 3 περίπου εργασιακούς χώρους επικαιροποιήθηκε η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου την περίοδο της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα ενημέρωσης και συμμετοχής (Ν. 3850/2020) στις διαδικασίες πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, μέσω των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ή των εκπροσώπων Υγείας και Ασφάλειας, όταν στην επιχείρηση απασχολούνται λιγότεροι από 50 εργαζόμενοι).

Την περίοδο εξέλιξης της πανδημίας, σε κλάδους όπως π.χ. υγειονομικοί, σούπερ μάρκετ, εμπόριο, ταχυμεταφορές κ.λπ., αντί να αυξηθεί το προσωπικό, να ενισχυθούν οι υποδομές και τα μέσα, αυξήθηκαν η εντατικοποίηση και οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους. Ετσι, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από τον κορονοϊό, οι χώροι εργασίας μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης, ενώ οι επαγγελματικοί κίνδυνοι συνολικά οδηγούν σε θανατηφόρα και πολύ σοβαρά εργατικά ατυχήματα, μυοσκελετικές παθήσεις, σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout), στρες κ.ά.

Τα όποια μέτρα λαμβάνονται στους χώρους εργασίας για τον κορονοϊό περιορίζονται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στα ελάχιστα αυτονόητα, όπως η ύπαρξη αντισηπτικών και η τοποθέτηση σημάνσεων. Για παράδειγμα, μόνο το 25,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα του ΕΛΙΝΥΑΕ απάντησε ότι στο χώρο εργασίας απασχολούνται οι ευπαθείς ομάδες σε θέσεις χωρίς άμεση επαφή με το κοινό και μόνο το 27,1% ότι γίνονται τεστ στους εργαζόμενους.

Ελλιπή στοιχεία και υποστελέχωση των υπηρεσιών

Η σημερινή κατάσταση στους χώρους εργασίας κατά την περίοδο εξέλιξης της πανδημίας είναι απόρροια της πολιτικής της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ο ρόλος του αστικού κράτους για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι καθοριστικός και στον τομέα της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Η καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων παραμένει ελλιπής στη χώρα μας, ενώ για τις επαγγελματικές ασθένειες δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί για τα εργατικά ατυχήματα είναι του 2018 (5.336 εργατικά ατυχήματα, 46 θανατηφόρα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα γνωστά στοιχεία, υπηρετούν πανελλαδικά μόνο 220 επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας στις μάχιμες υπηρεσίες της πρώτης γραμμής και μόνο 11 επιθεωρητές Μεταλλείων! Για να ελεγχθούν έστω και μία φορά όλες οι επιχειρήσεις, θα απαιτούνταν αρκετές δεκαετίες!

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και ο προσανατολισμός των ελέγχων, που δεν εστιάζει στην εργοδοτική ευθύνη, αλλά προωθεί την ταξική συνεργασία. Ακόμη και στις περιπτώσεις που γίνονται έλεγχοι μετά από ένα ατύχημα, υπάρχει προσπάθεια να μετατοπιστεί η εργοδοτική ευθύνη στις πλάτες των εργαζομένων, των τεχνικών ασφάλειας κ.ά.

Ελεγχοι για χημικούς, φυσικούς και βιολογικούς παράγοντες δεν πραγματοποιούνται επί της ουσίας.

Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα και με καταγγελία του Συλλόγου Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Υγείας, η κυβέρνηση μετατρέπει το ΣΕΠΕ σε φορέα επιβολής προστίμων προς τους εργαζόμενους αντί για τους εργοδότες.

Ο πραγματικός αντίπαλος που εμποδίζει να αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων είναι το κεφάλαιο, που αποφασίζει τι και πώς θα παραχθεί, ποια μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν και ποια όχι, με κριτήριο το κέρδος του. Αυτό για εμάς τους εργαζόμενους σημαίνει πως πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι σε αυτόν τον αντίπαλο, να απαιτήσουμε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα. Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας για τη ζωή που μας αξίζει.

Τα μόνα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται πιστά είναι αυτά του κέρδους

Ντίνα ΓΚΟΓΚΑΚΗ, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Οι καταγγελίες εμποροϋπαλλήλων πέφτουν βροχή για μη τήρηση των μέτρων, απόκρυψη κρουσμάτων, για διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα μόνα πρωτόκολλα που πιστά εφαρμόζονται στην πράξη είναι αυτά του κέρδους.

Τα καταστήματα των σούπερ μάρκετ αποτελούν μια μεγάλη υγειονομική βόμβα. Καθημερινά συρρέουν σε αυτά εκατοντάδες άνθρωποι, υπάρχουν αμέτρητες επιφάνειες όπου ο ιός μπορεί να παραμένει ενεργός για ώρες.

Στα καταστήματα, όπου στην κυριολεξία δεν πέφτει καρφίτσα, λόγω και της εορταστικής περιόδου, δεν τηρείται καν το μέτρο 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα, ούτε οι αποστάσεις μεταξύ εργαζομένων και καταναλωτών. Οι εργαζόμενοι εναλλάσσονται από πόστο σε πόστο, πολλές φόρες μέσα στη βάρδιά τους, εκτελούν παράλληλα καθήκοντα καθαριότητας, συχνή είναι η μετακίνησή τους σε άλλα καταστήματα.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της κοροϊδίας αλλά και του κινδύνου, θα αναφερθώ στα υπερμάρκετ και συγκεκριμένα σε ένα από αυτά, στον «Σκλαβενίτη» στη Χαλκηδόνα, όπου πραγματικά έχουμε χάσει το μέτρημα πόσα κρούσματα έχουν διαγνωστεί. Στο συγκεκριμένο λοιπόν υπερμάρκετ μπορούν ταυτόχρονα μέσα στο κατάστημα να είναι 900 καταναλωτές και περίπου 200 εργαζόμενοι, και τυπικά η εργοδοσία θεωρείται πως είναι εντάξει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος! Τα ίδια συμβαίνουν στα υπόλοιπα υπερμάρκετ όλων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Τα καταστήματα είναι πραγματικά κλουβιά, εργαζόμενοι και καταναλωτές είναι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο. Ενώ είχαμε τα πρώτα κρούσματα, η εργοδοσία ενημέρωνε τμηματικά τους εργαζόμενους, τμηματικά προχωρούσε σε τεστ, έβγαζε σε προληπτική καραντίνα όποιους αυτή έκρινε. Μέχρι να βγουν τα τεστ οι εργαζόμενοι δούλευαν κανονικά, οι αρνητικοί στον ιό συνέχιζαν να εργάζονται και η εργοδοσία δήλωνε ότι ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Στα ίδια καταστήματα, μετά από λίγες μέρες εμφανίζονταν νέα κρούσματα συναδέλφων και ακολουθούσε το ίδιο γαϊτανάκι.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις αποθήκες αυτών των καταστημάτων, στα αυτοσχέδια τηλεφωνικά κέντρα που φτιάχτηκαν σε κάθε κατάστημα για να εξυπηρετούν τις ηλεκτρονικές παραγγελίες. Σε λίγα τετραγωνικά, πολλές φορές σε κομμάτι των αποθηκών, δουλεύουν δεκάδες εργαζόμενοι, που εκτός από την παραγγελία, αναγκάζονταν να βγαίνουν στο κατάστημα για να συγκεντρώνουν τα προϊόντα. Πολλά από τα κρούσματα προέρχονταν από αυτά τα τηλεφωνικά κέντρα.

Στον «ΑΒ Βασιλόπουλο» στα Πατήσια, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10 σε διάστημα λίγων ημερών, το ίδιο και στον «Σκλαβενίτη» στον Αλιμο. Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε «My Market», «Market In», «Lidl», «Μασούτη», «Γαλαξία», σε τοπικές αλυσίδες, όπως στην περίπτωση της Χίου.

Η στάση της εργοδοσίας είναι προκλητική. Τρομοκρατούν τους εργαζόμενους για να μη βγει τίποτα έξω από την πόρτα του καταστήματος. Χρεώνουν άδειες άνευ αποδοχών σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αναγκαστικά έπρεπε να μείνουν σπίτι, ή αναστέλλουν τις συμβάσεις τους. Σε παρεμβάσεις μας δήλωναν ότι από την πανδημία δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, ότι «δεν φταίει η εργοδοσία που οι εργαζόμενοι πάνε σε πλατείες και κολλάνε»! Στο «My Market», διευθύντρια καταστήματος είπε σε εργαζόμενους που ζήτησαν να σχολάσουν στο ωράριό τους ότι «δεν φτάνει που η εταιρεία σάς κάνει τεστ, θέλετε και να σχολάτε στην ώρα σας»!

Πρωτεύον... η «ατομική ευθύνη»

Απευθυνθήκαμε στον ΕΟΔΥ, στο τμήμα ιχνηλάτησης της Πολιτικής Προστασίας και στο ΚΕΠΕΚ, για να δούμε ποια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται. Από το ΚΕΠΕΚ δήλωναν ότι δεν έχουν σαφείς οδηγίες, στον ΕΟΔΥ ότι είναι γιατροί και ότι αρμόδιοι για να μας κατατοπίσουν είναι το ΚΕΠΕΚ και η Πολιτική Προστασία. Οταν τελικά καταφέραμε να μιλήσουμε με την Πολιτική Προστασία, αρμόδιος από το τμήμα ιχνηλάτησης μας είπε ότι «πέραν όλων των άλλων (ΜΑΠ, υγειονομικά πρωτόκολλα κ.λπ.), αυτό που είναι πρωτεύον είναι η ατομική προστασία, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές να τηρούν τα μέτρα!».

Πολλοί συνάδελφοι σε άλλες επιχειρήσεις του Εμπορίου εργάζονται πίσω από κατεβασμένα ρολά, σε επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία και την ασφάλειά τους. Σε άλλα καταστήματα εκτελούνταν επίσης εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του «Public» στο Σύνταγμα, όπου οι εργαζόμενοι ήταν εγκλωβισμένοι μέσα στο κατάστημα, ανάμεσα σε εκατοντάδες κούτες εμπορευμάτων, σκαρφαλωμένοι σε σκάλες, με τις εξόδους κινδύνου κλειστές. Η παρέμβασή μας ήταν άμεση, απαιτήσαμε να ανοίγουν οι έξοδοι κινδύνου, καλέσαμε το ΚΕΠΕΚ. H παρέμβασή μας είχε αποτέλεσμα να ανέβουν τα ρολά. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα αν οι έλεγχοι δεν αυξηθούν, αν η εργοδοσία δεν υποχρεωθεί να τηρεί και να πάρει και επιπλέον μέτρα, και κυρίως αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν τα διεκδικήσουμε πιο αποφασιστικά.

Οποια μέτρα μέχρι σήμερα έχουν παρθεί, ξεκινώντας από το πρώτο κύμα, την άνοιξη, είναι αποτέλεσμα της συλλογικής διεκδίκησης και δράσης μέσα από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και άλλα κλαδικά σωματεία.

Εμείς λοιπόν, τα μέλη του Κόμματος, της ΚΝΕ, οι φίλοι και οι οπαδοί του, πρωτοπόροι εργαζόμενοι, έχουμε καθήκον, μέσα και από τα σωματεία μας, τους φορείς του μαζικού - λαϊκού κινήματος, να συμβάλουμε στο δυνάμωμα των αγώνων για την προστασία της υγείας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για να ανατραπεί η σαπίλα και η βαρβαρότητα που ζούμε.

Η αντιλαϊκή πολιτική «φούντωσε» τις εστίες υπερμετάδοσης

Λεωνίδας ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ

Το Κόμμα μας από το ξεκίνημα της πανδημίας ρίχτηκε στη μάχη, αναδεικνύοντας το μέγεθος της συντριβής του δημόσιου συστήματος Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις. Η παρέμβαση σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Βορείου Ελλάδας ανέδειξε μεγάλες ελλείψεις. Στις συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών φανερώθηκε ότι η αντοχή τους σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, συνολικά στην περιοχή, προσεγγίζει τη δυνατότητα αντιμετώπισης κρουσμάτων ίση με ένα εργοστάσιο 100 ατόμων! Για να καταλάβει κανείς πόσο κοντά ήμασταν εξαρχής στην καταστροφή...

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο για να αναστείλει τις εστίες υπερμετάδοσης, απεναντίας της έδωσε και φόρα. «Ανοιξε» τον Τουρισμό χωρίς όρους και τον μάζεψε όταν πήρε χαμπάρι ότι η κατάσταση ξέφευγε. Το ίδιο έκανε με τους εργάτες γης, που έρχονται για να προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια.

Η τραγική κατάσταση με τον ΟΑΣΘ αποτέλεσε πρώτης τάξης ευκαιρία για να προωθηθεί η ιδιωτικοποίησή του. Αντί να πάρουν μέτρα ενίσχυσης του μεταφορικού έργου με επιπλέον λεωφορεία, για αποφυγή του συνωστισμού, έφτασαν εν μέσω πανδημίας να κυκλοφορούν 180 οχήματα από τα 600 που έχει ανάγκη η πόλη, και αυτό σε κανονικές καταστάσεις. Το τι γινόταν στις ώρες αιχμής είναι αδιανόητο για τέτοια περίοδο. Τα δεκάδες κρούσματα στους οδηγούς, που ήταν με έναν τρόπο πολύ πιο προστατευμένοι από τους επιβάτες, είναι αποκαλυπτικά για το συνολικό αποτέλεσμα. Πάνω στην αγανάκτηση του κόσμου για λύση ψήφισαν την ενίσχυση του στόλου μέσω leasing, ΚΤΕΛ και όσων άλλων θα μπουν στην αρένα της μάσας της κρατικής χρηματοδότησης για το μεταφορικό έργο.

Κανένα μέτρο ενώ τα γεγονότα προειδοποιούσαν

Στους χώρους δουλειάς, πριν από μήνες βλέπαμε τα πρώτα μηνύματα για το τι θα ακολουθήσει, με τα εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία ή στα Γιάννενα να εμφανίζουν εκατοντάδες κρούσματα μέσα σε λίγες μέρες. Ηταν γνωστό ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα είναι πιο έντονο. Και πάλι δεν λήφθηκε κανένα μέτρο.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα. Στο Μετρό, το Συνδικάτο Οικοδόμων με συνεχή πίεση αναγκάζει την επιχείρηση για αντισηπτικά και μάσκες. Η εργοδοσία συνεχίζει ακάθεκτη το έργο με 10ωρα και Σαββατοκύριακα, σε γαλαρίες χωρίς αέρα και επαρκή διαλείμματα. Στη χημική βιομηχανία «ΠΑΛΑΠΛΑΣΤ» στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εργάζονταν πριν τα αποτελέσματα των τεστ, στους χώρους επιβεβαιωμένων κρουσμάτων η απολύμανση γίνεται εφόσον έχουν περάσει κι άλλες βάρδιες, οι εργαζόμενοι δεν μαθαίνουν ποιοι βρέθηκαν θετικοί. Ιδια η κατάσταση και στην «ΙΣΟΜΑΤ».

Στα Τρόφιμα - Ποτά, στον «Αραμπατζή» η παραγωγή έκλεισε μετά από δεκάδες κρούσματα και χρειάστηκαν νέες προσλήψεις για να ξεκινήσει. Το ίδιο στον «Παπαδόπουλο». Στον «Τζανη» δεκάδες κρούσματα χωρίς καμιά ιχνηλάτηση.

Στο Μέταλλο, δεκάδες κρούσματα στην «ΑΛΟΥΜΙΛ» χωρίς ιχνηλάτηση και μη παροχή άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς και ευπαθείς ομάδες. Σε Πληροφορική - Τηλεπικοινωνίες, στις εταιρείες «QUALITY CALL SERVICES» και «iCALL SERVICES» οι χώροι είναι πηγμένοι από κόσμο, καταγράφηκαν κρούσματα, συνεχίζουν να δουλεύουν με κοινά ακουστικά και πληκτρολόγια. Στο Εμπόριο, στον «Σκλαβενίτη» τα κρούσματα ανεβαίνουν καθημερινά, στο «Lidl» οι κοντινές επαφές κρουσμάτων εργάζονται με αποτέλεσμα τη διασπορά στις αποθήκες, στον «Βασιλόπουλο» δεν έγιναν τεστ σε κοντινές επαφές και δεν ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι. Θάνατοι εργαζομένων καταγράφηκαν σε Λιμάνι και ΕΥΑΘ.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης, οδηγώντας στην αύξηση των κρουσμάτων και επιβαρύνοντας το ήδη τσακισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Τίποτα καλό από το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Καμία άλλη περίοδος δεν μπορεί να αποτελέσει για τον λαό μας καλύτερη απόδειξη ότι δεν έχει να περιμένει το παραμικρό σε σχέση με την κάλυψη ακόμη και των πιο βασικών του αναγκών από έναν δρόμο ανάπτυξης που καθορίζεται από τις ανάγκες της κερδοφορίας μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων. Στο πλαίσιο αυτού του δρόμου, οποιαδήποτε πρόοδος και εξέλιξη στις επιστήμες και στην τεχνολογία δεν πρόκειται να συμβάλουν σε καλύτερους όρους εργασίας ή σε παραγόμενο πλούτο σε προϊόντα και υπηρεσίες που να ανεβάζουν ποιοτικά τη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Απεναντίας, στα χέρια των εκμεταλλευτών αποτελούν νέο όπλο για το ξεζούμισμα της εργατικής δύναμης.

Σήμερα είναι απολύτως δυνατή μια παραγωγή με δουλειά για όλους, με λιγότερες ώρες δουλειάς και συνθήκες εργασίας που δεν προσβάλλουν την υγεία. Αυτό βεβαίως απαιτεί ο πλούτος και τα μέσα παραγωγής να περάσουν στα χέρια αυτών που τον παράγουν και να διατίθεται με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό. Δεν λείπει τίποτα για την υλοποίηση ενός τέτοιου δρόμου ανάπτυξης, η Ιστορία περιμένει την απόφαση των εργαζομένων να το κάνουν πράξη, για μια ζωή που δεν την χωράει ανθρώπου νους.

Το κριτήριο του κέρδους ακυρώνει τις υπαρκτές δυνατότητες πρόληψης

Χρήστος ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ

Είναι φανερό ότι χώροι δουλειάς έχουν γίνει εστίες υπερμετάδοσης. Ομως αυτό δεν είναι νομοτέλεια. Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να ληφθούν μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση, να βοηθήσουν στην προστασία και πρόληψη επαγγελματικών ασθενειών, να οδηγήσουν στην προστασία της δημόσιας υγείας συνολικότερα.

Δεν σημαίνει τίποτα το γεγονός ότι σε ορισμένους χώρους δουλειάς λαμβάνονται ορισμένα μέτρα. Ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι απαιτούνται συνδυαστική μελέτη του κινδύνου και λήψη συνδυαστικών μέτρων για την ολόπλευρη και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε μελέτη του ΕΛΙΝΥΑΕ φαίνεται, ενδεικτικά, ότι σε ελάχιστους χώρους εργασίας αξιοποιείται η δυνατότητα παροχής ξεχωριστών εργαλείων στον κάθε εργαζόμενο, ώστε να περιορίζεται η κοινή χρήση εργαλείων. Σε ελάχιστους χώρους παρέχεται συστηματικά η δυνατότητα στους εργαζόμενους να περιορίζουν τη χρήση ΜΜΜ για την προσέλευση στο χώρο δουλειάς.

Το ίδιο το κράτος βάζει τα θεμέλια για μη εφαρμογή των μέτρων προστασίας

Στη μεγάλη εικόνα, είναι η ίδια νομοθεσία, το ίδιο το κράτος, που βάζουν τα θεμέλια για τη μη εφαρμογή μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας.

Τα όσα ορίζει η ΠΝΠ για τις ευπαθείς ομάδες είναι «βούτυρο στο ψωμί» της εργοδοσίας. Ορίζει ότι ο εργαζόμενος που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει ο ίδιος να φέρει τη γνωμάτευση από τον θεράποντα ιατρό του για να βγει σε αναστολή σύμβασης. Ποιος εργαζόμενος θα επέλεγε να βγει σε αναστολή σύμβασης, να κινδυνεύει δηλαδή να χάσει τη δουλειά του, πρακτικά, αναδεικνύοντας ο ίδιος το πρόβλημα υγείας που έχει, με γνωμάτευση από τον θεράποντα ιατρό του;

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Βασικό μέτρο πρόληψης είναι η παραμονή σε καραντίνα των στενών επαφών των κρουσμάτων, να μην προσέρχονται στους χώρους δουλειάς εργαζόμενοι, ακόμα και όταν έχουν ήπια συμπτώματα. Ομως στους χώρους δουλειάς οι εργοδότες εξακολουθούν να απειλούν εργαζόμενους για τη μη προσέλευση στην εργασία. Δίνουν μπόνους όταν προσέρχεσαι και δεν παίρνεις αναρρωτική άδεια, και έρχεται και η κυβέρνηση και λέει ότι οι απουσίες που θα συνδέονται με εφαρμογή καραντίνας ή με πρόληψη για την προστασία από τη μετάδοση του κορονοϊού θα αναπληρώνονται από τον εργαζόμενο με απλήρωτη υπερωρία. Αρα δίνει αντικίνητρο για την πρόληψη και την προστασία της υγείας.

Στο 40% των επιχειρήσεων που έχουν γιατρό Εργασίας, ουσιαστικά έχουν γίνει μόνο υποδείξεις εκτίμησης του κινδύνου. Αυτό δείχνει την εικονική αξιοποίηση της Ιατρικής της Εργασίας με ανειδίκευτους στην ειδικότητα αυτή γιατρούς, κάτι που διεύρυνε η κυβέρνηση με ΠΝΠ. Τέτοιες περιπτώσεις έχουμε ακόμα και σε δημόσια νοσοκομεία. Μη ειδικούς γιατρούς Εργασίας ή Εξωτερικές Υπηρεσίες, εργολάβους δηλαδή για την πρόληψη και αντιμετώπιση δήθεν επαγγελματικού κινδύνου, για τη νομοθετική κάλυψη του εργοδότη.

Στα νοσοκομεία, που είναι χώροι υψηλού βαθμού έκθεσης και άρα υψηλού κινδύνου μετάδοσης, ως επαγγελματική ασθένεια - πλέον - του κορονοϊού, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο, δεν γίνονται καν συστηματικά περιοδικά τεστ για την ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση της μετάδοσης της νόσου στους εργαζόμενους, ούτε καν δηλαδή έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών εργαζομένων. Επίσης, σε καμία περίπτωση από τις δεκάδες εργαζομένων που έχουν νοσήσει από κορονοϊό, λόγω της αυξημένης έκθεσής στους στο χώρο δουλειάς, δεν έχουν καταγραφεί και αναγνωριστεί ως επαγγελματική ασθένεια.

Μας λένε ότι το να μη βγούμε για μια - δυο ώρες για έναν καφέ σε εξωτερικό χώρο είναι μέτρο πρόληψης της μετάδοσης. Δεν παίρνουν όμως κανένα μέτρο για τη μείωση του χρόνου εργασίας, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό της μετάδοσης, πολύ περισσότερο όταν συνδυάζεται ο μειωμένος εργάσιμος χρόνος με συστηματικά, οργανωτικά μέτρα ώστε να υπάρχει σταθερή σύνθεση των ομάδων εργασίας.

Τα μέτρα αυτά δεν λαμβάνονται γιατί αντιστρατεύονται την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία, αντιστρατεύονται κεντρικές επιλογές της αστικής τάξης σε σχέση με τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, την ελαστικοποίηση στην οργάνωσή του.

Υγεία δεν σημαίνει να μη νοσείς

Ακόμα και στην περίπτωση της πανδημίας, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στο πώς θα προσεγγίζουμε την υγεία ολιστικά. Υγιής δεν είναι αυτός που έχει αρνητικό τεστ. Υγιής δεν είναι αυτός που δεν νοσεί από την πανδημία ή από κάποια άλλη ασθένεια.

Το περιεχόμενο της υγείας πρέπει να το δούμε συνδυαστικά, ως τη δυνατότητα ολόπλευρης αξιοποίησης των δυνατοτήτων του ανθρώπου σε ισορροπία με το κοινωνικό περιβάλλον όπου ζει.

Ωστόσο, ενώ υπάρχουν επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες να απαντήσουμε σε αυτές τις σύγχρονες ανάγκες, δεν εφαρμόζονται. Γιατί ακριβώς υπάρχει η οργάνωση της παραγωγής με γνώμονα το κέρδος και μια σειρά από μέτρα δεν αξιοποιούνται με συστηματικό τρόπο. Αντί λοιπόν να αντιμετωπίζουμε την υγεία ολιστικά, φτάνουμε στο ακραίο παράδειγμα του συστήματος Υγείας που αντιμετωπίζει μία μόνο νόσο, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες ασθένειες, που σε αυτήν τη φάση οδηγεί στο να αυξάνονται οι ευπαθείς ομάδες γιατί απορρυθμίζονται οι διαβητικοί, παραμελούνται καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς.

Τα παραπάνω δείχνουν πως ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες πρόληψης μένουν αναξιοποίητες, γιατί υποτάσσονται στην παραγωγικότητα, στην ανταγωνιστικότητα, στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αναδεικνύουν την ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας ως αιτία της συνέχισης της μετάδοσης της πανδημίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ