ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2021
Σελ. /20
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Παλινωδίες και ανταγωνισμοί στo φόντο της ανεπάρκειας εμβολίων

Copyright 2020 The Associated

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 86 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 1,862 εκατομμύρια, η πανδημία εξαπλώνεται ακόμα πιο γρήγορα σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα με πολλά προβλήματα εξελίσσονται οι εκστρατείες εμβολιασμού, επιβεβαιώνοντας ότι σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο η υγεία του λαού μπαίνει στη ζυγαριά «κόστους - όφελους».

Νέο πανεθνικό αυστηρό lockdown, με κλείσιμο και των σχολείων, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, καλώντας τον πληθυσμό να μείνει σπίτι προκειμένου «να περιοριστεί αυτή η μετάλλαξη» του SARS-CoV- 2. Το νέο lockdown θα αρχίσει να αίρεται από το Μάρτη. Παράλληλα, στη Βρετανία συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech», καθώς και με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της «AstraZeneca». Μέχρι τα μέσα Φλεβάρη οι αρχές υπολογίζουν ότι θα έχουν εμβολιάσει όλους τους πολίτες άνω των 70 ετών και το υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή περίπου 13 εκατ. ανθρώπους.

Ταυτόχρονα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ εξέφρασε ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και παραμένει άγνωστο αν τα υπάρχοντα εμβόλια θα προκαλούν ανοσία απέναντί της.

Την απόφαση της Βρετανίας να εμβολιάζει με την πρώτη δόση όσο το δυνατόν περισσότερους και να καθυστερεί τη δεύτερη δόση, λόγω μη επάρκειας των εμβολίων, αμφισβήτησαν τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) όσο και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων - Φαρμάκων (FDA). Η FDA θεωρεί πρόωρη - λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων - την όποια καθυστέρηση στη δεύτερη δόση ή τη μείωση των δόσεων των εμβολίων.

Επίσης, στη Βρετανία προκαλεί ανησυχία το ενδεχόμενο να χορηγούνται δόσεις από δύο διαφορετικά εμβόλια στο ίδιο άτομο, σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι δόσεις του ενός από αυτά. Η Μέρι Ράμσεϊ, επικεφαλής εμβολιασμών στη Βρετανία, ανέφερε ότι «αυτό θα συμβεί μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις» και «η κυβέρνηση δεν συνιστά τον συνδυασμό εμβολίων, τα οποία απαιτείται να χορηγούνται σε δύο δόσεις και με αρκετές βδομάδες διαφορά μεταξύ τους». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για χορήγηση του ίδιου εμβολίου, αλλά όταν αυτό δεν θα είναι εφικτό, είναι προτιμότερο να χορηγηθεί ως δεύτερη δόση ένα άλλο εμβόλιο παρά κανένα».

Η ΕΕ διαπραγματεύεται επιπλέον δόσεις του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech», πέραν των 300 εκατ. (200 εκατ., με επιλογή για επιπλέον 100 εκατ.) που προβλέπει το ισχύον συμβόλαιο, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η συνεδρίαση του ΕΜΑ για έγκριση του εμβολίου της «Moderna», από την οποία έχουν παραγγελθεί 80 εκατ. (με επιλογή για άλλα 80 εκατ.), αναμένεται σήμερα. Επίσης, το εμβόλιο εξετάζεται από τις αρχές της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Σιγκαπούρης κ.λπ. Το ίδιο εμβόλιο εγκρίθηκε στο Ισραήλ, πρώτη χώρα εκτός Βόρειας Αμερικής που το κάνει. Το συμβόλαιο προβλέπει την προμήθεια 6 εκατ. δόσεων και οι πρώτες παραδόσεις αναμένεται να αρχίσουν το Γενάρη. Η «Moderna» ανέφερε χτες πως πλέον προβλέπει ότι θα παραχθούν τουλάχιστον 600 εκατ. δόσεις του εμβολίου της μέσα στο 2021, από 100 εκατ. που ήταν η αρχική εκτίμησή της.

Στις ΗΠΑ, στο μεταξύ, πάνω από τα 2/3 των 15 εκατ. δόσεων εμβολίων που έχουν σταλεί σε νοσοκομεία δεν έχουν χορηγηθεί, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα προειδοποίησαν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσα νοσοκομεία δεν διαθέτουν γρήγορα τα εμβόλια.

Στο Μεξικό εγκρίθηκε για κατεπείγουσα χρήση το εμβόλιο της «AstraZeneca», το οποίο έχει ήδη εγκριθεί σε Βρετανία, Αργεντινή και Ινδία. Η παραγωγή του θα αρχίσει σύντομα στο Μεξικό.

Τέλος, χτες ανακοινώθηκε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και το ενδεχόμενο μιας κοινής παραγωγής εμβολίων, ζήτημα που παραπέμφθηκε να εξεταστεί από τους αρμόδιους φορείς.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Σύσκεψη σωματείων για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας από την πανδημία

Το Σάββατο 9/1 στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας

Κάλεσμα στα σωματεία της Δυτικής Αττικής να σχεδιάσουν από κοινού τη δράση τους για μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία απευθύνουν το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Θριασίου) και το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό καλούν τα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία της περιοχής σε σύσκεψη το Σάββατο 9/1, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 28).

«Σε αυτές τις συνθήκες που η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα ώστε να μη γίνονται οι χώροι δουλειάς χώροι υπερμετάδοσης του ιού, αλλά παίρνει μόνο μέτρα αστυνόμευσης της περιοχής και συνεχίζει την καραμέλα της "ατομικής ευθύνης", είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί συνέχεια στον αγώνα και τη διεκδίκηση! Να δυναμώσει η δράση μας, για να μην παίζουν κορόνα - γράμματα τις ζωές μας για τα κέρδη τους!», σημειώνουν στο κάλεσμά τους.

Υπενθυμίζουν ότι το προηγούμενο διάστημα διεκδίκησαν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις ζητώντας μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του ιού, όπως πύκνωση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενώ παράλληλα οργάνωσαν πρωτοβουλίες με αίτημα την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην κατεύθυνση αυτή, σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν προαναγγείλει εργατική κινητοποίηση «για να ακουστεί δυνατά η φωνή του λαού και των εργαζομένων» κλιμακώνοντας τη σχετική δραστηριότητα. Τη σχετική ανακοίνωση συνυπογράφουν τα Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Θριασίου) και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Νοσοκομείου «Θριάσιο», Ενέργειας και η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής.

Απέναντι στην απραξία της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, το οποίο «αναλώνεται σε δελτία Τύπου» και «συναντήσεις με δημάρχους και Περιφέρεια», χωρίς σαφές πλαίσιο διεκδικήσεων και χωρίς καμία πρωτοβουλία για κινητοποίηση, τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, αξιοποιώντας όλους τους τρόπους, με συζητήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών.

Αντιδράσεις για τις κυνικές δηλώσεις Γεωργιάδη

ΚΚΕ: Η ομολογία Γεωργιάδη αποδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης

Σε μια ακόμα κυνική παραδοχή, για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και για τα κριτήρια των κυβερνητικών αποφάσεων - που ντύνονται κατόπιν με «επιστημονικοφανή» μανδύα - προχώρησε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, αναφορικά με τη μη λήψη έγκαιρων μέτρων στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβρη, παρά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Α. Γεωργιάδης ανέφερε: «Θέλω να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης (...) Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία, στην πίστη δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή». Πρόσθεσε πως η Εκκλησία «δεν μπορεί να ελέγξει τον αριθμό των πιστών» σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις Γεωργιάδη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η ομολογία Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση αγνόησε εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για επιβολή καραντίνας πριν τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει τόσο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης όσο και το γεγονός ότι τα κριτήρια των κυβερνητικών αποφάσεων και παλινωδιών δεν είναι επιστημονικά αλλά πολιτικά.

Γι' αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση, λίγες μέρες μετά, φρόντισε να δείξει όλη της την πυγμή απαγορεύοντας τις συμβολικές κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο, που τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα και παρά το γεγονός ότι ως προς αυτό δεν υπήρξε καμία σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών.

Τέτοιες παραδοχές και πρακτικές αποτελούν τον καλύτερο χορηγό των ανορθολογικών απόψεων και συμπεριφορών».

Πρόστιμο «άσκοπης μετακίνησης» σε γιατρό που πήγαινε σε εφημερία

Πρόστιμο για... «άσκοπη μετακίνηση» επέβαλαν αστυνομικοί σε γιατρό παθολόγο, στα διόδια των Μαλγάρων, κατά τη μετακίνησή του την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη στο Νοσοκομείο Βέροιας όπου εργάζεται και εφημέρευε τη συγκεκριμένη μέρα. Οπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, «η επίδειξη της ιατρικής ταυτότητας και του προγράμματος εφημεριών του Νοσοκομείου Βέροιας δεν ήταν αρκετά κατά τον έλεγχο από την Τροχαία»...Ο γιατρός κατέθεσε ένσταση, η οποία έγινε δεκτή αφού προσκόμισε και τα σχετικά έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι κατευθυνόταν προς την εργασία του.

Διαδικτυακή σύσκεψη για τον εμβολιασμό

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής προχωρούν σε διαδικτυακή σύσκεψη, το Σάββατο 9/1 στις 6 μ.μ., με θέμα «Αντιμέτωπη της πανδημίας και ενημέρωση για τον εμβολιασμό». Θα παρέμβει και θα απαντά σε ερωτήματα εκπρόσωπος των αγωνιζόμενων υγειονομικών. Η συμμετοχή στη σύσκεψη θα γίνεται στη διεύθυνση https://meet.jit.si/GenuineRepeatsRecountNewly.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Απαράδεκτο έγγραφο για τους εμβολιασμούς υγειονομικών

Την παραίτησή του υπέβαλε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, μετά από αίτημα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική ΕΔΕ, μετά τη «διακίνηση εγγράφου συναίνεσης για τον εμβολιασμό από την Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου, κατά παράβαση των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών».

Με το συγκεκριμένο έγγραφο, οι υγειονομικοί που πήγαιναν να εμβολιαστούν καλούνταν να υπογράψουν ότι συναινούν «παρόλο που μέχρι τώρα δεν είναι πλήρως γνωστές όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο, ακόμη και θανατηφόρες». Το υπουργείο σημειώνει ότι το εν λόγω απαράδεκτο έγγραφο ανακλήθηκε άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται η ανάγκη που έχουν εξαρχής επισημάνει τα σωματεία των υγειονομικών για έγκαιρη, ενιαία και αναλυτική διαδικασία ενημέρωσης για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον αναγκαίο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, διαδικασία που εκτός των άλλων δεν θα αφήνει περιθώρια και για τέτοια περιστατικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ