ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 2021 - Κυριακή 10 Γενάρη 2021
Σελ. /40
1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων

Τα αποτελέσματα και ορισμένες σκέψεις για τη διοργάνωση

Το Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων αποτελεί παραδοσιακά, από το 2008 που πρωτοξεκίνησε, μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Υπό κανονικές συνθήκες διεξάγεται σε δύο φάσεις, με προκριματικούς αγώνες ανά ένωση και τελική φάση με τους προκριθέντες.

Οι συνθέσεις των ομάδων είναι 6μελείς, με σκακιέρες <16, <14, <12, <10 και δύο σκακιέρες αποκλειστικά κοριτσιών <16 και <12, που στελεχώνονται από τους καλύτερους νεαρούς σκακιστές της χώρας.

Το πρωτάθλημα αυτό στην εξέλιξή του ακολούθησε την τάση υποβάθμισης των προκριματικών και παράλληλης γιγάντωσης της τελικής φάσης που χαρακτηρίζουν τα τελευταία χρόνια όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα της ΕΣΟ. Ετσι, το 2008, στην τελική φάση συμμετείχαν 8 ομάδες, 14 το 2011, 16 το 2012, 18 το 2016 και 20 ομάδες από το 2017.

Εφέτος λόγω της πανδημίας δεν έγινε καμία φάση του 13ου Ομαδικού Πρωταθλήματος Παίδων - Κορασίδων. Στη θέση του διοργανώθηκε το 1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων από 26 - 28 Δεκέμβρη 2020, το οποίο εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκού Προγράμματος #BEACTIVE 2020-21 που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Λίγα λόγια για τη διοργάνωση

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην πλατφόρμα tornelo.com με τη συμμετοχή 49 ομάδων από 41 σωματεία, καθώς δινόταν η δυνατότητα κάθε σωματείο να συμμετάσχει με δύο ομάδες. Συνολικά πήραν μέρος 370 σκακιστές και σκακίστριες.

Το πρόγραμμα αγώνων ήταν εντατικό, καθώς για να παιχθούν 7 γύροι σε 3 μέρες επιλέχθηκε η μορφή του «γρήγορου σκακιού» με χρόνο σκέψης των 25΄ συν 5΄΄ για κάθε κίνηση ανά παίκτη για όλη την παρτίδα.

Στο αγωνιστικό μέρος το πρωτάθλημα κρίθηκε στον τελευταίο γύρο, κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες της συνάντησης μεταξύ του ΕΟΑΟ Φυσιολάτρη και της ΕΣ Θεσσαλονίκης όπου επικράτησε η ομάδα της Νίκαιας με σκορ 3,5 - 2,5 και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια με 12 βαθμούς (6 νίκες και 1 ήττα από την αξιόλογη ομάδα της Ευβοϊκής ΕΣ). Ακολούθησαν η ΕΣ Θεσσαλονίκης, η ΣΑ Χανίων, η Ευβοϊκή ΕΣ με 11 βαθμούς, ενώ τις θέσεις 5 - 7 κατέλαβαν οι ΣΟ Καβάλας, ΣΠΖ Κέρκυρας και Πανιώνιος με 10 βαθμούς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και στα «κανονικά» πρωταθλήματα του 2019 και 2018 στην πρώτη τριάδα συναντάμε τις ίδιες ομάδες του Φυσιολάτρη Νίκαιας, της ΕΣ Θεσσαλονίκης και της ΣΑ Χανίων.

Οι βαθμολογίες και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα chess-results.com, ενώ μπορεί κανείς να κατεβάσει όλες τις παρτίδες από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://tornelo.com/chess/orgs/greek-chess-federation/events/1st-online-paidwn-korasidwn/pairings

Κριτικές και προβλήματα

Η - γενικά επιτυχημένη - διοργάνωση δεν ήταν απαλλαγμένη από θέματα. Μια σειρά από σωματεία άσκησαν κριτική για το «οργανωτικό παράβολο» των 80 ευρώ που έπρεπε να καταβληθεί για κάθε ομάδα, δεδομένης της άσχημης οικονομικής κατάστασης της μεγάλης πλειονότητας των συλλόγων, αλλά και της απουσίας μιας σειράς λειτουργικών εξόδων σε σχέση με τις κανονικές διοργανώσεις (λ.χ. κόστος αξιολόγησης παρτίδων).

Μια άλλη πλευρά αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς οι - ανήλικοι - παίκτες έπρεπε να είναι μόνοι στο δωμάτιο από όπου έπαιζαν με ανοικτή την κάμερα του υπολογιστή για επιτήρησή τους μέσω του zoom. Πέρα από τους κινδύνους της εξοικείωσης με την ιδέα της παρακολούθησης μέσω διαδικτύου και άλλες γενικότερες πλευρές, δεν είχε προβλεφθεί το θόλωμα του φόντου, ώστε τουλάχιστον να μην καταγράφεται η εικόνα των δωματίων.

Μια ιδιαίτερη διάσταση δυσκολιών των διαδικτυακών διοργανώσεων περιγράφεται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του ΔΣ της ΕΣΟ, όπου για το τουρνουά αναφέρεται: «Για το anticheating ακολουθήθηκαν οι πρακτικές που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες διαδικτυακές διοργανώσεις της FIDE και της ECU και έγιναν αποδεχτές οι διαδικασίες ελέγχου που ακολούθησαν οι διαιτητές. Τα σωματεία, είναι σκόπιμο να ενημερώσουν τους αθλητές τους για τις διαδικασίες του antichating και να εμφυσήσουν στους αθλητές τους την αρχή ότι η συμμετοχή τους διαδικτυακούς αγώνες αποσκοπεί στην προπόνηση και βελτίωσή τους και όχι στην επίτευξη κάποιας διάκρισης ως αυτοσκοπού».

Είναι φανερό ότι οι διαδικτυακοί αγώνες αποτελούν μια διέξοδο για να διατηρηθεί μια συνέχεια στην αγωνιστική δραστηριότητα σωματείων και αθλητών. Από την άλλη, όπως είναι αντιληπτό, οι συναντήσεις στο ίντερνετ δεν αποτελούν επίσημους αγώνες, ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν το «κανονικό» σκάκι.

Σε κάθε περίπτωση, ήρθαν για να μείνουν, για αυτό και η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα συμπληρωματικούς κανονισμούς για το διαδικτυακό και υβριδικό (σκάκι μέσω διαδικτύου όπου οι παίκτες ταυτόχρονα χρησιμοποιούν και κανονική σκακιέρα). Μένει να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη και η επίδραση στο σκάκι συνολικά.


ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Βρείτε την κίνηση!
Καβούνης Γ. - Παρόγλου Μ (ΑΣ Παπάγου - ΣΟ Ρεθύμνου) Λύση: 21... Πχη2+!
Καβούνης Γ. - Παρόγλου Μ (ΑΣ Παπάγου - ΣΟ Ρεθύμνου) Λύση: 21... Πχη2+!
Χατζηιωαννίδη Φ. - Αποστολακάκη Ε. (Ευβοϊκή ΕΣ 1 - ΣΟ Καβάλας) Λύση: 21. Ιβ5!
Χατζηιωαννίδη Φ. - Αποστολακάκη Ε. (Ευβοϊκή ΕΣ 1 - ΣΟ Καβάλας) Λύση: 21. Ιβ5!
Καραμίχος Μ. - Κούτλας Ν. (ΣΟ Καβάλας - ΑΜΟ Γαλαξίας) Λύση: 11... Αχθ3!
Καραμίχος Μ. - Κούτλας Ν. (ΣΟ Καβάλας - ΑΜΟ Γαλαξίας) Λύση: 11... Αχθ3!


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ