ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Εικονική πραγματικότητα - εφιάλτης για το λαό, με πυξίδα τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Eurokinissi

Μια εικονική πραγματικότητα για τη διαχείριση της πανδημίας παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, στη συζήτηση στη Βουλή, την ίδια ώρα που επιβεβαίωνε πως η διαχείρισή της από την κυβέρνηση γίνεται με βασικό κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, και γι' αυτό συνειδητά το σύστημα Υγείας μένει αθωράκιστο, οι εργαζόμενοι απροστάτευτοι στους μεγάλους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), τα σχολεία άνοιξαν με πάνω από 20 μαθητές ανά αίθουσα.

Ενώ πλέον υπάρχει και η ανοιχτή παραδοχή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι ακόμα και οι πολυδιαφημισμένες αγορές εμβολίων, κεντρικά από την ΕΕ, που παρουσιάζουν ως πανάκεια, δεν προχωρούν όπως προγραμμάτιζαν. Ο λόγος είναι ότι οι πολυεθνικές του φαρμάκου καθυστερούν τις παραδόσεις των δόσεων, με αποτέλεσμα τα χρονοδιαγράμματα του εμβολιασμού να είναι στον «αέρα».

Για να γίνει πιο πειστικός για το πόσο καλά τα έχει καταφέρει η κυβέρνηση επιδόθηκε στις γνωστές προκλητικές συγκρίσεις με τις άλλες χώρες της ΕΕ, φτάνοντας να ισχυρίζεται ότι «και σε επίπεδο θανάτων τα έχουμε καταφέρει σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι στην πρωτολογία του δεν είπε, κυριολεκτικά, κουβέντα για την έλλειψη ελέγχων και το χάλι στους μεγάλους χώρους εργασίας, τον καθημερινό συνωστισμό στα ΜΜΜ, τη διασπορά σε γηροκομεία και άλλες δομές φιλοξενίας, φροντίδας και Υγείας. Μόνο υπό την πίεση της κριτικής που δέχτηκε, στη δευτερολογία του υποστήριξε ανερυθρίαστα ότι δεν παρατηρήθηκε καμία «συρροή» κρουσμάτων σε σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και πελάτες, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να συνδέει ΜΜΜ με ταχεία διασπορά του ιού» και ότι Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν ενισχυθεί με πληθώρα λεωφορείων!

Επίσης, κατέφυγε ξανά στη γνωστή αριθμητική για το πόσες κλίνες ΜΕΘ παρέλαβε και πόσες έχει τώρα, δοξολογώντας ξανά ιδιωτικές δωρεές, ή αποσιωπώντας ότι οι περισσότερες είναι κλίνες που αφαιρέθηκαν από άλλα τμήματα, ή κλίνες στα χαρτιά και χρυσοπληρωμένες σε κλινικάρχες, παρέθεσε νούμερα για προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού αποσιωπώντας ότι είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες και δεν αφορούν στο σύνολό τους προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Είχε το θράσος να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δίνει το 2021 για την Υγεία 4,3 δισ. ευρώ, «το μεγαλύτερο κονδύλι της τελευταίας πενταετίας», ενώ στην πραγματικότητα σημειώνεται νέα μείωση στο ήδη ανεπαρκές ποσό κ.ο.κ.

Με αυτήν τη μαγική εικόνα ως υπόβαθρο και με έγνοιά του να ξαναβάλει μπροστά την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, ισχυρίστηκε ότι «έχουμε την ασφάλεια να συζητήσουμε μια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών» και προανήγγειλε μέτρα χαλάρωσης του λιανεμπορίου από Δευτέρα (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη στήλη), ενώ γνωστοποίησε ότι επεκτείνεται για ένα μήνα (και το Φλεβάρη) η κάλυψη από το κράτος των ενοικίων των επιχειρήσεων κατά 80%, και για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

Ταυτόχρονα κατέδειξε ότι εμβόλιο και «ατομική υπευθυνότητα», όπως είπε, θα συνεχίσουν να είναι τα δύο ζητήματα πίσω από τα οποία η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να κρύβει τις ευθύνες της για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού.

Για το εμβόλιο ισχυρίστηκε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες ποσότητες, αποκλείοντας τη διμερή προμήθεια εμβολίων αφού το απαγορεύει η ΕΕ, ότι «το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού μπορεί να προχωρήσει μόνο με τα διαθέσιμα εμβόλια», για να κρύψει και πάλι τις ευθύνες της κυβέρνησης να πάρει τα μέτρα για την επιτυχία του εμβολιασμού, φτάνοντας κυνικά να πει ότι «δεν μπορεί να ανοίξουν όλα τα εμβολιαστικά κέντρα γιατί δεν έχουμε αρκετά εμβόλια για να τα αξιοποιήσουμε». Γι' αυτό, προφανώς με κριτήριο το «κόστος - όφελος» για το κεφάλαιο, στέλνουν 85χρονους σε... διπλανά νησιά και 50 χιλιόμετρα μακριά προκειμένου να εμβολιαστούν.

Σημείωσε μάλιστα ότι «δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν οι εταιρείες μπορούν να παραδώσουν τις δόσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί», ενημερώνοντας πως η «Pfizer» γνωστοποίησε, την Παρασκευή, κεντρικά την ΕΕ πως το επόμενο διάστημα θα παράσχει λιγότερα εμβόλια από όσα έλεγε. Οτι υπάρχει «ανασφάλεια στην εφοδιαστική αλυσίδα και δεν είμαι σίγουρος ότι οι εταιρείες θα τηρήσουν τις δόσεις που έχουν δεσμευτεί να δώσουν». Εξάλλου, στην τριτολογία του είπε ότι η επιτάχυνση του εμβολιασμού θα επιτευχθεί «εφόσον οι εταιρείες τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα» στις παραδόσεις των εμβολίων.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την επισήμανσή του ότι «η ΕΕ όντως καθυστέρησε στην αδειοδότηση εμβολίων», αποδεικνύουν ότι ο λαός τίποτε δεν έχει να περιμένει από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, τις διακρατικές του ενώσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ενώ επιβεβαίωσε πως η πρεμούρα της κυβέρνησης να καθιερωθεί στην ΕΕ ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού αποκλειστικό στόχο έχει να διευκολυνθεί, όπως είπε, η απρόσκοπτη μετακίνηση των Ευρωπαίων που θα εμβολιαστούν από χώρα σε χώρα, να θωρακιστούν τα κέρδη τουριστικών ομίλων, μεγαλοξενοδόχων και μεταφορέων.

Ολα αυτά, φυσικά, πλάι στην προσπάθεια να φορτώσει στο λαό την ευθύνη για ένα τρίτο κύμα που είναι προ των πυλών, μεταξύ άλλων και ανακοινώνοντας αύξηση των δυσβάσταχτων προστίμων από τα 300 στα 500 ευρώ για όποιον παραβαίνει τους κανόνες του λοκντάουν. Στην τριτολογία του μόνο έκανε την ...παραχώρηση να μείνει στα 300 για άλλη μια βδομάδα - δέκα μέρες για να δουν αν «συμμορφώνονται» οι πολίτες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Κρύβει τη σύμπλευση πίσω από κραυγές για διαχειριστική ανικανότητα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, αναλώθηκε σε μια κριτική με επίκεντρο τη «διαχειριστική ανεπάρκεια» της κυβέρνησης, την «αλαζονεία» και τις «ιδεολογικές εμμονές», αφήνοντας στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες της κατάστασης που αντιμετωπίζει ο λαός, τη διαχείρισή της με βάση τις ανάγκες και τα «πρωτόκολλα» του κεφαλαίου, τα οποία και εκείνος συνυπογράφει.

Αλλωστε, πίσω απ' τις υποδείξεις του στην κυβέρνηση πρόβαλε το ξεκάθαρο μήνυμά του προς το εγχώριο κεφάλαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ικανός να επιβάλει μέτρα κατά τρόπο που αυτά να γίνουν αποδεκτά απ' το λαό, ακόμα και να αποσπάσουν τη συναίνεσή του. «Θα ήταν πρόθυμος να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα το κόστος της μάχης, αν δεν έβλεπε ότι εκμεταλλεύεστε τις δύσκολες ώρες, για να προετοιμάσετε ακόμα δυσκολότερες», ανέφερε, προσπαθώντας να καλλιεργήσει και την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει διαχείριση που να ικανοποιεί ταυτόχρονα τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και τις λαϊκές ανάγκες.

Το ίδιο μήνυμα άλλωστε εξέπεμψαν και όλες οι προτάσεις που επανέλαβε περί «θωράκισης» του ΕΣΥ, ενίσχυσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, μέτρων στους εργασιακούς χώρους κ.ο.κ., που επιπλέον ακούγονται κι ως «μαύρο χιούμορ» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως κυβέρνηση έβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του στην πολιτική της εμπορευματοποίησής τους με τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα, όπως και για να γίνουν οι χώροι δουλειάς ξέφραγο αμπέλι με μια πολιτική που απογείωσε την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Μίλησε ακόμα γενικά για μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί στον τουρισμό, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε το άνοιγμά του με τους όρους που υπαγόρευσαν τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου.

Ζήτησε φυσικά ακόμα περισσότερα μέτρα για τη στήριξη του κεφαλαίου, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι η μη λήψη τους οδηγεί τη χώρα σε βαθιά ύφεση, ότι τάχα η καπιταλιστική κρίση μπορούσε δηλαδή να «ξορκιστεί» με ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, τα οποία και παρουσίασε λίγο - πολύ ως προϋπόθεση και για την ευημερία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ο Αλ. Τσίπρας άφησε στο απυρόβλητο τους ανταγωνισμούς κρατών και φαρμακευτικών κολοσσών, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση στην ανικανότητα της κυβέρνησης, στην οποία βέβαια δεν παρέλειψε να απλώσει ξανά το χέρι ζητώντας πάλι συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ώστε οι πολιτικές δυνάμεις «να συναποφασίσουμε για το τι μέλλει γενέσθαι».

Ενώ επανέλαβε την πρότασή του για να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες για τα εμβόλια. Προς αποφυγή... παρεξηγήσεων, για το ότι η πρόταση δεν ακουμπάει το Φάρμακο - εμπόρευμα, έσπευσε να εξηγήσει πως δεν προτείνει «κρατικοποίηση της "Pfizer"» αλλά εφόσον η ΕΕ έχει στηρίξει με μεγάλα ποσά τις έρευνες που χρειάστηκαν για να αναπτυχθούν αυτά τα εμβόλια από ιδιωτικές εταιρείες, «έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις».

Βολική κριτική που καλύπτει την πολιτική της εμπορευματοποίησης

Σε βολική κριτική που καλύπτει την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας επιδόθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί και των άλλων αστικών κομμάτων.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, διαμαρτυρήθηκε για το ότι η «ανίκανη» κυβέρνηση «δεν αξιοποίησε στο ελάχιστο τη διάθεση» για συνεργασία του κόμματός της για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Χωρίς να πει λέξη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, έκανε λόγο για ...στήριξη του ΕΣΥ, προτείνοντας στην κυβέρνηση την «ένταξη» του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ, αντί της επίταξης, εξασφαλίζοντας προφανώς και άλλα κονδύλια στους επιχειρηματίες της Υγείας κ.ο.κ. Παρότρυνε την κυβέρνηση «να υπάρξει ένα σχέδιο επιτέλους για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας με γενναία μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων». Υποστήριξε το πλαίσιο της ΕΕ για τον εμβολιασμό ζητώντας παρέμβαση από την κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αύξηση του ρυθμού διάθεσης των εμβολίων λες και οι καθυστερήσεις είναι άσχετες από την πολιτική της ΕΕ και τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων με τις γεωστρατηγικές επεκτάσεις τους.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος, πατώντας στις βάσιμες ανησυχίες και τα ερωτήματα που προκαλούν στο λαό οι ανταγωνισμοί των εταιρειών για το εμβόλιο, προσπάθησε να αναπαραγάγει σκοταδιστικές θεωρίες για τον εμβολιασμό, ανέφερε πόσες ΜΕΘ «θα κάναμε με τα 67 εκατ. ευρώ που δίνουμε στο εμβόλιο» και άλλα παρόμοια που δίνουν γερό άλλοθι στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις αντιδραστικές προτάσεις του για το «άνοιγμα και την ενίσχυση της οικονομίας» με «επιδόματα στις εταιρείες για να προσλάβουν κόσμο» και άλλα μέτρα που υλοποιούν ήδη κυβέρνηση και ΕΕ για να στηρίξουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες στο όνομα της προστασίας των εργαζομένων.

Ο δε επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, αφού έκανε καθαρό πως «εμείς είμαστε ένα βαθιά ευρωπαϊκό κόμμα και συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να ξεφύγουμε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όσον αφορά τον εμβολιασμό» «ξέπλυνε» εντελώς τις εταιρείες και τους ανταγωνισμούς τους που φαίνονται και στην υπόθεση της προμήθειας των εμβολίων και έκανε λόγο «για αστοχία των Βρυξελλών» και «καθυστερήσεις» για τις περιορισμένες δόσεις εμβολίου στην Ελλάδα. Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της οικονομίας και κατέθεσε τις δικές του διαχειριστικές προτάσεις, όπως για τους «μικρομεσαίους» να προβλεφθεί «διαγραφή χρεών», με την προϋπόθεση ότι όποιος θέλει να ενταχθεί στο μέτρο αυτό θα «δώσει προαίρεση στο Δημόσιο να πάρει ένα κομμάτι των ιδιοκτησιακών τμημάτων της επιχείρησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ