ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ψηλά στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Στις 25 Γενάρη αναμένεται να ξεκινήσουν και επίσημα οι αντιλαϊκές διεργασίες γύρω από τα προαπαιτούμενα του 9ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, με επίκεντρο μεταξύ άλλων τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, με βάση τις οποίες θα υπολογιστούν τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ για το 2021. Βέβαια στα παζάρια με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» βρίσκεται και η τελική διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με βάση το αντιλαϊκό πόρισμα Πισσαρίδη, με το οποίο η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για την πολύμορφη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, αναφορικά με αυτές τις εκταμιεύσεις προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, σημείωσε ότι «η πρώτη δόση στην καλύτερη περίπτωση θα έρθει στο τέλος της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού».

Η σχετική προετοιμασία έχει ξεκινήσει εξ αποστάσεως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ η 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προγραμματίζεται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος Φλεβάρη, προκειμένου να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 15 Μάρτη.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, εκκρεμεί η έκδοση υπουργικών αποφάσεων με επίκεντρο τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του «επενδυτή» στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια, καθώς και παρεμβάσεις ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς να καταστεί περισσότερο ελκυστική και φιλική για τους «επενδυτές».

Προς το τέλος Φλεβάρη αναμένεται και το νέο πακέτο εκθέσεων στο πλαίσιο του άλλου μηχανισμού εποπτείας, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2021 υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση COVID-19 με ευπάθειες που συνδέονται με το κρατικό χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την εξωτερική επενδυτική θέση, την ανεργία και τη χαμηλή δυνητική ανάπτυξη. Με την κρίση, οι δείκτες χρέους, η ανεργία καθώς και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ξανά ότι τα σπασμένα της κρίσης και της προσπάθειας ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων θα φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων, τόσο λόγω της διόγκωσης των κρατικών χρεών και των παραγόμενων ελλειμμάτων όσο και από παρεμβάσεις που δρομολογούνται για τα επόμενα χρόνια μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, με κατεύθυνση την επάνοδο της λεγόμενης δημοσιονομικής εξισορρόπησης.

Παράταση για το πετρέλαιο θέρμανσης

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χτες στην παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το επίδομα θέρμανσης των νοικοκυριών μέχρι μεθαύριο Πέμπτη 14 Γενάρη. Η αρχική προθεσμία έληγε χτες, ενώ είχαν γίνει αποδεκτές 642.800 αιτήσεις. Θυμίζουμε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο το 2010, φτάνει σήμερα στα 280 ευρώ, επί του οποίου προστίθεται και ο ΦΠΑ, επιτείνοντας την ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά νοικοκυριά. Ως «αντάλλαγμα» δίνονται τα ψίχουλα του επιδόματος θέρμανσης, μόνο για ένα ορισμένο τμήμα του λαού και βέβαια μόνο για ένα ελάχιστο μέρος από τη φοροληστεία.

ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ
Εντονες διεργασίες με ... «πλατφόρμες» εγκλωβισμού στην αστική διαχείριση

Με κεντρικό στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να στηθεί ένα πολιτικό σχήμα εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας με προοδευτικό μανδύα και να καλύψει το ...κενό στις εναλλακτικές του αστικού πολιτικού συστήματος, συνεχίζονται οι εσωκομματικές διεργασίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Πιο συγκεκριμένα, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή, αποφάσισε να επανεκκινήσει τις προσυνεδριακές διαδικασίες που διακόπηκαν λόγω πανδημίας και παράλληλα να θέσει το κόμμα σε κατάσταση προεκλογικής ετοιμασίας, αφού εκτιμήθηκε ότι το σενάριο αυτό παραμένει στο τραπέζι του Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο παραπάνω πλαίσιο η προετοιμασία περιλαμβάνει την κατάθεση προγραμματικής πρότασης, την προσπάθεια ενεργοποίησης του κομματικού μηχανισμού, τη διεύρυνση και αναζήτηση συμμαχιών, πάντα με στόχο αφενός τον εξωραϊσμό του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου την ανάκτηση της ικανότητας χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων, ώστε να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια απ' την κυβερνητική πολιτική.

Μέχρι τέλος Φλεβάρη ο προγραμματισμός περιλαμβάνει ολοκλήρωση των νομαρχιακών συνδιασκέψεων, ενώ τον Μάρτη θα συνεδριάσουν οι οργανώσεις μελών για συζήτηση του προγράμματος. Τον Απρίλη θα διοργανωθεί Ψηφιακή Προγραμματική Συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μελών των νέων νομαρχιακών επιτροπών, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΑ.

Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πρόθυμη να αναζητά ήδη πρόσωπα μήπως και καταφέρει να παίξει ξανά το χαρτί των «νέων και άφθαρτων» και ιεραρχεί τα κάλπικα αντιδεξιά διλήμματα, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μιλώντας για ανάγκη «πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης». Στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, διαφήμισης προς το κεφάλαιο της πείρας που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας, εντάσσονται και οι επανειλημμένες προτάσεις για «υπουργούς κοινής αποδοχής» με τη ΝΔ στην Υγεία, όπως και για πεδίο «εθνικής συνεννόησης», προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

«Αριστερόστροφοι» και «δεξιόστροφοι»

Την ίδια στιγμή, στο ΚΙΝΑΛ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται εσωκομματικές διεργασίες. Μετά τον Γιώργο Παπανδρέου, ένας ακόμη βουλευτής του, ο Χάρης Καστανίδης, τοποθετήθηκε υπέρ της «προοδευτικής διακυβέρνησης» υπό όρους και προϋποθέσεις που, κατά την ανάλυσή του, περιλαμβάνουν την έμπρακτη μεταμέλεια του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τη στάση του εναντίον του πρώτου μνημονίου (2010-2011).

Από την άλλη, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που έχει κάνει λόγο για «προοδευτική διακυβέρνηση αφού αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί με ενίσχυση του κόμματός της», βρίσκεται σε συνεχείς επαφές και με στελέχη του κόμματός της που είναι σε ευθεία αντίθεση στην προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου για την ηγεσία, καθώς και το γεγονός ότι η θέση για προσέγγιση με τη ΝΔ συζητείται και από άλλα στελέχη που είχαν διατελέσει αποφασιστικό ρόλο στις κυβερνήσεις συνεργασίας με ΝΔ και ΛΑΟΣ ή με ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, εντείνουν ακόμα περισσότερο τις όποιες διεργασίες.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Στο μενού η ανάκαμψη του κεφαλαίου

Στη Λισαβόνα βρέθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης για διαβουλεύσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Α. Κόστα, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει από την 1η του χρόνου την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Α. Κόστα, συζήτησαν τα ευρωενωσιακά προγράμματα για το Μεταναστευτικό, την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και τις βασικές προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, μίλησε για «εξάμηνο μεγάλων προκλήσεων», βάζοντας κεντρικούς στόχους τη «δρομολόγηση αντιμετώπισης της πανδημίας» και «επίσης να γραφτεί ο πρόλογος επιστροφής στην ομαλότητα με πυροδότη ανάκαμψης το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης». Ως κύρια ζητήματα έβαλε επίσης τις «ευρω-τουρκικές σχέσεις» (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη στήλη), τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» και την «πράσινη οικονομία», πεδία όπου αναζητούν διέξοδο λιμνάζοντα ευρωενωσιακά κεφάλαια. Για τον κοινωνικό πυλώνα εμφάνισε ως λύση την εφαρμογή, πανευρωενωσιακά, μέτρων όπως το περιλάλητο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ψίχουλα για την ψευτοεπιβίωση του πληθυσμού.

Σε σχέση με την πανδημία έκανε λόγο για «τρεις δύσκολους μήνες» που έρχονται, ενώ εστιάζοντας στους εμβολιασμούς, υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «πολύ καλή πρόοδο», την ώρα που ακόμα και η εμβολιαστική διαδικασία αποκαλύπτει τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Προηγουμέβως επισκέφτηκε την έδρα της Ακτοφυλακής της Πορτογαλίας, στη Λισαβόνα, η οποία συμμετέχει από το 2014 στην επιχείρηση «Poseidon» της Frontex, στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με μονάδα η οποία επιχειρεί στη Λέσβο, στο πλαίσιο των δράσεων της Frontex και ευχαρίστησε τους Πορτογάλους ενστόλους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στη χώρα μας, «στην κοινή προσπάθεια διαφύλαξης των συνόρων μας, που αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα». Επέμεινε στην προώθηση του αντιδραστικού κοινού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που φέρνει πιο άγρια καταστολή στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Μεθοδεύουν αύξηση θητείας

Στην τελική ευθεία δείχνει να βρίσκεται η κυβέρνηση για να ανακοινώσει αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες (σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία είναι ήδη τόση), με την προοπτική να υπηρετούν 9 μήνες (όπως ισχύει σήμερα) μόνο όσοι δηλώσουν ότι επιθυμούν να υπηρετήσουν όλο το διάστημα σε Εβρο ή νησιά του Αιγαίου.

Για την τέτοια αύξηση, που συζητείται να εφαρμοστεί από τον Μάη, ρωτήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης, βασικά επιβεβαιώνοντας αυτή την εξέλιξη, λέγοντας πως ό,τι εξετάζεται αφορά στον Στρατό Ξηράς, σπεύδοντας να προσθέσει ότι δεν θα υπάρχει υποχρεωτική θητεία στα 18.

Επιδίωξη φέρεται να είναι να αυξηθεί η «οροφή» του Στρατού Ξηράς από περίπου 68.000 στελέχη και κληρωτούς στους 93.500. Η, δε, συνολική «οροφή» του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων να φτάσει τις 133.000, ενώ σήμερα υπολογίζεται σε περίπου 100.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ