ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΟΡΑ 18 ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ «RAFALE»
«Φτερά» στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που υπονομεύουν την άμυνα της χώρας

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του επείγοντος η αγορά των 18 αεροσκαφών «Rafale» από τη Γαλλία (έξι καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων).

Αν και η κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα προσπάθησαν και στη συζήτηση στην Επιτροπή χτες να κάνουν το μαύρο άσπρο με παχιά λόγια για «αμυντική θωράκιση» της χώρας, πρόκειται για εξοπλισμό που θα ενταχθεί στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή και στην προώθηση των στόχων του απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εκθέτοντας και από αυτή την άποψη τον λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Ενώ εξίσου εξοργιστικό είναι ότι για την αγορά των αεροσκαφών που θα ενταχθούν στη δύναμη του ΝΑΤΟ ο ελληνικός λαός θα πληρώσει συνολικά πάνω από 2,3 δισ. ευρώ (1,92 δισ. για τα αεροσκάφη και άλλα 400 εκατ. ευρώ για τα απαραίτητα όπλα τους, χωρίς τις κρατήσεις).

Και το πράγμα βέβαια δεν τελειώνει εδώ. Κατά τη χτεσινή τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την εν λόγω σύμβαση, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, άφησε να εννοηθεί ότι το κυνήγι των εξοπλισμών για λογαριασμό των «συμμάχων» θα συνεχιστεί αμείωτο και το επόμενο διάστημα.

Οπως είπε, «στο πλαίσιο τόσο της ισχύουσας όσο και της υπό έγκριση δομής δυνάμεων, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η πρόσθεση 40 καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών για να καλυφθούν οι ανάγκες» και στο πλαίσιο «αυτής της προβλεπόμενης πρόσθεσης εντάσσεται και η προμήθεια των "Rafale"», προσθέτοντας ότι ακόμα «δεν έχουμε συμφωνήσει με καμία χώρα και εταιρεία σχετικά».

Ανέφερε ακόμα ότι «οι μεγάλες αποφάσεις που θα κληθούμε να λάβουμε μέσα στο τρέχον έτος θα αφορούν και τη βασική προμήθεια των 4 κυρίων μονάδων επιφανείας μονάδων κρούσης των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, ασφαλώς και τον εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ και φυσικά έπεται συνέχεια, αφού οι ανάγκες υπάρχουν και στον στρατό ξηράς και εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό μας», αυτόν δηλαδή που καθορίζουν οι ανάγκες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών «συμμάχων», οι οποίοι παράλληλα κονταροχτυπιούνται και μεταξύ τους για το ποιανού οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα κλείσουν τις σχετικές δουλειές, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο το «ναρκοπέδιο» των ανταγωνισμών. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, πρέπει να διαβαστεί και η επισήμανση του υπουργού ότι παράλληλα με τα εξοπλιστικά προγράμματα «καλλιεργούμε και τις στρατηγικές μας σχέσεις με τους συμμάχους, εκ των οποίων προβεβλημένη σχέση έχει και η Γαλλία», η υπουργός της οποίας αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα στην Ελλάδα για τη σύμβαση των «Rafale» και τις νέες γαλλικές προτάσεις για τις φρεγάτες.

Στο μεταξύ, και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η σύμπνοια όλων των αστικών κομμάτων με το διά ταύτα του νομοσχεδίου, ενώ προσπάθησαν να εμφανίσουν ως πρωτεύοντα διάφορα τεχνικά σημεία της σύμβασης. Για παράδειγμα, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του Ν. Τσίπρας δήλωσε επιφύλαξη απέναντι στο νομοσχέδιο, καταθέτοντας τα σημεία που χρειάζονται βελτιώσεις, με την βουλευτή του ίδιου κόμματος Θ. Τζάκρη να διευκρινίζει ότι «βέβαια είμαστε θετικοί επί της αρχής του νομοσχεδίου».

Από τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ Νίκο Παπαναστάση, αλλά και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, από την πρώτη στιγμή της συζήτησης του νομοσχεδίου, έγινε σαφές ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει γιατί είναι υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας της χώρας και όχι της ΝΑΤΟικής «άμυνας» και των σχεδιασμών του, στο όνομα της οποίας πίνουν νερό όλα τα αστικά κόμματα.

Ο Ν. Παπαναστάσης ανέδειξε σε αυτό το πλαίσιο την εμπλοκή της χώρας και στους επικίνδυνους στρατιωτικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, από τον Περσικό και την Ανατ. Μεσόγειο έως τα Βαλκάνια και το Μάλι, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, σε βάρος του λαού και των συμφερόντων του. Ενώ σημείωσε ότι το κυνήγι των εξοπλισμών δεν έχει τέλος και ότι αυτή που βγαίνει κερδισμένη είναι, εκτός από τις βιομηχανίες παραγωγής πολεμικού υλικού, και η ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ, που βλέπει με ικανοποίηση τη νοτιοανατολική της πτέρυγα να γιγαντώνεται εξοπλιστικά για την επίτευξη των στόχων της: «Την περικύκλωση και απομόνωση της Ρωσίας και την αντιμετώπιση της ραγδαίας ανόδου της Κίνας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ