ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΕΒΡΟ - ΡΟΔΟΠΗ
Οι πληγέντες δοκιμάζονται σκληρά από την εγκληματική πολιτική

Κλιμάκιο του ΚΚΕ δίπλα στους κατοίκους. Συναντήσεις με φορείς της Τοπικής Διοίκησης και πλημμυροπαθείς

Βυθισμένα στη λάσπη ολόκληρα χωριά στην Κομοτηνή. Η εικόνα είναι από το Μαυρομάτι
Βυθισμένα στη λάσπη ολόκληρα χωριά στην Κομοτηνή. Η εικόνα είναι από το Μαυρομάτι
Τις εγκληματικές συνέπειες της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων, που με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ τοποθετούν την αντιπλημμυρική προστασία στον κάλαθο των «μη επιλέξιμων έργων», διαπίστωσαν τα μέλη του κλιμακίου της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, που περιόδευσε χτες Πέμπτη στον Εβρο και τη Ροδόπη, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της Τρίτης.

Πέρα από τις μεγάλες καταστροφές σε εκτάσεις καλλιεργήσιμης και καλλιεργημένης γης - κυρίως σιτηρών και μηδικής - που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ υπολογίζονται σε περίπου 65.000 στρέμματα στον Εβρο και άλλες περίπου 30.000 στη Ροδόπη, οι πλημμύρες κατέστρεψαν σπίτια, ενώ κινδύνευσαν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Με βάση τις πρώτες δηλώσεις, τουλάχιστον 2.000 είναι οι απώλειες αιγοπροβάτων μονάχα στη Ροδόπη.

Ιδιαίτερα έντονα δοκιμάστηκαν οι κάτοικοι οικισμών του Σουφλίου, το οποίο και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εκεί, ήδη έχουν καταγραφεί 38 σπίτια μη κατοικήσιμα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής. Στο Μικρό Δέριο, όλα τα σπίτια του χωριού καλύφθηκαν από τα νερά, ενώ στη Λυκόφη 11 οικογένειες είδαν τα νοικοκυριά τους να χάνονται στις λάσπες.

Η παμπάλαια γέφυρα του Δερίου, μιας Δημοτικής Ενότητας που καλύπτει το 1/10 του νομού Εβρου με 2.000 κατοίκους, είχε καλυφθεί εντελώς από τα νερά την Τρίτη, αποκόπτοντας τη σύνδεση με την περιοχή. Ως αποτέλεσμα, οι υπηρεσίες που πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ή μεταφοράς ασθενών χρειάστηκε να κάνουν παράκαμψη μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων για να παρέχουν βοήθεια στους κατοίκους.

Οι ζημιές στον Εβρο εντοπίζονται ωστόσο σε ολόκληρο το μήκος του νομού, σε περιοχές όπως ο Πόρος Φερρών, όπου και στον χείμαρρο της Μάνθιας είναι βουλωμένη η συμβολή του με τον Εβρο. Ακόμα, ζημιές σημειώθηκαν μεταξύ άλλων σε εκτάσεις στον Προβατώνα, στον κάμπο της Ορεστιάδας και του Τυχερού, στην Κορνοφωλιά, όπου το νερό σε θερμοκήπια έφτασε στο 1,5 μέτρο ύψος και στο Ορμένιο. Μεγάλες είναι οι καταστροφές κατά μήκος του Ερυθροπόταμου από το χωριό Πολιά μέχρι και το Διδυμότειχο.

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πλημμυρισμένες περιοχές

Μεγάλες οι καταστροφές καλλιεργειών στο Σουφλί
Μεγάλες οι καταστροφές καλλιεργειών στο Σουφλί
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του Κόμματος, Γιάννη Δελή, στο οποίο συμμετείχε και ο Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Διονύσης Κλάδης, πραγματοποίησε από χτες το πρωί συναντήσεις με παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, ενώ επισκέφθηκε και ορισμένες από αυτές για να συζητήσει με τους κατοίκους.

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, και τους δημάρχους Ορεστιάδας, Σουφλίου και Μαρώνειας - Σαπών, Βασίλη Μαυρίδη, Παναγιώτη Κολακίκο και Ντίνο Χαριτόπουλο αντίστοιχα.

Στην τηλεδιάσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου, ο Γ. Δελής ενημερώθηκε πως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στην περιοχή, παρά το πέρασμα της κακοκαιρίας, καθώς αναμένεται τις επόμενες μέρες αυξημένη παροχέτευση υδάτων από τα φράγματα της Βουλγαρίας, που μπορεί να οδηγήσει σε υπερχείλιση του Εβρου.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης το κλιμάκιο πως οι αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας και των παραποτάμιων δήμων βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν τη στάθμη του ποταμού, η οποία, όπως είπε, θα είναι σταθερή για τις επόμενες 36 ώρες (από το πρωί της Πέμπτης). Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού της Περιφέρειας για την εκπόνηση μελετών για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, τα οποία στην περιοχή του Εβρου καθυστερούν δραματικά να υλοποιηθούν, παρά την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Αρκετές δημόσιες υποδομές πλέον είναι επικίνδυνες, όπως το 7ο Νηπιαγωγείο Ορεστιάδας, το οποίο είναι χτισμένο κυριολεκτικά πάνω σε ρέμα.

Από τη συνάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ με τον δήμαρχο Σουφλίου
Από τη συνάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ με τον δήμαρχο Σουφλίου
Στις συζητήσεις με τους παραπάνω αναφέρθηκαν και οι εξελίξεις σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για την κατασκευή νέας κλειστής/ελεγχόμενης δομής προσφύγων στο ΚΥΤ Φυλακίου Εβρου.

Την εικόνα της υποστελέχωσης μετέφερε και ο δήμαρχος Σουφλίου, καθώς είπε πως αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόνο 3 μηχανικοί του δήμου διαθέσιμοι για να προχωρήσουν οι καταγραφές των ζημιών. Επίσης, το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημερώθηκε πως υπάρχουν χείμαρροι στην περιοχή του Σουφλίου, ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο, όπως αυτός της Μάνδρας, που δεν έχουν καθαριστεί ποτέ. Η εκτίμηση για τα αναγκαία έργα προκειμένου να εξασφαλιστούν «ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης» για τους κατοίκους του ακριτικού δήμου στην οδοποιία, στην υδροδότηση και τα αντιπλημμυρικά έργα ξεπερνά το κόστος των 70 εκατομμυρίων σύμφωνα με τον δήμαρχο, ποσό ασυγκρίτως μεγαλύτερο της χρηματοδότησης του δήμου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως τα κονδύλια προγράμματος που είχε πιστωθεί στην Περιφέρεια το 2017 για την πραγματοποίηση αντίστοιχων έργων αποκλειστικά στην Περιφερειακή Ενότητα Εβρου, ήταν της τάξης των 27 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Μαρώνειας - Σαπών, ενός δήμου όπου τουλάχιστον 60 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα από τις πλημμύρες, και οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη νέα απότομη επιδείνωση του καιρού που οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν πως θα πλήξει την περιοχή, τη συζήτηση απασχόλησαν μεταξύ άλλων οι συνολικότερες αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων, πέρα από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος μετέφερε τις ανησυχίες του για την πρόχειρη αποκατάσταση του αναχώματος του Παμφόρου, από όπου και πέρασε ο αγωγός TAP. Παράλληλα, συζητήθηκε η απουσία ολοκληρωμένης εκτίμησης των επιπτώσεων που απορρέουν από την εγκατάσταση των πολυάριθμων ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο της περιοχής.

Αμεση η ανάγκη έργων προστασίας του λαού

Από την πλευρά του Κόμματος, ο Γιάννης Δελής τόνισε μεταξύ άλλων στις συναντήσεις την ανάγκη να υπάρξει εκ νέου συνολικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός της αντιπλημμυρικής θωράκισης τόσο της Ροδόπης όσο και του Εβρου, καθώς μεγάλο κομμάτι των αναχωμάτων του ποταμού είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του '50 και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, πράγμα που επιβεβαιώνουν και τα αλλεπάλληλα πλημμυρικά φαινόμενα που απειλούν τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων.

Επίσης, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε πως από αυτήν «βγαίνουν αρκετά συμπεράσματα γύρω από τις τελευταίες καταστροφές στην περιοχή. Είναι προφανές ότι τα αντιπλημμυρικά έργα και σχεδιασμός είναι επείγοντα ζητήματα τα οποία δεν χωράνε αναβολή. Πρέπει να προτεραιοποιηθούν άμεσα και να επανασχεδιαστούν. Να ξεκινήσουν επιτέλους να υλοποιούνται, να μη μένουν μονάχα στις μελέτες με την ανάλογη χρηματοδότηση, μαζί φυσικά με τις πολύ μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για την καταγραφή και κάλυψη των ζημιών και καταστροφών των περιουσιών, των σπιτιών, του ζωικού κεφαλαίου που άφησε πίσω της η νεροποντή.

Είναι ζητήματα τα οποία το ΚΚΕ θα τα παλέψει και με τις Οργανώσεις του εδώ στην περιοχή και φυσικά θα τα προβάλει και θα τα διεκδικήσει και στη Βουλή με τις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις».

Παρατημένοι οι πλημμυροπαθείς στην Κομοτηνή

Παράλληλα, το μεσημέρι της Πέμπτης, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κομοτηνής, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Λεβέντη, επισκέφθηκε το χωριό Μαυρομάτι του δήμου Κομοτηνής, όπου αναδείχθηκε η ολιγωρία της δημοτικής αρχής στη στήριξη των πλημμυροπαθών.

Μέχρι τη στιγμή εκείνη, καμία καταγραφή δεν είχε γίνει στα 12 κατεστραμμένα από τις πλημμύρες σπίτια, πράγμα που προκάλεσε την αγανάκτηση των κατοίκων. Ακολούθησε τηλεφωνική παρέμβαση του εκλεγμένου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμαρχο, απαιτώντας την άμεση καταγραφή των ζημιών και την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης και προσωρινής στέγης για τους πλημμυροπαθείς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν ξανά!

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο έπληξαν οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών. Πιο συγκεκριμένα, από την υπερχείλιση των ποταμών Ενιπέα και Πηνειού, πλημμύρισαν ξανά, μέσα σε λίγους μήνες, πάνω από 20.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών στα χωριά Ζάρκο, Πηνειάδα, Νομή, Κλοκοτό και Κεραμίδι του Νομού Τρικάλων. Αντίστοιχα προβλήματα με πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις υπήρξαν στα Μεγάλα Καλύβια από την υπερχείλιση του Πάμισου ποταμού, ενώ κινδύνευσαν άμεσα άλλες περιοχές του Νομού Τρικάλων, από παραποτάμους του Πηνειού, στην περιοχή της Πύλης (Πορταικού). Αντίστοιχα προβλήματα σημειώθηκαν στο Νομό Καρδίτσας. Οι αγρότες είδαν να πνίγονται ξανά μέσα σε λίγους μήνες, ενώ έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και τις φροντίδες στα πληγέντα χωράφια τους.

Γα τις ζημιές που υπέστησαν, η κύρια αιτία δεν είναι η σφοδρότητα της βροχής. Αυτό που φταίει είναι η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, παρόλο που σήμερα υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες. Και γι' αυτές τις ελλείψεις οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις, αλλά και στην Τοπική Διοίκηση, στις Περιφέρειες και τους δήμους.

Κοντά στους πληγέντες αγρότες και αυτήν τη φορά από την πρώτη στιγμή βρέθηκε το ΚΚΕ, με επισκέψεις που έκαναν κλιμάκια στελεχών του ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρειες. Στις παρεμβάσεις τους τα στελέχη του Κόμματος υπογράμμιζαν ότι οι βουλευτές της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων αστικών κομμάτων δηλώνουν «συμπάσχοντες» με τους πληγέντες, κρύβοντας ότι επί της ουσίας και στην πράξη υπηρετούν την πολιτική που αφήνει τις καλλιέργειες και τις περιούσιες τους αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ιδιωτικοποίηση...

Ενδεικτική για το πώς η εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και η προστασία των λαϊκών συμφερόντων είναι δύο πράγματα ασυμβίβαστα είναι η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την ιδιωτικοποίηση υδροηλεκτρικών φραγμάτων στη Βουλγαρία.

Τα φράγματα του Κίρτζαλι, του Στούντεν Κλάντενετς και του Ιβαΐλογκραντ ελέγχουν τη ροή των ποταμών Αρδα και Εβρου. Οπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, στη συζήτηση που είχε με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, τα προηγούμενα χρόνια, η στάθμη στα νερά των φραγμάτων χαμήλωνε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ροές του χειμώνα.

Από την ιδιωτικοποίησή τους και μετά, η αξιοποίηση των υδάτων άλλαξε χαρακτήρα και προκειμένου να αυξηθεί η απόδοση των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, η στάθμη διατηρείται υψηλή και το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα αυτά να υπερχειλίζουν το χειμώνα, και έτσι οι αυξημένες παροχεύσεις υδάτων στον Αρδα και τον Εβρο προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους πλημμυρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ