ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Σήμερα η κινητοποίηση στην Ελευσίνα για μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Από τη χτεσινή συζήτηση με εργαζόμενους μεταλλουργικής εταιρείας στο Θριάσιο, μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή συζήτηση με εργαζόμενους μεταλλουργικής εταιρείας στο Θριάσιο, μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση
Κάλεσμα στην κινητοποίηση που διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 5 μ.μ., στο κέντρο της Ελευσίνας, απευθύνουν σωματεία που δρουν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, δίνοντας συνέχεια στις συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια των παρεμβάσεων που έχουν αναπτύξει σε αρμόδιες υπηρεσίες, στο υπουργείο Εργασίας, με εξορμήσεις και συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, αναδεικνύοντας ολόπλευρα ότι η Δυτική Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά την πανδημία, ακριβώς γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας οι χώροι δουλειάς και οι συγκοινωνίες παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης, χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Επισημαίνουν ότι τα μέτρα αυτά δεν παίρνονται γιατί αποτελούν «κόστος» για την εργοδοσία, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν τη στάση της πλειοψηφίας στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής που καλλιεργεί την επικίνδυνη για τους εργαζόμενους αντίληψη «θα λογαριαστούμε μετά», εξυπηρετώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και την εργοδοσία.

Τα συνδικάτα καλούν σε συνέχιση της δράσης για μέτρα προστασίας και εργασιακά δικαιώματα, με αξιοποίηση όλων των τρόπων οργάνωσης και παρέμβασης, με συζητήσεις, συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών, στήσιμο Επιτροπών στους χώρους δουλειάς.

Στη σημερινή κινητοποίηση καλούν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», Εργαζομένων «LIDL ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ» Αττικής, Εργαζομένων «Praktiker Hellas», HQF - KANAKHΣ, η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής και η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής.

Επίσης, απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις πήραν με Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι στις εταιρείες «Δημητρίου Κατασκευαστική» και «Αφοί Μαραγκάκη».

Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνει και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, ενώ θα συμμετάσχει και η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας.

Περιοδεία συνδικαλιστών σε μεταλλουργική εταιρεία

Μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση στην Ελευσίνα, αντιπροσωπείες από το Συνδικάτο Μετάλλου (Παράρτημα Θριασίου) και από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» πραγματοποίησαν περιοδεία σε μεταλλουργική εταιρεία στο Θριάσιο.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Νίκος Τουτουντζάκης, πρόεδρος του παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου, τονίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, με την εργοδοσία να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία τους και να ρίχνει το βάρος στην «ατομική ευθύνη». Μίλησε για την κυβέρνηση, που ενώ δεν παίρνει μέτρα για την προστασία της υγείας, φροντίζει για τη στήριξη των ομίλων με χρήματα των εργαζομένων. Τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγουν μπροστά, να συσπειρωθούν στο συνδικάτο τους για να βάλουν φρένο στους σχεδιασμούς του αστικού κράτους.

Ο Μανώλης Βαρδαβάλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο», στάθηκε στην κατάσταση στα νοσοκομεία που είναι υποστελεχωμένα και έχουν μετατραπεί σε μιας νόσου. Αναφέρθηκε επίσης στη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις συνέπειες από τη «μετατροπή» των Κέντρων Υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία ενίσχυση. Ανέδειξε την ανάγκη της πάλης από κοινού των εργαζομένων και των υγειονομικών, για να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.

Εγκληματικές οι ελλείψεις και στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας

«Για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της επιδημίας στη Δυτική Αττική απαιτείται να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στις συγκοινωνίες και να ενισχυθεί το Νοσοκομείο "Θριάσιο" και τα Κέντρα Υγείας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο».

Το Σωματείο συμμετέχει στη σημερινή κινητοποίηση, ενώ ανακοινώνει τη συνέχεια του αγώνα «με νέες κινητοποιήσεις, την Πέμπτη 28 Γενάρη στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο και την Τετάρτη 3 Φλεβάρη στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας».

Αυτό που επιβεβαιώνουν, σημειώνει, η εξάπλωση της επιδημίας, οι πλημμύρες στη Μάνδρα, η υγειονομική βόμβα της χωματερής και τα συνεχιζόμενα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», είναι πως «ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία και τη ζωή μας είναι οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων ολόκληρης της Δυτικής Αττικής, που συμπεριλαμβάνουν τις εγκληματικές ελλείψεις σε αναγκαίες υποδομές και στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτρα για τη θωράκιση των δημόσιων μονάδων Υγείας της Δυτικής Αττικής

Μέτρα θωράκισης των δημόσιων μονάδων Υγείας της Δυτικής Αττικής ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Αναλυτικά η Ερώτηση του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Η Δυτική Αττική, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, επιβαρυμένη με πολλές και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες στο "κόκκινο", χτυπημένη από την πανδημία του κορονοϊού, από την έλλειψη ουσιαστικών προληπτικών μέτρων από την κυβέρνηση και για τη θωράκιση των δημόσιων μονάδων Υγείας της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστική η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, όπως άλλωστε έχουμε καταγγείλει αρκετές φορές ως Κόμμα και όπως καταγγέλλουν και Συνδικάτα της περιοχής. Επιπρόσθετα, πρόκειται για μια περιοχή όπου λόγω των ταξικών ανισοτήτων και της μεγάλης συγκέντρωσης της εργατικής τάξης και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η υγεία της πλειοψηφίας του πληθυσμού είναι ήδη επιβαρυμένη.

Σε αυτές τις συνθήκες και σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια προκειμένου να ενισχύσει τα Κέντρα Υγείας της περιοχής και το Νοσοκομείο, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται στα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα και στις μεγάλες ελλείψεις, κυρίως σε υγειονομικό προσωπικό, που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο, όπως επίσης στον ανεπαρκή αριθμό γενικών και ειδικών κλινών ΜΕΘ (π.χ. εγκαυμάτων).

Απεναντίας, σε έγγραφο (19-1-2021 Αρ. Πρωτ.: 3316) της διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων προς τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της περιοχής ευθύνης της, ζητείται από τους επιστημονικά υπευθύνους "να προσδιορίσετε επακριβώς ποιες δραστηριότητες του ΚΥ σας ενδεχομένως θα απαιτηθεί να ανασταλούν για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, όπως περιστολή των ιατρείων ειδικοτήτων (ΩΡΛ, Χειρουργικής, Δερματολογίας, Ορθοπεδικής κ.ο.κ.) με αναστολή κλεισίματος ραντεβού συγκεκριμένες ημερομηνίες, συμμετοχή των ιατρών σε ΑΥΕ και ΒΥΕ καθώς και σε ΚΕΠΑ".

Φυσικά, ίδια είναι η κατεύθυνση σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Οι ανικανοποίητες ανάγκες του λαού και ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων για ιατρική περίθαλψη και φροντίδα έχουν "απογειωθεί", αφού η κυβέρνηση τις έθεσε σε "καραντίνα" με τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μίας νόσου. Οι εργαζόμενοι και ο λαός μένουν πολλαπλά εκτεθειμένοι, να μην μπορούν να κλείσουν ένα ραντεβού στα Κέντρα Υγείας, με κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους ή και στην έγκαιρη διάγνωση ενός προβλήματος της υγείας τους. Αυτήν την άθλια κατάσταση αξιοποιούν οι επιχειρηματίες στην Υγεία, στους οποίους εξαναγκάζονται να καταφεύγουν οι ασθενείς, ξαναπληρώνοντας για ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές εξετάσεις για τις οποίες ήδη έχουν πληρώσει με τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση:

  • Να ενισχυθούν με επαρκές και μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων τα Κέντρα Υγεία Ελευσίνας, Μεγάρων, Ασπροπύργου, Αγ. Αναργύρων, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες περίθαλψης του λαού, να λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα και να αναλάβουν την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων. Η στελέχωση να ξεκινήσει με άμεσο διορισμό των επί θητεία γενικών γιατρών και πρόσληψη με επείγουσες διαδικασίες όλων των γιατρών που συμμετείχαν στις προκηρύξεις για τα Κέντρα Υγείας, καθώς και όλων των άνεργων επισκεπτών Υγείας.
  • Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να εξασφαλιστούν η ενημέρωση - εκπαίδευση των εργαζομένων που συμμετέχουν στον εμβολιασμό και η πληρωμή τυχόν υπερωριακής εργασίας.
  • Να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Να αξιοποιηθούν όλα τα πιστοποιημένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
Μεγάλη εξόρμηση από τις ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ

Συνεχίστηκε και χτες η εξόρμηση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στο Μενίδι, με την ανακοίνωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή και τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στον δήμο Αχαρνών. Κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής τον Βασίλη Τοπαλλιανίδη, δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αχαρνών, περιόδευσε στους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους του Μενιδίου.

Ο Β. Τοπαλλιανίδης ενημέρωσε τους επαγγελματίες για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το ΚΚΕ για την άμεση στήριξη του εισοδήματός τους, ενώ τους ενημέρωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» δύο φορές κατέθεσε σχετικό ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη δημοτική αρχή να αρνείται να τα θέσει σε συζήτηση και ψηφοφορία.

Μεγάλη αγωνία εκφράστηκε από τους επαγγελματίες της περιοχής και όσον αφορά τις εξελίξεις στο μοναδικό Κέντρο Υγείας της περιοχής, καθώς 18 μέλη του ιατρικού προσωπικού θα αξιοποιηθούν για τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα βασικές ειδικότητες (όπως καρδιολόγος, παθολόγος κ.λπ.) να μένουν ουσιαστικά ακάλυπτες.

Ο Β. Τοπαλλιανίδης κάλεσε τους μικρούς επαγγελματίες να οργανωθούν στον Σύλλογό τους και να διεκδικήσουν μαζί με τους εργαζόμενους της περιοχής όλα αυτά που σήμερα είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας και του εισοδήματός τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ