ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Προσφορές στη μνήμη του σ. Μάκη Μαΐλη

Στη μνήμη του ΜΑΚΗ ΜΑΪΛΗ, οι σύντροφοί του από την ΚΟΜΕΠ προσφέρουν στο Κόμμα από ένα «κόκκινο μεροκάματο» μέσω των Οργανώσεών τους.

* * *

Στη μνήμη του σεμνού κομμουνιστή ΜΑΚΗ ΜΑΪΛΗ, ο σύντροφός του Γιάννης Σκούφας προσφέρει 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος, μέσω της ΚΟΒ Πόλης Κατερίνης. Επίσης 50 ευρώ προσφέρει ο Δημήτρης Δημητριάδης από την Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα, 20 ευρώ προσφέρει στη μνήμη του συντρόφου ΜΑΚΗ ΜΑΪΛΗ, γιατί ήταν εκεί που έπρεπε όταν έπρεπε, ο Μιχάλης Αθανασούλας, μέσω της ΚΟΒ Πόλης Κατερίνης, και 5 ευρώ προσφέρει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος μέσω της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Πιερίας.

* * *

Στη μνήμη του συντρόφου ΜΑΚΗ ΜΑΪΛΗ, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, που «έφυγε» νωρίς, του σεμνού συντρόφου του οποίου η ακλόνητη αφοσίωση στο ΚΚΕ και η χωρίς όρια δράση του για την υπόθεσή μας, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, η ανιδιοτέλειά του, η διαρκής γόνιμη ανησυχία του για τη διαπαιδαγώγησή μας ως πρωτοπόρων στην ταξική πάλη, αλλά και το πολύπλευρο ενδιαφέρον του για όλες τις πτυχές που διαμορφώνουν την προσωπικότητα του κομμουνιστή, από τη διαρκή ενασχόληση με την επιστημονική κοσμοθεωρία και πράξη, την Ιστορία του Κόμματος, την ακάματη δουλειά, την εξασφάλιση της ικανότητας να ανταποκρινόμαστε στη διαπάλη, μέχρι την τέχνη σε όλες της μορφές της, όλα αυτά που αποτελούν παράδειγμα για μας, όλα αυτά για τα οποία θα είναι πάντα μαζί μας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Μαρία - Στέφανος

* * *

Ενας σπουδαίος επαναστάτης, μια απώλεια για το Κόμμα. Στρατευμένος μαρξιστής - λενινιστής στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ακούραστος εργάτης του ΚΚΕ, που πίστευε στην εργατική τάξη και τον ιστορικό επαναστατικό της ρόλο, ένα οξυδερκές μυαλό με ταξικό κριτήριο, πολυγραφότατος, πολύπλευρα μορφωμένος, που αγάπησε το Κόμμα βαθιά και το έβαλε πάνω από όλα και όλους.

Εδωσε αποφασιστικό αγώνα για την υπεράσπιση του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος, στη σκληρή ταξική μάχη ενάντια στον οπορτουνισμό και την αστική τάξη για τη διάσωση του ΚΚΕ την κρίσιμη περίοδο της αντεπανάστασης, την πιο κρίσιμη περίοδο της Ιστορίας του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, που διαπέρασε και το Κόμμα μας.

Στο πλαίσιο της συλλογικής δουλειάς του Κόμματος, ήταν σημαντική η συμβολή του ήδη από το 15ο Συνέδριο μέχρι τέλους για την αποκατάσταση της επαναστατικής στρατηγικής του ΚΚΕ, την ανασυγκρότηση του Κόμματος, συνέβαλε σημαντικά στη συγγραφή της σύγχρονης Ιστορίας του Κόμματος - της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

Τον χαρακτήριζαν η συνέπεια, η μαχητικότητα και η αδιάκοπη αποφασιστικότητα ενάντια στον οπορτουνισμό σε κάθε φάση του, στην πρώτη γραμμή του ιδεολογικού αγώνα. Η επιμονή του για την ανάγκη εμβάθυνσης της θεωρητικής μελέτης στο Κόμμα, για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, για τη διασφάλιση της σύνδεσης της τακτικής με την επαναστατική στρατηγική.

Σύντροφέ μας, μας δίδαξες την αγάπη για την εργατική τάξη, την αποφασιστικότητα ενάντια στην οπορτουνιστική παρέκκλιση. Την αδιάκοπη φροντίδα μελέτης της μαρξιστικής - λενινιστικής κοσμοθεωρίας, αλλά και την πολύπλευρη γνώση που πρέπει να έχει ο κομμουνιστής πέρα από την επαγγελματική ειδίκευση. Ησουν παράδειγμα για την εργατικότητα, την αφοσίωση στο ΚΚΕ, την επαγρύπνηση για το Κόμμα, τη μάχη στις δυσκολίες της ταξικής πάλης, με όποιο κόστος στην προσωπική - κοινωνική - εργασιακή ζωή. Αντιμετώπισες με αξιοπρέπεια και σεμνότητα όλες τις δυσκολίες.

Θα σε θυμόμαστε μέσα από το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» το 1991, με τίτλο «ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, σύντροφοι ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ», όταν κατέβηκε το κόκκινο λάβαρο από το Κρεμλίνο. Θα σε θυμόμαστε από τα άρθρα σου στον «Ριζοσπάστη» που φώτιζαν τις δύσκολες μέρες, και από τη στήλη σου με τον ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο γραφής ενάντια στον ταξικό αντίπαλο. Θα σε θυμόμαστε από το συγγραφικό σου έργο, τα ποιήματά σου «Της ταξικής πάλης». Από τους δρόμους που περπατήσαμε μαζί.

Δύσκολο να μιλήσω για το θάνατό σου. Αντίο σύντροφέ μας. Συνεχίζουμε τον επαναστατικό δρόμο του ΚΚΕ που άξια τον υπηρέτησες! Αντί για λουλούδια, προσφέρω στη μνήμη του 400 ευρώ στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, της οποίας ήταν μέλος επί χρόνια.

Αλέκα Γιαννούση

* * *

Η Μαρία Αντώνα και ο Νίκος Μουργούτας προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ στη μνήμη του ΜΑΚΗ ΜΑΪΛΗ.

* * *

Στη μνήμη του ΜΑΚΗ ΜΑΪΛΗ, ο Στράτος και η Βάσω Αντώνα προσφέρουν 30 ευρώ στην ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του ΜΑΚΗ ΜΑΪΛΗ, η Σταυρίτσα Σταθέλλη προσφέρει 20 ευρώ στην ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ.

* * *

Για την ενίσχυση του «Ριζοσπάστη», στον οποίο ο ΜΑΚΗΣ ΜΑΪΛΗΣ αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεών του, ο Δημήτρης και η Εβίτα Καραγκουλέ προσφέρουν 1.000 ευρώ στη μνήμη του αγαπητού φίλου και συντρόφου των νεανικών χρόνων και κοινών αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ